Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracı yakınların kullanabilmesi için prosedür nasıl tamamlanacak?

Bimer'e şikayet etsek sonuç alır mıyız ki bilemedim...

ARKadaslar bugun bursada ruhsattakı ıbreyı degstirttdm aracı 3 kan hısamlarına kadar 1 kişi 1 surucu onuda noterde yazısını alıp tse belgeyle bırlıkte gıdıosunuz bılgınıze sadece 1 kişi kullanıyor ve ısmını belırtyorsunuz

Selam arkadaşlar.ben yeni üye oldum.annem adına araç alacağım.şu an rapor alım işlemleri devam etmektedir.sanırım yaklaşık bir hafta içerisinde % 90 ve üzeri raporu almış bulunacağım.sizleri bilgilendirmek adına yazıyorum ve yazmaya devam edeceğim. % 90 ve üzeri raporu bulunan engelli araçlarını kim veya kimler, kaç kişi kullanabilir, bu sorularla ilgili detaylı net bilgileri aracı ve araç ruhsatını aldıktan sonra sizlere detaylı olarak paylaşacağım.bende yaklaşık 1 aydır bu soruları merak ediyorum. Herkes farklı farklı bilgiler vermekte. Gerçi yeni yönetmelik açık ve net anlatıyor ama yinede ben sizlere buradan net bilgileri anlatacağım.tahmini rapor ve araç alımı dahil yaklaşık 20 gün kadar zaman zarfında sizleri bilgilendirmiş olacağım.saygılarımı sunuyorum.

osman acar

% 90 Oranı ile ÖTV Mtv muafiyeti araç alınabilir ve Aracı ehliyeti olan herkes kullanabilir. Kısıtlama yok

Dikkat ederseniz konu başlığı farklı özel tertibatı diyor. Bu konu ortapedik engelli arkadaşlarımızın, araçlarını kendileri hariç 2.bir kişi yoktu kısıtlama vardı, kanun değişti uyumadan hala sıkıntılar var.

KORZEY

kanunda aslında bu şekilde belirtilmiyor, tüm aileyi kapsıyor ama gene bi uygulamadaki iş güzarlık gibi

Yeni yönetmelik farklı bahsediyor. %90 engellinin 1.2 ve 3 ncü yakınlarından bir kişi diye bahsediyor (7 ç maddesi ni okursanız)

BİR SORUM OLACAK RENO CAPTUR ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM. ÖTV MİKTARI NE KADARDIR.FİYATLARI 78000.TL CİVARI. BİLGİSİ OLAN VARMI. AYRICA TAVSİYE EDERMİSİNİZ.

KORZEY

sayın korzey daha net anlasılması ıcın bırkac sey sorsam...önce noteremı gıdıyosunuz yoksa ruhsat yada aracla birlikte tse yemi..eger önce notere gıdıp oran alacagınız belgeyle tse ye gıdıyosunuz noterde nasıl bır belge alıyosunuz..? lütfen bıraz daha acıklayıcı yazarsanız süreci bizlerde aynı yolu takip edelim

Arkadaşlar merhaba. Sol el engelim var ve 1 ay önce direksiyon topuzu + sinyal kolu aparatı olan bir araç aldım. Ruhsata benden baskası kullanamayacağına dair şerh konuldu. Emniyet, aile bireylerinin kullanimina dair degisiklik yetkisinin TSE 'de oldugunu belirtti. Sizlerden sonuc alabilen var mi bu konuda?

Sıfırdan başlıyarak tam olarak ne yapmamız, nerelere gitmemiz gerekiyor.Liste olarak yazabilirmisiniz.

Bu konuda güncel işlem yapan arkadaşlarımız da deneyimlerini detaylıca yazarsa herkes için faydalı olur.

Arkadaş yazmış kertenkelek:

Evet arkadaslar ben hallettim islemleri yarin aliyorum arabayi.prosedur soyle:

proje icin anlastiginiz firma proje onaylanirken yasada gecen teknik incelemeyide yaptirmak istedigini belirtiyor 300 + KDV daha oduyorsunuz. arac tse arac proje mudurlugune 0 sa cekici ile goturuluyor
ordaki muhendisler asagi iniyo ofisten 30 sn araca bakiyolar 3. Kisi kullanabilir raporunu veriyolar
bayiii bu raporu evrqklara ekleyerek tescile basvuruyor. boylece ruhsatta herhangi bi serh olmuyor araci herkes kullaniyor

Evet saolsun arkadaş yazmış ama, proje için firmayı nerden bulucaz.. Birde bayii demiş arkadaş, sıfır araç sanırım onunki..Benimki sıfır değil.. Ona göre işlem yaptırtıcam.. KORZEY

Birde bu işlemler biterse kasko firmasına da konuyu bildirmek lazım sanırım..Sonradan sıkıntı çıkarmasınlar bir kaza durumunda..

arkadaşlar bende dahil olmak üzere bizlerde yönetmeliği iyi okuma alışkanlığı yok. Yönetmelik değişikliğini iyi inceledim. Yukarıdaki kendi soruma net cevap veriyorum.

% 90 ve üzeri engelli raporu olup yurt içinden satın alınan araçları bütün yakınları ve akrabaları dahil kullanabiliyor.
(YANİ % 90 VE ÜZERİ ENGELLİ OLAN ANNEM ÜZERİMDEN ALACAĞIM ARAÇTAN BAHSEDİYORUM)

Karayolları 17 Nisan Yönetmeliği Uygulamaya girmiştir.

Arkadaşlar merhaba;
17 nisan 2015 Karayolları yönetmeliğine göre ÖTV siz alınan engelli araçlarını(aparatın ilave takılması durumunda) 3.derece kan hısımlarına kadar kullanılabilir maddesi yürürlüğe girmiştir. Bizzat kendi ruhsatımı değiştirdim.
Yapılması gerekenler ise;
1-) TSE ye gidilip 354 TL yatırıp araç başka kişilerin kullanımına uygundur yazısı alacaksınız.
2-)Emniyet e gidip 76,5 TL verip ruhsatınızı değiştireceksiniz.

Bimer e yazmıştım ben daha önce yürürlüğe girmemesi ile ilgili bimer den cevap geldi gittim işlemlerimi hallettim Ankara Etimesgut da. Ankara İl Emniyette de değiştirenler olmuş.
OturanBoğa

egd.19
Benim araçta sadece "N.V.V.D izni olmadan satılamaz devredilemez yazıyor" yinede tse ye gidip yazı almak gerekir mi?
Senin ruhsata müracaatın sonrası ne yazdılar? Bize açıklamasını belirtebilir misin?

o ne demek gokay ? Ruhsatıma Özel tertibatlı engelli aracı Araç 5 yıl satılamaz 3. derece kan akrabalarına kadar kullanılabilinir yazdılar Sıhri hısım kısmı sığmadı ben de evli değilim zaten :D Şuan ruhsatında araç sahibinden başka kimse kullanamaz yazıyor mu senin?

Araçta bi aparat varmı gokay ? Yoksa %90 üzeri raporla mı alındı ya da sol alt ekstremde bi kısıtlık mı var ? bu durumlarda aracı herkes kullanabilir diye biliyorum demi OturanBoğa ?

özel tertibatlı araç, kendim kullanıyorum.

TSE den alınacak uygunluk yazısı için hangi belgeler isteniyor bilen varmı arkadaşlar..muhtemelen ruhsat veya rapor istenıyordur..yaptıran arkadaslar paylaşırsa lütfen sevinirim.

Hiçbirşey istemiyorlar kardeşim aracı götür yanında araca bakıyorlar sadece 2dk o kadar. Bİ tek para yatırıyorsun

Tadilatlı engelli aracımı yakınlarım kullanabilecek

H sınıfı sürücü belgemle kullandığım araç ruhsatımda: ÖZÜRLÜ ARACI, ÖTV ÖDEMEDEN SATAMAZ, ARAÇ SAHİBİNDEN BAŞKASI KULLANAMAZ ifadeleri yer almaktadır.
Sağ ayağımda problem olduğu için otomatik vitesli aracıma tadilat yaptırarak sol ayağıma uygun gaz pedalı taktırdım. Arabanın orijinal halini hiç bozmadım. Sağ taraftaki gaz pedalı aynı yerinde durmaktadır. Benim yaptırdığım sol taraftaki gaz pedalını kullanmak istemediğimde yukarı kaldırıp askıda durdurulabiliyorum. Yani benden başkası arabayı kullanmak istediğinde benim yaptırdığım tadilatı görmüyor bile. Tadilatı yapan kişiler her türlü olumsuzluğu akıl edip aparatı ona göre takmışlar. Arabalarda genellikle sol tarafta debriyaj olduğundan benden başkası arabamı kullanırken debriyaj diye basmamaları için tadilatla sol tarafa koydukları gaz pedalını yukarı kaldırabileceğim şekilde yapmışlar. Dolayısıyla engelsiz bir kişi arabamı kullanmak istediğinde sol taraftaki gaz pedalını yukarı kaldırıyorum ve hiç görünmüyor. Böylece otomatik vitesli orijinal araba haline geliyor ve rahatlıkla kullanılıyor.

17.04.2015 Tarih ve 29329 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ e göre engelli aracımı B sınıfı sürücü belgesi olan eşim kullanabilecek ancak trafik tescil müdürlüğünün onayı gerekiyor.
Manisa Trafik Tescil Müdürlüğüne gittim ve bana bir form verdiler. Formun adı "ÖZEL TERTİBATLI ARAÇLARIN ENGELİ OLMAYAN KİŞİLERCE KULLANILMASIYLA İLGİLİ TEKNİK MUAYENE RAPORU". Ancak formu TSE den onaylatmam gerekiyormuş.

Ben de Manisa TSE Temsilciliğine gittim. Formun onaylanması için 300 TL+KDV istediler. Para fazla geldiği için şimdilik yaptırmadım. Aracımı değiştirdiğimde tekrar yaptırmam gerekiyormuş. Yakında araç değiştireceğim için vazgeçtim.

Bu para çok değil mi? Farklı illerde bu işlemi yaptıran oldu mu?

selendili

Öncelikle Merhaba ücret konusunda Ankara ' dan şuan aynı işlemleri yaptırmak için uğraşıyoruz ve fiyatlar aynı Babamında sağ ayağında bir problem var ve bizde sol ayağa göre gaz pedal aparatı taktırmak istiyoruz fakat raporunda elden gaz ve fren tertibatı ibaresi yer alıyor. Biz bunu elnden yaptırdığımız taktirde 3. derece yakınları kullanabiliyormu ? Bilginiz varmıdır.

Arabanın orjinal aksamı bozulmadığı sürece eşimiz çocuklarımız kullanır. Önemli olan aracın normal sürücü belgeli kişilerinin kullanımına engel teşkil etmemesi.
Mesele boy kısalığı nedeniyle aracın pedallarına ilave uzatma parçaları konulmuşsa bu araç sadece o kişiye aittir ne eşi nede çocukları kullanamaz. Zira aracın orjinal durumu değişmiş durumdadır.
Fren veya gazı sola almak yada el ile kontrolünü sağlayan mekanızma ise ilave tretibat durumundadır. Aracın normal sürücü belgeli kişilrin kullanımına engel değildir. Olaya bu açıdan bakınız.

Merhaba verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim saolun arkadaşlar.

basit bir form için 300 tl + kdv ücret isteyen TSE yi kınıyorum.

Ben sanırım haftaya işlemleri tamamlayacağım. Bulunduğum ildeki TSE temsilciliğine başvurdum. Vakıfbank'a 354 TL yatırdım (Çok saçma bir para, mantığı ne anlaşılır gibi değil). Ayrıca Muayene raporu (yukarıda paylaşılmış), araç ruhsatı, benim ve eşimin ehliyet ve kimlik fotokopileri istendi. Bir de orada dilekçe yazacağım. Aracımla temsilciliğin oraya gidip kontrol ettirecekmişim. Ancak sadece 1 kişiye izin verilecek olması anlamsız. Bakalım ne olacak...

Bir kişiye izin diye bir şey olmaması lazım, çünkü düzenleme 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımları kapsıyor.

Üst Alt