Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracı yakınların kullanabilmesi için prosedür nasıl tamamlanacak?

Bende yakinlari diye biliyorum bunu yapan arkadaslar konuya aciklik getirebilirmi?

sayın yönetici kapatılan bir konu ama düzeltme yapılmalı. h ehliyetli araç için 17 nisan 2015 tarihli yönetmelik başlığı altında ....otomatik vitesli araç....herkes kullanabilir gibi yanlış veya eski bir bilgi var..iyi akşamlar

akın16

Dün bütün işlemleri tamamladım. 354 TL TSE için 76 TL ruhsat için bayıldım. Maalesef sadece 1 kişi için izin verildiği için sadece eşim için izin alabildim. Yeni ruhsatta ben ve eşim dışında kimse kullanamaz ibaresi var. 1 kişinin ve 354 TL'nin mantığını kimse bilmiyor. Bakarsınız bir düzenleme daha yaparlar; bir 354 TL daha öder 1 kişi için daha izin alırız!!!

sinyal kolu özel tertibata girmez.....

sinyal kolu özel donanım sayılmaz. ancak raporunuzda otomatik vitesli araç kullanır yazdığına göre bahsettiğin kişiler de aracı kullanır.

Kederli

Bir yanlışlık olmasın..Bizde böyle yapıldı:

jjRVzr.jpg

Yetkilendirilmis derken bütün aile bireylerine yetki nasil alıcaz

Özel bir yetki gerekmiyor dediler. Bu ekle 3. dereceye kadar herkes kullanabilirmiş.. Bizde merak ettik sorduk.. Ama emniyettekilerde çok fazla bilgili değildi..

kertenkelek
Sizinki doğrusu olmuş, Kederli arkadaşa haksızlık yapılmış yönetmelikte bir kişi değil 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar olarak geçiyor.
Yalnız ruhsata işlerken böyle cins kelimeleri nasıl uyduruyorlar aklım almıyor, yetkilendirilmiş değil de hısımlar yazsaydı çok daha iyi olacaktı ve doğrusu da budur.

Arkadaşlar %96 (2) yıl süreli engelli raporu ile annem üzerinden reno captur autdor 1,5 dci otomatik jeep liste fiyatı 78600 tl aracımızı bugün 06.11.2015 günü bayiden teslim aldık.
ötv+bayi indirimi dahil 55000. Tl ödedim.

sırası ile işlemleri anlatayım.

Annemin 2012 yılında yalova d.hastanesinden alınmış % 70 raporuna, yalova il sağlık md.ne şahsen müracaat edip, oğlu olarak ben itiraz ettim. Aynı dakikada yeni raporumuzu orhangaziden alacağımı beyan ederek eski rapor fotokopisi ile birlikte üst yazarak o.gazi d.hst.ne sevk ettiler. yaklaşık heyet günü dahil 3 gün annemi doktorları dolaştırdım. Rapor % 96 olarak çıktı.

Raporu alarak notere gittim. Rapordan 2 suret onaylattırdım. Aynı zamanda annem adına aracın trf.tescil dahil tüm işlemleri yapmakla ilgili noterden vekil belgesini aldım.

Daha önceden beğenmiş olduğum captur u almak için bursa reno maise gittim. Rapor noter onaylı 2 suret ve annemin bana vekalet noter belgesi fotokopisini ve 55000. Tl yi kendilerine ödedim.
3-5 gün sonra reno yetkilisi beni arayarak o.gazi trf. Tescil de buluştuk. Ben sadece imza atım. Plaka dahil tescil işlemlerini reno yaparak ruhsatımı aldıktan sonra aracımızı teslim aldım.

arkadaşlar en çok zor tarafı 3 gün hastaneye gitmek gerisi kolay.

Sigorta ve kaskoyu da reno da yaptırdım. Sigorta 560, kasko 1260 tl ödedim. Yaklaşık % 15 indirim yapıyorlar. Piyasada ise 660+ 1750 gibi pahalı oluyor.

Gelelim şimdi can alıcı noktaya bu aracı kimler kullanabilir. Herkes kullanabiliyor. Nisan 2015 de çıkan yönetmelik değişikliğinden emniyetin bile haberi yoktu. Ruhsatı bana vermeden önce sorduğumda aracı engellinin 1,2,3 ncü derece yakınları kullanabilir diye şerh düşeceğini, bana söylediler. Ben hazırlıklı gitmiştim. Bu şekilde ruhsatı teslim almayacağımı söyledim. Y.değişikliği (resmi gazete) netten indiriştim. Incelediler. Ben oradan ayrıldım. 2 saat sonra beni aradılar. Ruhsatı almaya gittim. Ruhsat şerh bölümünde hiç bir şey yazmıyor.
Yani anlayacağınız yasa kanun açık ve net ama emniyete yönetmelik değişikliği ile ilgili uyulama emri gitmemiş vs. Bütün her şey halledildi. Sadece pazartesi maliyeye ruhsat fotokopisini mtv den muaf olması için bırakacağım.

Klavyem arızalı oduğu için harfleri atlıyor, fazla özeerek yazamadım. Takıdığınız konularda arayabilirsiniz. 5052117310

osman açar Kusura bakmayın ama bayi ya bilerek yada isteyerek fiyatta hata yapmış 78.600 lira ÖTV indirimi ile 54.200 lira yapar. Verdiğiniz parayı geri almayı deneyin

Düzeltme yapayım, liste fiyatı 78600 benim ödediğim 53900 şimdi normalmidir.

Banada adana trafikten 1 kişi dediler ozel tertibatli aracimi eşiminde kullanabilmesi icin yarın islemlere başlayacağım.Ruhsata isim yazma asamasina gelince ne yapmalıyım sizce? Kafamı karıştı

BU YÖNETMELİĞİN 7 C MADDESİ SİZİ İLGİLENDİRİYOR. BUNA GÖRE C MADDESİ İLE İLGİLİ EMNİYETTEKİ ARKADAŞLARA, ISRARLA C MADDESİNE VURGU YAPTIRIN. EŞİNİZDE KULLANABİLİR. EĞER ARACINIZ C MADDESİNE UYGUN İSE.

MADDE 7 ‒ Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Engellilere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında:
a) Bizzat kullanım amacıyla engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
b) Engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.
ç) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
d) Engelliler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir engelliye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.
e) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine “İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
f) Engellilere ait yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.”

Ne desem ki yukardaki değişiklikleri ben de söylemiştim emniyete ama malum yukardan genelge gelecek vs dendi. Tse'ye başvururken de bu tek kişinin saçmalığından bahsettim ama orası da bir şey demiyor, bilmiyor. Malum ülkemizde kanun yönetmelik ne yazarsa yazsın mutlaka bir açığı, yamukluğu oluyor. Benim derdim aracımı sadece eşim ve çocuklarım kullanabilsin. Öyle akraba vs hiç ilgilendirmiyor. Şimdilik sadece eşim için izin alabildim. Bir dahaki sefere de çocuklar için uğraşırım herhalde...

@kertenkelek
Sizinki doğrusu olmuş, @Kederli arkadaşa haksızlık yapılmış yönetmelikte bir kişi değil 3.dereceye kadar kan ve sıhri hısımlar olarak geçiyor.
Yalnız ruhsata işlerken böyle cins kelimeleri nasıl uyduruyorlar aklım almıyor, yetkilendirilmiş değil de hısımlar yazsaydı çok daha iyi olacaktı ve doğrusu da budur.

İşte sorun da bu. Yetkilendirme işi. Bunu TSE yapıyor. Yarın öbürgün araçla ilgili sıkıntı olursa mesela sigorta bu yetkilendirmenin belgesi vs nerde demez mi?

Soru: ötv, mtv dahil muafiyetli araç aldım.bundan sonra, aracımız ile ilgili ne gibi haklarımız var. örneğin otopark ücretleri vb. Paylaşabilirmisiniz.?

10 gün içinde bende yeni aracımı almış olacağım. Tüm prosedürü sizlerle baştan sona paylaşacağım. Hem adıma kayıtlı engelli aracımın normal kişiye satışı, hemde yeni aracın ben ve 3. kişilerin kullanımı ile ilgili herşeyi öğrenmiş olacaksınız.

Dün tse ve trafikte işlemleri tamamladim artik bütün ailem aracimi kullanabiliyor ruhsatta 3.dereceye kadar kan ve sıhhi yakinlari kullanabilir diye belirttiler

Bu nasıl bir saçmalık koca Türkiye de 9 şubesi var. Yok böyle bir saçmalık TSE için söylüyorum. Kocaeli'de var 300 km bana uzaklığı . Kars taki adam ne yapacak .. Yok böyle bir ugulama lanet olsun.

forsa TSE'in bulunduğunuz ilde merkezi olmasa bile dış inceleme uzmanları olabilir telefon açarak bilgi alabilirsiniz

Sağ ol yatıştırdın beni bi telefon edeyim

istanbul için
İSTANBUL ARAÇ PROJE MÜDÜRLÜĞÜ
Adres: Kısıklı Cad. Başaran İş Merkezi 5/8 Altunizade-Üsküdar-İSTANBUL
Telefon: 0216 474 25 25
Fax: 0216 474 25 31
E-Mail: osonmez@tse.org.tr

Son düzenleme:
Kederlinin ruhsati yanlis yazılmış yetkilendirilmiş diye birşey yok bütün yakınların kullanabiliyor ben 15 gün önce yaptırdım lutfen dikkat edelim....

akın16

Akın bey hangi ilde yaptınız acaba banada yardımcı olurmusunuz eğer ruhsattaki o bölümü atarsanız çok sevinirim lütfen bana yardımcı olun

Bursada yaptirdim ruhsattaki bölümü aynen yazdim

Arkadaşlar lütfen iyice dikkat ediniz. Net konuşmuştum daha önceleri. Yine tekrar ediyorum ve net konuşuyorum. %90 ve üzeri engelli raporu ile alınan engelli aracını herkes kullanabiliyor. 1,2,3 derece yakınları falan filan yok böyle bir şey. Inanmayın.herkes ama herkes sokaktan bir kişi çağır direksiyona oturttur o bile kullanabiliyor.

Osman açar bey
Bahsettiğiniz konu hakkında yasal bilgi yada belge varmı. Osman bey tertibatlı araçlar içinde aynı şey gecerlimidir.

Ergincengiz bey yönetmelik açık ve net yönetmelikte ne yazıyorsa ona uymak zorundalar hepsi bu.

Merhaba
Az önce telefon açıp Üsküdar'daki İSTANBUL ARAÇ PROJE MÜDÜRLÜĞÜ'nden bilgi aldım.
[FONT=helvetica]"Özel tertibatlı aracın engeli olmayan kişilerce kullanılmasıyla ilgili teknik muayene raporu istediğinizi" söylüyorsunuz.
Sabah 10:00 da ve öğleden sonra 15:00 da bakıyorlarmış. Engelli kullanıyorsa yanında bir adet 3. dereceye kadar kan hısım akraba bulunmasını istiyorlar. Gelen kişiyle raporun bir alakası yokmuş ama illa istiyorlar. (verilen rapor sadece engeli olmayanlarında kullanabileceğine yönelik)
300 tl+kdv yi karttan çekiyorlarmış. Öylesine bir bakıp sonra raporu veriyorlar. Onunla da trafik şubeye gidiyorsun ruhsata işletiyorsunuz. Bu kadar...

[/FONT]
Adres: Kısıklı Cad. Başaran İş Merkezi 5/8 Altunizade-Üsküdar-İSTANBULTelefon: 0216 474 25 25Fax: 0216 474 25 31

Not: Aklıma bir soru takıldı. Aracımızın kaskosu ne olacak. Ruhsata işlenen 3. dereceye kadar yakınların kaza yapması durumunda sorun çıkaracaklar mı? Bu da önemli.

Son düzenleme:
Üst Alt