Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özel tertibatlı aracı yakınların kullanabilmesi için prosedür nasıl tamamlanacak?

Biz burda %90 ni konusmuyoz ozel tertibatli araclari konuşuyoruz trafikteki memurlar her ilde farkli yaziyor ozel teribatli araci tse den belge aldinmi trafikte ruhsata isleticen ve bütün akrabaların kullanıcak bu kadar bundan ötesi yok

Hocam kolay gelsin. Babamın üzerine özel tertibatlı araç bulunmaktadır ve babamın h sınıfı ehliyeti vardır. Araç ruhsatında sahibinden başkası kullanamaz ve özel tertibatlı araçtır ibaresi mevcuttur. Babamın sağ bacağında sıkıntı olduğundan araca ilaveten (kolaylıkla sökülüp takılabilen) aparat takıldı ve aparat sayesinde gaz pedalı sol tarafa geçiyor. Bu arada araç otomatik. "özel tertibatlı araçların engeli olmayan kişiler tarafından kullanılmasıyla ilgili teknik muayene raporu" nu biz alabilirmiyiz. Birde tse aparatı sabit olarak düşünüp rapor verebileceklerini söyledi. Bu durumda gaz pedalı sol tarafta olması durumunda uygunluk raporu verirler mi? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

merhabalar , co kdegerli bilgiler var forumda cok tesekkurler hepinize. benim kafama takılan %90 altı engelli için teknik donanım bozulmnadan aparat takılırsa 3. dereceye kadar olan bir surucu yada ruhsata işletilen bir sürücü yazıyor. TSE muhendisi onay verirse 3. dereceye kadar tum yakınları kullanabiliyor mu emin miyiz? aracı aldıktan sonra eger bir kişi kullanır cıkarsa vay halimize :) cünkü elimizdeki aracı satıp alacagız.

Şu an öyle bir imkanim yok fakat size ruhsata yazan kismin aynisini buraya yaziyorum 3.dereceye kadar kan ve sihhi yakinlari kullanabilir

Arkadaşlar, teknik donanımlarında değişiklik yapılamayan dolayısı ile 3. kişilerin de teknik olarak kullanabileceği özel tertibatlı araçlar yönünden TSE gerekli teknik rapor formunu bütün birimlerine gönderdi...Formun adı ''...ÖZEL TERTİBATLI ARAÇLARIN ENGELLİ OLMAYAN KİŞİLERCE KULLANILMASIYLA İLGİLİ TEKNİK RAPOR...'''
Aracın tertibatını taktırdıktan sonra aracı TSE ye götürüp bu form yönünden inceleme yaptırtıyorsunuz ve teknik rapor formu doldurulup emniyete tescil için veriliyor...Emniyette aracın tescil belgesine 3. dereceye kadar yakınları kullanabilir ibaresini şerh düşüyor...Ben bu şekilde yaparak araç tescilini gerçekleştirdim...TSE ve trafik tescil şubeleri bu uygulamayı henüz pek bilmiyor, yönlendirme yapmak lazım...

tesekkurler lazut6161. peki su anda ehliyetler ile ilgili ilerleme var mı? H sınıfı isteniyor mu hala. B sınıfı ehliyetimiz mevcut su an. fakat değiştirmemiz gerekiyor mu? bunla ilgili net bir duyuru cıkıldı mı?

ehliyetiinizi değiştirin...Normalde eski dönemde de H sınıfı ehliyet şartı yok ancak idare genelge ile yasanın uygulanmasını kısıtlıyordu ve B sınıfı ehliyetle ötv den faydalanabilmek için dava açmanız gerekiyordu...Ancak yeni dönemde ehliyetinizi değiştirin bir sorun olmaz, burada önemli olan sağlık kurulu raporudur...

B sınıfı ehliyetim var. nasıl değiştireceğim. sonra eldeki ehliyetten de olmayalım :) bu sekilde değiştiren oldu mu acaba?

yeni ehliyetlere göre ehliyet alan oldu mu acaba? süreçlerde muammalar var. yakmayalım kendimizi iş bilmez bir memur elinde.

5 yılını dolduran aracımı, 6 cı yılında değiştirdim. Önceki aracımın ruhsatında, "özürlü özel tertibatlı araç kendisinden başkası kullanamaz." yazıyordu. Çimdiki aracın ruhsatında sadece, "özel tertibatlı engelli aracı" yazılı. Kendisinden başkası kullanamaz ibaresi yok. Bu durumda, eşimin ve çocuklarımın kullanabilmesi için, TSE ye ayrıca gitmeye gerek olmamalı diye düşünüyorum.
Yine de, biri çıkar da farklı yorumlar mı diye de tereddüdüm var...

Ruhsatta Sahibinden başkası kullanamaz demediği sürece bişey diyemezler.sadece aracın özel tertibatlı olduğunu belirtmiş.onda bişey yok. .

Yeni yönetmeliği tekrar okudum.
Maalesef;
c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. ARACIN ENGELLI VEYA BU KIŞILER TARAFINDAN HER IKI ŞEKILDE DE KULLANILABILECEĞININ YETKILI KURUM VE KURULUŞLARCA BELGELENDIRILMESI ŞARTTIR.
Yazılı. Bu durumda TSE ye gitmek zorundayım, anlaşılan..

TSE'den bir dilekçe ve 354tl karşılığında aracınıza bakılarak uygunluk raporunu alıyorsunuz.hemen o gün veriyorlar. Ardından raporu trafik tescile götürüp yeni ruhsat için başvuruyorsunuz.81,50krş ruhsat bedeli
Yıllarca güya dolandırıcılar yüzünden bizi perişan ettiler ama geri verdiği hak ile ilk olarak devlet beni dolandırmış gibi hissettim.zaten hakkımız olan birşeye neden bukadar çok para ödüyoruzki...

Kafayi Yemek üzereyim. Allah rızası için yardım....

Ben teyzemin kocası yani eniştemin üzerine İkinci otvsiz araç alcam. İlk aracı 8 yıl oldu alalı 2. Araçta problem yok alabiliyoruz. Aynı zamanda ben 3.derece sihri akraba olduğum için trafik kanuna göre 53 madde c bendinde belirtildiği gibi eniştem %50 engelli ve h ehliyeti mevcut. Alacağımız araca aparat takılacak bu apart takıldığında ben tse gidip bana engel olmadığına dair belge mi almam gerek nasıl olacak biri yardım etsin. Ruhsata kendimi yazdiramazsam kullanamam Bunu nasıl yapacaz.

5535971329 bilgisi olan yardımcı olursa çok mutlu olurum.

desco21
Bakın bu başlıkta sekizinci sayfadayız ve birçok yerde anlatılmış, iyice okuyun lütfen.
TSE ye gidip durumu özetlemeye çalıştığınızda zaten anlayacaklardır telaş etmenize gerek yok.
TSE den talep edeceğiniz şey [FONT=sans-serif] ''...ÖZEL TERTİBATLI ARAÇLARIN ENGELLİ OLMAYAN KİŞİLERCE KULLANILMASIYLA İLGİLİ TEKNİK RAPOR...''' dur.[/FONT]

Ufukalp kardeşim bu aşama ilk ruhsat çıktıktan sonra mi gidecem. Yoksa ruhsat çıkmadan önce mi ve ben 3. Derece akraba oluyorum verirler herhalde

TSE ye araçla birlikte gitmeniz gerektiğinden mantık olarak aracın tescili yapılmış olması gerekiyor, yoksa trafiğe çıkılamaz zaten.
Ruhsat değil de geçici tescil belgesi olursa ruhsat çıkmadan da gidilebilir mi emin değilim.
Olmazsa ruhsatı çıkarıp TSE den sonra bir yaprağını değiştirmek gerekir 80 tl civarı sanırım. Zaten TSE de bedava vermeyecek o belgeyi 350 tl gibi bir rakam da o alacak.

Sıfır arac alımında bayi çekici ile aracı tse'ye götürüyor.zaten tertibat yaptırılcaksa tse den gecmeden ruhsat çıkarılamaz.her halukarda önce tse ye gidecek.hem tertibatın uygunluk raporunu hemde engelli olmayan kisilerce kullanilabilir raporunu alacaksiniz.sonra trafik tescile belgeleri götürüp başvurun. ruhsatta"özel tertibatlı araç,TSE raporunca 3.derece yakınları kullanabilir "yazacak

Arkadaşlar ben karabükteyim ve bizim ilde tse yok Karabüke bartındaki bir temsilcilik bakıyormuş. ben orası ile görüştüm bana 900 tl civarında tutar dediler doğrumu yoksa bir üçkağatmı var bu işte bana yardımcı olabilirmisiniz lütfen

makina mühendisleri odasında ki mühendis cumartesi günü bakacak arabaya dediler cumartesi günü resmi olarak bana fatura kesebilirmi tse merak ediyorum bu şekilde bir olayla karşılaşanınız varsa yazabilirmi acaba

Forumda bu işlemi yaptıran bir kaç arkadaş yazmıştı ve hepsi de 350-370 gibi bir şeydi.
Aynı rapordan bahsediyorsak 900 tl gibi bir ücreti yok bu işlemin.

Ufuk bey ben ARAC PROJE GRUP BASKANLİGİ OZEL TERTİBATLİ ARACLARİN ENGELLİ OLMAYAN KİSİLERCE KULLANİLMASİYLA İLGİLİ TEKNİK MUAYENE raporunu alacağım diyorum oradaki arkadaş bana aracı makineli ne mühendisinin gormesi gerekiyor dedi onada para vereceğiz diyor . benim sıkıntımız karabük te TSE olmaması ve bu işlemi benim hattında yaptırmaya çalışmam ben bu işi ankara TSE ve gitsem cozebilirmiyim acaba

Bolu TSE şubesini aradım biz size yardımcı olamayız bartın yapıyor denildi hattında bu işlerle uğraşan kişi de tam anlamıyor sanırım benim bu işi ankara da çizme ihtimali varmı acaba

HÜSEYİN SEÇKİNER
[FONT=arial] TSE çok farklı bir kurumdur ortak bir projede taraflardan birisi olana kadar bende farkına varamamıştım bu durumun . Söyledikleri resmen kanun hükmünde olaylara bakış pencereleri çok farklı tamamiyle dokunulamaz ulaşılamaz bir zırha sahipler . Kısaca sizin işiniz için bir kişiyi mesai'ye bırakacaklar ve bütün ücretlerini size kilitliyorlar 03124166200 ankara genel merkezi arayıp daha detaylı bilgi alabilirsiniz

[/FONT]

gokay

İstanbul'daki araç proje Müd. lüğü Kaynarca daki olan ise 3.derece arabanın hatta engelli nin dahi gitmesine gerek yok. Bütün işi aracı aldığım firma halletti. 0 araç alacak olanlar şu olacak bu olucak bir sürü iş deyip gözünüzde büyümeyin. Bütün işlemleri 0 Araç aldığınız firma hallediyor. Bütün bu işlemler için 1500tl para verdim. Hiç bi işle uğraşmadım sadece trafikte imza ya çağırdılar, anahtar teslim.

Arkadaşlar ( abdcol ) uygulamanın nasıl olduğu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar varsa buradan yazarsak sevinirim.

Artık yasal olarak önümüz açık. Ancak yetkili kurum ve kuruşlar derken burada kastedilenin TSE olduğu söylendi bana. Bu şekilde TSE'den aracının incelenmesi talebinde buluyor (300-400 TL karşılığında) ve TSE de aracın başkaları tarafından kullanılmasında bir sakınca yoktur vb. gibi bir ibare olan 6-7 maddelik bir rapor düzenliyor. Düzenlenen bu rapor ile trafik tescil müdürlüğüne başvurulduğunda ruhsata işlem yapılıyor.
Hepimize hayırlı olsun. Ruhsata işlem yapan arkadaşlar varsa bilgi verirse sevinirim.

Üst Alt