Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Psikiyatri ilaçlarının sağlığa zararları hakkında ne düşünüyorsunuz?

KAPATTI!

Sen şimdi böyle gülünce ben çok mu bozulacağım zannediyorsun

burada bilgi edinmeye çalışıyorum amacım bu

[SIZE=2]Herkese merhaba,

Ünlü rönesans bilim insanı, ünlü doktor ve kimyager (modern tıbbın ve ilaç biliminin kurucularından biri olduğu kabul edilir) Paracelsus'un müthiş bir sözü var, Farmakolojinin ilk dersinde bütün ders notlarının başında yer alır:
[/SIZE][SIZE=4]
"Sola dosis facit venenum"
[/SIZE]
[SIZE=2]
Türkçe anlamı[/SIZE] [SIZE=4]"Tüm maddeler zehirdir, zehir olmayan madde yoktur. Zehir ile ilacı ayıran dozdur"[SIZE=4]
[/SIZE]
[/SIZE]
İçtiğimiz bütün ilaçlar, aldığımız tüm vitaminler, geçirdiğimiz bütün tedaviler pozitif ve negatif etkiler içerir. Eğer +lar -lerden fazlaysa o tedaviye başlar o ilacı kullanırız. Hayat da böyledir, karar alırken avantajlar dezavantajlardan fazlaysa mantıklı bulur ve o kararı alırız.

Sayın @OturanBoğa ilaç kullanımı ile ilgili uyarıyı yapmış ancak tekrarlamakta fayda görüyorum:
Psikiyatrik rahatsızlığı olan insanların ilaç kullanması ŞARTTIR. Aksi halde kendilerini perişan edecekleri garanti. Kalp hastası nasıl ki ilaç almazsa ölür, tansiyon hastası nasıl ki ilaç almazsa ölür, kanser hastası nasıl ki tedavi görmezse ölür, psikiyatri hastaları da benzerdir. İlaç almazlarsa hayatları bin kat beter zehrolur.

Doktorunuza güvenin, onunla konuşun ve belirlenen ilaçları belirlenen dozlarda, belirlenen sürelerde kullanın. Eğer doktorunuza güvenmiyorsanız, doktorunuzu değiştirin, güveneceğiniz bir doktor bulun. Ama doktor ne diyorsa onu yapmaktan geri durmayın!

Bülent Sevinç kimdir? Öğrenebildiğim kadarıyla ODTÜ Fizik mezunu bir YouTube hesabı sahibi. Mesajı yazdığım sırada 8199 abonesi var. Tekrar soruyorum, Bülent Sevinç kimdir? Psikiyatrist olmadığı kesin, eğitiminde psikiyatri veya bir tıbbi dal olmadığı da ortada. Eğer iddialarına gerçekten inanıyorsa, buyursun klinik araştırmalarını yapsın, makale hazırlasın, hakemli saygın bir dergide yayınlatsın. Hem bilime katkısı olsun hem gerçekten ikna olalım.

İnternet özellikle sağlık alanında büyük bir bilgi çöplüğü haline geldi. Doğru bilgiye ulaşmak define bulmak kadar zor. Yeter ki nereyi kazacağınızı bilin. Mesela YouTube veya kaynak vermeyen haber sitelerine bakmayın. Açın bilimsel makalelere bakın. Madem define arıyoruz, nereyi kazdığınıza dikkat edin. :)

Sevgi, saygı ve bilimle,
Mert

Bülent SEVİNÇ entellektüel bir düşünür .Her konuda bilgisi var . Küçümsemenin anlamı ne anlamıyorum.Adam topluma fayda sağlamak için konuşuyor .Ben bir çok videosunu izledim . Müthiş bilgili birisi

SERAFİM

İsmine ilk kez bu konuda rastladım ve biraz "Google'ladım" kendisini. Yazdıklarımın küçümseme gibi anlaşılmasını istemem kesinlikle. Mesela ben kendisi gibi YouTube içeriği üretemem veya bununla uğraşamam.

Ancak amacı topluma/insanlığa/bilime fayda sağlamaksa, bana "büyük resmi" bir laboratuvarda/klinikte/bilimsel makalede göstermesini kesinlikle tercih ederim.

Sevgi, saygı ve bilimle,
Mert

Mert'çim , Bülent SEVİNÇ kendi bilgi ve birikimlerini paylaşıyor . Psikiyatri ile ilgili bir çok deneyim yaşamış . Ben zaten kendisinin savunucusu filan değilim ,tek öğrenmeye çalıştığım antideprasanları kullanmalımıyız yoksa kullanmamalımıyız

Murat Bey günaydın,

Bahsettiğiniz kişi psikiyatri ile içli dışlı olmuş, psikiyatrik tedavi görmüş ve verim alamamış olabilir bu mümkündür. Ancak psikiyatrinin bilimi ile uğraşmak ve psikiyatrik hasta olmak arasında çok büyük bir uçurum olduğunu kabul etmekte fayda var.

Önceki mesajımda ilaçlar ve önemi hakkında yazmıştım hatta OturanBoğa 'nın bir mesajını alıntılamıştım.

Tıp Fakültesinde hocalarımızın dilinden hiç düşürmediği bir cümle var. "Hastalık yoktur, hasta vardır." Kullandığınız bir ilaç size iyi gelirken bir başka hastaya iyi gelmeyebilir. Keza bunun tam tersi de olabilir.

Psikiyatrik tedavide doktorunuza güvenmeniz, "doktorunuzun reçete ettiği ilaçları doktorunuzun reçetede yazdığı dozda düzenli olarak kullanmanız" büyük önem taşır.

Sorunuza net bir cevap arıyorsanız, evet eğer doktorunuz reçete ettiyse ilacınızı güvenle kullanmalısınız.

Sevgi, saygı ve bilimle,
Mert

SERAFİM

Murat bey beni ilgilendirmez ne evladı olduğunuz ister kandırılın ister gönüllü kanın..

Siz boşverin antidepresanmış ilaçmış kullanmayın yine sizin bileceğiniz bir şey..

Kendinize iyi bakın.. Ben artık konuyla ilgilenmek ve yazmak istemiyorum. Boş konulara ayıracak zmanım yok kısacası..

zaferim34

çok afedersin önce 36 tane doktor gezdiğini söylüyorsun ,söylediğin şeyi ben tekrar edince de alınganlık gösterip küsüyorsun . Boş konuysa gerçekten lütfen müdahil olma daha fazla komediye gerek yok

50 mg lustral kullan oda olmadi 5 mg cipralex yeterli gelir sana dozu fazla gelmistir ondan bayilmalarin

klozapin koruyucu hücreleri öldürüyor

SERAFİM Niye alınganlık gösteriyim Murat bey beni neden boş konulara yorum yapmaya mecbur bırakıyorsun. Alıntılama yazılarımı.

Evde çok oturma az dışarı çık da turat...

SERAFİM

doktor tavsiyesiz kullanmanız çok yanlış. ben 25 yıldır psikiyatri ilaçlarını depresyon rahatsızlığım için kullanıyorum lustral de kullandım bir dönem. ilaçların müthiş yan etkileri var. bana tedavi için verilen psikiyatri ilaçları ağır rahatsızlıklar yaşattı bana. doktoruma danısıp bıraktım başka ilaçlara geçtim tabi ki. şuan güvenilir bir klinikte bitkisel tedavi desteği de alıyorum. rast gele almayın hangi ilaç olursa olsun hele ki psikiyatri ilaçlarını. sonrasında telafisi olmayan sağlık sorunları yaşarsınız bunu söyleyeyim.

36 doktor olayı tamamen bizim hatamız. Psikiyatride doktor doktor gezmek hiç iyi değildir. Bilinçli olmamanın getirdiği yan etkilerden biridir.
SERAFİM Murat bey merhaba, Zafer bey 36 doktor meselesini zaten açıklamış bu noktaya takılı kalmak çok mantıklı gelmedi bana açıkçası.

Örneğin ben diz altı amputeyim. Bana 36 altı farklı doktor 36 farklı protez modelini 36 farklı ayak modeliyle önerebilir. Ben bunların hepsiyle de rahat yürüyebilirim veya hiçbiri bana uymayabilir. Bu ne doktorların hatasıdır ne de benim.

Hastalıklar her hastada farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Zaten her hasta için de tedavi aynı değildir. Çünkü önceki mesajımda belirttiğim gibi "Hastalık yoktur, hasta vardır."

Konuyu karşılıklı atışma, küsme darılma veya tencere kapak gibi şekillerle saptırmazsak çok daha seviyeli bir biçimde konuşabileceğimize inanıyorum.

Sevgi, saygı ve hoşgörüyle,
Mert

Merdoli ,Mert'çim ben seviyemi koruyorum bak az önce adam ne yazmış ,murat çık dışarı tur at yazmış ,bu da onun seviyesi ,ergen muhabbeti yapıyor ,bilmem anlatabildimmi . Uranüs sana da değerli tavsiyen için teşekkür ederim . Dikkate alacağım

SERAFİM

Murat Bey tekrar merhaba,

Uzunca bir mesajımdan cımbızla ifade seçip konuşmayı bunun üzerinden ilerletmek tercih ettiğim bir yöntem değil. Lütfen biraz daha özen gösterin, rica ediyorum üslubumuza dikkat edelim.

Yukarıya sizin de eski bir mesajınızı bırakıyorum. Selamlar.

Sevgi, saygı ve özenle,
Mert

Merdoli ,

Böyle kibar kibar konuşmalar yapıp alttan alttan laf sokuyorsun .

Farkında değilim sanma .

Bir kere sen kim oluyorsun da bana terbiye ahlak dersleri veriyorsun ,

adam bana hakaret ediyor,sen de onu savunuyorsun .

Bence seviyem değilsiniz .

Yeter ,uzak durun benden

Çirkefleşmenin anlamı yok .

Tekrar merhaba Murat Bey,

Forumda bu üslupta bir mesajla hiç muhatap olmamıştım, hem şaşırdığımı hem de üzüldüğümü söylemek isterim.

Mesajlarımı yazarken aynı cümleyi 3-4 kez sil baştan yazdığım oluyor. Saygı seviyesini korumak için gerçekten çaba sarf ediyorum. Buna rağmen bu kelimelerin muhatabı olmak üzücü.

Bir kere sen kim oluyorsun da bana terbiye ahlak dersleri veriyorsun ,

Ben kim miyim? Ben bir bireyim. Ben bir insanım. Ben bir engelliyim. Ben bir gönüllüyüm. Ben bir öğrenciyim. Ben bir insanım. Ben bir insanım. Ben bir insanım. Ben size saygı duyuyorum. Ben sizi ciddiye alıyorum.

Bence seviyem değilsiniz .

Seviye nedir? Seviye kime, neye göre belirlenir? Beni seviyeniz olarak görmeme sebebiniz nedir? Bu sorulara cevap verebilirseniz gerçekten mutlu olacağım.

Konunun bu seviyeye gelmesi hiç istediğim bir durum değil. Site yönetimine mesajınızı gerekçeleriyle rapor ettim. Sürecin devamını sizin tavrınız ve site yönetiminin tavrı belirleyecektir.

Ben buradayım, geri durmaya da niyetim yok. Umarım konuyu yeniden saygılı bir seviyeye çıkartabiliriz.

Her zaman olduğu gibi bir kez daha,
Sevgi, saygı ve medeniyetle,
Mert

Arkadaşlar,

Bahsi geçen videolardaki kişinin söylediği -istisnasız- her tıbbi öneri yanlıştır. Youtube'un bu tür vidoları yayından kaldırması gerekir. Zaten incecik bir iple hayata tutunmaya çalışan psikiyatrik rahatsızlığı olan kişileri ilaçlardan ve doktorlardan soğutmak kelimenin tam anlamıyla ölüme davetiye çıkartmaktır.

DOKTORUNUZUN ÖNERDİĞİ İLAÇLARI DOKTORUNUZUN ÖNERDİĞİ ZAMANLARDA;DOZLARDA VE SÜRELERDE İÇMENİZ GEREK. AKSİ HALDE -BUGÜN BUNU KAVRAYAMASANIZ DA- HAYATINIZ HEM KENDİNİZ HEM DE YAKIN ÇEVRENİZ AÇISINDAN CEHENNEME DÖNER.

Elbette _DELAL_ gibi çok çok çok istisna arkadaşlarımız olabilir, ama bu on binde bir kişidir! Onun rahatsızlığı ve yaşam alanı ilaçsızlığı tolere ediyor olabilir, ama bu hiç ama hiç kimseye örnek olamaz.

Ve bunun sencesi-bencesi yok! İlaç almazsan hayatın zehrolur, hayata tutunamazsın.

Bülent SEVİNÇ 'i bende takip ediyorum son 1 haftadır. Birçok videosunu izledim ama elimizin altındaki bu ilaçlar olmadığı sürece hiçbir şey de düzelmiyor maalesef..

merdoli

Seviye derken ekonomik ya da kültürel bir seviye kastetmiyorum elbette .

Samimiyetten bahsediyorum .

Samimiyet seviyeniz benimle örtüşmüyor .

Bir de ben biriyle tartışsam bile o orada o kişiyle benim aramda kalır .
Küçücük çocuklar gibi site yönetimine koşup o bana böyle dedi şu bana şöyle yaptı gibi gereksiz konulara girip site yönetimini meşkul etmem .

Size küfür eden oldu mu ? Olmadı . Öyleyse derdiniz nedir ? Sağlıklı diyalog kurma niyetinde olan birisi biraz içten biraz sıcak biraz arkadaşça davranır . Aman şunu tahrik edeyim de en ufak bi lafında site yönetimine rapor edeyim planları yapmaz .

Kincilik , intikamcılık ilkel duygulardır ama siz mesajınızın sonuna medeniyetle yazıyorsunuz ,sizce de tuhaf kaçmıyor mu ?
Sen kim oluyorsun ? Lafıma gelince ... Benim çok yakın bir arkadaşım ,dostum değilsin ki benim başkasıyla olan bir diyaloğumda araya girip ,yancılık yapıyorsun . Neyse madem bu kadar rahatsız oldun iletişim kurmayız olur biter . En ufak bi söze bu kadar çok tepki gösteren pireyi deve yapan insanlarla anlamsız münakaşalara girecek değilim .

OturanBoğa
Bülent bey çok teşekkür ederim .

Sizin sözünüzü dinleyeceğim . İstediğim yanıtları siz verdiniz ve bu beni rahatlattı .

Artık o adamın videolarını izlemeyeceğim , sizin söyledikeriniz daha mantıklı .

Eğer ilaçlar olmasaydı ve tıp gelişmeseydi-ilaçların zararlı etkilerini de göz önünde bulundurarak- bizim varacağımız mertebe köyün delisi olmaktan öte değildi...Ya elimizde direksiyon ya ahıra zincirlenmek...Bu kadar net...Ha bana gelince...Maalesef artık tip-2 diyabetim...Doktorum kullandığım rexapin adlı ilacın uzun vadede diyabet geliştirdiğini itiraf etti...Tabi ben de yaklaşık 7 yıldır kullanıyorum bu ilac...ıAma şu var ki kullandığım şeker riski belki olmayan diğer ilaç kombinlerinin hepsi beni kısa sürede manik atağa soktu...

Yani benim rexapinle olan ilişkim bir nevi ehven-i şer durumu...Ben açık konuşuyorum bir bipolar olarak...İlaçlarım etkisini yitirdiğinde veya onları bıraktığımda -her ne kadar birtakım zararlı etkileri olsa da- olabilecekleri tahmin bile edemiyorum...Kaç kişiye ve anneme dahi silah doğrulttum...Ve bunların çoğunu hatırlamıyorum bile...Bence ehil olmayan ve daha Türkçe cümle kurmasını dahi beceremeyen birtakım kişilerin sözlerine kanmayın arkadaşlar...Çünkü neticede birşey olursa bunun acısını çekecek olan bu tip kişiler değil bizzat biz olacağız...Herkesin ilaç konusundaki deneyimleri kendine arkadaşlar...Bireysel farklılık diye bir olay var...Sıhhatli günler arkadaşlar...

SERAFİM

Murat Bey tekrar merhaba,

Kullandığınız ifadeler gerçekten ağır. Hatta bazılarının onur kırıcı düzeyde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. İfadelerinizde kullandığınız kelimeleri daha dikkatli seçmenizde fayda olabileceğini düşünüyorum.

Şu konuyu netleştirmek isterim, niyetim kesinlikle tahrik etmek (hatta site yönetimine koşmak) değildi. Önceki mesajlarımda zaten defalarca sağduyu çağrısı yapmıştım. Moderasyona yazdığım mesajda da bunu tekrar ettim. Hatta gizli saklı ispiyonlamak gibi olmasın diye burada yazdığım mesajda da açıkça belirttim rapor ettiğimi. Bu konuda bir yanlış yaptığımı düşünmüyorum. Eğer sizi tahrik ettiğim ifademi alıntılayarak yazarsanız ben de öğrenmeyi çok isterim.

Psikiyatri ilaçlarının yan etkileri konusunda bilgim dahilinde yardımcı olabileceğim sorularınız varsa her zaman buradayım.

Sevgi, saygı ve medeniyetle,
Mert

Niyetim site yönetimine koşmak değildi diyorsunuz ama koşmuşsunuz ,ben söze değil eyleme bakarım .
Neyse önemli değil .
Bu kadar çabuk kırılıyorsanız forumda insanlarla diyalog kurmanız da bana tuhaf geliyor .
Ben böyle çabuk alınan biri olsam kimseyle sohbet etmem .

Merhaba Murat Bey,

Önceki mesajı yazarken bir kelime eksik yazmışım "niyetim en başta site yönetimine koşmak değildi" yazmalıydım. Ancak cımbızla çeker gibi cümle seçtiğiniz için malesef yazdığım yazıdaki mesaja odaklanmak yerine sadece bir ifadeye takılmışsınız.

Diyalog ve sohbet kısmına gelirsek, okulum ve gönüllülük yaptığım sivil toplum kuruluşları vesilesiyle bazen yüzden (belki de daha fazla) fazla insanla iletişime geçmem (hatta eğitim vermem) gerekebiliyor. Düşündüğünüz kadar kırılgan biri olsaydım inanın diyalog bu kadar uzun sürmezdi :)

Her zamanki gibi bir kez daha,
Sevgi, saygı ve hoşgörüyle,
Mert

merdoli
Mert bey Merhaba

Sizinle konuşurken kendimi içişleri bakanıyla konuşuyormuş gibi hissediyorum . (Bu kadar ağır resmiyetten ötürü )
Benim cımbızla laf seçtiğimi düşünüyorsunuz , hayır ,yok böyle bir durum .

Ben egolarımı aldıralı çok oluyor , demek istediğim bir tartışmada haklı çıkayım diye mücadele etmiyorum . Yalın bir şekilde düşüncelerimi ifade ediyorum . Burada ki üslubum size ters görünebilir çünkü sanal iletişim yanlış anlamaya çok müsait bir ortamdır .

Keşke İzmir'de yaşıyor olsaydınız , o zaman sizinle yüzyüze görüşür kendimi içerisinde jest ve mimikleriminde olduğu bir şekilde ifade etmiş olurdum . Bu vesileyle siz de burada kurduğum çoğu cümleyi gülümseyerek anlattığımı görmüş olurdunuz .

Daha önce de belirttiğim gibi ,siz çok saygılı iletişim yanlısı gibi görünsenizde bilinçaltınızda cezalandırıcı bir kişilikte mevcut .
Yani seni oraya rapor ettim ,buraya şikayet ettim gibi kelimeler genelde affetme taraftarı olmayan cezalandırıcı kişilere özgü davranışlardır .Öfke bir yumruk gibidir . Öfkeyle duvara ne kadar hızlı vurursanız eliniz o kadar çok acır .

Hayat sevgiyle güzel . Cidden benim sizinle bir sorunum yok lütfen sizin de benimle olmasın . Benim şakalarıma da alışmaya çalışırsanız sevinirim .Bir üçüncü göz gerek ,hayat sevgidir :)

Her ilacın yan etkisi var arkadaşlar...Psikiyatrik ilaçların olduğu kadar kardiyolojik nörolojik ilaçların misal tansiyon şeker vs haplarının yan etkisi yok mu sanki...Annem parkinson hastası kullandığı bir ilaç yüzünden 60-70 derece civarı öne eğik pozisyonda yürüyor...Hadi isim vereyim pexola yüzünden...

Çok düşük bir ihtimaldi bu yan etki ama annemde resmen yüzde yüze çıkmış oldu...Keza ben de bipolarım ve zyprexa yüzünden diyabet oldum...Hatta doktorum da bunu itiraf etti yapar dedi...Demem o ki prospektüste yazan misal yüzde birlik yan etki olasılığı eğer genetik bir yatkınlık duyarlılık kişide mevcut ise yüzde yüze yine çıkar...Lakin bu durum ilaç bırakmamızı gerektirir mi...Valla hayatımızın hatasını yaparız...

Annem 72 yaşında misal ilaç kullanmasa idi büyük ihtimal şu an yatalak yahut rahmetli olmuş olurdu...Yani ilaçları kullanmasa iyi mi olurdu takdir sizin...Aynısı benim be sizin için de geçerli...Şimdi diyebilirsiniz ölümü gösterip sıtmaya mı razı ediyorsun diye...Bana göre hayatın geneli ehven-i şerden oluşmaktadır...Mükemmel bir hayat yok...Mükemmel insan da...Ve dahi mükemmel ilaç da...

Hepimiz en az 10-15 sene öncesini göz önüne getirip o minvalde duruma bakmalıyız...Düşünsenize 40 -50 sene evvel bipolar şizofren vd iken köyde yaşadığımızı...Bir hasta olduğumuzu kati surette bilmeyecek bir de ya ahıra zincirlenecek yahut direksiyon elde değnek apışta dönüp duracaktık ortalıkta...O yüzden bilip bilmeden kimsenin ilaçlar hakkında atıp tutmasına aldırmayın dostlar...Çünkü düştüğümüz zaman onların hiçbiri yanımızda olmayacak...Selam ve sevgilerle...

sarus

Sarus ,konuyu çok güzel yorumlamışsın . Teşekkür ederim arkadaşım .

Umarım bu kullandığımız ilaçların yan etkilerinden fazla etkilenmeyiz .

Sonuçta psikolojik desteği o ya da bu şekilde almamız gerekiyor .

Ben ne kadar asabi olduğumu ilaç kullanmaya başlayınca anladım .

Çünkü artık kolay kolay sinirlenmiyorum .

Psikolojim baya bir düzeldi

insanlarla olan ilişkilerimde de düzelme var .

Yersiz yere alınıp darılmıyorum .

Üst Alt