tıpta inanılmaz ilerlemeler oldu minicik robotlarla kalp,göz ameliyatları, organ nakilleri, hatta kol bacak nakilleri bile yapılıyor. ve bu ilerlemeler üstel olarak ilerliyor. ben öğretmen hem de mühendisim sorunu görebilirsek projelendirme yapılır ve çözümü deney yapa yapa eninde sonunda buluruz. ancak psikoloji çok başka bir şey.
bir kere gözle göremiyorsun testler yapsan da mr tomografi gibi kesin bir sonuç alamıyorsun. bende olanzapin işe yararken diğerinde klozapin etki ediyor kimisinde başka başka ilaçlar. halbuki çoğumuzun hezeyanı aynı sayılır. ancak buna rağmen aynı ilaçlar aynı dozlar olmuyor.
peki neden bizlerde herkes gibi gamsız olamıyoruz neden kafaya takıyoruz neden daha hassas kırılganız?
konuyu kestirip atacak olursam Allah böyle yaratmış bizim sınavda bu derim.
peki nasıl yaratılmışız? baştan hiç farkındalığı olmayan katatonik düzeyde hastaları tamamen ayrı tutarak konuşacağım.
yaratılış gereği bizlerin dayanma gücü zayıf . neye dayanma derseniz hayata,ilişkilere karşı zayıf. bir kere bir çoğumuz itiraf etmese bile korkağız,alınganız. bu korkaklık kavgadan kaçma vs gibi düşünmeyin.
yanlış anlaşılmaktan ötekileştirilmekten korkuyoruz bu da bizi yalnızlığa sürüklüyor.
psikoz ve bipolar gerçekten tuhaf hastalıklar ama depresyon diye de bir gerçek var. insanlara basit geliyor ya depresyon da neymiş diyorlar. depresyon bildiğin diş ağrısıdır sana her saniyeyi zehir eder. hastanede yatarken depresyon hastalarının aşırı hassas ve empati yeteneklerinin çok yüksek olduğunu fark etmiştim. ağızlarından kelimeler çıkarken nasıl seçe seçe konuşurlardı.
neden bu rahatsızlıklar var sorusuna verilecek diğer cevap ise
ya berbat bir çocukluk dönemi yada genetik yatkınlık derim. ancak burada gene hassaslık önemli çünkü her berbat çocukluk geçiren psikolojik rahatsızlığa sahip olmuyor. daha kırılgan yapıdaki ruhlar bundan etkileniyor ve yetişkinlikte insanlarla sağlıklı ilişkiler kuramayıp hayata karşı mücadele edemiyorlar.
sözlerimi ünlü ozan ve şair Marilyn Manson'ın sözleriyle bitirmek isterim
"Yer yüzü genişçe açıldı
annemin sesini duyabiliyorum
veda etme zamanım geldi
nasıl sevilir hiç bir zaman öğrenmedim
o ilaçlar şifa için değildi
sadece almak uğruna verdim
şimdi Tanrı beni yutacak
annem benim yasımı tutamaz
babam benim savaşlarımı kazanamayacak
morgumda en iyi şekilde giyindim
yolculuğuma hazırım"