Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sakatlar için kolay bir soru: Evet mi Hayır mı? [Tartışma]

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
allakasi yolu sen gidiceksen aman bir arpa boyu gitmeyeyim kalsin benim haklarim aman gitme ? seviye öğretmek bana sen gibilerine kalmadi ? burasi parti platforumu degil git partine üye ol partin için çaliş sen kimsin ki işsiz birine gözcüde çaliş şurda çaliş burda çaliş diyorsun zircahil !!! önce bi sen belirli bir seviyeye gel ki millete seviye öğret densiz!!!

Mevcut anayasa;

"Madde 61- Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malül ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.

Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alır.

Yaşlılar, Devletçe korunur. Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.

Devlet, korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırılması için her türlü tedbiri alır.

Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur."

yukarıda da görüldüğü gibi mevcut anayasanın 61. maddesinde "sakatların korunması ve sosyal hayata intibakının sağlanması" açıkça belirtilmişken, ayrıca şu anda konulan maddeyi paketin geçmesi için engellilerin gözünün boyanması olarak algılıyorum...
bizi aptal yerine koydukları için "HAYIR"...

yazdıklarımı siliyor, makaslıyor yada ortalığı polemiği boğarak hedef şaşıtma ustalığını konuşturuyorsunuz. bir sorunun cevabını bile tarafsız bir onurla veremediniz. BÜTÜN BUNLARI BİZ ENGELLİLER ADINA MI YAPIYORSUNUZ:

elbette ki HAYIR.

Avni abi, bu değişiklik pozitif hak getirme iddiasında değil ki zaten. Pozitif haklar kanunlarla düzenlenir. Bu değişikliğin olası olumlu etkisi yazımda verdiğim 6 adet örneğe dairdir.

Ki, herkesin politize olduğu bugünlerde bence kimse (ben de dahil) "aman şu madde iyi, hadi oy vereyim" diye düşünmez. Herkes safını belirledi, maddelerde ne yazdığı kimsenin önceliği değil.
Ayrıca, bu bir "evet tuzağı" ise, neden CHP-MHP bir olup bu maddeleri mecliste evet verip geçirmedi ve referandumu sadece 2-3 maddeyle sınırlamadı? Bence sırf "paket çorba" propagandası yapmak için...

Konu dışı 1: Düşle, senin sorunun ne? Burası çocuk parkı değil! Senin yazdıların neden silinsin! Durmadan aynı içeriği başlığa yazarsan tabii ki mükerrer içerik silinir. Kimse senin hezeyanlarına yanıt verip seni tatmin etmek zorunda değil. Git Cafe forumunda takıl, istediğin başlığı aç, oyna...
Bir daha saçma sapan mesaj yazarsan yasaklanacaksın.

Konu dışı 2: Başlık sakatlık konusundan iyice çıktı. üstüne bir de iyice düzeysiz polemikler başladı. Başlığı kilitlemek istemiyorum. Lütfen daha sakin olun ve kişilerle uğraşmak yerine fikirlerinizi yazın.

örneğin engelli bir çalışansınız ve işyerinizde sorunlarınız var. üye olduğunuz sendika avukatı "derneklerde de olacağı gibi" sizin adınıza adli dava acamayacak, takip edemiyecek. siz kendiniz tüm masraflerı ödeyerek ödeyerek mücadele edeceksiniz. ÜSTELİK BÖYLELİKLE ARKANIZDAKİ DESTEK DE ARADAN ÇIKARTILMIŞ OLACAK.

dahası
Evet çıkarsa artık kimse kamu yararı dolayısıyla mahkemeye başvuramayacaksınız vs...
ondusmanın üyelerini devlet sececek dolayısıyla, SİZİN DAVA AÇMANIZA GEREK OLUP OLMADIĞINA BU ONDUSMAN KARAR VERECEK. böylelikle sıradan bir adli dava bile açamıyaçaksınız.

HAYIRLI OLSUN.

antioksidan abi zaten şuan yasalar mevcut ? bunlarin gerekçesi biz bu yasalari anayasanin eşitlik ilkesine aykırı olmasina rahmen uyguluyoruz diyip bunu anayasaya sokmak mazetleri ise ? bize yapilan ayrimciliği anayasaya mahkemesine dava açilma riskiymiş ? bu bizim çok bilen arkadaşlarda sanki yeni bir ayrimcilik var aman özürlüler şöyle iyi olacak böyle iyi olacak diye yaygara yapiyor yasa hükmünde yapman gerekenleri yapma sen sonrada oy iste ? diyorum ya neye evet dediklerini söyleme denen birşey yok hayir diyorsun muhalefet gibi konuşuyormuşum ee sende iktidar gibi konuşuyorsun ? hayir diyenlere hakaret cahille tartişmak kadar kötü birşey mi var

bülent abicim sana cnntürkteki 5nbirk programini bizim hakkımızda yapilan yayini birkez daha izlemeni tavsiye ediyorum ?

Cem, maalesef o programı izlemek durumunda kaldım zaten! Sonuna kadar nasıl dayandığımı bir ben bilirim bi Allah! :)

dayanamadiğin husus ne abim ? iktidar milletvekilinin hiç bir soruya cevap verememesimi konuklarin tutumu mu ?

%3'lük kadroların hepsini doldurulacagını söyleymzlerdi herhalde:) ayıp olurdu di mi yuzbinlerce işsiz vatandaşa:)

30bin kadrodan bahsediyoruz 3milyondan degil bir kalemde 30bin öğretmen alan meb bunlara gelincemi? ayip oluyor

Bir de sakatlar üzerinden politika yapılıor denmesi var ki iktidar bunu yemyi göze alamaz ki:)

hele pozitif hakların ardında bu gibi şylr oldugunu soylse allah korusun tüm dzavantajlı grupların saldırısına ugramak da var işin içinde:9
sakatların ayrıcalığı ndir diye sormazlar mı adama? kadınlar ve çocuklar hade anlaşılır şey d sakatlar gibi dezavantajlı grup çok bu ulkde:)

30 bin kadro doldurulması kolay tabi ki:) ama toplumsal dayatmayı kırmak da lazım:) sen gel kadroların yıllardır boşlugunu yaşa ve sonra birden bir 30 bin kadroyu doldur:) şak diye. iktidar aptal değil. hangi ulked yaşaıdgını bilior.
şimdi eli saglam:) dzavantajlı olan sakatlara avantaj saglanması öncelikli artık:)

anayasadan alacak bu gücünü:) söylyck bir sözü olacak. Arkasında kapı gibi bir madde. öncelik sakatların kadınların çocukların:)

ama rfrandumdan sonra da bu kadroları hemen doldurmayacak. aşama aşama. kurumlar aracılıgıyla olacak ayrı ayrı. sessiz sessiz:) hr zaman ki gibi:)
fakat kırılma noktasını kırmadan bunu kamuoyuna asla açıklamaz. açıklaıd kıyametlr koptu. bklnti oluştu. ama iktidar kadroları hmnaçamadı da. aynı şeylri yaşamak aptallık olur.
beklentiyi en azda tutmak daima iyidir.:)

bu iktidar kadar iktidar da kalan başka bir iktidarmi var ki? 1-2 senelik olsa tamam diyeceğim hala inatla lanet chpyide kınıyorum onlarin dönemide ayniydi hala mesele akp şu bu diye çarpitiyorsunuz ? 8 sene önce devlet işçi sinavi açilmişti başvuran ünüversiyteli sayisi 128 di ? 8 yıl sonra meb sinavina başvuran 30bin di şimdi bu sizin yazdiklarinizi bir daha düşünmeye davet ediyorum sizi ... ayrica kanuna göre %3 doldurmak zorunda eskiden kurumlar kadro şişikliği olacak gerekçesiyle bunu geri çeviriyorlardi yeni yapilan düzenlemeyle bu kaldirildi hiç bir mazaretleri yok kanunun yavaş yavaşimi var sizce bu kanunsuzluk değilmi? 2009 yılında 2milyon memurmu çalişiyor bunlarin 60binini almak zorunda keyfiyet yapma haklari yok ? kanunsuzluga neden göz yumuyorsunuz

evetçi olmam ayrı birde hayır diyenlerin tutarsız partilerin sözleride beni iyice evete itti

metin ben hiç bir partiye sempatim yok emin ol akpden çok chpden nefret eden biriyim yazdim onuda işbankasi chpnin bankasidir bir tane özürlü çaliştirmiyorlar hayir diyen ilaha partisimi olmasi lazim niye böyle yapiyorsunuz ? onu anlamadim

Lokman Ayva'ya dair benim açımdan denecek birşey yok. Ondan ümidi keseli (ümidim yoktu zaten ama, işte, iyimser adamım ben:)), ne dediğini dinlemeyeli çoook yıllar oldu. Üzerinde konuşmaya bile gerek görmüyorum...

Şükrü Boyraz daha önce yazmıştı düşüncelerini, oradan biliyorum zaten. O da "bu anayasa yeni bir hak getirmeyecek" dedi durdu. Oysa bu madde zaten pozitif hak getirmiyor. Maddelerin yaptığı şeyi yazımda yazmaya çalıştım...

Diğer kör abimiz (adını şimdi anımsayamadım?) içeriğe dair konuşacaktı ama, fırsatı olamadı. Sadece AKP'nin sakatlar ve örgütleri ile diyalog kurmadan sakatlar adına bişeyler çıkarmalarına dair eleştiri getirdi, ki bence yüzde bin haklıydı ve programı değerli kılan tek şeydi. Onun dışında "yeni birşey getirmiyor" dedi o da. Ben bu görüşe katılmıyorum zaten; yazdım...

30bin öğretmen aliyoruz diye açıkliyorlar da onlara beklenti olmuyorda 30bin kadro dolucak kanunen bu vazifemiz demek mi beklenti oluyor ?

iktidarın bu konularda eli güçlü. ama derdini topluma nasıl anlatacak? sakatlara vreck hakları vrck hakları onvca işsize derdini nasıl anlatacak? dzavantajlı gruplara ne diyecek? dvlt tüm vatandaşlarına eşit durmak zorunda. hr vatandaşına eşit gitmeli. ama onca işsiz arasında sen gel sakatların kadrosunu doldurmaya çalış. ama az bir kadro değil mi bu?
peki yıllardır niçin doldurulmuyordu? niçin boştu? bu boşluk gereksizdi. doldurulmaıs gerekiordu. vet ski madde yeterdi. ama yapan kim? yok.
şimdiki haliyle en aızndan eşitliği sakatların lehine bozacak. eşitliği sanki saglamak kolay bu ulkede? hele bir eşitliği bu ulked etum vatandaşlar adına saglamak v eşit şekilde tum vatandaşlara gitmek kısa vadde mumkun değil. ama dezavantajlı gruplara anayasanın vrdiği güçl gidilebilir. oncelik vrilir yani. kimsenin sesi d çıkamaz buna:)
taktik önmlidir hneuz imkanların tüm eşitliği saglayamıyorsa.

bülent abi bu anayasaya giren pozitif ayrimcilik anayasaya şuanki haliyle aykiri olmasina ramen yürürlükte ? yani normalde şuan bize yapilan uygulamlar anayasaya göre pratikde aykiri kendisi söyledi lokman bey koyma amaçlari dava açılmalarinin önünü kapamak şöyle diyeyim istanbulda beyaz kart uygulamasi şuan anayasaya aykırı pratikte yani istanbul belediyesi bu olayi mahkemeye taşir ise bu iptal edilebilme olasiliği mevcut ama bugüne kadar bunu yapan olmadi var olan birşeyi anayasaya koyma niyetindeler yeni hiç birşey yok benim anlatmak istediğim odur abim
melek abla bende diyorum ki şu dediklerin zaten şuan yasalarla mevcut diyorum ? sen şuan engellilerle saglamlari bir tutuyorsun ? ben normal statüde kpssye girsem %40 rapor alti almam lazim benim dezavantajim var elmayla armutu ayırın lütfen
ayni şekilde memurlara toplu sözleşme hakkı şuan yasalarla bunu zaten yapabiliyorsun?

kaynaştırma politikası uyglamaya kalkt noldu bu ulkde? bangır bangır ne işi var sakatların diyor okullar. hukumet yapsın dmk kolay di mi? ogrtmni istmior sakatı okulu istmior sakatı. yasa çıkartmak kolay di mi? okul rampayı yaptırmıor ki. grkçesinde haklı. benim param yok diyor. onca suyum elktriiğim varken iki sakat için niy rampaya tuvaletine para vereim dior. eşit bir sorun çıkarıor karşısına devletin. diyor ki benim sorunlarım şunlar. sayıyor maddi eksiklerini. halka anlatamam bunu. once şunu ayarlarım talplrimi yaparım. iki sakat için 25 ogrnciyi telef edemem diyor.
tabi toplum sakatları kabul edior. ayrımcı değil. eşitlikçi yaklaşıor. ve sakatlar için yapılan her değişimi goz dortle alkışlıor di mi?
tpoplum sakatlar için yapılacak her duzenlemeye yaşşa yaşşa diye alkış tutuyor di mi?
kaynaştırmaya kalktı okullarda sakatlarla saglamları. sakatlar da devlt okuluna gitsinin adıımını attı. noldu. şikaytlr diz boyu.
halk memnun değil. sakatın n işi var okulumda diyor.
ogrtmnlr memnun dğil. been bu işi bilmiorum diyor. okul mmnun dğil. alt yapım yok diyor.
haklılar. vt alt yapı yok. e onca sorun aarsında niye oncelik verior devlet sakatlara neye dayanarak?
anayasadan alacak bu gucu işte bir de. iş yarar mı bilemioruz. halk sesini kısar mı sizce artık? işte bunun cevabını gorcğiz. ama sanmıorum. yasalar olmasına ragmn karşı çıkıolar anayasaya dayandırsak nolacak?
ama en azından yasaların anayasaya uygun olmısşart ve anayasa bu konuda tk mrci. bunun gucu daha farklı olacak diye inanılıyor.

Şef;
verdiğin 6 örnek içinde, tek tek bakıldığında evet denilebilecek eklentiler tabiki mevcut... bense sadece bana göre hayır demek için yeterli maddeleri yazıyorum... evet çıkması halinde tabiki pozitif ayrımcılıkla neyin kastedildiği kanunlarla düzenlenecek... bu sadece bu madde için değil diğer maddeler için de geçerli...
bu oylamada önemli olan şu bence... eğer birisi evet diyorsa, paketin tüm maddelerine evet diyecektir...
ama hayır diyen kişi tüm maddelere hayır diyor diye bir şey söz konusu değil...
birinin ak dediğine diğerinin kara dediği bir siyasi arenada diğer maddeler neden meclisten geçmemiştir bunu siyasi çekişmeler içinde olan aktörlere sormak gerekir... zira bu konu içindeki tartışmalar bile "boy, soy" tartışmalarından daha seviyeli geliyor bana, ki bunları topluma örnek olması gereken insanlar yapıyor...

sonuçta bu pakette HAYIR demem için yeterli birkaç madde var ve sırf onlar için HAYIR diyeceğim...

Bu kadar basit işte abi. Ben bu yazıyı yazarken kim evet diyecek kim hayır diyecek diye değil, "evet" oyu fazla çıkar ve bu değişiklikler olursa o örneğini verdiğim 6 olay yazdığım gibi sakatlar lehine iş görecek mi diye yazdım. Bu başlıkta tek tartışmak istediğim, öğrenmeye çalıştığım da budur aslında.

Ben yorum yapmıyacam! Yorumu zaten Burhan Kuzu yaptı bu madde zaten anayasa nın içinde var. Demekki sakatlarıda kavganın içine çekmek için olan madde buraya eklenmiş...
Diğer maddelerde bence boş! Yurdum insanı mevcut yasaları uygulamıyorken..Bu kadar masraf etmenin manası nedir? İsraf, israf, israf...

Bu arada iyi bayramlar..

benim anlatmak istedigimde bu zaten var olan bir maddeleri anayasaya taşimiş hay sen çok yaşa clegg

2022 aylığı yasasındaki bakmakla yükümlü olunan bireylerin dayanagı TMK 364. madde. Nafaka yükümlüsü yakınlarından dolayı 2022 aylığı reddedilen arkadaşlar diyor ki: " ben ergin biriyim. 18 yaşını tamamlamışım. artık annem babam bana bakmakla yükümlü değil. ben çalışmıorum. sigortalı deilim aylık geliirm 98 TL'yi geçmiyor. Ailemin gliirndn dolayı 2022 aylıgının bana vrilmmsini dogru bulmuyorum ve mahkemeye gitmek istiyorum.
Mahkemy gittiğinde ise SGK diyecek ki bak 364. maddeye. orada nafaka yukumlusu yakınların sorumlulugu varken ve yoksullugu nafaka yukumlusu yakınları tarafından karşlılanıyorken bu benim sorumlulugum altında değil.
evet arkadaşlar şu an bu 2022 diynlr var aramızda. şimdi yasalarda ergin tanımı TMK yapılmışken ve TMK 364 maddsi tüm vatandaşlar için gçrli iken nasıl halen ben erginim ailem bana bakmakla yukumlu değil diyip herkisn eşit oldugu bir ulkede sakatlıgınızdan dolayı ayrı bir hak iddia ediyorsunuz kendinize?
sırf bu 364. madd varken bile sakatların ailesinde bakabilcek bir alt soyu ust soyu varsa dvlet bn bu yoksul sakata bakmam bu sorumluluk nafaka yukumlusu yakınlarına aittir diyorken ne yapılacak yoksul ama ailesi yanında kalmaya mahkum ailsin muhtaç idlmiş evlenmeyen iş bulmayan parasız ailesinin harçlıgına mahkum engelli arkadaşlarınıza?
364. maddeyi sakatların lehine nasıl hangi anayasa maddesine dayanarak dğiştirmeyi teklif edecksiniz? sırtınızı nye dayayacaksınız bu yasayı dğiştirmke v ynidn duznltmek için?

bencede kesinlikle hayır. sakatlarda hayır demeli bunların amacı farklı bizim için yapılan maddeye bütün milletvekilleri evet der ama 2 ve 3 madde bunlar akp nin amaçları bu maddeleri geçirmik diğerleri öylesine

neticeyi gorceksiniz zaten. lafa grek yok bu konularda. hazırcılıga alışmış bir halktan tklif glmsini bırakalı çok oldu. adam akıllı bir tklif glmior diye akıl sagduyu sahibi insanlar bu adımları yarı yolda brakacak değil. bu ulkede engllilrin mucadel ayagı eksik ve yetrsiz. en azından avrupa mucdele ayagından dstek alınıyor. onlar çalışmış çabalamış baya olumlu adımlar atmışlar. hiç olmazsa goruş adam akıllı mucadel eden adımlardan alınıyor. ulkede mucadele ne demek bilmyenler var diye adım atılmayacak diye bişi sözkonusu değil. o yuzden gelişmiş uygarlıkların tecrubsinden yararlanılıyor. bu ulkden teklif gelmesi v bu ulkede mucadele ayagının oldugu zamana kadar en azından bir adım bu. kışkırtıcı bir yontem bu. ama başka yol yok. çunku bu ulkede englli mucadelsi çok sıg algılanılıor. sivil toplum kuruluşlarından goruş alınacak ha. ortada adam akıllı goruş yok ki. ne yaptıkları ortada hpsinin. hepsinin adımı izlenior. ama onmli olan eylem ve sonuç alınması ve çözüm bulunması. bu konuda en iyi örnk Ab uygulamaları. o yuzden şimdilik tecrubeden yararlanılıyor. ne zamana kadar? tabiki aktivistlerin bizim ulkede de çaba gostrmsi v sesini duyurmasına kadar. ondan sonraki adımları ve neticeyi bu ulknin aktivistleri blirleycek. bu ulkede tartışmadan polmiklerden bslenmden bir iş yapmanın yolu çok zor. konuşmak bdava. ama teklif v öneriy glinc bl kseden olmuor. bu ulke sadece bir sorunla çvrili değil. adam akıllı gln bir öneriye kimse sırt çvirmz. ama adam aklıllı öneri sunan yok. ancak çlm ayagı.
nyse 12 eylul sivil darbe girişimi kutlu olsun şimdiden:) bu ilk adımdı zaten.

anayasanın yeni hükümlerinde engellilere -pozitif ayrımcılık- sağlanır diye bir madde yok.

diyorki; engelliler için yapılacak uygulamalar eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.

yani bunu art niyetli bir bürokrat kendi işine geldiği gibi uygulayabilir.

mesela..derki..istanbulda engelliler toplu taşıma araçlarını kullanamaz.onlara ayrı bir otobüs tahsis edilecek dese nolcak

ondan sonra hepimiz ayağa kalkcaz bizi toplumdan dışlıyorlar diye.buna itirazda edemezin davada açamazsın..çünkü yeni anayasa paketinde bunda önünü kesen maddeler var.

Lütfen biraz kendinize saygılı olun, engelliler olarak biz POZİTİF AYRIMCILIK DEĞİL KENDİ ALMAMIZ GEREKN HAKLARIMIZI istiyoruz.
- %3 engelli kontenjanına memur almak pozitif ayrımcılık değil engelliler doğal hakkıdır.
- engelliler yıpranma payları göze alınarak bazı mesleklerde olduğu gibi erken emekli olması da pozitif ayrımcılık değil doğal hakkımızdır.

Değişmesi muhtemel anayasadaki hükümler de tam olarak fiiliyata geçirilebilecek kadar somut maddeler değiller. Yoruma açık maddelerdir ki, anayasa değişse bile bunun ben uygulamaya geçeceğine bir fayda sağlayacağına inanmıyorum. Engellilerin lehine gibi görünen maddeler ama bu maddelerin uygulanabilmesi için hiçbir somut ifade yok.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt