ooops, amma da kendimi naza cekmishim gibi oldu, walla yazdiklarinizi görünce utandim shimdi aferits ve ceren, saolun

... neptune.nin mesajini gördükten sonra zor duruyodum, ellerim kashiniodu

devam ediym bare...
neptune' Alıntı:
Şu andaki özel plaka uygulamasının hakkındaki düşüncem, bu plakanın asıl olarak engelliler için "pozitif ayrımcılık" hakkını sağlaması için veriliyor olması ya da olması gerektiği; negatif ayrımcılık için damgalamak niyetiyle değil. Bakış açılarında bu noktanın tamamen gözardı edilmemesi gerek.

negativ ayrimcilik icin damgalamak niyetiyle mi?... kanun koyucularin oturupta "
yaw, ne yapsak etsek de shu engellileri biraz kizdirsak, onlari damgalayip shöyle güzelinden bir negativ ayrimcilik yapsak?" diye düshünerek böyle bir uygulama getirdiklerini hic kimse düshünmüyordur sanirim burda

... damgalamak icin yapilmish olsa da olmasa da bir damgalama var ortada... "pozitif ayrimcilik" icin yapilmish olabiliceni gözardi etmedim, hala pozitiflik ariom bu ishte... senin de dedigin gibi, engellilerin bi kismi memnunsa bu plakadan diger bi kismi da rahatsiz... memnun olanlar mutluyken ve rahatsiz olanlari kendisiyle barishik olamamakla suclayarak mutluluklarina mutluluk katarken, rahatsiz olanlar vazgecemio; mahkemeye bashvuranlar ise "
bu uygulamayi kaldiramayiz cünkü en kolay böyle denetleyebilioruz araclarinizi" cevabini aliorlar... buna "pozitif ayrimcilik" diyebilmem icin biraz fazla saf olmam gerekmez mi, neptün?!... senin düshündügünün aksine "sizi ve bizi trafik kazalarindan en kolay böyle koruyabilioruz" [size=2]
(*)[/size] denilMior, acikca "en kolay bu shekil denetleyebilioruz sizi" denilior...
[size=2]
(*) ki tipki pegasus gibi bunun bir efsane oldugunu düshünüyorum ben de...[/size]
neptune' Alıntı:
Ayrıca bu plakanın engellilerin başına dert açabileceğinden ötürü takılmasının isteğe bırakılması ya da takılmaması düşüncesinde de bazı aksak noktalar var. Bu insan ilişkilerinde doğal olanın suç olduğunu söylemeye daha yakın bir düşünce. Tersine olması gereken bu tür yaklaşım içinde olanların ciddi olarak cezaya uğratılmasıdır. Bu tür yaklaşımların bu şekilde ortadan kaldırılması daha doğru olur.
yanlish anlamadiysam burda engellilerin gasp olayi gibi kötü yaklashimlara kolay hedef olarak secilmesinden bahsediorsun... ve diorsun ki; plakadaki amblemi kaldirmak yerine o tür girishimlerde bulunanlari daha agir cezalandirmak daha dogru ve etkili olur... shimdi plakadaki piktogramdan bagimsiz olarak ishe baktigimda, haklisin; o insanlarin ciddi olarak cezaya ugratilmasi cok dogru ve etkili olur, evet... herkes icin iyi olur...
neptune' Alıntı:
Engelli göstergesinin mantığında bu sürücülerin acil durumlara daha az maruz kalması da yatmakta;
peki ayni mantigi burda niye kullanmiosun?!... sakat sürücüleri belirginleshtirerek acil durumlara daha az maruz kalmalarini saglamaya ugrashmaktansa bütün sürücülerin acil durumlara daha az maruz kalmalarini saglamak, acil durumlara sebep olanlari ciddi olarak cezaya ugratmak herkes icin daha iyi olmaz mi?... bu tür yaklashimlarin bu shekilde ortadan kaldirilmasi daha dogru ve etkili olmaz mi?... hem ne demek "daha az"? hic kimse gereginden fazla/kacinilabilir acil durumlara maruz birakilmamali, plakaya göre mi yapilicak bu?!... kaldi ki pratikte hershey cok farkli olabilior... kurdugumuz teorilerin tam aksini gösteren tecrübeleri okuyabilioruz burda... plakayi görünce yardimseverlik damari kalkanlar oldugu gibi kuduranlar, "senin ne ishin var burda?!" dercesine sikishtiranlar da olabilio... uyduruluyo mu bütün bunlar? kuruntu oldugunu mu iddia edicez?... bikac adim daha az yürümek icin -yasak oldugu halde- engelli otoparklarini ishgal etmekten geri durmayan sapasaglam insanlar -hic bir trafik kuralina bagli olmayan- plakadaki o ishareti de pek fazla umursamicaklardir... umursiycaklarinin, beklenilenin tam aksini yapmicaklarinin garantisini kim verio?!... eger engelli göstergesinin altinda dedigin mantik yatsaydi o plakayla birlikte gerekli trafik kurallari da getirilirdi;
bu plakayi tashiyan bir araci gördügünüzde shu kadar mesafe koruyun, yaklashmayin, sikishtirmayin, sollamayin vs. gibi kurallar... cok özür dilerim, sürekli kendimi tekrarliyp duruyorum ama;
engellilerle ilgili herhangi ekstra bir trafik kurali yok!!!... gerek görülmüyo... bana öncelik taniyan ekstra trafik kurallarini getirsinler, seve seve kullaniym o plakayi

...
gasp meselesine dönücek olursak; cama konacak kart ile de, ya da belirgin engele sahip olmakla -araca inip binerken- zaten öyle bir yaklashima kolayca maruz kalabileceklerinin görülebilir oldugunu söylüyorsun
[size=2](*)[/size][size=2][/size]... iyi de, böyle bir plaka bu görülebirlik alanini daha cok genishletio mu, genishletmio mu?... insanlarin gözüne daha cok (ve gereginden fazla) sokuyo mu, sokmuyo mu?... belirgin sakatliga sahip olmayan insanlarin bile sakatligini teshhir edio mu, etmio mu?... bir gaspci veya bashka tür kötü niyetli biri tarafindan saldiriya ugrarim korkusuyla yashayan bir engelli park kartini kullanmayabilir, özel otoparklardan faydalanmayabilir ama plakayi nasil saklicak?!... böyle bir korkuya maruz kalmak pek hosh olmasa gerek... belki korkmayanlar (ya da gurur yapip krokusunu dile getirmeyenler) cogunluktadir ama krokanlar da var... niye lüzumsuz yere korkmak zorunda olsun insanlar... ben shahsen özellikle de gec saatlerde bazen tek bashima arabamla biryerlere gittigimi/biyerlerden geldigimi düshünüyom da, plakamda öyle bir amblem olsaydi yine bu kadar cesaretli olur muydum, sanmiom dogrusu... [size=2]
(*) neptune, bir "plakalarinizdaki ishareti kaldirarak kötü yaklashimlardan kurtulucanizi düshünüosaniz evinizden de cikmayin" demedigin kalmish neredeyse, shashirttin beni :?...[/size]
ayrica, eger bir insan plakasindaki teshhir edici amblem yüzünden öyle kötü bir yaklashima maruz kalmishsa suclunun sonradan ciddi olarak cezaya ugratilmasi o insanin yashamaya maruz kaldigi kötü olayi yashanmamish kilmaz, hafifletmez bile... iki tarafli kaldirmaya ugrashmali bu tür yaklashimlari... hem cezayi agirlashtirarak hem de hic kimseyi gereksiz yere hedef tahtasi olmak zorunda birakmayarak...
monoküler bi insanin görme alani ve 3-boyut algilamasi ikigözlülere göre daha az olabilir... bu onun trafikte yetersiz olacagi anlamina gelmez (ne kadar kisitli oldugu önemlidir ve muayeneler bunun icin yapilir zaten)... onun iki gözlü shoförler tarafindan gözetilmesi gerektigi anlamina da gelmes... hele hele onlardan daha kötü shofördür anlamina hic gelmes, bircok iki gözlüden cok daha iyi ve -en önemlisi- dikkatli shoför olabilicenden eminim... tipki benim bicok saglam iki bacakli shoförden daha iyi shoför oldugum gibi :mrgreen:.... hadi diyelim kicinda "ishitemio" ishareti tashiyan bir aracin tehlikeli bir durumda oldugunu ya da beni tehlikeye soktugunu gördüm ve onu haberdar etmek, uyarmak icin korna yerine farlari kullandim... monoküler (ve tekerlekli sandalye) isharetini görünce farkli olarak ne yapmam gerekio, bilen var mi? bunu da öretiolar mi?... "amanin! monoküler ishareti, sikishtirmayayim bu araci" mi diycem?... bunu mu söylüyo bu isharet bana?... eger öyleyse ishareti tashimayan bütün araclari sikishtirabilirsin anlamina gelir bu... "uzak dur, tek gözlü/bacakli/kollu/bilmem neli shoför; her an bir kaza olabilir" anlamina geliosa vermesinler ehliyet...
benim bildigim, trafikteki güvenlik icin yeteri kadar yüksek tutulan bi alt sinir belirlenir, bütün muayeneler, testler, sinavlar, ehlietler buna göre yapilir/verilir... o alt siniri koruyamayacak araclar/shoförler tehlike olarak görülür ve trafige birakilmas... koruyabilenler arasinda da kim kimden daha iyi görüyo, kimin duyulari kiminkenden daha mükemmel calishio, kim direksionu daha iyi cevirebilio/tutabilio karshilashtirmasi yapip ona göre amblemler dagitilmaz...
ha! diosaniz ki sakatlar o alt siniri koruyamio ya da korunmasina engel oluyo o zaman ya hic trafige birakmazsiniz ya da birakiosaniz onu "adam gibi" tehlike olarak isharetlersiniz ve kullanilan isharete bagli mutlaka uyulmasi gereken belli kurallar koyarsiniz... öle plakaya yapishtirilan ve "
bu shoför engellidir arti büyük ihtimalle bazi muafietlerden faydalaniordur" dan bashka bilgi vermeyen "minicik" bi tekerlekli sandalye amblemiyle halledilebiliceni düshünmek, tipki pegasusun dedigi gibi, bi efsaneden ibaret...
sevgiler

...