hazir konuyla ilgili "ateshim"
tekrar alevlenmishken
siyahpelerinli'ye olan "cevap hakkimi" da kullaniym bare
(ne zamandir yarida kalmishti) ...
SiyahPelerinliAdam' Alıntı:
Baben "Dikkat Köpek Var" da bir uyarı sloganı demiş... Sorularıda getirdi haliyle...
Bu sloganı görünce hoşnut olmayanlar var mıdır?
Köpekler mi? Sanmıyorum...
Ya İnsanlar? Fazla genel...
Köpekten korkanlar?...
köpekten korkanlar uyaridan niye rahatsiz olsun ki? minettar bile olurlar...
Köpekler mi? Sanmıyorum...
"hic önemli olmayan" kategorisine koyup bi "sanmiorum" ile gecishtirmishin bu noktayi ama
bu uygulama sonucu bi (tehlike) uyari isharetiyle yaftalanan benim...
ve köpegin aksine dogruyu, yanlishi az cok biliorum...
tehlike olushturup olushturmadigimi da, sorumluluklarimi da...
köpek degil, irade sahibi bi insan olarak bu shekil yaftalanmaktan hoshlanmamak hakkimdir...
ve ben bu hakkimi "
cok önemli" kategorisine koyuyorum, sen müsade edersen tabe
...
gerci "dengesiz bati düzeninin" etkisi altinda kaldigim icin yapiorumdur kesin bunu;
ne önemi olucak benim önemseyishimin :-|...
utanmaya bashliom artik bazi sheyleri sürekli tekrarlamaktan ama yine tekrarlicam, kusuruma bakilmasin;
öyle
gereksiz bir sheye mecbur tutulmak, pegasusun daha bi güzel ifade ettigi gibi
irademe ipotek konulmasi... o isharet olmadan araba kullanamayacagimi, hem kendimi hem bashkalarini tehlikeye sokucami/soktugumu ispatlasinlar, boynumu büküp, kuzu kuzu
kabul ediym, koydurtiym irademe ipotek, tamam!... öyle bir gereklilik varsa gösterilsin, anlayamicak kadar kaz kafali olmadigimi düshünüom... ama hem yillardir yaptigim kendi tecrübelerim, hem bu sitede okudugum bir cok arkadashin tecrübeleri, hem de bütün dünyada, ceshitli trafik shartlari altinda sorunsuz özel donanimli araba kullanan sayisiz sakatlarin tecrübeleri durumun öyle olmadigini fazlasiyla gösterior... aksi ispatlanamadigi sürece, gercekten gecerli sebepler gösterilemedigi sürece hic kimsenin o ishareti plakama yapishtirmayi bana dayatmaya hakki olamaz... olmamali!!!... hele devletin hic olmamali... ama tr.de oluyor (bildigim bashka ülke yok shu an), devlet bu hakki kendine pasha pasha ayirmish; dogru düzgün incelemeye bile gerek duymadan "sen sakatsin, sagin solun belli olmas, iyisi mi
her ihtimale karshi basiym önüne arkana bi damga da herkes görsün, ona göre davransin, ona göre tedbirini alsin" dior resmen ve bu tedbirin nasil olmasi gerektigiyle ilgili hic kimseye net bi fikir verilmio, herkes kafasina göre takilio (bu arada, sigortalar falan da "telashlanip" tedbir almaya ihtiyac duyuyor tedirginlikten gelen "doal" bi tepki olarak ve kafalarina göre takiliolar ama pek kimselerin umrunda degil gibi? :?)...
bu
haksiz dayatma ashagilayicidir da elbette... "damgalama" derken bu dayatmayi kastediorum... bashkalarini ilgilendirmeyen özel bir durumun
senin iradenin dishinda -görünmeyen anlarda bile- kanunlarla herkes tarafindan görünebilir hale getirilmesi damgalama degildir de nedir?!!!... böyle bir damgalama ise iradesi olmayan hayvanlara yakishir belki... insanlarin hükmü altinda "söz sahibi" ol(a)mayan hayvanlara yakishir... sagini solunu bilemeyen, (belki de farkinda olmadan) etrafa zarar veren hayvanlara yakishir... ama
insana yakishmaz!... tek bir shartla göz yumulabilir buna; gercekten etrafa verilen bi zarar söz konusuysa ve kesinlikle bu shekilde önlenebilicekse... öyle "her ihtimale karshi" diye kimsenin kimseyi damgalamaya hakki olamaz!... inanin, kendime ve/veya etrafima zarar verecegimin kacinilmaz oldugunu bi göriym, bi göstersinler, onlarin beni damgalamasini mi beklicem? birakin plakama amblem yerleshtirilmesini, alnima dövme de yaptiririm ishe yaricaksa... ama gösteremiolar... oysa ben onlara sorunsuz araba kullanarak, kimselere zarar vermeden trafige katilabildigimi gösterebiliom... beni herkesle eshdeger bi insan olarak görselerdi, damgalamadan önce dönüp bi bakma zahmetine girerlerdi, ilgilenirlerdi biras... ama bunlarin yaptigi, "sus, sen muhtacsin, neye ihtiacin oldugunu da en ii biz biliriz (
sen bunu bilmekten acizsin)! söz hakkin veya herhangi bi durumdan rahatsiz olma hakkin yok, önüne getirileni minnetle kabul etmek zorundasin! cünkü muhtac ve zor durumdasin" gibi bishi oluo...
kusura bakmayin arkadashlar, isterseniz buyurun her tashin altinda negatiflik, kötülük aradigimi düshünün ama kendimi ne kadar zorlasam da böyle haksiz bir dayatmayi pozitif hak olarak degerlendiremiom ben... topluma katilmayi bize azicik kolaylashtiran, zaten dürbünle arayip zor buldugumuz pozitif haklarin bi kismini da o gereksiz plakaya baglayarak shirinleshtiremior kanun koyucular bu cirkin dayatmayi/uygulamayi gözümde... tam aksine, küstahca buluyorum
ciddi ihtiyac sonucu olushan pozitif haklarimizin bu shekil (bize karshi) kullanilarak kendi ishlerinin kolaylashtirilmasini...
iyimserlikten bahsetmish bicok arkadash... iyimser bakamio muyum?... bundan (atiom) 30 sene önce, sakatlarin arac kullanarak yeni yeni trafige ciktigi dönemlerde, özel donanim konusundaki tecrübelerin belki de yok diicek kadar az oldugu zamanlarda tr.de böyle bi amblemi resmii olarak plakalara yerleshtirme
imkani saglayanlar -adim gibi eminim ki- cok ii bi nietle yapmishlardir bunu... zaten iyi niyetlerini de ishareti zorunlu tutmayarak, kishilerin istegine birakarak ispatlamishlar...
ama eger onlar da engelli parkyerlerini o plakaya bagladiysalar, bulabilicem tek kusur bu olur, gerci o zamanlar park sorunu diye bishi de pek fazla yoktu sanirim ... engelli otoparki diye bishi var miydi, o da mechul? ... ama shu anki uyglamaya olanca iyimserligimi bi araya toplayarak yaklashsam da iyilik bulamiom pek... hatta rencide edici bi muamele olarak görüom ve cag dishi buluom...
Şu noktada anlaşalım ben hernekadar hayatının genelinde gizlenme, saklanma, yahut sakatlığını göstermeme isteği duyanların pek sağlıklı düşünmediklerine inansamda bu isteğe saygı duyduğumu belirttim, zira haddimi biliyorum ve böyle hassas konulardaki zorlamaları saçma buluyorum demiştim, İnsanların istekleri bana yada diger insanların yasayıslarına zarar vermeyecek düzeyde oldugu surece saygı duymaktan ote yapacak birsey yok benim kitabımda...
anlashtik!... saygi duymana sevindim tabe ama sen saygi duymasan, ayiplasan, kinasan bile -gidip birilerinin araclarina silah zoruyla amblem yerleshtirmediin sürece
- cok fazla önemsemezdim, belki ayipliosun diye ben de seni ayiplardim, karshilikli ayiplashir dururduk
... ama devlet saygi duymak zorunda!... oysa bu plaka uygulamasiyla insanlarin (özel durumlariyla ilgili) isteklerine, hissettiklerine saygisizlik yapmakla kalmio, bi kisminin yashayishlarina doorudan zarar bile verior... belki senin gibi sakat olmaktan cok memnun olan birine buna inanmak zor gelicektir ama kimileri icin ciddii problem olabilio bu amblem zorunlulugu... sirf o plakayi takmamak icin hayatini kolaylashtirabilicek haklarindan (hatta belki de arac kullanmaktan) vazgecenler var... sakatliginin teshhir edilmesi hepsinden daha zor geldigi icin türlü zorluklara katlanan, ya da katlanamayip pes edenler de var... keyf aldiklari icin, mazoshist egilimli olduklari icin mi böyle hareket ediolar?... bazen bazi sheyler insanin elinde olmayabilior... ve o zaman bu hassas konulardaki gereksiz zorlamalar sacma olmakla kalmio, düpedüz zararli da oluo üstelik...
bu mesele bazi arkadashlarin yaptigi gibi forumlarda "aaa! ayip ayip,
(hem hak isteyip hem de) sakatliinisi saklamayin! utanmayin! bu isteginiz saglikli da deildir, etik de deildir!
tu size!" gibi cümlelerin
(üstten ashagi) sarfedilmesiyle halledilicek kadar kolay deil malesef...
asil etik olmayan ise devletin haksiz dayatmasidir... ve bu etiksizligi benim gözümde kat kat artiran önemli bi nokta da bazi
zor durumlardan dolayi ihtiyac duydugumuz bi kisim positif haklarimizin arkasina saklanarak yapmasidir o etik dishi dayatmayi...
türkiye devleti türk topraklarinda yashayan herkese, insanlarin
en temel haklarindan biri olan
kishilik hakkini tanimish mi?... yanilmiosam tanimish!... ve "gizlenme", "saklanma" gibi, sakatligini veya herhangi bashka bir özel durumunu bütün kamuoyuna, dünya aleme göstermeme gibi secenekler de kishilik hakkinin önemli bir parcasi mi?... yanilmiosam parcasi... o zaman sakatligi olan vatandashlarin bu temel hakkini öyle kash göz arasi "positif hak, mozitif hak" diye göz boyayarak ihlal edemes!!!... ihlal etmesi icin cok cok cok ciddi gerekceleri olmali... ben bu gerekcelerin peshindeyim hala, ama bulamiorum :-?... bulanlar beni de aydinlatsin lütfen...
shiklik konusuna gelince plakada ki isaretide shik bulmadığın için boyle dusunmen normal olsa gerek... saygı duyarım...
asli/arizi muabbetine neden girdigini shimdi daha ii anliom galiba
... tamam, bizim buralarda trafige cikmak icin sakat oldugunu belli etmek zorunda deilsin ama yine de dört bi tarafinda engelli amblemi bulunan araclarla karshilashtigim oldu... hic bi seferinde de "aman ne cirkin, hic de shik degil" gibi ya da bashka türlü olumsuz tek bi düshünce bile gecmedi aklimdan... ben faydasiz görüom kullanmiom, o faydali görmüsh kullanmish... kimi baglar?!... ancak ortada
gercekten bir gereklilik olsaydi, herkesi baglardi... ish o noktada degishirdi...
bu yüzden de devlet sakat olushumu belli edip etmememi kishilik hakkimin özel (ve hatta gizli) yashama alanindan cikarip -bana sorma geregi duymadan- toplu yashama alanina soktugu zaman hem temel haklarimdan birini ihlal edio hem de
ishin boyutunu degishtirio... trafige katilan bir shoför olarak sakat olushum herkesi ilgilendirir oluyo... herkes muhatap oluyo ve anlam vermek zorunda birakilio... isharete verilen anlam degil benim icin o kadar önemli olan, onu plakada bulundurma
zorunluguna verilen anlam(lar)i önemsiom daha cok... kishinin temel haklarini kisitlayan bir zorunlulugun tek bir anlami vardir aslinda; toplu yashama alaninin tehlikeye girmesi - tehlike!... böyle bi zorunluluk ile bazi engellilerin kendi istegiyle (her ihtimale karshi) amblem kullanmasi farkli sheyleri ifade edio... shik bulmadigim tek shey devletin tutarsiz bahanelere tutunarak koydugu zorunlulukla bunlara sebep olmasi... yoksa dileyen, diledigi tarafina yerleshtirsin ishareti, bana ne?!... shik miymish, sacma miymish, yanlish miymish gibi bi degerlendirme yapip insanlarin kishisel tercihlerine burun sokmak huyum degildir...
engelli plakasini en sevdiim renklere boyasan, türlü ciceklerle, kelebeklerle süslesen de bu düshüncem degishmicek, daha farkli yöntemler bulman gerekicek =)p...
önyargiların bazı şeyleri zorlaştırdığı bir gerçek, ancak nasıl olurda bu işaret yada sembol herneyse bu önyargılara olumlu yada olumsuz katkı sağlayabilir... Böyle düşünüyorsan; Park yerinde camın önüne koyacağın engelli kimliği de çözüm değildir ki, sadece önyargısı körüklenenlerin sayısını azaltmaktır... Neticede camın önünde de plakadaki kadar olmasada diğer sürücüler tarafından görünme ihtimali hep vardır... ve kimliği camda görenin önyargılarından ötürü biraz daha öteye park etmesi, senden uzaklaşması muhtemeldir...
önyargilarin bazi sheyleri zorlashtirdigi konusunda anlashtigimiza da sevindim
... önyargilara saglanan katkilara gelince, sembolün kendisinden degil, o uygulamanin tümünden bahsettigimi gözardi etme lütfen
[size=2](kasten mi yapiosun? =))[/size]... bidaa söliym; o isharete karshi hic bir alerjim yok, zararli da bulmuom... hangi shartlarla (zorunlu mu / gönüllü mü) nerde kullanildigi önemli...
verdigin örnekteki kishi hangi önyargilarla hareket etmish olabilir? aklima iki tane gelio... birincisi;
[size=2](bu ihtimali pek yüksek görmüom ama sifirlayamiom da malesef)[/size] sakatlarla karshilashmaktan hoshlanmio ve uzaklashio
[size=2](aman uzak dursun zaten =))[/size]... ikincisi ve daha büük olasiliklisi; sakatlarin shoförlügüne güvenmio ve sevgili arabasini korumak icin uzaklashio, sanirsam sen de bunu kastediosundur
[size=2](aslinda isabet olur , park yerlerinde arabasinin etrafi bosh kaldi diye hangi shoför üzülür ki ben üzüleyim? =)P ama ishin önyargi kismiyla ilgilenioduk biz, di mi?)[/size]... sakatlarin shoförlügünden zaten tedirgin olan bu kishinin yanlish düshüncesini hangisi pekishtirir? veya tedirgin olanlarin sayisinin artmasina hangisi neden olur?... shoförlük becerileriyle hic bir alakasi olmayan, sürücü belgesine bile gerek görülmeden,
yalnizca yürüme zorlugu nedeniyle istek üzerine verilen park kartindaki amblem mi?... yoksa devlet tarafindan plakalara -nedeni bile dogru düzgün anlashilamayan ve binbir türlü yoruma acik olan- zorunlu bi shekilde yerleshtirilmish amblem mi?... umarim anlatabiliorumdur :-?...
- park kartinin anlami; bu kartin sahibi uzun yol yürüyemez, dolayisiyla gereksiz yere yorulmamasi (ishkence cekmemesi) icin girish kapilarina yakin, ekstradan ayrilmish otoparklarindan faydalanabilir ... veya cadde üstü gibi aslinda park etme yasagi olan yerlerde kisa süre icin arabasini birakabilir (bicok kolaylik daha eklenebilir ve eklenmelidir de buraya), lütfen ön caminda bu karti gördügünüz araci (hemen) cekmeyin!...
bunlar kafa karishtirmaz, gereksiz soru isharetleri olushturmaz, bütün muhataplarin kolayca anlayabilicegi, acik ve net bilgilerdir... shüphe götürmez gerceklerdir bunlar; bu insan fiziksel mobilite konusunda kisitli (yürüyemio/göremio/denge sorunu yashio/vs). => uzun mesafeler ishkence sebebi oluyor => dolayisiyla park kimligini kullanarak park kolayliklarindan faydalanabilio... nokta!... hic bir önyargiyi körükle(ye)mez bu gercekler...
engelli parkyerlerinde kullanilan sembolün anlami; böyle isharetlenmish otoparklardan sadece park karti almish engelliler faydalanabilir... cünkü yaya olarak ashmak zorunda kaldiklari mesafelerin mümkün oldugu kadar kisa tutulmasi onlarin toplumsal yashamlari icin cok önemlidir... park karti olmayan (ulashim sorunu yashamayan) buraya park edemes!... eden yüzsüzlerin araclari ise cekilir... nokta!... yine shüphe götürmeyen bu gercekleri ifade etmek icin gayet yerinde kullanilmish bu sembol hangi önyargiya, hangi yanlish manalara yol acsin ki?...
ayni sembolün wc kapisinda bulundugu zamanki anlami; böyle isharetlenmish tuvaletler sakatligindan dolayi her tuvaleti kullanamayan -özellikle de tekerlekli sandalye kullanicisi- engellilere göre hazirlanmishtir... eger her tuvalette ishini görebilme (özellikle de ilk gördügü calinin arkasina cömeliverip "puuup" yapabilme ) gibi bi yetenege sahipseniz burayi meshgul edip o insanlari zor durumda birakmayin... bashka hangi manalar verilebilir wc kapisindaki engelli isharetine?... kimlerin hangi ön yargisini körükleyebilir o isharetin orda bulunmasi?... (bütün engellilerin koca dötleri vardir da bu yüsden ekstra tuvaletlere ihtiyac duyarlar - siz, siz olun ve o wc.lere girmeyin yoksa icine düsher bidaa cikamassinis gibi anlamlar cikarilmiodur heralde, sanursam, galüba ... umarim! :-?)
örnekleri coaltabiliris... az görünme, cok görünme, tabelanin büüklügü veya shekli degil mesele; sembol hep ayni sembol ama kullanildigi yere göre farkli sheyleri ifade edio... ifade edilenler ne kadar
gerekliyse, sembol ne kadar mantikli, akla uygun bi shekilde kullanilirsa, önyargilara ve dolayisiyla rahatsiz olmalara o kadar az sebep olur ve amaca daha ii hizmet eder
(etraf hep siyirmishlarla doluysa, o ayri tabe )... ama tr'deki uygulama nedeniyle plakalarda bulunan o isharetin hangi anlamlara geldigini sen aciklar misin lütfen?... hangi shüphe götürmeyen gercekleri ifade edio?
[size=2](*)[/size]... peki kimin ihtiaci var o bilgilere?... ya bir de zorunlu olmasi! neleri ifade edio bu zorunluluk?... özel kishilere ait özel bilgiler (kishilerin rizasi bile sorulmadan) devlet zoruyla dünya aleme teshhir edilerek hangi büük tehlikenin önlenmesi amaclanio?... insanlarin kafasinda bazi
gereksiz soru isharetleri olushmuyo mu?...
[size=2]
(*) park meselesinin kartla halledildigini varsayarsak, aklima gelen tek bilgiler shunlar; "bu arabayi kullanan shoför sakattir, dolayisiyla sizin dishardan göremyeceginiz özel donanim vardir bu rabada veya donanim falan yok ama sakatligindan dolayi ehliet alamayan ve bashkasina kullandirtan engelli birine ya da engelli bi cocugun velisine aittir bu araba, cok büük bi ihtimalle de vergi indiriminden ve/veya ötelemesinden faydalaniodur arabanin sahibi"...[/size]
ayrica toplu kullanma alanlarinda herkese acik olan yerleri "shurasi shunlar icin düshünülmüsh, burasi bunlar icin uygun hale getirilmish" diye yol göstermek icin isharetlemekle, kishilerin özel bi taraflarina herkesin görebilecegi shekilde isharet yerleshtirmenin arasinda dünyalar kadar fark görüom ben... ayni kefeye koymayi dogru bulamiom...
umarim yazdiklarimi okuyanlar
"sakatlar görünmesin, saklansin, mümkün mertebede göze batmasin" gibi garip bi düshünceyi savundugumu düshünmesler... görünmemek, göstermemek, saklanmak gibi bi derdim yok ama (zaman, yer ve duruma göre ihtiyac duydugum veya istedigim zaman) "sakla
ma", göstermeMe hakkimin tutarsiz bahanelerle elimden alinmasina da tahammülüm yok... neyimi, ne zaman, kime gösterecegime veya kimden saklayacagima ben karar verebilmeliyim!... ve herkes emin olabilir ki durum tam tersi olsaydi; trafikte veya bashka bi yerde sakat oldugunu cevreye belli etmek insanlara yasaklansaydi, saklama mecburieti olsaydi, yine en az bu kadar (belki de iki misli) tepki gösterirdim [size=2]
(performansda kusur etmesdim )[/size]...
eha da yoruldum walla
bikac ay sonra tekrar burda görüshmek üsere
ii geceler