Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımdaki rahatsızlığımdan dolayı ÖTV indirimli araç raporumu GİB kabul etmedi!?

uzeyaz

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Sol ayağımdaki rahatsızlığımdan dolayı ÖTV indirimli araç almak üzere Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurarak sağlık kurulu raporu aldım. Rapor bilgilerim şöyle:
Teşhis: Polio sekeli, sol alt ekxtremitede tutulumu mevcut.
Sürekli: Evet
Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı: % 20
Karar: H SINIF EHLİYET ALIR. OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANIR.

Bu şekilde 29.09.2015 tarihli raporumu aldım. Çorum Hyundai ile pazarlığımı yaptım, arabamı da aldım. Vergi dairesine belgeleri verdik. ÖTV’den muaf olarak Accent Blue aracımı teslim aldım. Aradan 10 ay sonra beni Hyundai’den aradılar. Devlet vergiyi istiyor dediler. Vergi dairesine gittim nedenini öğrenmek için. Vergi dairesi beni muhatap bile almadı. Açıklama yapmadı. “Borç senin değil bayi ödeyecek dediler. Maliye Bakanlığı’ndan gelen yazıyı bayiye gönderdik, orada açıklama var” dediler.
Çorum Vergi dairesinin bayiye gönderdiği yazıyı aldım. Vergi dairesi 02/03/2016 tarihinde raporumu M.B. Gelir İdaresi Başkanlığı’na göndermiş. Gelir İdaresi Başkanlığı da 30/06/2016 tarihinde cevap vermiş. Özetle “… mevcut engellilik durumları itibariyle Özel Tüketim Vergisi’nin (7/2-c) maddesinden yararlanmalarının mümkün olamayacağı anlaşılmıştır.” denilmiştir.

Üç sayfalık bir yazı var ancak ne bayi ne de ben net bir şey anlayamadık. Gelir İdaresi Başkanlığı’nı arayarak ilgili birimden Tuğçe Hanım ile görüştüm. Dosyama baktı. Sebep olarak raporda “özel tertibat” ibaresi geçmediğinden bahsetti. “Mevzuata göre raporunuzda sadece otomatik vites araç kullanır ibaresi yeterli değil. Ben rapora bakınca sizin normal aracı kullanmayacağınızı anlamam lazım” diyor.
Tabi şaşıp kaldım. İlgili mevzuatları taradım. Engelli sitelerine baktım. Hiç birisinde böyle bir zorunluluk bulamadım.

“Polio sekeli, sol alt ekxtremitede tutulumu mevcut.” Teşhisi ve “H SINIF EHLİYET ALIR. OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANIR.” ibaresine rağmen niçin ÖTV’siz araç alamıyorum.
Üstelik bu benim ikinci aracım. Daha önceki aracımı da Ağustos/2010 tarihinde “Sol alt extremitede polio sekeli” Teşhisi ve “H SINIFI EHLİYET ALIR, OTOMATİK ŞANZIMANLI ARAÇ KULLANIR.” ibareli raporumla almıştım. Herhangi bir sıkıntı olmadı. Bu sefer neden sıkıntı çıkarıyorlar, anlamıyorum.

Ne önerirsiniz? Nasıl bir yol izlemeliyim? Tabi borçlu vergi borcu olan bayi. Bayinin benden bu parayı alma durumu söz konusu mu?

evet bayiden ÖTV ödemesini istemişler. tabi cezasıyla birlikte.

uzeyaz

sizden almayacaklar sanırım tamamen bayinin sıkıntısımı yoksa sizede yansıyacak mı bu durum

Merhabalar ,
Sizin[FONT=&quot] sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliğiniz var ise buda geçerlidir bence. aşşağıdaki linke bir göz atınız [/FONT][FONT=&quot]Otomatik vitesli araçlar diye başlayan satıra. [/FONT]
Özelge: ÖTV Kanununun 7/2. maddesi kapsamında sakatlık derecesi % 90'nın altında olan malul ve engellilerden sakatlıkları sol kol ve sol bacakta olan engellilerin ÖTV istisnasından yararlanıp yararlanamayacakları hk. | Gelir İdaresi Başkanlığı

vergi dairesi bayiden talep ediyor ancak benim merak ettiğim konu neden bu raporumu kabul etmiyorlar. “Polio sekeli, sol alt ekxtremitede tutulumu mevcut.” Teşhisi ve “H SINIF EHLİYET ALIR. OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANIR.” ibaresine rağmen niçin raporun uygun değil ÖTV indiriminden yararlanamazsın deniliyor. Eylül/2015'den önce bir değişiklik mi oldu? Olsa bile bana bu şekilde rapor almamı isteyen vergi dairesi. Sonra da Ankara'ya yollamış. Oradan olumsuz gelmiş. Tuhaf bir durum, aklım almadı.
Sen ne zaman aldın raporu ve arabayı?

Bayininde ödememesi gerekir aslinda cunku raporunuzda otomatik vitesli arac kullanabilir raporunuz var ve gelir idareside verdigim linkte otomatik vitesli araclarinde tertibat sayildigindan ötvden yararlanabileceği yazmaktadır aslında.

yok boyle bir sey sol ayagı poliosekeli olan yararlanmayacakta kim yararlancak bu haktan bir yerde yanlışlık var

Yanlışlık vergi dağresinde itirazını yap olmuyorsa mahkemeye ver senin raporunda yapılan genelgeye uyuyor.

http://www.resimekle.com/image/tYNY

engelli_arac_rapor2.md.jpg

Sayın Genel Yayın Yönetmeni,

Bu raporumla arabamı aldım. ÖTV ödemedim. Ancak Çorum vergi dairesi raporu incelenmek üzere Ankara'ya göndermiş. M. B. Gelir İdaresi Başkanlığı da 30/06/2016 tarihinde cevap vermiş. Özetle “… mevcut engellilik durumları itibariyle Özel Tüketim Vergisi’nin (7/2-c) maddesinden yararlanmalarının mümkün olamayacağı anlaşılmıştır.” denilmiştir.

Üç sayfalık bir yazı var ancak ne bayi ne de ben net bir şey anlayamadık. Gelir İdaresi Başkanlığı’nı arayarak ilgili birimden Tuğçe Hanım ile görüştüm. Dosyama baktı. Sebep olarak raporda “özel tertibat” ibaresi geçmediğinden bahsetti. “Mevzuata göre raporunuzda sadece otomatik vites araç kullanır ibaresi yeterli değil. Ben rapora bakınca sizin normal aracı kullanmayacağınızı anlamam lazım” diyor.

Tabi şaşıp kaldım. İlgili mevzuatları taradım. Engelli sitelerine baktım. Hiç birisinde böyle bir zorunluluk bulamadım.
Ne önerirsiniz?

uzeyaz

Tuğçe hanıma diyeceksiniz ki, "sol ayağımdan sakat olduğum raporda yazıyor, buradan anlayacaksınız"! Eğer ısrarla yanlış değerlendiriyorsa, amirine sorsun. Yok eğer işi saçmalama düzeyine getirirse, BİMER'e şikayet edin. Bu raporla araç verilmeyecekse hiç kimseye araç verilmemeli!

OturanBoğa
Aynen dediğiniz gibi telefonda Tuğçe hanıma söyledim. İlgili mevzuatlardan bahsettim. Anlama niyeti yok, sorunumu çözmek için yaklaşmıyor. İlla da kararımız doğru diyor.
Raporum bu: Engelli arac rapor2 - Resim Yükle
İnceleme sonucu gelen yazı 1. sayfa: Engelli arac yazi1 - Resim Yükle
yazının 2. sayfası: Engelli arac yazi2 - Resim Yükle
Raporumu iki yönden (ÖTV ve MTV açısından) değerlendirmişler. ÖTV yönünden yararlanamayacağım sonucuna, MTV yönünden faydalanabileceğim hükmüne varmış maliyenin uzmanları.

O kadar çok müfredat o kadar çok kural değişiyorki neredeyse bu konu serbest piyasa ekonomisi gibi oldu isteyen istediği kuralı kullanıyor ama son çıkan yasada sol engelli olanlar eskiden aparat olmadan rahatca araç kullanabilir diye ötv indirimi yapılmazken artık onlarda kapsam dahiline alınmış. Fakat ben rapora gittiğimde doktor sen hyi alırsın ama otomatik vitesle araba kullanabilir diye yazı çıkabilir deyince herhalde ötv indirimi aparat takılmayan arabaları kapsamıyor gibi geldi bana yeniden müfredat mı değişti bilen varmı yani otomatik kullanabilir yazılınca ötvden yararlanamayacakmıyız.

uzeyaz

Aslında olması gereken şu: Ben olsam bir saniye bile durmadan BİMER'e şikayet eder ve sonra karara karşı idare mahkemesinde dava açarım. Davada mevzuatın gereğini yapmayarak beni mağdur eden memurun da idari kovuşturmaya tabi tutulmasını talep ederim.

Ama bu ülkede dava süreçleri o kadar uzuyor ki... Raporu aldığınız yerden "manuel vitesli araç kullanamaz, otomatik vitesli araç kullanır" ibareli yeni bir rapor almak en doğru yol.

Belki de Maliye şu yeni sürücü yönetmeliği değişikliğinden sonra "manuel vitesli araç kullanamaz" şartını aramaya başlamıştır. Bu yönde bir iç yazışma ya da talimat olabilir...

Acaba 18/04/2015 tarihli ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ | Gelir İdaresi Başkanlığı
Bu tebliğde önceden var olan ne değişti?
Daha önce "...sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliği olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir..." hükmü geçerliydi. Anılan tebliğ ile bu hükümde bir değişiklik var mı acaba? Mevzuat 2016'da değişmiş olabilir. Benim raporum eylül/2015 tarihli. Bu tarihten sonraki değişiklikler beni bağlamıyor. Benim raporumdan önceki tek değişiklik 18/04/2015 tarihli ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ

Arkadaşlar yönetmelikte otomatik vites icin de ayrıca hareket ettirici tertibat istiyor. Yani sadece otomatik vitesi kabul etmiyor gibi geldi bana. Yaniliyorsam düzeltin lütfen

uzeyaz

Aslında tebliğ genişletildi ve daha çok kişiye (sağ-sol kol engelliler vs.) ötv'siz araç vermenin önünü açtı, ama işte böyle saçma yorumlanınca, bu pozitif durum terse, bürokratik hantallığa dönebiliyor!

Raporunuz aşağıda kırmızı ile belirginleştirdiğim şartı gayet de net şekilde karşılıyor. Raporunuzu veren heyet manuel vitesli araç kullanabileceğinizi düşünse, manuel derdi! Otomatik şartını koyması demek, manuel'i dışlaması demek. Bu kadar açıkken vatandaşa neden eziyet ederler anlamak güç.

"Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Kaynak: ilgili tebliğ"

OturanBoğa
Raporda özel tertibat ibaresi geçmeli diyor. Yeni bir rapor alayım diyorum. Geriye doğru işlemez diyor.

Bahsettiğiniz sürücü yönetmeliğinde aracın durumuyla ilgili (manuel, otomatik gibi) bir bilgi geçmiyor.

Acaba 18/04/2015 tarihli ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
Bu tebliğde önceden var olan ne değişti?
Daha önce "...sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliği olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir..." hükmü geçerliydi.
Anılan tebliğ ile bu hükümde bir değişiklik var mı acaba? Mevzuat 2016'da değişmiş olabilir. Benim raporum eylül/2015 tarihli. Bu tarihten sonraki değişiklikler beni bağlamıyor. Benim raporumdan önceki tek değişiklik 18/04/2015 tarihli ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ

OturanBoğa
Çok doğru söylüyorsunuz. Raporumda nasıl bir araç kullanacağım belirtilmiş. Ayrıca şunu, şunu kullanamaz diye belirtmek gereksiz.
O tebliğdeki bahsettiğiniz bölümler gayet açık. Belli durumlarda otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı taşıt olarak kabul ediliyor.
İlginiz için teşekkürler.

OturanBoğa
Haklısınız.
Raporum 29/09/2016 tarihli
Araç faturam 23/09/2016 tarihli
Vergi dairesi eski (sürekli olan) raporumu kabul etmedi. Yeni rapor al dediler. Ben de vergi onların dediği gibi rapor aldım. Tabi oradaki şube müdürüyle biraz tartıştık. Neticede yeni rapor aldım ve ÖTV muaf oldum. 21 Temmuz'a kadar (10 aydır) bir sıkıntı yoktu. Maliye'den gelen yazıyla şok oldum. Vergi dairesi raporumu incelenmek üzere Ankara'ya göndermiş.

İnceleme sonucu da aynı kararda diretirlerse yargıya gidin derim ki kesinlikle haklı çıkarsınız.
Davaların çok uzun sürdüğünü düşünürsek OturanBoğa'nın da dediği gibi önce Bimer'e bir başvurun.

merhaba
bayininde .sizinde bir hataniz yok sonucta vergi dairesi onaylamiş bayide işlem yapmiş. plaka basmiş.simdi olmadi diyorlar direk memur degilde amirine müdürüne baş vur bence

Rapor Doğru olduğu halde uğraştırıyorlarsa ticari olarak çalışan taksi otobüs kamyonlara ÖTV siz araçları Nasıl verecekler ?Ayrıca [FONT=arial]sol[/FONT][FONT=arial] alt ekstremitede terdibat yazıldığında ehliyet ve ruhsata işlendiğinde polis araçta tertibat arıyacak.Ne istedikleri belli değil raporda herşey yazılmış daha ne istiyorlar.[/FONT]

Son düzenleme:
Arkadaşlar bu sorun tamamen Çorum Gelir İdaresiyle alakalı. Vermemek için elinden geleni yapıyorlar. Bende aracı çorumdan alacaktım ama baktım gelir idaresi baya bi sorun çıkartacağa benziyor sivastan aldım aracı. Tüm raporlarım tam olmasına rağmen benden alakasız bir il sağlık müdürlüğünün vereceği onay raporu istiyorlar. Sürücüler için sağlık raporunun aslını gösteriyorum kabul etmiyor yok neymiş bu raporu üst yazı şekline getirmeleri gerekmiş. :D Hadi ordan diyip sivastan aldım 3 günde tüm işlemler halloldu. tertibat tse maliye.. şimdi sadece plakayı bekliyoruz araçı getirmek için. Aracı getirdikten sonra foruma bir rehber yazısı hazırlayacağım.

KÜREKÇİ
Haklısınız ben de sizin gibi düşünüyorum.
Ancak Gelir İdaresi başkanlığı raporumu, sözde, incelemişler ve bu karara varmışlar. İşte yazıEngelli arac yazi1 - Resim Yükle
Engelli arac yazi2 - Resim Yükle
fsmehmet
Evet sorun tamamen Çorum vergi dairesi ile daha doğrusu orada çalışan bir sorumlu memur ile alakalı. Çevremde bir kaç kişiden daha duydum. Hepsine aynı sıkıntıyı yaşatmış. Sanki yasal olmayan bir iş yapıyormuşuz gibi, güya devleti koruyormuş gibi işimizi hep yokuşa sürüyor, olmazına çalışıyor. Hangi mevzuata göre olmaz, çıkar göster deyince arıyor bulamıyor. Net bir şey diyemiyor. Biraz zorlayınca "bize işimizi mi öğreteceksin" deyip kapıyı gösteriyor.

Diyer illerden bu sorunlar yaşanıyormu arkadaşlar paylaşsa.Sadece Çorumdamı böyle sorun yaşanıyor.Ayrıca 10 ay sonra reddeilmesi ilginç.

Üst Alt