Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayağımdaki rahatsızlığımdan dolayı ÖTV indirimli araç raporumu GİB kabul etmedi!?

Kanun gayet acik durumunuzla ilgili mevzuatin ciktisini alin kurum muduru veya daha yetkili ile gorusun simdiye kadar boyle bir sey duymadim

Sevgili uzeyaz, G.İ. Başkanlığının yazısında hangi gerekçeye dayanarak böyle bir karar alındığı mutlaka yazmaktadır. Bizler ilgili yazının tamamını okumadan yorum yapamayız. Mümkünse o yazıyı görmemiz lazım ki sana önerilerde bulunabilelim.

Buna göre, ÖTV istisnası için hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması gerekecek.

Sirküler uyarınca otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemekle birlikte, sol ayağında veya sol bacağında sakatlığı olanlar için otomatik vites, hareket ettirici özel tertibat olarak sayılacak.

Bu çerçevede, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan ''H'' sınıfı sürücü belgesine haiz malul ve engelliler, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araç alımında istisnadan yararlanabilecek. Sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı olanlar da, gaz veya fren pedalında sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmak suretiyle otomatik vitesli araç alımında istisnadan faydalanabilecek.”

Buna göre ; sol kol için otomatik vites de olsa tadilat gerekmekte. Buna sinyal kolunun diger tarafa alınması hareket ettirici tertibat sayilmadigi icin kabul gormemektedir. Ama direksiyonun sağ tarafina fabrikadan monte edilmiş vites Kontrol mekanizmasi otomatik vitesle beraber tertibat sayılmaktadır.

uzeyaz
Bu tam bir saçmalıktan ibaret.
Sizin ötv raporunuzda oran yok mu ki bunlar yazıda orana vurgu yapıyorlar.

Sevgili uzeyaz, siz ilgili vergi dairesinden, istedikleri eksikliklerin tamamlanması amacıyla ve resmi bir yazıyla sizi raporu aldığınız hastaneye sevk etmesini isteyin. Hastane gerekeni yapar ve sizin işiniz düzelir. En kestirme yol budur.

Raporunda oran var rapor sol ayak engelli statüsüne göre yazılmış.Adamlar ne istiyor belli değil.Sadece uzeyaz a gelen yazıda fosforlu sarı kalemle işaretlenmiş yerlerde istenen Rapor oranı ve raporun alım tarihi ile ilgili istek gelmiş ben bunu okudum.Başka neden bahsediyor anlamadım.

Ufukalp
Evet yazıdan sanki oranda bir sıkıntı varmış gibi anlaşılıyor. Ankara'daki yazıyı yazan uzman "engelli araç ibaresi geçmesi lazım. Ben sizin manuel aracı kullanıp kullanamayacağınızı bilmem" diyor.
İstediği şey sanki otomatik vitesli araç engelli aracı kabul edilmiyormuş gibi bir şey.
Ben başımdan geçenleri BİMER'e şikayet edeceğim.
Bayi de bu hukuksuz uygulamayı mahkemeye verecek.

uzeyaz

Buradaki yılları 2015 olarak kabul ediyorum.
Eğer rapor 29/09/2015 tarihli ve faturanız 23/09/2015 tarihli ise araç faturalandığı zaman raporunuz olmadığı için bu kararı vermiş olabilirler mi?

OturanBoğa

bende de aynı sıkıntı mevcut , ehliyetim 2015 yılına ait h oto vites araç kullanabilir şeklinde. raporum tamamen sol ayak ile ilgili sp sekeli %32 oran. bayii bununla verebiliriz diyor ama çalıştıkları vergi dairesine gönderdiğinde vergi dairesi kabul etmiyor. yeni rapor istiyor :S

OguzZ'

Yeni rapor isteniyorda sol ekistirem engellilerde rapora ne yazılacak ?.Veya eski raporları kabul etmiyor yeni rapor istiyor?????
size bilgi verildimi

KÜREKÇİ

yeni raporu geçtim yeni ehliyet istiyorlar şimdide , ehliyetteki kısıtlama kodlarının raporda da yazması gerekiyormuş.
kısacası ehliyet türü yeni olmalı ehliyete engel durumuna göre kodlar yazılıyor o kodla beraber hastahaneye gidip yeni rapor alıyoruz .

raporda ötv indirimli araç alabilir.
oto vites araç kullanabilir
ve ehliyetteki kısıtlama kodlarının yazması gerekiyor. o şekilde veriyorlar aracı. o kadar bastırmama rağmen sadece bu şekilde kabul edebiliriz dediler

faruksch
Evet, haklısınız, yıl 2015 olacak. Aceleyle yanlış yazmışım. Eski raporum vardı. 2010 tarihli. Aracımı aldım. Vergi dairesi eski raporumu kabul etmedi. Yeni rapor istedi. Bir haftalık gecikme yeni rapor almamdan dolayı yaşandı. Vergi dairesi herhangi bir sıkıntı olduğunu söylemedi. Yeni raporumu kabul etti. ÖTV muaf yazısını verdi. Aradan 10 ay geçtikten sonra Ankara ÖTV muafiyetini kabul etmemiş. Ankara'daki yazıyı yazan uzman ile görüştüm. Tarihle ilgili bir sıkıntıdan, orandan bahsetmedi. Raporda özel tertibatlı araç ibaresi geçmesi lazım, rapora bakınca sizin manuel aracı kullanamayacağınızı anlamam lazım diyor. MEvzuatı hatırlatıyorum, biz de mevzuata göre işlem yapıyoruz diyor. Anlayamadım, ilginç bir durum.

OguzZ'

Doktorlara tebliğ gelmiyorki kodları yazsın.Zaten otomatik Videsli aracı kullanırı zor yazıyor.
Bu sorun diyer illerdede böyle sıkıntı oluyormu buna bakmak lazım.

@faruksch
Evet, haklısınız, yıl 2015 olacak. Aceleyle yanlış yazmışım. Eski raporum vardı. 2010 tarihli. Aracımı aldım. Vergi dairesi eski raporumu kabul etmedi. Yeni rapor istedi. Bir haftalık gecikme yeni rapor almamdan dolayı yaşandı. Vergi dairesi herhangi bir sıkıntı olduğunu söylemedi. Yeni raporumu kabul etti. ÖTV muaf yazısını verdi. Aradan 10 ay geçtikten sonra Ankara ÖTV muafiyetini kabul etmemiş. Ankara'daki yazıyı yazan uzman ile görüştüm. Tarihle ilgili bir sıkıntıdan, orandan bahsetmedi. Raporda özel tertibatlı araç ibaresi geçmesi lazım, rapora bakınca sizin manuel aracı kullanamayacağınızı anlamam lazım diyor. MEvzuatı hatırlatıyorum, biz de mevzuata göre işlem yapıyoruz diyor.
Anlayamadım, ilginç bir durum.
uzeyaz Arkadaşım eski raporunu galerinin ilk müracatında kabul edip sende arabayı aldıktan 10 ay sonra reddediliyorsa.Araç alındıktan sonraki yeni tarihli raporu kabul etmiyorsa yeni tarihten dolayı.Burda sen madursun adli ve her kuruma şikayetini yap Niye 10 ay beklemiş.

UZEYAZ formda paylaştığın rapor resmi hangi tarihli?

2010 tarihli raporla ne farkı var yazılımlarda?

KÜREKÇİ
Eski raporum 2010 tarihli. Rahatsızlığım sürekli.Yeni raporumdan tek farkı engel oranı yok. %90 'ın altındaki engellilerde oranın önemi olmadığı için oran istemedim. Benden bir kaç ay önce aynı şekilde oran yazmayan raporla araç alan birisi vardı. Ondan da güç alarak öyle bir rapor aldım. Tabi öncelikle vergi dairesi bu raporla alamazsın, oran yok dediler. Ben de onlara engellilikk oranının önemli olmadığını, başka birinin daha bu şekilde aldığını söyledim. Baktılar ki, Çorum'da bilinen, meşhur bir adama oransız raporla ÖTV muafiyeti vermişler. Bir şey diyemediler. Üzerinde oran yazan eski raporun var mı dediler. Bu raporumla birlikte özür oranı yazan bir rapor daha verdim ve 2010 Ağustos'unda ilk arabamı aldım.
Beş yıllık süre dolunca yine eski raporumu kabul etmediler. Üzerinde oran yazan rapor istediler. Ben de dedikleri gibi yeni rapor aldım. 2015 Eylül'ünde ikinci arabamı aldım.
İlk raporla ikincisi arasındaki tek fark birincisinde engellilikk oranının olmamasıdır.

uzeyaz kardeşim
Anlaşılan senin yeni raporun tarihinden önce araç alındığı için sorun çıkarıyorlar.
Niye 10 ay bekletmişler seni madur etmişler.inşallah itirazlarınla düzeltirsin

KÜREKÇİ
Çorum Vergi Dairesi müdürü ile görüştüm. 18/04/2015 tarihli ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ (II/C/1.3) kısmında geçen "Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır." maddesini gerekçe göstererek raporda "özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanır" ibaresinin geçmesi gerektiği sonucuna varmıştır.

uzeyaz

Ya hepsine yazıklar olsun zaten sürücü belgende aracı nasıl kulanılacağına dair il sağlık kurulunun verdiği kod var ona baksın.Terdibatlı olsa doktor terdibatlı yazıyor sol ayak engellilerede otomatik videsli araç kullanır yazıyor.Daha neyin peşindeler.Kolay gelsin.

KÜREKÇİ bu sorun tamamen çorum ile alakalı. Sivastan aldım sıfır sorun. Bayii tüm evrakları işlemleri kendi başına halletti ben gittim arabayı teslim aldım.

@fsmehmet

fsmehmet arkadaşım raporunu yazılım şeklini paylaşabilirmisin

5. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olan Engelli Bireylerin Taşıt Alımlarında İstisna
Uygulaması Nasıldır?
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt
bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,
• 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, 1600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip
binek otomobil, panelvan, pickup,
arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,
• 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor
silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pickup,
vb. taşıtların,
01.08.2016 VERGİ İNDİRİMİ VE ARAÇLAR
404 Sayfa veya Kaynak Bulunamadı
vergiindirimivearaclar
3/6
• 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin
bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran engelliler
tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.
İstisnadan yararlanmak için taşıtın, özel tertibatlı olması engelli tarafından bizzat kullanılabilecek
durumda olması şarttır.
Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu
kabul edilir. İlk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat
yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engelliliğiyle uyumlu olması da
zorunludur.
Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel
vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat
yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi
haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.
Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek
kumandası, dörtlü flaşör, önarka
cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer
tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket
ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez.
Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması
şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici
aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması
gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat
yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın
yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.
Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel
tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli
taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.

Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, engelliliği ile
sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat
yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi
içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.

Merhaba arkadaşlar bende sol alt ekstrmie polio sekeli %40 sol ayak dan engelliyim.98 yılında aldığım ehliyet ve raporda "otomatik vites"yazılı ve bugüne kadar aldığım otomatik sıfır araçlarda herhangi bir sorun yaşamadım tüm işlemleri araba bayisi halletti.

Bence senin sorunun Çorum vergi dairesi ile alakalı kardeş....

Arkadaşlar Merhaba,

Bahsettiğim konuda Hyundai bayisinin avukatı vergiye itiraz etti. Çorum vergi mahkemesinden raporumun doğru olduğu, ÖTV'nin ödenmeyeceği kararı çıktı. Yani mahkemeyi kazandık. Lakin Vergi dairesi bir üst mahkemeye (Bölge idare mahkemesine) gitmiş. Orası da kararı bozmuş. Şimdi bayi "devlet benden istiyor, ben de sana rücu ederim" diyor. Hem de cezasıyla birlikte 2 katı vergi istiyor. Neler yapabilirim? Ne tavsiye edersiniz?

Arkadaş ne yapabilir? KKELEBEKK OturanBoğa

Benim de sol ayağımda güç kaybı teşhisi mevcut. Vergi dairesi sol ayağında olduğu açık olduğundan aracı alabilirsin dedi. Bende aracı aldım. başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vites kullanabileceğine dair değerlendirme engelli raporuna hastane ekleyemeyeceğini söyledi ehliyet için olana yazabiliyoruz dedi ona yazdı. Umarım bana da ÖTV borcu çıkmaz.

Raporu ne zaman aldınız? Raporun karar kısmında ne yazıyor? ÖTV'siz aracı aldınız mı?

Anladığım kadarıyla raporda "...başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıt..." ibaresinin geçmesini istiyor.

İtirazım şu: "Madem bu ibarenin geçmesini istiyorsunuz, neden ilk başta demediniz? Niçin mevcut raporumu kabul edip ÖTV indirimini verdiniz? Bir yıl sonra neden iki katı cezasıyla birlikte vergi borcu çıkartıyorsunuz"?

Kardeşim acil bana ulaşırmışım aynı problem bendede var Erdal ertosun Facebook’ta mesaj at görüşelim askeri personelim kapak resmimde annemle babam var

Öncelikle çok geçmiş olsun. Sonucun ne olduğunu buradan bildirirseniz insanlara iyi bir kılavuz olur.

şimdi arkadaşlar sormak istediğim bir şey var.25 aralık 2014 tarihinde bir araç aldım.5 yıl satamama süresi 2019 da bitecek. 2019 a girince satabilirmiyim.yoksa 25 aralık 2019 dan sonramı satabilirim?

Birde şimdi bizle pickup alabiliyormuyuz? bunların otv sı ne olacak?

26 aralık 2019 da satabilirsiniz. ben bu hafta emniyet ile görüştüm öyle bilgi verdiler.

Üst Alt