Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

tıger66

Evet, yukarıda alıntıladığım Maliye yazısı bu konuda çok net. Sol üst ekstremiteden kısıtlılığı olan kişiler manuel vitesli aracı özel donanım olmadan kullanamayacak durumda sayılırlar ve uygun kodlara sahipse araç alımında vergi avantajından yararlanırlar.

Kaldı ki Emniyet'İn üzerine vazife değil ki vergi indiriminden yararlanıp yararlanılmayacağı! Onlar araçta il sağlık komisyonunun istediği donanım var mı yok mu ona bakar, geçerler. Bence Emniyet'e bu yazıyı alıp gidin ve gerekirse şefle ya da müdürle konuşun.

Maliyeden ve il sağlıkdan olumlu cevaplar geldi şimdide emniyet genel müdürlüğüne yazmişlar tertibat isteyelimmi istemeyelimmi diye onu cvp bekliyorum bunalımdayım sıkıntıdayım ne yapayım

Mrh. il sağlik müdürlügünden ehliyet değişmi için aldığım raporda; 102, 03.01, 10.02, 35.04, 40.11 ve 42.06 kodları var. Alacagım bu ehliyetle ötv indirimli araç alabilirmiyim?

Sky_Walker

Merhaba, sadece ortopedik engelli kişiler mi ötv indirimli araç alabiliyor?

Yanıt için şimdiden teşekkürler.

Engel oranı %90 ve üstü olanlar için engel tipi kısıtı yok.
Engel oranı %1 ile %90 arasında olanlar için ise sadece ortopedik engelliler ve bunlardan da sadece İl Sağlık Kurulu tarafından tertibatsız manuel araç kullanamayacağı belirtilen kişiler (belli kriterler mevcut engel durumuna göre) ÖTV muafiyetinden yararlanabilir.

@mehmetcakmak

Sürücü Olur raporunuzda 78 kısıt koduna ek olarak başka kodlar varsa, bunlar tertibattır.

Mesela sizdeki 35.04, 40.11 ve 42.06 kısıt kodları tertibat olduğunu gösteriyor, bunları da araç alımından sonra uygulatmanız gerekiyor.
78 kısıt kodu sizin engelinizden ötürü sadece Otomatik Vitesli araç kullanabileceğinizi belirten yönetimsel(yani kişiye verilen) bir koddur, bu şekilde ÖTV muafiyetine başvurabilirsiniz.

Kusura bakmayın bu konuda hiç bilgim yok. Bişey daha soracağım. Bu kodlarda belirtilen tertibatlar nelerdir ve bu tertibatları taktırdığımda aracı benden başkası kullanabilirmi?

Arkadaş ben ötv mtv istemiom bana otomatik vites kullanır ehliyeti versinler yeter yaa biktim artik ....bin dereden su getiriyoz yine olmuyor ....

insidon33 haklısın olmaması için elinden geleni yapıyorlar . vergi dairesindekiler daha doktor gibi bu rapor olmaz araba kullanaman demeye başladı nasıl bir düzen anlamadım

Kod

Merhaba, benim de sol kolumdaki sakatlık için sağlık kurulunda Brakial Pleksus teşhisi kondu. Engelli raporumda %49 oran mevcut ve "ÖTV indirimi+Özel tertibatlı araç kullanabilir." yazıyor. Ehliyet için ise İl Sağlık Müdürlüğündeki komisyon 47, 64, 102, 35.04 kodlarını yazdı.Bu durumda ÖTV indiriminden yararlanarak araç almam mümkün mü? OturanBoğa

Son düzenleme:
Eycan
78 (ve 10.02 olsa da olur) olmadan ÖTV muafiyeti alamazsınız. Mevcut kodlarınız sadece tertibat bilgisi içeriyor, otomatik vites kısıtı için raporunuza 78'i eklettirmeye çalışın.

78 kodu bir sınırlama kodudur peki niçin sınır koyulur (manuel vitesli bir aracı kullanma ihtimali olduğu için)kavram kargaşası devam ediyor.

10.02 kodu ise bir uyarlama kodudur.Yani uygun hale getirme peki manuel bir aracın niçin uyarlanarak kullanılması gerekir? kişi o aracı mevcut engeli ile kullanamıyor olduğu için.Örneğin 10.02 uyarlama kodu ile diğer uyarlama kodlarını alan engelliler de 78 kodunu göremezsiniz sol ayağı ampute olan biri zaten manuel vitesli olarak araç kullanamayacak durumda değerlendirildiğinden bu kişiye 78 kodu doğal olarak verilemez.Kişi yapamayacağı bir eylem için sınırlandırılamaz.

@Sky_Walker
benim kodlarımda 78, 102, 47 kodları vermelerine rağmen vergi dairesi sağ olsun ÖTV faydalanamazsın dedi, özelge yazdım onuda ankaraya gönderdiler.. bekliyoruz vergi dairesinin akıl erdirmesi gerçekten zor.. tüm vücut fonksiyonumda sağel sol el,sağ ayak sıkıntılar var ama ağır kısım sol ayakta .. ÖTV yazısını bekliyoruz artık 3 ayda mı gelir 1 sene demi gelir artık

turkizzet Bazen sıkıntı yapıyorlar, forumda biri daha vardı, sizin gibi 78 kısıt kodunu alıp, vergi dairesinin kabul etmediği, o da özelge talep etmişti, inşaAllah ikiniz de ÖTV muafiyeti alırsınız.

Mahmut043

Raporumda ''özel tertibatlı araç kullanması uygundur'' ibaresi bulunmakta.

Ehliyet kodlarım 10.02 - 35.04- 40.11- 42.06
Tertibat olarak direksoyon topuzu ve sinyal kolunu saga alan bir metal cubuk var.

Herkese iyi günler. Bugün sağlık kurulu raporunu aldım. Sol omuz ameliyat sebebi ile %7
Akciğer ameliyatı nedeniyle %80

Rapor talebimde ötvden faydalanmak istediğimi belirtmiştim. Sol kolda kısıtlılık olduğu ve % 7 engel oranı tespit edildiği halde kurul ötv ve otomatik vites ile ilgili herhangi bir ifade düşmemiş. Sizce itiraz etsem faydası olur mu? İtiraz nereye nasıl yapılıyor?

Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

mehmetcakmak
Öncelikle hayırlı olsun Allah tabanını düz bastırsın,
Birşey sormak istiyorum sana, komisyondan çıkan rapordan sonra söylendiği gibi 78 kodunu eklettirdin mi yoksa 10.02 - 35.04- 40.11- 42.06 kodlarıyla direk ehliyeti değiştirip aracını mi aldın???

Son düzenleme:
Merhaba engelli raporumda özel tertibatlı araç kullana bilir yazmıyor ama ehliyetimde 78 kodu var ötv muafiyeti için sorun olur mu

@OturanBoğa

Bilgi için teşekkürler
Ben raporumla birlikte ümraniye nakil vasıtaları vergi dairesine gittim raporu göstermek için oradaki şef(ismi kürşat)bu raporla ötv muafiyeti alabileceğimi söyledi. Ben şuan bir araç için anlaştım işlemler başladı rapor vergi dairesinden döne bilir mi

dönmese bile ilerde 3 5 ay 1 sene sonra vergi borcu çıkarma ihtimalleri var, sistem bi değişik. benim raporda tertibatlı araç kullanabilir yazıyor, doktora sadece otomatik vites araç kullanır yazsanız dedim, oda eğer öyle yazarsam ötv den yararlanamazsın sıkıntı çıkabilir şeklinde bişeyler demişti.

Üst Alt