Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Sol Kol engelliyim. bugün bende üni hastanesinde rapor için gittim. sanırım %33 verdiler daha raporum çıkmadı. Rapora başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanır yazdırdım. Tebliğde Engellilik derecesi %90'ın altında olanlarda, aranan şartları haiz olmak koşuluyla belli bir engellilik derecesine sahip olunması şartı aranmaz'' yazıyor. İnşallah bir sıkıntı çıkmadan halledeceğim. Bu yeterli olur diye düşünüyorum. Bu arada ekstremite uzunluğu kısalığı engellilik derecesine hiçbir etkisi yok bugün hesaplama tablosuna doktorla beraber baktık.

Ilerı aşamaları ve izledıgın yollarında yazarmısın hangı hastaneden aldın raporu sonucunda yazarsan iyi olur tsk

çarşamba ola hayrola kardeşim hepsini yazacağım.

merhaba. kardeşim senin durumun da benimkine benziyor. benim kolumda 7 cm kısa. ben raporumu aldım. aparatlı otomatik vites araç kullanabilir yazıyor. sen nasıl bi rapor aldın. yada aparat yaptırdınmı ? teşekürler

yeni ötv sisteminde indirimimiz nasıl olacak bilgisi olan var mı ?

Benim rapora ''Engelli ehliyeti alması uygun olup özel tertibatlı araç kullanması uygundur'' yazdılar. Sol kol için artık uğraş dur. Pamukkale üniversitesi engelli sağlık kurulu raporumu verirken ÖTV II sayılı uygulama tebliğindeki durumuma uygun açıklayıcı ifadeleri yazamayacaklarını İl sağlık müdürlüğünün kendilerinden istenen ''Engelli ehliyeti alması uygun olup özel tertibatlı araç kullanması uygundur'' ifadesinin yazılabileceğini ifade ederek raporumu oluşturdular. Ne diyeyim Hayırlısı... Bunu düzeltmenin yolu var mı yoksa baştan itirazmı etcem?

ARKADAŞLAR benim istihdam için aldığım raporda tanı bu şekilde ötvsiz ve OTOMATİK vites araç alabilirmiyim sizce..

1- Fiziksel tıp ve rehabilitasyon sol hemiparezi yazmış

2- Nöroloji ise sol elde distonik postur+menenjit sekel+sol hemiparezi sol üst ekremite 4/5 + alt ekremite df 4/5 spastisite + beyin bt. Sağ post Parietalde hipodens ensefalomalazik böyle yazmış

Teşekkür ederim

a) 12.05.2016 tarihli ve E.948 sayılı yazınız.
b) Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başk.nın 01/06/2016 tarihli ve E.57774 sayılı yazısı.
İlgi (a)da kayıtlı yazıda engelli sürücü adaylarımızın mağduriyetini içeren engelli sağlık kurulu raporu olan kişilerin (özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi bulunmayan), İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan Yönetmelik ile düzenlenmiş sağlık kurulu raporu alması ÖTV ve MTV istisnasından faydalanmaları için yeterli olup olmadığı ile Maliye Bakanlığına bilgi verilip verilmeyeceği ve nasıl bir yol izleneceği hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

Karayolu Trafiği Konvansiyonuna ülkemizin de taraf olmasına imkan sağlayan “Uygun Bulma Kanunu” 25/04/2012 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve 08/08/2012 tarihli Resmi
Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu Kanun kapsamında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41 inci maddesinde 12/07/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile değişiklik yapılmış olup “Sürücüler ile sürücü adaylarının hangi şartlarda ve hangi sınıf sürücü belgesi alabilecekleri ile bunların araç kullanma şartları, kullanılabilecek araçların niteliklerine ve sağlık şartlarına dair usul ve esaslar İçişleri ve Sağlık bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

2013 yılında 2918 sayılı Kanunda yapılan değişiklik kapsamında “Motorlu Taşıt sürücü Kursları Yönetmeliği” 05/12/2015 tarihinde, Karayolları Trafik Yönetmeliği 17/04/2015 tarihinde, “Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 29/12/2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve bu üç Yönetmelik 01/01/2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yapılan değişiklik sonrasında daha evvel engelli sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesi aşamasında kişinin sürücü olup olamayacağı yönünde değerlendirme yapılarak sürücü olup olamayacağı, özel tertibatlı araç kullanıp kullanamayacağı ve hangi tür tertibat gerektiği bu raporlarda belirtilmekte idi.
Mezkûr Yönetmelik değişikliğinden sonra özel tertibatlı aracın modifikasyonlarının belirlenmesi işlemi “Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik” hükümleri kapsamında yürütülmektedir. Özel tertibatlı araç kullanıp kullanamayacaklarına ilgili uzman tabip/tabipler karar vermektedir. Mezkûr Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin sekizinci fıkrası hükmü kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü
bünyesinde kişi adına düzenlenen sağlık raporunda belirtilen tanı ile ilgili branş uzmanı/uzmanları ve valilikçe kamu kurum/kuruluşlarından veya ilgili meslek odalarından görevlendirilecek bir makine mühendisinden oluşturulan komisyon tarafından özel tertibat kod numarası ile hangi sınıf sürücü belgesi alabileceği belirlenmektedir.

Engelli bireylerin engellilik oranları ise 30/03/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Özürlülük Ölçütü,
Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri kapsamında belirlenmektedir.
Evrakın elektronik imzalı suretine T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI adresinden 4c33d063-7667-4b63-9341-0dd86af2df72 kodu ile erişebilirsiniz.
Bu belge 5070 sayılı elektronik imza kanuna göre güvenli elektronik imza ile imzalanmıstır.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : 97577848/ 476.01
Kamu Sağlık Tesisleri Ruhsatlandırma Daire Başkanlığı Ayrıntı bilgi için irtibat: Bayram KOÇER
Mithatpaşa Cad. No:3 Sıhhiye/Ankara
Tel: 0 (312) 585 15 56 Fax: 0(312) 585 15 65 E-Posta:bayram.kocer@saglik.gov.tr

Konu: Engelli sürücülerin sağlık raporları hk.
İlgi (b) de kayıtlı Maliye Bakanlığı yazısına istinaden engelli sağlık kurulu raporları ile ilgili uygulamada karşılaşılan bazı sorunların çözümüne yönelik olarak 07/06/2016 tarihinde saat 14.00’de Maliye Bakanlığında; Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Genel Müdürlüğümüz ve Emniyet Genel Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı yapılmış olup toplantıda Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve bu Kanuna istinaden çıkarılan Özel Tüketim Vergisi (II) sayılı Uygulama Tebliğinin ilgili maddelerinin değiştirilmesi gerektiği tutanak altına alınmıştır. Söz konusu Tebliğde toplantı tarihinden sonra 13/10/2016 tarihinde değişiklik yapılmış ancak sürücü belgesi düzenlenmesine ilişkin hükümlerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Mezkûr Tebliğin 1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna başlıklı maddesinde; “Beyannamenin verildiği günü takip eden günün mesai saati
bitimine kadar bir dilekçe ekinde; Alıcının (malul veya engellinin), maluliyeti veya engelliliği ile özel tertibat yaptırılan
taşıtları kullanabileceğine dair engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği, Bizzat kullanım amacıyla, taşıtın hareket ettirici aksamında engelliliğe uygun olarak tadilat yapıldığına dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği, Alıcının (malul veya engellinin) (Mülga ibare: RG-4/5/2016-29702) (...) sürücü belgesinin fotokopisi,” hükmü yer almaktadır.
Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar ÖTV indiriminden faydalanılabilmesi için “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” hükümleri kapsamında özürlü sağlık kurulu raporu düzenleyen hastaneden özür oranı belirtilen sağlık kurulu raporunun alınması gerekmekte, sağlık kurulu tarafından özel tertibatlı araç kullanabileceğine karar verilmesi halinde İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Komisyon tarafından aracın modifikasyonlarının belirlenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak; kişinin ilk muayenesi tabip veya uzman tabip tarafından yapılacak, engellilik oranının tespiti için ilgili hastaneye sevk edilecek, özürlü sağlık kurulu tarafından yapılan değerlendirmeye göre sürücü olabileceğine karar verilen kişi adına düzenlenen sağlık kurulu raporunda kişinin sürücü belgesi alabileceği, özel tertibatlı araç kullanabileceği kararı belirtilerek kişi İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Komisyona sevk edilecek, aracın modifikasyonları ve sürücü belgesi sınıfı bu Komisyon tarafından belirlenecektir. Bu durumda özürlü sağlık kurulu raporu ile ilk muayene bulgularının ve Müdürlük Komisyon kararının yer aldığı sürücü sağlık raporu birlikte geçerli olacaktır.
Konu hakkında ilgili birimlerinizin bilgilendirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

Prof. Dr. Nurullah OKUMUŞ

yukarıdaki yazıya istinaden sen hastaneden doğru raporu almışın sorun çıkmaz hastaneler ancak senin rapor gibi yazabiliyor artık

[FONT=sans-serif]Benim rapora ''Engelli ehliyeti alması uygun olup özel tertibatlı araç kullanması uygundur'' yazdılar. %51 engelli yazıyor. [/FONT]son birkaç gündür araç bayilerine uğradım vergi dairesine uğradım sıkıntı yok araç alabilirsiniz dediler. Bakalım nasip kısmetse alacağım inşallah.

alırsın kardeş sıkıntı olmaz.benim gibi birçok sol kol engelli aldık.

yba_05

hayırlı olsun, umarım sıkıntısız yeni aracına kavuşursun.

Hangi hastaneden aldın raporu sorabilir miyim ?

Arkadaşlar merhaba... Sol omuzum ağrılı ve hareket kısıtlılığı var...ÖTV indirimli Otomatik vites araç almak istiyorum..Rapora ne yazdırmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim... Teşekkürler

rapora ne yazdırayım diye bir şey yok artık 10.ayda yönetmelik değişti değişiklikleri yukararıda belirtmiştim yazıdan faydalanabilrsin. heyet ancak "özel tertibatlı araç kullanabilir " yazması gerekiyor ki il sağlık kuruluna giresin.kullanacağın aracı onlar karar veriyor.onlara da şunu yazar mısın diyemiyorsun.

Ilk seferde il saglik kurulu rapor vermedi itiraz ettim sonrankinde verdi

Bana 78 47 102 4014 ve 3503 yazdilar sag elm sakat otv ve mtv muafmiym

msercanbozan evet aldım kardeş zengin15 arkadaşın da dediği gibi artık hastaneler [FONT=sans-serif]rapora ''Engelli ehliyeti alması uygun olup özel tertibatlı araç kullanması uygundur'' yazıyor ve gerisini il sağlıktan aldığın rapor belirliyor.
Ben nissan qashqai tekna 1.6 dizel otomatik aldım. 118bin olan araç bana 75 bin tl geldi. sinyal kolu ve vites topuzu takıldı (35.04). ruhsattada bu aparatlar yazmıyor sadece engelli aracı yazıyor. aracın adıma tescil edilmeden evvel gereken tse ve teknik raporlar tüv muayenesi vs. bana 1800 tl masrafı oldu. Şu an Rabbime hamdolsun sorunsuz biniyorum. İnşallah sizin de gönlünüze göre olur.[/FONT]

merhaba
%56 sol el ampüte geçici sürücü belgemi bu gün aldm daha önce toyota corolla ile pazarlık edip anlaşmıştık su koydular bu gün kia ile görüşüp anlaştık raporumda ötv indirimli araç alabilir özel tertibtlı araç kullanır yazılı idi oradaki hanımefendi vites kolunun direksiyona alınması gerektiğini söyledi bende öyle değil zaten oto.vites alıyorum sinyal kolu sağ tarafa geçince tamam oluyor dedim
kendi işlemlerini yapan projelerni çizen firmayı aradı onlarda sinyal kolu sağa geçecek vites direksiyona taşınacak iki işlem 1800tl felan dedier ben hemen yanlarında vergi dairesini aradım durumu izah ettim görevli bayan şef imiş ot.vites zaten özel tertibat diye izah etti muamelecileri benden sonra gitmiş vrgi dairesine aynı cevabı almış ama dedklerne göre benden önce 3-5 kişiye vitesi direksiyona aldırmışlar
bu ara da aracım kia cerato otvites dizel concept plus göreşlerinizi rica edebilirmiyim

Sol kol engelim var ortopedik %45. Otomatik vitesli araç, direksiyon topuzu ve sağ kol kalkmamalı diyor. Ötv Siz araç alabilir miyim

alırsın tabi ama maliyeler prosedürü çok iyi bilmiyorlar garanti araç alabilmen için bence maliyeden önce özelge al daha sonra araç al garanti olsun,beni araç aldıktan sonra tekrar hastaneye gönderip ek rapor aldırdılar,ötv yi geri almak için ellerinden geleni yapıyorlar,yaşadığım için yazıyorum.Önce ÖZELGE al ,vergi dairesinin sonra gıkı çıkmaz,hakkında hayırlısı

Abicim bi konuyla ilgili olarak cok acil.bir yardımınıza ihtiyacım var bu konuda yardımlarınızı bekliyorum lutfen engelli belgesiyle arac almayı istiyoruz yalnız bayiiler bizden vasi karaarı istedi vasi kararı içinde dilekce vermemiz gerekiyor ama dilekce için ne yazılması gerekiyor bilmiyorum

B engelli ehliyet için sürücü kursuna bugün yazıldım daha napmam lazım artık bundan sonra biliyonuz mu prosedür ne? Lanet ettim yalnız bu kurumların birbirleriyle iletişimsizliğinden. Sağlık Müdürlüğü ile hastane arasında git gel yapmaktan yıldım resmen.

ıspartalı300
Yazdıklarınızdan ilk defa ehliyet alacağınızı anlıyorum, sürücü kursundaki dersler bitince önce yazılı sınav, geçmeniz durumunda ise direksiyon sınavına gireceksiniz. Kursta size ayrıca hatırladığım kadarıyla en az 14 saat direksiyon dersi verilecek. Sol kol engelli olduğunuzu varsayarak, size otomatik vitesli araç ile eğitim verilecektir. Direksiyon sınavını da aynı araç ile olacaksınız.
Direksiyon sınavını başarı ile geçtikseniz, 2-3 hafta içinde MEB'dan başarı sertifikası yollanacak(kalmanız durumunda aynı yıl içinde toplam 4 sınav hakkınız var diye biliyorum).
Sonra https://surucurandevu.egm.gov.tr/ sitesinden randevu alacaksınız(en az 1 ay sonraya gün verildiği için, bence kurstan direksiyon sınavını kazandığınızı öğrendikten sonra başvurun, sertifikanın gelmesini beklemeyin). Sitede başvuru için gerekli belgeler yazıyor.
Süreç bu şekilde.
ÖTV muafiyeti için de üzerinde Engelli Heyet(Sağlık) Raporu yazan, engel oranı ve detaylı tanısı olan bir rapor almanız ve yeni ehliyetiniz ve bu engelli heyet raporunuz ile vergi dairesine gitmeniz yeterli olur. Ordan detaylı bilgi alırsınız.

Çok teşekkür ederim said. Bir de bana ek olarak direksiyon topuzu ve sağ eli kaldırmadan ibaresi verildi. Topuzu, aracı aldıktan sonra taktırsak oluyo de mi. Ve ben Sol elimle zaten sinyal silgeç vs sorunsuz yapabiliyom. Benim için illa onların direksiyonun sağ tarafında olmasına gerek yok. Bilginiz var mı bu konuda

ıspartalı300
"sağ eli kaldırmadan" dediğiniz kod "35.04 Direksiyondan sağ*eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları" kodu sanırım. Ehliyette hangi kodlar yazılmış ise onu aynen araca uygulamak zorundasınız. İl Sağlık Kurulundaki muhteşem üyeler sizin aracı nasıl kullandığınızı hayal etme becerisinden yoksunlar(kurulda simulator de yok, ne saçma birşey). Bu nedenle siz sol kolunuzla soldaki sinyal kollarını rahatlıkla kullanabilirken, kurul üyeleri bunu kafalarında canlandıramıyor. Aynısı benim başıma geldi, 35.04 kodu için itiraz etmiştim, sonrasında bana "40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)" kodunu vermişlerdi. Sanki kamyon, minibüs kullanacağım :)
Kısacası eğer, itiraz etmeyip, mevcut kısıt kodları ile araç almak istiyorsanız, mecburen soldaki sinyal kolunu, silecekleri vs. sağa aldıracak bir aparat taktırmanız(bunun için proje çizdirmeniz) gerekecek.

Topuz için bence emniyet müdürlüğündeki Araç ve Sürücü Belgesi Tescil büro amirliğine başvurun, ordan daha garanti bir cevap alırsınız. Kimisi "ruhsata işlenmesine gerek yok, normal bir aparat değil" derken, kimisi ise "topuz bir aparattır, araç ruhsatında da olmalı" diyor. En kesin cevabı emniyetten öğrenebilirsiniz. Emniyete iş yoğunluğumdan dolayı gidemedim. Gitme fırsatım olursa, bilgilendirme yaparım.

Tekrar merhaba arkadaşlar... Geçen hafta Ankara Başkent Hastanesine gittim. Ortopedi Hocası film ve tetkiklerden sonra 10.02 kod numaralı Otomatik Vitesli araç kullanır verdi . Başhekim onayladı. Bugün ise İl Sağlık Kuruluna girdim. Hoca oturduğu yerden kolunu şöyle yap böyle yap dedi yapabildiğim kadar zorlayarak acı içinde yaptım. Sonra dedi ki" Sana teçhizata gerek yok" . Dışarı çıktım. Bu kadar basit mi anlamadım adamın elinde ne film var ne tetkik. Oturduğu yerden karar verdi amcam. Dışarda sordum itiraz yolu var mı diye. Dilekçeyle başvuru yaparsanız burası tekrar inceler dediler. Şaşılacak şey yani. Bilgi...

Captain40
Tam olarak engelinizi bilmiyorum, sol kolunuzu soldaki sinyal, far vs gibi yardımcı kolları yönetecek kadar kullanabiliyorsanız(epilepsi, sinir ve ya kas yapısında bir sorun yoksa) doktorun yaptığı doğru, mesela ben sol kolumu kullanabiliyorum ama zorla tertibat kısıtı ekletiyorlar. İtiraz ettiğim halde, komisyon başkanıyla da tartıştığım halde, bu iş olmadı.
Dilekçe ile itiraz edip 10.02'nin yanına 78'i de eklesinler, bu durumda tertibatsız ÖTV muafiyeti alma imkanınız olabilir(Engelli heyet raporundaki tanı ve oran da önemli), sonuçta 78( bazı vergi dairelerine göre ise 10.02) otomatik vites kısıtı sol kol engelliler için tertibat sayıldığından ÖTV muafiyeti sağlayabilir.

İl Sağlık Kurulunda mutlaka sürücü kurslarındaki gibi bir sürüş simülatörü olmalı, ona göre de hangi engellinin araç kullanıp kullanamayacağını, kullanabilecek ise ne gibi bir tertibat gerekli ise bunu daha kesin bir şekilde anlayabilirler. Ayrıca komisyonda makine mühendisinin yanına bir de uzman sürüş eğitmeni yer almalı, doktorlar nasıl ki işlerine karışılmasını istemiyorsa, bu konuda da başkalarının işine karışmasınlar. Zaten komisyondaki çoğu doktor "bezgin bekir" modunda, öyle yerinde oturup, "sen sürücü olursun, sen olamazsın" deyip gelen insanları yolluyor. İnsanın verdiği emeğe yazık, karşısındaki insana saygı göstermediği halde, saygı bekler bu komisyondaki varlıklar.

Bu konuda bende ilk defa ehliyet alacağım. aile doktoru beni gözlük kullandığımdan ve sol el engelli olduğumdan , göz doktoru ve ortopedi doktorlarına sevk etti. Randevu ile doktorlardan ve heyetten onayı aldım. onlarda il sağlık müdürlüğüne gönderdiler. Heyet için randevu verdiler . İl sağlık müdürlüğü heyeti aynen arkadaşta olduğu gibi banada sinyalleri rahatlıkla vermeme rağmen 35,04 kodu yazdılar. Benim tüm kodlar aşağıdaki gibi oldu.
01.01 Gözlük
102 Ambulans ticari araç veya resmi araç kullanamaz
47 iki tekerlekli araç kullanamaz
78 sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
35,04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40,14 Tek elle kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi
40,11 Direksiyon simidinde yardımcı cihaz ( Topuz , direksiyon çatalı vb.)

bu raporla sürücü kursuna müracat edersin dediler. Benim şu an en çok yardım için bilen varsa
Sürücü kursunda 35,04 40,14 40,11 için böyle bir araçlamı direksiyon dersi almam gerekiyor.
yoksa sadece otomatik vitesli araçla ehliyet dersi ve sınava girebilirmiyim. Zaten dediğim gibi
ben otomatik vites aracı normal şekilde çok kolay kullanabiliyorum . ama malesef doktorlar bir sürü kod yazdılar.

2. sorumda ehliyetten sonra
Bu ehliyet için verilen sağlık raporu ötv siz araç için yeterli oluyormu ? bana yazılan kodlar ile beraber otomatik vites araç
özel donanımlı sayılırmı ? , kendi engelli rapromda ( %56 dır )

teşekkürler kolay gelsin

Üst Alt