Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

BurakOzdemir
Sürücü kursunda ve direksiyon sınavında kullanacağınız araç tipi tertibatsız otomatik vitesli araç. Sürücü kursuna kaydolurken otomatik vitesli araçları olup olmadığını sorun.
2. soru: sürücü belgesi + detaylı tanısı ve oranı olan Engelli Sağlık Raporu ile vergi dairesine gitmeniz yeteli olur.

bu soldaki sinyal vs.nin sağ tarafa alınması kolay bi şey mi yoksa araç özel olarak mı üretilecek bilginiz var mıdır?

Son düzenleme:
Slm hocam. Ben gecirdigim trafik kazasi sonucu pau de ameliyat oldum sol kalcam kirildi 4 adet platin var. Normal b ehliyetim var. Amacim otv indiriminden faydalanmak. Ama denizlide hic kimsenin bilgisi yok. Bende arastirmalarim sonuci once pau den bi rapor alayim dedim. Ancak rapor kalemindeki bayanlar artik rapora otomatik vites yazamiyoruz, bosuna ugrasiyorsun , il saglik mud bunu kabul etmez gibi seyler soyledi. Vergi daireside raporda otomatik vites ibaresini sart kosuyor. Bu durumda ne yapmamiz gerek. Once rapor alip eger rapor uygunsa ehliyet degistrme surecine baslatayim dedim bunda prosedur hatasi varmidir ? Pau otomatik vites yazmasa da ozel tertibat yazsa ben yine alabilirmiym otv indirimini? Yardimci olurmusnz cok tesekkur ederim

Sky_Walker

Bende il sagliktan aldigim belge ile bugun basvurdum b ehliyeti icin otomatik araci varmis kursun onunla sinava giricem raporumda yazan kodlar 102,47,78, 35.04 ,40.14 sinav da bu kodlara uygun arac degilde.normal otomatikle giricem ama kendi aracimi alinca otv icin bu kodlara uygun tertibat yapmam gerekli galiba sol kolum ampute dirsek alti

buraakatakan
Aynen, sürücü kurslarında sol kol engelliler için özel tertibatlı araçlar bulunmuyor, tertibatsız yani normal otomatik vitesli araç işinizi görür, zaten sınav görevlileri de bunu dert etmiyor, yeter ki otomatik vitesli araç olsun. Sol kolumu kullanabildiğim için sınavda soldaki sinyal ve sileceği kullanabiliyordum, sizde dirsek altı ampute olduğu için, sınav sırasında sinyal kullanımında sıkıntı olacağı için sınavdan önce sınav başkanına durumu anlatırsınız, sorun olacağını sanmıyorum.
Araç alırken, sürücü belgesindeki kısıtlara göre aparat taktırırsınız araca.
Şimdiden yazılı sınavda ve direksiyon sınavında başarılar.

Arkadaşlar araç alma işlemlerine başladım bayi maliyeyle görüşmüş hiçbir tertibata gerek yok demiş.sol kolum yok.kafam karıştı bi sıkıntı olurmu ilerde snyal falan geçmeyecek sağa

haci

Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Buna göre, ... Hastenesi tarafından düzenlenmiş olan ... tarihli ve ... sağlık kurulu raporunuzdan vucüt fonksiyon kaybınızın sol kol ve sol bacağınızdaki engelden kaynaklandığı anlaşıldığından, engelinize göre özel bir tertibat yaptırmadan kullanabilecek olduğunuz debriyaj pedalı bulunmayan otomatik vitesli araç iktisabınızda, ÖTV Kanununun 7. maddesinin 2/b bendi kapsamında istisnadan yararlanmanız mümkündür.

Tşk ederim verdiğiniz cvp için endişem şu.ehliyetteki kodlarım bunlar..
10.02 Otomatik vites
35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40.14. Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi
47. İki tekerlekli araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

35.04 ve 40.14 kodları sıkıntı yaparmı.ve bu araçta tertibat yok yakınlarımın kullanması için bişi yapmam gerekiyormu.bayi kullanır diyor yakınlarınız

haci

benimkide ayni kodlar bitek sey yok bende 10.02 onun yerine 102 var bende bide 10.02 ile 78 in ne farki var ki :)
size ozel bi araci bsskasi kullanamaz cunku %90 engelli degilsiniz oyle biliyorum ben

Sol el elgelliyim raporumu ankarada bi bayiye gönderdim.vergi dairesinden görüş alıp dönüş yapacaklarını söylediler. Ertesi gün sorun yok araç alabilirsiniz dendi işlemlere başlandı. Sonrasında vergi dairesi tertibat istedi.tertibat kodu yazılması gerektiğini söylendi ilk sağlık müdürlüğü tertibatsiz otomatik vites kullanabileceğimi söyleyerek gönderdi. Tekrar vergi dairesine sorulduğunda özelge talep ettiler. Şimdi özelge talebiyle raporum reddedilebilirmi kredi çektim araç için aracımız satıldı napıcamı bilmiyorum.

Umut3365

Hocam il saglik muduru size otomatik vites kodu verdimi ehliyetinizde o kodlar var mi? 78 yada 10.02 .

Bende sol ayaktan rapor icin basvurdum. Hastane otomatik vites yazamiyoruz sadece ozel tertibat yazariz dedi. Il saglk bana 78 kodu verirse ben otv siz otomatik vites alabilirmyim tereddut icindeyim. Bendende tertibat ister mi vergi dairesi? Otomatik vites ozel tertibat olarak gecmiyor mu artik

78 10.02 kodları var ancak vergi dairesi şimdi bi kod daha yazdırmamı istediler bu kodlar yazdırılmıyor dediğimde de özelge istediler napıcamı bilmiyorum kredi çektim. Aracımızı sattık

Bendede 78 kodu bide 35.04 filan var ekstra sol kol dirsek altiyim sana neden sadece otomatik yazdilar

ASUS_T00J cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Önce rapora olur dediler sonrasında kod eksik dediler 3. Seferde de özelge istediler. İl sağlık 78 47 102 10.02 kodlarını yazdı şimdi bana kod eklememi istiyorlar ehliyetine değiştirmem gerekecek yani kurumlar zaten yapmamak için elinden geleni yapıyor napıcamı bilmiyorum

Umut3365

Hocam hangi sehir ? Sizin engelli raporunuzda ozel tertibatli arac yaziyor ama ehliyetnzde 78 ve 10.02 var ve bunu kabul etmiyorlar ? Hastanelerde otomatik vites yazmiyor. E durumda biz napalm.
Ben engelli raporumu ve surucu saglik krulu raporumuda aldktan sonra trafige gitmeden once verdi dairesine gidip soracagm. Olmaz derlerse trafige gitmem zaten ehliyetimide degistirmem. B sinif ehlieytimi nie engelliye cevireyim ki durduk yere

arkadaşlar benim pazartesi günü emniyetten ehliyet alma randevum var. ve raporumda topuz otomatik vites sağ eli kaldırmadan kullanılcak cihazlar diyor. anlamadığım nokta ise ben zaten sol elimle sinyal ışık vs açma rahatça yapabiliyom. bu bana huzuli yere verilmiş rapor yapabildiğim şeyi neden sağ tarafa aldırayım ki. bunu düzeltmek için napmam gerekir pazartesi ehliyeti alcam emniyetten?

Aynı benim durum, daha önceki mesajlarımda da belirtmiştim. Yapılması gereken il sağlık kurulundan rapora itiraz etmek. Başka yolu yok. ayrıca bu işlemleri de yeni ehliyeti almadan önce yap, yoksa yeni ehliyeti alıp, bu prosedürleri yaptıktan sonra, diyelim ki istediğin sonucu aldın, bu durumda yeni ehliyetin değiştirilmesi şeklinde başvuru yapman gerekiyor, ki bu durumda değerli evrak bedelini ödemen gerekiyor, tam tutarı hatırlamıyorum sanırım 117 TL değerli evrak+ vakıf katkı payı ödemiştim, 120-130 TL civarında bir şey ödemiştim toplamda. Bu tutarı ödemek istemiyorsan, yeni ehliyeti almadan önce rapor itirazı yapmalısın.

Sky_Walker

Slm hocam. Il saglik kurulundan istedigimiz sonucu alamazsak ve trafige gitmezsek mevcut b sinif raporumuzla devam edebilir miyiz yoksa o rapor sistemde gorunur mu? Yani istedigimiz sonucu alamazsak bosuna ehliyeti degistitmek zorunda miyiz? Tesekkurler

ilker201
Anladığım kadarıyla sende eski tip B sınıfı ehliyet var. Burda iki durum var; elindeki B sınıfı ehliyeti, mevcut engelinden önce aldıysan(yani ehliyeti aldıktan sonra engelli olduysan), bu durumda trafik kontrolüne takıldığında sorun olabilir. Öte yandan, ehliyetten önce de engelliysen, eski ehliyetin ile devam edebilirsin. Bildiğim kadarıyla ehliyet değiştirme işini sadece ÖTV'siz araç alımlarında zorluyorlar, onun dışında 2021'e kadar kullanabilirsin.

GİB'nın sol el için ötv istisnası olacağına dair net bir özelgesi (Kaynak: GİB web sitesi):

"T.C.
KASTAMONU VALİLİĞİ
Defterdarlık Gelir Müdürlüğü
Sayı: 57062627-010.01-3
Tarih: 16.02.2017
Konu: Sol el konjenital hipoplazis olan engellinin ÖTV istisnasından yararlanıp yararlanamayacağı

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun ve eklerinin incelenmesinden, *** Hastanesi tarafından adınıza düzenlenen *** tarihli ve *** numaralı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda, sol el konjenital hipoplazis teşhisinin ve %54 engellilik oranı tespitinin yapıldığı, raporda ayrıca otomatik vitesli soldaki kumandaları sağda olan ve direksiyondan topuzlu özel tertibatlı araç kullanması uygundur ibaresinin yer aldığı ve H sınıfı engelli araç ehliyetinizin bulunduğu belirtilerek ÖTV'den istisna olarak otomatik vitesli bir taşıt iktisap edip edemeyeceğiniz hususunda Defterdarlığımız görüşünü talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;

a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından,

b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından,

c) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından

beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

Bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar ise Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmış olup, mezkûr Genel Tebliğin (II/C/1.3 ve 1.5) bölümlerinde, Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasına ilişkin olarak;

- Engellilik durumunun, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olması gerektiği, bu çerçevede örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmayacağı,

- Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunun kabul edileceği, ilk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerektiği, yapılan özel tertibatın da kişinin engelliliğiyle uyumlu olmasının zorunlu olduğu,

- Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi hallerin hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edileceği,

- Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatların taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmeyeceği,

- Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtların, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edileceği,

- Taşıtın otomatik vitesli olmasının, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel olmadığı, dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerektiği, bu çerçevede örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabileceği,

- Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği

belirtilmiştir.

Buna göre, özelge talep formunuzun ekindeki *** tarihli ve *** numaralı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda belirtilen engellilik durumunuz itibariyle, söz konusu rapora istinaden, Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde yer alan istisna uygulamasından, bahse konu Genel Tebliğin (II/C/1.1, 1.3 ve 1.5) bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde otomatik vitesli bir taşıtın ilk iktisabında yararlanmanız mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

oturan boğa bende sol kol engelliyim otv den yararlanır raporu Yen'i aldım ehliyet raporumda ise 78-10.02 47--64-102-103 05 yazılı bu kotlarla otv ve MTV muhafiyrtli arac ala bilirmiyim yada sadece otv muafiyetli ala bilirmiyim

bu kotlarla emniyetde sorun çıkarmı kaporta vercem acil yardım ne yapayım vergi dairesi otv muafiyet den yararlanırsın sinyal kolunu sağa aldırırsanda MTV den yararlanırsın dedi ama sinyal kolunu sağa aldırmazsam emniyet sorun cıkarırmı otv muafiyetli arac alabilirmiyim acil yardım tsk

tıger66

vergi dairesi verdi ama trafik şube mi sorun çıkarıyor arkadaşım .anlamadığım nokta trafik şubenin böyle bir yetkisi varmı muz cumhuriyeti gibi her kafadan bir ses çıkıyor enterasan bir durum .ben de sol koldan engelliyim hareket kıstlılığı var tertibat olarak ta otomatik vites var sadece vergi dairesi alırsın diyor zaten aksini söyleyemezler mevzuat ta açık bir şekilde belirtilmiş ee ne yani ozaman bizede mi trafik şube de sorun çıkartacak neye dayanarak sorun çıkartacak yönetmelik açık bir şekilde belli

Evet arkadasım emnıyetdeki Arkadas sol kol la ilgili bilgimiz YÖK maliye bakanlığından bilgi görüş alacağım diyor aracın parasını böle odedım bayramda madur ediyorlar arkadaşlar

emniyetttekilerin böyle bir hakkı var mı peki arkadaşım detaylı bilgi aldın mı bana çok saçma geldi zaten vergi dairesi oluru vermiş ki arabayı almışsın .ve sol koldan engelli olanların alabildiğini gösteren mevzuat var onu göstereydiniz ona rağmen ısrar ediyorsa gerekli yerlere o kişiyi şikayet edeydiniz.bende sol koldan engelliyim hareket kısıtlılığı var o yüzden böyle işgüzar iş bilmeyenleri gerekli yerlere şikayet edeceksin ki başkalarını mağdur edemesin

Böyle hakkı varmı bilmiyom ama görüş alacağım dedi konuşturmadı bile maliye bize bildirsin diyor onun için görüş alcaz diyor birde kimi kime şikayet edelim bilmiyom bir kaç yeri aradım görüş sonucunu bekleyeceksiniz diyor

maliyenin verip , emniyette sorun çıkması ilginç. Mevzuatta sol kol ile ilgili düzenleme var. Görüş sonucu geldiğinde paylaşırsan bilgilenmiş oluruz.

bu konuyu araba almadan gördüğüm iyi oldu ve galeriye bütün yetkiyi verdim sadece arabayı teslim almaya gittim. Bakıyorum ki benim gibi olan bir sürü insan var ve kesin benide emniyet süründürecekti. Bende 78 kodu var vergi dairesi kabul etti fakat maliye tertibatsız kabul etmediği için solgaz tertibatı taktırdık ve emniyette sıkıntı olmadan aracımı aldım. Yani bu yazıyı birisi okur ve araç almaya giderse benim gibi 1500 2000 tl fazla verin ama bu sıkıntıları çekmeyin. benim aparat + tse raporu normalde 2000 tlye alınabiliyordu ben 2800 ödedim kaskom 1800 buldum ama 2600 ödedim sigortam 500 600 civarıydı 850 ödedim yani 1850 fazladan para ödedim galeriden alarak ama hiç başım ağrımadı herşeyi galeri halleti. Yok rapor olmadı git kod yazdır falan demedi kimse.

Üst Alt