Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Vergi dairesine bugun ugradim bi kod filan yazdırmam gerekiyor mu diye yok dediler otv icin sirf heyet raporuda almak gerekiyor heralde

Normal engel durumumu belirten heyet raporu iste sol el ampute diye

Yok ben oyle birşey demiyorum tam bilgi sahibi değilim işte yarin il sagligin heyetine girecem ehliyeti degistirmek icin o kadar

Hocam dün aldım il sağlık müdürlüğünün oluşturduğu heyetten raporu bundan sonra nolacak bilmiyom

Sinirli kullanim kodlari: 102,47,78
Arac uyarlama kodlari: 10.02,35.04,40.11

bana sınırlama kodu koymamıslarda tabi sadece ehliyetımı b otomobil kullanır basıp yollamıslar

bana yazılan kodlarda 10.02 ve 40.14

genel de sizede banada topuz + sinyaı sağa alma ıslemı yapılcak yanı bır topuz koyulacak zaten baska bir tadilat yapılması pek mümkün olmuyor kodların bazıları gereksiz ve saçma şu an yapılmayacak ve yapılması mümkün olmayan tadilat özelliklerini yazıyor bazı kodlar

sadece ile fertleri galiba

ama artık sadece sen kullanırsın gibi kural kalktı aile falan da kullanabılıyor

İnsallah yeniden heyet raporu istemezler ötv den yararlanabilir diye usandim valla artik Allah bunlarin eline düşürmesin dilenci gibi davranıyorlar engellilere bedduada etmek istemiyom başlarına gelse de görseler bi zorluğu

Oyle de iste raporda ötv yazmadigi icin ondan korkuyom sadece sol el ampute yaziyo o kadar

Avrupa Direktifinde 10 la başlayıp 51 le biten maddeler araçta olması gereken özellikler ve adaptasyon/uygulamalar (VEHICLE ADAPTATIONS), 70 le başlayıp 96 yla biten maddeler ise şöförü kısıtlayan idari maddeler (ADMINISTRATIVE MATTERS)

Yani hem 10.02 hem de 78 olması gerekiyor ehliyet üzerinde.

10.02 Araç otomatik vitesli olacak
78 Şoför otomatik vitesli araçtan başka araç kullanamayacak

REF: DIRECTIVE 2006/126/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 20 December 2006 on driving licences

VEHICLE ADAPTATIONS

10. Modified transmission
10.01 Manual transmission
10.02 Automatic transmission
10.03 Electronically operated transmission
10.04 Adjusted gear-shift lever

15. Modified clutch
15.01 Adjusted gear-shift lever
15.02 Manual clutch
15.03 Automatic clutch
15.04 Partitioning in front of/fold away/detached clutch pedal
20. Modified braking systems
20.01 Adjusted brake pedal
........
........

BU ŞEKİLDE 51. MADDEYE KADAR DEVAM EDİYOR

ADMINISTRATIVE MATTERS

70. Exchange of licence No … issued by … (EU/UN distinguishing sign in the case of a third country; e.
g: 70.0123456789.NL)
71. Duplicate of licence No … (EU/UN distinguishing sign in the case of a third country; e.g: 71.987654321.
HR)
72. Restricted to category A vehicles having a maximum cylinder capacity of 125 cc and maximum power of
11 KW (A1)
73. Restricted to category B vehicles of the motor tricycle or quadricycle type (B1)
74. Restricted to category C vehicles the maximum authorised mass of which does not exceed 7 500 kg (C1)
75. Restricted to category D vehicles with not more than 16 seats, excluding the driver's seat (D1)
30.12.2006 EN Official Journal of the European Union L 403/33
76. Restricted to category C vehicles the maximum authorised mass of which does not exceed 7 500 kg (C1),
attached to a trailer the maximum authorised mass of which exceeds 750 kg, provided that the maximum
authorised mass of the vehicle train thus formed does not exceed 12 000 kg, and that the maximum
authorised mass of the trailer does not exceed the unladen mass of the drawing vehicle (C1E)
77. Restricted to category D vehicles with not more than 16 passenger seats, excluding the driver's seat (D1),
attached to a trailer the maximum authorised mass of which exceeds 750 kg provided that (a) the
maximum authorised mass of the vehicle train thus formed does not exceed 12 000 kg and the maximum
authorised mass of the trailer does not exceed the unladen mass of the drawing vehicle and (b) the trailer
is not used to carry passengers (D1E)
78. Restricted to vehicles with automatic transmission
79. (…) Restricted to vehicles which comply with the specifications indicated in brackets, in the context of the
application of Article 10(1) of Directive 91/439/EEC
10.05 Without secondary gearbox
......
......
BU ŞEKİLDE 96. MADDEYE KADAR DEVAM EDİYOR

[SIZE=3]YANİ BU KANUN ÇIKARKEN ORİJİNAL AVRUPA REGÜLASYONUNDA OLDUĞU GİBİ ARACA YAPILACAK UYGULAMALAR VE ŞOFÖRÜ KISITLAYAN İDARİ MADDELER DİYE KONU BAŞLIKLARI OLUŞTURULMUŞ OLSAYDI BU KADAR SORUN ÇIKMAZDI DİYE DÜŞÜNÜYORUM.[/SIZE]

Son düzenleme:
arkadaslar sol kol amputede yalova bursa yada ıstanbulda yenı ehliyet yenıleyenler varmı?

arkadaşlar ehliyette kodların yazması yeterli mi? ehliyet kodları tadilat projesi ile arabada gösterilmeli mi? sinyal kolunun sağa aktarılması gibi.

Arkadaşlar Merhaba benim sol engelli raporum var .raporda sadece ötv indirinimden faydalanabilir yazıyor . Bende b ehliyetimi kodlu ehliyete çevirmek için aile hekimi aracılığı ile kurula girdim ve o raporda sadece otomatik vites araç kullanabilir yazıyor kod 78 şimdi bu iki raporla araç alabilirmiyim

gokmengul

engel durumun daki teşhiş nedir ? maliye karar verir özelgeyle veya engel durumun tutarsa tabi

yane engel durumun önemli bilek dirsek ampute ise koşulsuz tamam denir de bir iki parmak yok veya hareket kısıtlılığı sinir kaybı vs bunun gibi varsa özelgede engel durumunu yazıp ıste yararlanıp yararlanamaycagın sorulur

fidan77
[FONT=sans-serif]arkadaslar sol kol amputede yalova bursa yada ıstanbulda yenı ehliyet yenıleyenler varmı?

merhabalar ben bursada yeniledim gibi pazartesi il sağlıktaki rapor elime ulaşacak o zaman daha sağlıklı konusuruz...

[/FONT]

arkadaşlar sol kol ampute olan birisiyim, ötv indirimli aracı aldım ama vergi dairesi mtv için tadilat istiyor, raporda otomatik vites araç kullanabilir yazıyo ehliyet kodlarıda 10.02 35.04 40.11 trafik engelli aracı olarak tescil etti yalnız mtv için sıkıntı yaşıyorum, bilgi ve yardımlarınızı rica ediyorum. iyi günler

opevran 40.11 kodu zaten (direksiyon simidine yardımcı cihaz topuz,direksiyon çatalı vb.) diye geçer. Ayrıca benim bildiğim kadarıyla vitesin otomatik olması hareket ettirici tertibat olarak sayılır sol el-kol engelliler için...

Bende ankaradayım sol kol kısalık engelli. Hangı hastaneye müracaat edeyım ve ÖTV siz arac alabılırmıyım otomatık kullanır raporu 2015 verdıler yardımlarınızı beklıyom

Siteye en son bir kaç satır yazalı neredeyse 6 yıl olmuş. Elbette ara sıra girip okuyorum. Zaten biraz geriye dönük araştırırsanız yeteri kadar bilgi verildiği için güncel düzenlemeler haricinde ekleyecek fazlaca bir şeyim yok. Kaldı ki konularına hakim, benden çok daha deneyimli kişiler var ve azimleri inanılmaz. Şahsen paylaşımları için ne kadar teşekkür etsem azdır..

Her engelli birey kendisini ilgilendiren konuyu araştırmak zorunda. Bazen detaylar çok önemlidir. Ben diğer arkadaşlara faydalı olabilir
inancıyla "sol el-kol" ile ilgili bildiğim kısma değinmek isterim.

Bildiğiniz gibi H sınıfı ehliyet değişimleri var. Bir de buna ÖTV indirimli araç alımı falan eklenince pek çok kişinin kafası karışıyor diye
düşünüyorum. Aslında sırayla gidersek kendimize kaos çıkarmamış oluruz. Araştırıp, okuyup, anladığım kadarıyla mevzuatlar şöyle;

Mevcutta H sınıfı ehliyeti olanlar değişimlerini 5 yılın bitimine yani 2021 yılının sonuna kadar yapabiliyormuş.
Belki ötv indirimli araç almak isterseniz git ehliyetini yenileyip gel diyebilirler..
İlk kez ehliyet alacaklar için de alamazsınız diye sıkıntı oluşturacak bir durum yok.
Ötv muaflığını randevusuz gidilebilecek herhangi bir devlet hastanesinden 150-200 civarı bir ücret ödeyip alabilirsiniz.
Ehliyet için ise aile hekiminin sevk edeceği hastanenin uzman doktoru ehliyet alır diyecek ve il sağlık kurulu da rapora bakıp kod verecek.
Teoride kolay görünüp, pratiği biraz yorucu olsa da anlaşılmayacak bir şey yok..
-

Ben, sol kol yok hükmünde rapor ile ehliyetimi 1997 yılında aldım. O yıllarda ehliyete özel tertibat şeklinde bir ibare yazmadılar. Ancak bilinirdi ki H sınıfı ehliyet özel donanım gerektiren engelliler için veriliyordu.

Sonraki yıllarda "otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresi olan bir sağlık raporu alarak 2011 yılında ehliyete işlettim. Elbette kolay değildi.
Sağolsun doktor, klişe ezber olarak özel tertibat yazacağım diye tutturdu. Topuz, sinyal kolu vs. yürütücü donanımdan sayılmıyordu ki epeyce anlattım ve sonunda ikna oldu. İlginç tarafı "otomatik vites" bir tertibat sayılmıyordu. Ve sol kol için ÖTV indirimi de yoktu..

İstediğim ve önemsediğim şey, bana ait olmasada her otomatik aracı kullanabilmekti.

Şimdilerde "sol kol" engeli olanlara ÖTV muafiyeti var. Lakin yeni düzenlemeye göre ehliyete kod yazılması sorunu var. Araçları ucuza
alacağız hevesiyle gelinen nokta henüz farkında olunamasa da bizleri sadece kendimize ait araç ile kısıtlamış oluyor. Öte yandan şu kod olayı ehliyetimize yazıldığı anda araç o koda uygun tertibata getirilmek zorundadır. Aksi halde uyumsuz araç kullanma cezası alabilirsiniz. Hani bir basit topuz der geçersiniz ama ciddi kaza durumunda işin yasal kısmı hiç de öyle değildir. Kaldı ki yakın arkadaşınıza; araban çok güzelmiş, ver bi tur gezeyim dediğinizde koltuğuna oturduğunuz aracın o parmakla bile çevrilecek direksiyonuna topuzunuzu takmak zorundasınız.

Şuan kullandığım ve istediğim zaman satabileceğim otomatik bir aracım var. Üzerine 10-15 eklesem sıfır alabilirim. Ömrümüz ota b.ka sağlık
raporu almakla geçmiş. Öylesine yormuş, bıktırmışlar ki ÖTV kıyağınızı falan istemiyorum diyorum. İşte ehliyet işte uyumlu araba, 5 yıl daha ehliyetimi değiştirmeme hakkım var ise koşarak gidip il sağlık kuruluna 78 ve 10,02 dışında kod yazmasınlar diye yalvar yakar laf anlatmak istemiyorum. Yok valla istemiyorum. şimdilik almıyim alana da mani olmıyim :)

Sol kol ile ilgili rapor alırken verdikleri kodları önemseyin, ne anlama geldiğini öğrenin dostlar. Kalın sağlıcakla..

sol el anomalisi

Merhaba, benim oğlumun sol on kolu kısa ve sol el parmaklari yok. Oğlum 6 aylık. Rapor almam lazim mi. Alirsam eger Onun için ötv siz araç alabiliyormuyum? Bu konu hakkinda hic bilgim yok. Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleme:
Üst Alt