Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Deniz şahbaz Mrb deniz naptın ehliyeti ve ötv indirim raporunu aldın mı? Denizlide son durum nedir? Ben il dışındayım.

yba_05

Merhaba Yusuf. Valla hiç birşey yapmadım. Mevcut B sınıfı ehliyetimizin geçerliliği bitene kadar kullanmak üzere normal, ele dümdük bir araba aldım. Biraz eş dost, birazda kredi çekerek. Bizim durumlar malum karışıktı rapordu ehliyetti vs. şimdi bide ülkenin içinde bulunduğu durum neticesi ile iyice karıştı. Şehit ve gazilere bir kereye mahsus ve taksici esnafına ÖTV'siz araçtan bahsediliyor. Bakalım belki biz engellilerinde bu durum göz önünde bulundurularak ÖTV'den yararlanmamız hususunda bir kolaylık sağlanır.

Sen ne yaptın peki ?

Merhaba,

Sol elimde engel var. Raporda "otomatik vitesli araç kullanabilir" ibaresiyle, extra bir aparat/tertibat yaptırmadan otomatik vitesli bir araç alırsak ÖTV muafiyetinden faydalanabiliyoruz değil mi?

Bir de; bu durumda, aracı sadece ben mi kullanabiliyorum?

arkadaşlar sol kol engel durumundan 10.02,35.04,35.05.40.14 kodlu ehliyet raporu aldım.
Alacağım araçta nasıl tertibatlar olacak bilen var mı?

ayrıca bu aracı eşim kullanablir mi
bu konuda herkes farklı konuşuyo,benim bildiğim aparatla sinyal kolunun sağa alınması aracın orjinalini bozmadığı için özel tertibat sayılmadığı.

bu konularda bilgisi olanların yardımcı olmalarına sevinirim.Sağlıklı günler

Ben gümrükten araç ithalat belgesi aldım sağ sinyal sola aldırma direksiyon Topuz'u tertibat sayılıyo

zengin15

Öyle bir ortaya karışık yapmışlar ki, salata olsa yenmez! Yahu bu kadar çok kısıtlama olur mu? Eğer bu kodları yazan kişiler bunların hangi donanıma karşılık geldiğini biliyorsa ben de bu sitenin ana sayfasına "ben eşşeğim" diye yazacağım!

10.02*Otomatik vites
35.04 Direksiyondan sağ*eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları
40.14. Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi​

10.02 ile 35.04 yeterlidir aslında. Hadi bir de olsun 20.09*(Uyarlanmış park freni). Diğer kısıtlamalar zuldür!

Aracınızı eşiniz her halukarda kullanır. Bunun için TSE'den belge almanız yeterli olur.

selamlar bir süre yoktum gene geldim

sayın oturan boğa konuyla ilgilisiniz onun için çok teşekkürler kanun çıkalı 1 seneyi geçti gidiyor ama belirsizlik sürüyor

bende de 10.02 bide 40.14 yazıyor acaba bu aracı babam kullanabilir mi ? sıfır alacağım da
ve 40 .14 nasıl birşey acaba onun hakkında bilginiz var mı ?

sadece otomatik vitesli yetiyor zaten sol kol el için ötv den indirim için

bu 40.14 e emniyete götürmeden raporu bu 40.14 ü silsek daksillesek veya birşey yapsak olur mu veya yapılabilir miben bu kodu işte açıklaması tek elle veya kolla işletiebilen direksiyon sistemiben bu kodu istemiyorum !!
yav alacağım araç mercedes a180 1.6 156 hp neyin alternatifi Allah aşkına zaten tek kolla kullanabiliyon bu araçları

ali711

siz yurt dışından mı araç alacaksınız ? topuz veya sinyallerin sağa sola alınması tertibat sayılmaz kanun maddesi bu

" Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam
silecek kumandası, dörtlü flaÄ¢ör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin
diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taÄ¢ıtı
hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez"

iyi günler. 3-4 gündür okumaya çalıştım yorumları ancak kendi durumuma tam olarak benzer bir duruma rastlayamadım. varsa da paylaşabilirseniz çok sevinirim. 2013 de h sınıf ehliyetimi aldığım zaman bana ötv den yararlanamayacağım söylendigittiğim her yerde. ama sağ elimde olsa olurmuş. ayrıca mtv den yararlanabilirmişim. ehliyet raporumda oto. vites + gözlük veya lens + soldaki donanımların sağa aktarılması şeklinde araç kullanabilir yazıyor. geçen hafta maliyeye gidip bir sorayım dedim. oradada ötv olur ama mtv olmaz dendi. kafam iyice karıştı açıkçası. kazanılmış hak olarak mtv vardıysa neden geri alınsın? çok ilginç buldum. engel durumum ise sol elimde sadece baş parmak tam olarak ve işaret parmağın 1. boğumuna kadar var gerisi yok parmaklardan.
ötv tebliğinde gördüğüm bir paragraf tam olarak örneklemiş durumumu. "Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz." buna göre yorumlarınızı alabilirsem çok mutlu olurum. şimdiden teşekkürler. engelsiz günler herkese.

peki bize bize verdikleri gümrük raporunu niye verdiler sizcee

abi senin il saglık mudurlugunden aldıgın raporla ehlıyet alınıyo arac almak ıcın hastanelerden ozel tertıbatlı arac kullanır raporu alman lazımm

ali711
mevzuatta böyle yazıyor yane sizin de daha kapsamlı bir şekilde durumu tasdiklerseniz iyi olur

sizin gümrükle işiniz ne ki onu anlamadım gümrük ithalat belgesi falann ?

ukcak
eliniz ampute olsaydı olurdu sanırım ama nereye tasdikletilir tam olarak bilmem çünkü maliye çalışanlarının çoğu bilgisiz siz bi bimere yazın durumu anlatın bakalım cevap ne gelicek raporda konulan teşhisi yazın cevapta söylerler

sol kol engelli oldugumuz ıcın yurt dısından arac getırmek ıcın gumrukten aldıgımız evraklar

valla 3 yasından buyuk 1.6 motoru gecmıcek özel tertibatlı arac getırebiliyoruz bız otomatik vıtes olucak sol sınyal saga alınacak bırde dıreksıyon topuzu bukadarr

Sol el 2.3.4 parmak ampute bas parmak hareket kisitliligi var.Ilk etapda aile hekiminden ilgili doktorlara sevk ettirerek maras devlet hastanesinden H sinifi ehliyet alir 78 kodlu otomatik vites arac kullanir ibareli raporu zorla verdiler .Neyse otv indirimi icin tekrar bu hastaneye basvurdum %30 rapor verdiler raporun tani kisminda sadece Ötv istisnasi icin yaziyordu ben otv yi aldim diye sevinerek vergi dairesine gittigimde bu raporun gecersiz oldugunu soylediler birkac vergi dairesinden ayni sonuc cikinca hastaneyle gorustum bisey yapamiyacaklarini soylediler.Bende ofkelendim baska hastaneye basvurdum bu hastanedeki raporda %43 oran verdiler.Tani kismina 78 kodlu otomatik vites arac kullanir yaziyor simdi vergi dairesine gitmeye korkuyorum acikcasi neyse benim sorum bu son aldigim raporlarla ötv indiriminden faydalanabilirmiyim saygilar

arkadaslar ben de sol kol engelliyim.H SINIFI EHLİYET ALABİLİR OTOMATİK VİTES Lİ ARAC KULLANABİLİR ibaresi var.bu arac almam icin yeterli degilmi

emir3347

raporunun sanırım 2016 öncesi çünkü h sınıfı yazıyor

sol kolunuzun tutma kabiliyeti yok sa ampute ise bilekten veya direksekten vs alabilirsiniz

arkadaşlar bana yardım eder misiniz :)

yeni ehliyet aldım ben ilk defa daha ilk daha yeni çıkarttım 10.02 40.14 kodları var

ehlıyet alınan raporla ve özür durumu tanısı olan 2 raporla araç alabilirmiyiz

hastaneler artık vermiyomuş dedilerde önce size sorayım dedim

sol el baş parmak dip kmk den ampute,işaret parmağı dip mf eklemden ampute diğer parmaklar tam açılamıyor .içe kıvrık açılır vaziyette.%43 raporum var emekliyim.ötv siz araç istisnasından yararlanabilirmiyim.elimin avuç içi orta baş ve işaret parmak kısımları yok.

Bir kaza sonucu ''sol kol (ulna)''kemik yapısında parçalı açık kırık meydana geldi tedavi sonucu doku kaybı oldu.Kemikler arasında 2 cm açıklık mevcut.Hayatımı bu şekilde devam ettiriyorum.B engelli sınıfı ehliyet alıp Ö:T:V indiriminden faydalana bilir miyiz? Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.Yardımcı olursanız sevinirim.Bloktaki çoğu yorumu okudum fakat kafam karıştı.

zenes

Bana hitaben yadınız heralde ;Kemikler arasında 2 cm açıklık mevcut.Kemikler kaynamadı yani;Hayatımı bu şekilde devam ettiriyorum.

Son düzenleme:
Çok geçmiş olsun, Allah kolaylık versin. Benim sorduğum aslında sol kol kısıtlılar; tertibatsız otomatik ile ÖTV den faydalanabiliyor mu? Yeni rapor alan ve başarabilen var mı?

Sanırım hala bir karışıklık söz konusu. Hastaneler rapora gerekli ibareleri artık yazmıyoruz rapor olayı değişti diyorlarlar/diyebiliyorlar ama maliye hala eskisi gibi gerekli olan ibareleri raporda yazılı olmasını istiyor.

Ben onu bunu bilmemde, engelli olarak ne kadar uğraştıysam ( sol kol engelli ) alamadım ötv siz aracımı hep bir engel çıktı karşıma. Ama çalıştığım firma yeni kanun sayesinde 5 tane tır aldı ötv'siz. üstelik kanun resmi gazetede yayınlandıktan sonra saatler içerisinde maliyenin tepesine çöktü bizim finansmancı resmi gazete ve mevzuatı okuta okuta indirimden faydalandı firma. İş biz engellilere gelince insan gibi yüzümüze bile bakmıyor aynı tipler. Yazıklar olsun, başka birşey diyemiyorum.

Şu an B sınıfı ehliyetiniz mi var? Sol kol engeliniz nedir acaba? Bende sizin gibi uğraşıyorum ama nafile

kardeşim durumu bimere yazalım bizim yeni raporumuz var devlet hastanesi özel tertibatlı araç alablir diye sağlık kuruluna sevk etmiş onlar heyette onaylamşlar,tekrar rapora ne gerek var bimere yazalım

Ben de denizlideyim hala uğraşıyorum çıkar yol bulursak görüşelim mr şahbaz raporu yazdıracak adam bulamadım.

yeni rapor derken nasıl yanı ehlıyet alacakken veya değiştirirken olan raporumu diyorsunuz sanırım onla olmuyor onda sadece kodlar yazıyor o kadar yüzde yok normal hastaneden alınan sağlık kurulu raporu verılmıyor mu artık ?

sormadım ama sol kol dan engelli olanlar için otomatık vites yeterli oluyor ama alanlar var bilekten dıreksekten amputasyon olanlar cok rahat aldı ve alıyor diğer türlü bir kac parmagın yok sinir kaybı vsvs bunlara pek olumlu bakmıyorlar gibi dediklerim rahat aldı alıyor ama merak etttiğim ben sormadım ama hastaneden ötv indirimi için heyet raporu alınıyor mu ? çünkü elimizde özrü belirten raporla ve elimizde ehlıyet almak ve ya değişimi için il sağlığın verdiği raporla araba alınmıyor diye bılıyorum ??

Üst Alt