Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

gürcan_balcı

ehliyeti değiştirmem için kurul bir işim var mı acaba yani alacağım rapora ehliyet değiştirmem için birşey yazdırmam gereklimi ehliyette nasıl bir yol izlemem gerekli ve önce rapor almak mı yoksa önce ehliyet değiştirmek mi fikriniz var mı acaba

sanırım hiç birşey bilmiyorsunuz ehliyetinizi yenilemek için il saglık kuruluna gırmenız gerekıyor
ordan alınan raporla değişim için emniyete gidiceksiniz kodlar falan yazılcak tabi engelinzin durumuna göre

gürcan_balcı

yani evet bilmiyorum çok sağolun sayenizde öğrendim herşeyi ve anladığım kadarıyla hastaneden alacağım sağlık raporu ile ehliyet değiştirmenin bir ilgisi yok sanırım önce sağlık kurulu raporuma ötv den muaf yazdıracam sonra o rapor cepte ardından il sağlığa başvurup ehliyetimi değiştireceğim nasıl tertibatlı araç kullanacağım belirlenecek sonrada araç alacam

ysrkrdmr önce rapor al bence sonra ehliyet değiştir. rapor alamazsan boşuna ehliyeti değiştirmiş olursun.

evet yanı bıraz arastırın sızde buraya baglı kalmayın normal reeal hayatta arastırın
bazen yanlıs bılgıler verılebılır kafalar karısıyor
bazı arkdaslar hep karsılarına zorluk cıkartılarak ugrasarak alıyorlar
bazıları ise cok kolay tıkır tıkır halledip alıyorlar

umarım sorun yaşamazsınız

genel de bu sorunlar hem kişinin hemde kurumların bilgisizliğindne kaynaklanıyor

25-30 yıldır araç kullanıyorum,bazen ehliyetsiz bazen yetersiz ehliyetle.Diyorum ki usulüne göre yasal bir şekilde kullanayım şu aracı, ne gezer illaki zorluyorlar kaçak kuçak yollara.Ben istiyorum ki şunun şurasında belki 5 belki 10 yıl daha araç kullanabileceğim onuda göhsümü gere gere kullanayım bırakmıyorlar illaki bi zorluk çıkarıyorlar, eh siz bilirsiniz.

Yetkilisiyle yetkisiziyle bizleri hep engelli (özürlü) görenlere diyorum ki asıl ÖZÜRLÜ sizlersiniz KAFADAN özürlüsünüz hepiniz.

engelli olarak en fazla araba kullanabılcegın yas kac ?

neden bır yas sınırlaması var ? var ise

Bugün araç aldığım bayii mtv muafiyeti için vd ne başvurmuş. Sol kol otomatik vites (tertibatsiz) için onay vermişler. Bimer den falan kanuni düzenleme istemiştim.

hayırlı olsun
dediğim gibi sol kol için tertibat otomatık vitestir
artık vergi daireleri bılgılenms arkdaslardanda olumlu yanıtlar onaylar almıslar

Birde bizim denizlideki vd bir bilgilense.... Yemin olsun fosil beyinliler anlamıyorlar anlamak istemiyorlar. Gideceğim başka ilden alacağım ne gerekiyorsa artık başka çare yok. adamlar ne zaman gitsek raporunuzu getirin bakanlığa soralım diyor. İyide sen necisin orda. Devletin makamlarına yük böyleleri....

yba_05 Ben geçen gün bir arkadaşımın gönderdiği ehliyet değişim raporu ile gittim vergi dairesine " bu rapor ile ötv'den de yararlanabilir miyiz " diye sordum. Kadın önce gösterdiğim raporun örnek bir rapor olduğunu ve başkasına ait olduğunu anlayamadı. Neyse onu anladıktan sonra, "bu rapor yetmiyor ayrıca, ötv indirimini gösteren engelli sağlık kurulu raporu getirmeniz lazım " dedi. Oysa raporunu bana gönderen arkadaş ehliyet değişim raporu ile bağlı olduğu istanbuldaki vergi dairesinden ötv den yararlanabilirsin dediklerini söyledi. Şimdi bu ne perhiz ne laha turşusu diyesi geliyor insanın... Bizim denizli gerçekten de olmaz oğlu olmaz yani.

Bu linkte bahsedildiği gibi direksiyonun yanında fabrika çıkışlı sabitlenmiş otomatik vitesli araçları alsak sıkıntı olur mu acaba?

ÖTV İndirimi
ÖTV İndirimi

Soru 2: H sınıfı ehliyetli Otomatik vitesli bir aracı ÖTV'siz alabilir mi?
Otomatik vites tek başına tertibat sayılmamaktadır. Sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar tertibat yaptırdığı takdirde ÖTV indiriminden faydalanabileceklerdir. 2. Sol ayağındaki veya sol bacağındaki sakatlık nedeniyle otomatik vitesli araç kullanabilecek kişiler ise, “H Sınıfı Ehliyet Alabilir, Otomatik Vitesli Araç Kullanabilir.” ibaresi olduğu takdirde otomatik vitesli araca tertibat yapılmadan ÖTV indiriminden yararlanabilir. Ayrıca sol el/kolda engelliliği bulunan kişiler ise, manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi hallerde ise yapılan işlemler özel tertibat kabul edilebilir.

gürcan_balcı vergi dairesine telefon ile sorduğumda tertibatsız otomatik viteste sol kol için mtv indirimi vermiyoruz demişlerdi. ama aynı vergi dairesi evrakları teslim ettikten sonra mtv yi silmiş. çok ilginç insanlar ya.

Bana da denizli vergi dairesi olumsuz yanıt verdi 2 defa özelge ile talep ettim ama yapacak bişey yok ya raporu değiştireceğim ya da başka ilden alacağım

Üstte verdiğim adreste MTV için şöyle bir madde var:

Soru 4: Engelli aracı olarak tescilli araçlar için Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) öder mi? Zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir mi?
Engelliler üzerine tescil edilmiş araçlardan MTV alınmaz. Ancak zorunlu trafik sigortası yaptırılmak zorundadır.

AHOK denizli bu konuda biraz sıkıntılı. Ben şimdi ÖTV ile ilgili engelli sağlık kurulu raporu verecek hastane araştıracağım. bakalım hangi hastane verecek bu raporu...

basknımmm veremeyız dıolarr mewzuat degıtı dıolar bı kavga edıosunnn hemen verıolarr

Bugün İstanbul Nakil Vasıtaları Vergi Dairesine gittim, müdür yardımcısı Köksal beye ocakta aldığım rapor ile ÖTV indiriminden yararlanıp yararlanamayacağımı sordum. Rapora ve aldığım yeni ehliyet ile birlikte kısıt kodlarına baktı, bunlarla ÖTV indirimi alabileceğimi söyledi.
35.04 kısıt kodunu ehliyetten kaldırırsam ÖTV'yi etkiler mi diye sorduğumda ise, ilgili tertibatı yaptırmazsan MTV'den yararlanamazsın dedi.
Raporum burda: http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/147875-sol-kol-el-kisitliligi-olanlar-arac-aliminda-vergi-avantajindan-yararlanabilir-post1646897.html#post1646897

Ehliyetteki kısıt kodları
01.06(ÖTV'de önemsiz)
78(ÖTV için önemli)
104
102

47
35.04 (MTV için önemli)

Raporun Engelli Sağlık Kurul Raporunu olduğunu göstermesi, üzerinde oran olması gerekiyormuş, normal Sağlık Kurul Raporu olması işe yaramıyor.

Sol üst ekstremite engellilerde 104 ve 78(10.02'yi sormadım) otomatik vites kısıtları olması ÖTV indiriminde asıl önemli kodlarmış.

Ben büyük olasılıkla 35.04 kısıtını kaldırtmak için İl Sağlık kuruluna itiraz edeceğim. Çünkü sadece sinyal kolu sağa alınmış tertibatlı araçları kullanacak olmak çok kötü, acil bir durum olduğunda diğer otomatik vitesli araçları kullanamayacaksın demek oluyor. 35.04 gibi tertibat kodları olmayınca da MTV indirimi olmuyor. İkisi arasında bir tercih yapmam lazım :)

Edindiğim bilgiler bu şekilde. İstanbul'da olan arkadaşların bilgisine. Ne yazık ki diğer illerde uygulama farklı olabiliyor.

bende 10.02
ve 40.14 var

78 ile 10.02 aynı zaten neden böyle ikilemde kalan kodlar ve acıklamalar mevcut
40.11 v 40.14 te dolaylı yoldan aynı gibi
tamam biri topuz da topuzu yeterli bulmuyorlar sinyalleride istiyorlar
40.14 te bunların ıkısının bırlesımı gıbı bırsey tek elle kontrol edilebilen direksiyon sistemi diye gecıyor
işte aparatlar olcak topuz sınyalı sağa aldırma gibi bu sekılde

oran mutlaka yazacak yazmadan olmuyor ehliyetle olan il saglık komısyonunun verdiği raporla ötv ve mtv muaflı arac alınmaz

zaten engelli aracı dıye tescillenen arac zaten dırek mtv den muaftır

gürcan_balcı
MTV'den yararlanmak için engelli aracı olarak tescil edilmesi yetmiyor, tertibat değişikliği yapılmadan(topuz, sağ veya sol sinyal/silecek vb. kolları, direksiyon, vites, en az bir tertibat değişikliği) MTV indirimi yapılamıyor. Mesela sizin ehliyet kısıtlarında ilgili tertibat değişiklikleri olduğu için MTV'den de muaf oluyorsunuz.

Edit: GİB'in sitesinde MTV ile ilgili eski bir yazı buldum. Burda anlatılana göre tertibat değişikliği olmadan da MTV muafiyeti otomatik vitesli araçlarda oluyor yazıyor(sol alt ekstremite için)

http://www.gib.gov.tr/node/87139

3. Otomatik Vitesli Taşıtlarda İstisna Uygulaması

Anılan Kanun hükümleri ve Tebliğdeki açıklamalar uyarınca, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin, adlarına kayıt ve tescil ettirecekleri taşıtlarda özel tertibat yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Ancak, sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engelliler adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların, bizzat malul ve engelli kişinin sakatlığına uygun özel tertibatlı hale getirilmesi gerekmektedir.

Sakatlık derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına kayıt ve tescilli taşıtlarda sakatlıklarına uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında sakatlığı bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.

Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.

Ayrıca özelge buldum. :) "B sınıfı sürücü belgesi alır, normal araç kullanır" raporu olan engelli birine bile vergi muafiyeti uygulanmış. O zaman vergi dairesindeki kişi beni yanlış yönlendirdi :)

http://www.gib.gov.tr/node/105887/pdf

erolktr
Bu adreste ilgili kodlar mevcut:
Belge Göster

İşin saçmalığına bakar mısınız? Ben adana'da otomatik vitesli direksiyon topuzlu araç kullanabilir raporum ile ne ötv den ne mtv den yararlanabiliyorum. Aksine sadece otomatik vitesli araç kullanır yazsa imiş raporumda hem ötv den hem mtv den faydalanabilecekmişim. Boşuna demiyorum burası muz cumhuriyeti diye

Bugün hyundai izmir yükselişe gittim ellerine yeni mevzuat daha geçmemiş bir yorum yapamıyorlar . Telefon numaramı bıraktım geri dönüş yapacaklar 1 mayısa kadar ; Bu arada boş durmadım bimere,kamu denetçiliğine, gelirler vergi dairesine şikayet maillerimi attım
Sa arkadaşlar benimde sol kolum omuzdan 5 parmak sayılacak şekilde var yani kısacası sol kolum yok diyeyim 05.06.2015 Tarihinde Hundai araç aldım
sakarya gümrükyönü vergi dairesine gittim tabi 18 Nisan 2015 tebliğide getirdim sağolsun hiçbir zorluk çıkarmadılar işlemleri yapıp cıktık yani o gümrük vergi dairesindekilerin anlayışına bağlı.
aracı otomatik özel terytibat olarakta sol sinyal kolundan sağtarafa bir çubuk taktılar okadar aracı aldım 1 ay vergi borcum gözüküyordu 1 ay gectikten sonra düştü yani işin kısacası araç alabiliyoruz ama kişilerin kanunları okumalarına bakıyo yani gelsin maaş iş göreyim diyenler cok az.

neyse Son olarak ben şunu sormak istiyorum raporumda ve ehliye timde özel tertibatlı araç kullana bilir yazıyor bu aracı eşim kullana bilirmi veya kimler kullana bilir.

birde şöyle bir şeyde buldum 18 Nisan 2015 tebliğinde MADDE 7 de 1 derece kullana bilir yazıyor fakak 1 saat önce tırafiği aradım kesinlikle kullanamaz diyor.

ilğiniz ve yorumlarınız için şimdiden Teşekkürler.

şayet arabada tadilat varsa (sizin arabada sinyal kolunu sağa çekmişler) sizden başkası kullanamaz. sadece otomatik vites tertibat olarak varsa sizden başkası kullanabilir. En azından ben böyle biliyorum. Yanlışım varsa düzeltsinler lutfen

zenes

sol kol kısıtlı kullanım ötv den muaf araç almak için oran şart mı yani belirli bir oran şart mı yoksa oran önemli değil kısıtlı olması yeterli mi bilginiz var mı acaba benim oran 45

Otomatik vitesten başka tertibat isterler mi acaba ben kolumu kısıtlıda olsa kullanıyorum

Bende aynı durumdayım. Kısıtlı olsada kullanabiliyorum. Henüz ehliyet değişim islemlerine baslamadim. Tereddüt lerim var

zenes

şansımızı denemeliyiz başka çaremiz yok ne kaybedeceğiz ki en kötüsü olmaz:)

Üst Alt