Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Dostum sen hangi konu başlığında olduğunu biliyormusun?sol kol engellilerde ÖTV indiriminden yararlanabilr.ama senin ve senin düşüncende olanlar bu konuyu nerelere getirdiniz.ikinci el araçlarda zaten ÖTV yok bu bir,ikincisi ikinci el olması mtv den muaf olmayacağı anlamına gelmez.bundan önceki aracımı ikinci el alıp LPG taktırdım ve gittim mtv muafiyetinide yaptırdım sonra bu kanun çıkınca onu satıp yeni aldım.yani kısaca anlatmam gerekirse madem sıfır için durumunuz yok o zaman ikinci el araç için muafiyet Nasıl yapılıyor onu araştır.
Birde evet durumum iyi Allah'a şükür ama ayakkabılarımı internetten 30-40 TL ye alıyorum.dip not aracı başkası kullanırsa cezası 1680 TL araç sahibine 1680 TL kullanana.

Sent from my iPhone using Tapatalk

hrnalbyrk Güzel kardeşim bunu ben söylemiyorum söyleyen de bildiği birşey var ki söylüyor. OturanBoğa isimli kullanıcı bu sitenin genel yayın yönetmeni ve kendisinin bizzat paylaşmış olduğu konuyu paylaşıyorum. İncelemeni tavsiye ederim. Bu düzenleme aslında bize bir hediye gibi oldu çünkü diğer engelli kardeşlerimiz raporları ve ehliyetleri ile bizim sahip olduğumuz avantaja sahip değiller.

Buradan bakabilirsin açıklamaya.

ben MTV muafiyeti için bimer den bilgi talep ettim. olumsuz yanıt gelir ise özelge talep edeceğim. dediğiniz gibi memurlar atgözlüğü takmış bildiğini okuyor maalesef.

Selamlar Arkadaşlar,

Bu konuyu uzun zamandan bu yana takip ediyorum.
Resmi yazışmalar, mevzuatlar ve genelgeler olarak geçen bir çok bağlayıcı unsurlardan bahsedilmiş.
Bende bu konu içeriğinde bulunan bir çoğu arkadaşlar gibi sol kol engelim var duruş ve hareket kısıtlılığıyla sınırlı.
Sol kol ÖTV mağduru bir engelli olarak 2012 yılında ehliyetimi B sınıfına çevirmek için sağlık raporu almaya çalıştım.
Sağlık kurulu " H sınıfı ehliyet alır. Otomatik vites araç kullanır." şehri düşerek ehliyetimi "B" sınıfına çevirmedi.
2006 yılında almış olduğum %40 engellilik oranımı da % 28 düşürmüşler ben geçen 6 senede kendimde bir iyileşme göremedim onlar nasıl fark ettiler anlamadım. :)
Nisan 2015 resmi gazetede yayınlanan genelgede sol kol için mağduriyet bitti dediler fakat o bitip kısır döngü başlamış oldu.
Genelgede sol kol engellileri için otomatik vites araç hareket ettirici tertibat sayılıp ÖTV indirimi alır direkt olarak yazmıyor.
Kısır döngüde başlangıç noktası durumun yoruma açık kalmış olmasından ibaret.
Ben daha öncede bu hususu deneyimlemiş arkadaşlara soruyorum " H sınıfı ehliyet alır. Otomatik vites araç kullanır." raporumla ne yapabilirim ? nerden başlamam lazım ?

- Raporu yenilemek ?
- Bimere başvuruda bulunmak ?
- Araç bayine gidip siz ne yapabiliyorsunuz umuduyla beklemek ?
- Ocak 2016 yılında çıkarılan sürücü belgesi yönetmeliğince B sınıfı otomatik araç kullanır sürücü belgesiyle mağdur edilen engelli olmaktan kurtulmak ?

Sürç-i lisan ettiysek affola.

crush

ÖTV indirimi hususunda engel oranın bir önemi yok, zaten kendinde bunu araştırma ve incelemelerinde görmüşsündür.
Senin elinde var olan otomatik vites araç ve H sınıfı ehliyet alabilir şerhinin bulunduğu rapor ile bir otomobil bayisine git onlar kanalı ile vergi dairesine sordur ve neticeye bak. Şayet o da olmazsa bağlı bulunduğun maliyenin ilgili vergi müdürlüğü üzerinden dilekçe ile özerge verip ötv indirimi alıp alamayacağınız sor. Cevaben sana ötv indirimini elindeki raporla alabilirsin şeklinde bir yazı gelir ise sana geriye sadece ehliyetini yeni tip B ENGELLİ ehliyetine çevirmek kalır ki, bazı trafik tescil büroları eski tip H sınıfı ehliyet ile başvurduğun zaman geçerliklik süresinin 5 yıl olduğunu ve sonra değiştirmen gerekeceğini söyleyip H sınıfı ehliyeti kabul ediyor.

Deniz şahbaz

hocam birşey sorcam B ENGELLİ tabiri ehliyet var mı yoksa

B sınıfı ehliyet arkada tertibat kodlarının yazdıgı ehliyete B engelli ehliyeti mi deniyor

gürcan_balcı

Engellilik ile ilgili KOD'ların bulunduğu ehliyet B"engelli" ehliyeti olarak tabir ediliyor. Yoksa ayrıca B"Engelli" diye bir ehliyet sınıfı yok. Biz bunu yeni sistemde normal B sınıfı ile biz engellilerin kullandığı B sınıfı ehliyeti bir nebze ayırt etmek için kullanıyoruz. Yoksa sürekli karışır durur ikisi bir birine.

Arkadaşlar benim bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim teşekürler şimdiden
1.benim %50 sol kol kullanımı kısıtlılıktan raporum var normal b sınıfı ehliyetim var ben vergiden muaf araç alabilirmiyim yeni yasaya göre
2.ötv den muaf araç alma hakkım varsa sadece otomatik vites başka hiç bir tertibatı olmayan araç mı alabilirim
3.alınan engelli araçların plakaları normal mı oluyor yoksa hala engelli amplemlimi oluyor
4.bütün bunları yapmam için ehliyetimi engelli b yaptırıp raporumada ötv den muaf araç alabilir diye mi yazdırmam gerekiyor
bilgisi olan arkadaşlar paylaşa bilirler mi lütfen teşekürederi

Dostum sen boş bir Zaman'ında otur bu konu başlığını baştan sona oku herşeyi öğreneceksin.

küçük bir özet yapmış olsaydın belki daha net bir bilgi öğrenirdim okudum ama herkes farklı bişey demiş kafamda netleştiremedim

ysrkrdmr öncelikle raporunda ÖTV den faydalanır ve hiçbir özel tertibat olmadan otomatik vites araç kullanır yazmalı.
daha sonra ehliyetini B engelli ye çevirmen gerekir. (ehliyetinde otomatik vites kodu yazacak)
bu işlemleri hallettikten sonra özel tertibatsız otomatik vites aracı ötv siz alabilirsin. benim geçen yıldan H sınıfı ehliyetim vardı onunla yeni aldım aracımı. ama 01.01.2016 dan sonra H sınıfı ehliyet kalktı yerine B engelli geldi. aracında engelli plakası olmuyor.ancak sol kol engellilerde otomatik vites aracı MTV den muaf tutmuyorlar. böyle bir saçmalık var.

ysrkrdmr öncelikle raporunda ÖTV den faydalanır ve hiçbir özel tertibat olmadan otomatik vites araç kullanır yazmalı.
daha sonra ehliyetini B engelli ye çevirmen gerekir. (ehliyetinde otomatik vites kodu yazacak)
bu işlemleri hallettikten sonra özel tertibatsız otomatik vites aracı ötv siz alabilirsin. benim geçen yıldan H sınıfı ehliyetim vardı onunla yeni aldım aracımı. ama 01.01.2016 dan sonra H sınıfı ehliyet kalktı yerine B engelli geldi. aracında engelli plakası olmuyor.ancak sol kol engellilerde otomatik vites aracı MTV den muaf tutmuyorlar. böyle bir saçmalık var.

bilgileriniz için teşekürler kısa ve öz olmuş mevcut aracımı rapora başvurmadan satmam gerekir mi sıkıntı çıkar mı acaba normal araç kullanıyorum manuel ve mtv ne kadar oluyor ki

mtv istisnası neden yok ?

sol kolun özel tertibatı otomatık vitestir

mtv den muaf olmak ıcın ne yapmak gerek

konunun ilk sayfasında oturan boğa adlı arkdas ötv mtv istisnası ıle satın alınır denmiş

yani neden mtv istisna olmuyor

Acaba mtv muafiyetini de rapora yazdırsak hem ötv hem mtv muaf yazdırsak olmaz mı acaba ve mtv ne kadar acaba bilgisi olan var mı

1.598 cm3 490 tl

rapora mtv den muaf yazdırılmaz ki

en azından ben öyle bılıyorum da ötv ındırımlı aldıysan mtv de ödenmiyor ama sol kolden mtv alıyorsalar ne dıyım

Ve bunu sürekli ödeyeceğiz 6 ayda bir yılda iki defa öylemi

Ben daha araç almadım raporumu falan değiştirmem lazımki alayım sol kol kullanım kısıtlılığı var öncelikle ötv den yararlanır raporunu almam ve ehliyetimi değiştirmem lazım normal b sınıf var

vergi dairesine sordum

sol koldan otomatık arac alan ötv siz

mtv den de muaftır 1.6 yakadar
sol kolun tertibatı otomatik vitestir dediler

tam bidiğim gibi

gürcan_balcı

başka hiç bir tertibat istemiyorlar mı yani ruhsatı falan alırken trafik sinyal kolu yada ne bileyim başka bir tertibat istemiyor mu sadece otomatik vites olması yeterli mi

ysrkrdmr

sinyalleri sağa aldırmak gibi işler basit birşey le oluyor aparatla veya kumanda gibi şeyler ile
otomatik vites harici direksiyona topuz veya sinyallerin alınması istenebilir

sinayaller silecekler falan bunların yerinin değiştirilmesi sağ sola alınması direksiyona topuz gibi haller tertibat sayılmıyor tertibat sayılan şeyler hareket ettirici aksam olarak pedallar ve şanzıman

otomatık vites sol kol engeli olanlar için özel tertibat niteliği taşıyor ve değerlendiriliyor

şuan ortada kaos var emniyet saglık ve maliye arasında

1 haziran 2016 ta ÖTV indirimi için hastaneye başvurdum. Verdikleri raporda sadece %87 yazıyor. Fizik tedavi doktoru muayene kagıdına her iki diz ve sol dirseğe ankiloz yazdığı halde, her nedense raporda sadece sol dirseği belirtmiş. Sonradan yanına ugradım. Sol alt ekstremiteyi neden belirtmediniz diye sorduğumda verdiği cevap ilginçti. " tüm ekstremitelerinin oranının toplamını rapora yazdım ama tanı kısmında bunların hangisi baskında onu belirttim, zaten baskın olan tanıya yazılır dedi. Şimdi bana kas iskeletten toplam %37 verdi. Tanıda ise sadece sol üst ekstremite diye yazdı. Böyle birşey olabilir mi?

gürcan_balcı

peki sonradan istedikleri küçük aparatları taktırmasak ruhsatımı vermiyorlar yada taktırıp aracı aldıktan sonra söksem trafik bir sıkıntı çıkartır mı

ysrkrdmr

B sınıfı yeni ehlieyete çevirmediyseniz çevirin kodlar yazılcak veya otomatık vıtes her neyse

ehlıeyete yazılan kodlar tertibatlar arabada olacak

söksen çevirmede eğer o aparat tertibat aracta takılı değilse yoksa ceza yersin

gürcan_balcı

o zaman işe önce raporu değiştirmekle başlıycam öylemi yani ötv den muaf araç alabilir işte otomatik araç kullanabilir yazdıracam sonra ehliyeti değiştirecem sonra araç almaya bayi ye başvuracam doğrumudur

ysrkrdmr Gördün mü demek ki kısa bi özetle olmuyormuş.verilen cevap başka sorular doğuruyor.ve bu sebeple bu konu buralara kadar yürüdü gitti.engelli ehliyetin ve araç kullanabilir raporunla git bayiye al arabanı sen bir şeyle uğraşma.sonrasında mtv de ödemezsin

hrnalbyrk

sonuçta bu sitenin amacıda bu değil mi kafanda soru işareti olduğun konuları arkadaşlar arasında paylaşıp aydınlana biliyorsun sağolsun arkadaşlar erinmeden tüm sorularıma cevap verdiler basite kaçıp oku demediler yani oluyormuş böylede

Dostum bu konuyu başından sonuna okursan konuya ne kadar hakim olduğumu ve herkesin Nasıl hazıra konarak bilgi sahibi olmak istediğini anlarsın.1229 mesaj atılmış bunların yarısından fazlası senin gibi bazı şeyleri okumak yerine direk soru sorarak istediğini almak isteyenler sayesinde ve işte böyle oluncada iki sayfada alınacak bilgiler 70-80 sayfalara ulaşıyor ve okumak yerine bende sorayım banada anlatsınlar zihniyeti doğoyor.şimdi diyeceksin bu kadar yazana kadar konuyu anlatırdın diye ama arkası gelmez biliyorum.haydi kolay gelsin.

mtv için raporda birşey yazılmaz. maliye bakanı danışmanı arkadaşım. kanuni düzenleme yapılması gerektiğini bakan a ilettiler. kanuni bir boşluk var burda ve vergi dairesi algılayamıyor otomatik vitesin sol kol için özel tertibat sayıldığını. sol bacak için mtv muaf ama sol kol için değil. bimer den de yazdım. maliye bakanlığını kanuni düzenleme talebinde bulundum.SİZLERDE YAZARSANIZ BİRŞEY ÇIKAR.

Üst Alt