Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

bykardelenn

Dostum sen raporunu almışsın hayırlı olsun.ehliyetinide al ne gerekiyorsa zaten halledecekler sen merak etme.ehliyetinde topuz yazsada yazmasada dşreksiyonda olacak zaten.

Sent from my iPhone using Tapatalk

evet arkadaşlar. aracımı yarın teslim alıyorum. (hyundai i30 1.6 CRDi ELITE DCT (DİZEL)

sol kol hareket kısıtlılığı ve duyu ve güç kaybı var.
- geçen yıl b sınıfı ehliyetimi h sınıfına çevirdim,
- ehliyet ve rapor ile araç bayiine gittim.
-tüm işlemleri onlar hallediyor
-aracımda hiçbir donanım falan yapılmadı. orjinal hali ile otomatik vites.

Allah isteyen herkese nasip etsin.

tanerbudak
Hayırlı olsun güzel günlerde kullanın inşaallah.
i30 1.6 crdi elite donanım yönünden oldukça dolu çok güzel çok hoşuma giden bir araç.

tanerbudak

Allah kaza bela vermesin dostum.hayırlı olsun.hangi bayiden aldın acaba?

İzmir kavuklar dan aldım. Raporum forumda vardı arkadaşlar. Oturanboga nin açtığı bir konuda. Şuan ruhsatları bir hata için uğraşıyorum. Sevgili çok bilmiş polis memuru ruhsata engelliden başkası kullanamaz yazmış. Onu duzelttirecegiz yarın.

Teşekkür ederim

tanerbudak

Allahım hayırlı uğurlu etsin iyi yerlere gitmeyi nasip etsin kaza bela vermesin iyi günlerde kullanman dileği ile

tanerbudak

arkadaşım öncelikle hayırlı uğurlu olsun güle güle kullan allah kaza bela vermesin ben bişey soracaktım benimde sol kol kullanımı kısıtlı ve %50 raporum var roparda istihdam 2022 haklarından faydalanır ve sürekli bir rapor kolumu birazda olsa kullanıyorum b sınıfı ehliyetim var normal araba bile kullana biliyorum ama bu aracımı satıp bende indirimli araç alabiyormuyum böyle bi hakkım var mı nasıl oluyor ehliyetimi değiştirmem mi gerekiyor yada raporumu değiştirip mi başvuruyoz donanımsız sadece otomatik kullanabilirmiyim indirim li alsam

hrnalbyrk kardeşim ben istiyorum ki direksiyon topuzu da olmasın. rahat rahat otomatik vites kullanayım. Hastaneden aldığım raporda direksiyon topuzlu otomatik vitesli kullanabilir ibaresi var. Benim düşüncem rapora itiraz edip sadece otomatik vitesli araç olsun. Böyle olursa başka otomatik vitesli araçları da kullanabilirim. Benim aracımı da herkes kullanabilir

bykardelenn

Dostum o ibare olsada olmasada engelli statüsünde olduktan sonra sen zaten başka araç kullanamıyorsun ki.başkasıda senin aracını.topuzuda bu kadar dert etme.aracı aldıktan sonra sökersin olur biter.

Ufukalp

UFUK BEY ben bişey soracaktım benimde sol kol kullanımı kısıtlı ve %50 raporum var roparda istihdam 2022 haklarından faydalanır ve sürekli bir rapor kolumu birazda olsa kullanıyorum b sınıfı ehliyetim var normal araba bile kullana biliyorum ama bu aracımı satıp bende indirimli araç alabiyormuyum böyle bi hakkım var mı nasıl oluyor ehliyetimi değiştirmem mi gerekiyor yada raporumu değiştirip mi başvuruyoz donanımsız sadece otomatik kullanabilirmiyim indirim li alsam

ysrkrdmr
Buna doktor karar verecek.
Evet ehliyetinizi değiştirmeniz, 78- sadece otomatik vitesli araç kodu bulunan B sınıfı ehliyet almanız ve ötv muafiyeti için de ''otomatik vitesli araç kullanır'' ibareli engelli sağlık kurulu raporu almanız gerekmektedir. Bunların ikisi de bu şekilde olursa evet hiç bir tertibata gerek kalmaksızın otomatik vitesli bir aracı ötv muafiyetiyle alabilir ve kullanabilirsiniz.

Sayın ufuk bey 10,02 ile 78 kodlar arasında ne fark var? 10,02 sadece yazılabiliyor mu yazılsa ne gibi sonuç yaratır? bilğiniz içn şimdiden teşekkürler

Ufukalp

teşekürederim ufuk bey peki oran önemlimi yani %50 benimkisi belirli bir sınır var mı acaba ötv muaflı araba alabilmek için mesela % 65 gibi falan sınır var mı yoksa doktor otomatik araba kullanabilir yazılı bir rapor alıp arkasından ehliyetimide buna göre değiştirmem yeterli mi emniyet tertibat ister mi tekrar sinyal kolu gibi falan

arkadaşlar benim sol el işaret ve orta parmakarım tamamen ampüte yok.sağlamken almış olduğum E sınıfı ehliyetim var.şimdi ben ehliyetimi değiştirip ötv siz araç alabilirmiyim.nerden nasıl başlıycam bu işe bilgisi olanlar rica etsem yardımcı olurmusunuz.

ysrkrdmr
Kesin bir sınırı yok.
Tanı kısmı ve ibare uıygun olduktan sonra oran %10 da olsa %80 de olsa ötv muafiyeti için fark etmez.
Sadece %90 üzeri raporlarda tertibat onayı için TSE ve ehliyet açısından da trafik bazı durumlarda sorun çıkarabilmektedir.

Ufukalp aldığım araç için mtv istisnasi yok diyor vergi dairesi. Otomatik tertibatsiz ve sol kol olduğundan. Sol bacak olsa var ama sol kola yok diyorlar. Bunun için ne yapabilirim. Var mı yasal bir tebliğ

@tanerbudak
Tebliğ metni öyle bir hazırlanmış ki nereye çeksen o tarafa gidiyor, her yoruma açık.

Örneğin, aşağıdaki bölüme göre otomatik vites tertibat sayılmıyor:

Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir
Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.​

Aynı tebliğin bir başka bölümünde yer alan metine göre ise raporda açıkça belirtilmesi durumunda sol el kısıtlıları için de otomatik vitesi tertibat sayacak bir yorum mümkündür:

Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.​

Kesin ne yapmamız gerektiğini il sağlığa mı başvurmamız gerekli ya da araç satan yerler mevzuatı bilirler mi nasıl hareket etmemiz gerektiğini öğrenebileceğimiz yerler nerelerdir

kanunda yazıyor sol el için otomatik vitesin tertibat kapsamında değerlendirildiğini
her vergi dairesi baska baska soyluyor hepsi birbirinden bilgisiz vallah yazık bırde benım sorun olacak
40.11 ıle 40.14 farkı nedir

Sol el ve/veya kolda engelliliği bulunanların, taşıtta hareket ettirici aksam sayılan manuel vites kolunu engelliliğe uygun olarak direksiyona monte ettirmesi ve benzeri şekilde tadilat yaptırması veya taşıtın fabrika çıkışında vitesin direksiyonun sağ tarafına sabitlenmiş olması gibi haller hareket ettirici aksamda özel tertibat olarak kabul edilir.

mercedes alırsan sağdan sabitli koldan vites ta ondan özel tertibat sayılcak
diğer markalarda sag elının altında olanlar sayılmıcak öyle mi ?

gürcan_balcı
Tebliğe bakılırsa aynen öyle görünüyor, aynı tebliğin başka bir paragrafı ise bu metinle çelişiyor ne tarafa çekersen o tarafa gidiyor ve memurlar da işine geldiği gibi yorumluyorlar.

Dostlarım her ne şekil olursa olsun ister direksiyondan ister normal araç otomatikse okeydir.bilginize.

sol elden engelli olanların özel tertibatı otomatık vitestir
ama bunu anlamak istemiyorlar tutturmuslar bi özel tertibat diye gidiyorlar

Dostlar mesajlarımı takip edenler hatırlar.sıfır araç alırken aracın ruhsatı falan olmadığı için bi belgesi oluyor adını unuttum.o belge,raporun ve ehliyetinle vergi dairesine başvuru yapılıyor bayi tarafından.vergi dairesi;tamam diyor ÖTV muafiyetini kabul ettim diyor.ÖTV ve MTV sini muaf hale getirip.bunun belgesini veriyorlar.yani ÖTV ve MTV için gerekenler bunlar.
Bu verilen belge,raporunuzun noter tasdikli bir örneği ve ehliyetinizle bu sefer aparat için başvuru yapıp,aparatları da taktıktan sonra muayeneye sokup ordanda elimizdeki tüm evraklarla trafiğe gidip ruhsatınızı alıyorsunuz.hepsi bu kadar.
Bu arada 1,5 hafta oldu aracı 700 km yapmışım.bu gidişle bir ayda 2000 olur herhalde.ama sıfırın tadı da bir başka tabi.

hrnalbyrk

Yanlışın var kardeşim. Raporunda ve ehliyetinde sadece otomatik vitesli araç kullanır ibaresi olursa bütün otomatik vitesli araçları kullanırsın. Aynı şekilde kısıtlama olmaksızın herkes de senin aracını kullanır

bykardelenn

O zaman engelli aracı olarak ÖTV den yararlanmanın ne anlamı var.birde istediğin Zaman satabilirsinde de tam olsun.

bykardelenn

Dostum yanlış anlama sende alıntı yapmışsın ama orada anlatılanlar bana biraz saçma geldi.sebebine gelince uzun Zaman önce 5 yıllık süre 2yıldı ve her iki yılı dolan hemen aracını satıyordu.hatta durumu olmayanlar kendi adına başkasına alıyordu adamlar iki sene arabayı kullanmayıp iki sene sonra aldığından fazlasına satıyorlardı.bunlardan dolayı bu süreyi 5 yıla çıkarttılar.senin gönderdiğin yazıya göre bugün arabayı al ertesi gün sat.ruhsatta senin adın yazsın bi önemi yok.nasılsa herkes kullanabiliyor değilmi? Maliye bu kadar enayi değil.kendi adıma söyleyeyim saçma geldi.

Bir de eklemeden geçemeyeceğim.bu zamana kadar sol kola neden ÖTV yok diyenler.kanun çıktı şimdide neden başkası kullanamıyormuş neden aparat olacakmış demeye başladı.bu tür kişiler inşalla başımıza iş çıkartmazlar.

5 yıllık süre 2 yıldı diyorsunuz... bu hangi yıllarda?

Siz aracınızı aldınız "şöyle biniyorum,şöyle km yapıyorum" diye konuşuyorsunuz.Bizim ise bir gözümüz lpg nin ışıklı göstergesinde oluyor.
Belki sizin gücünüz yetiyor; sadece kendinize özel bilmem kaç paraya araca binmeye,belkide sadece size ait olan ayakkabınız da en lüksünden ve en pahalısındandır diyecek bir şey yok.Ama bizim mtv sini ödediğimiz ikinci el aracımızı kendi başımıza kullanmamız bize çok lüks.Eğer size ait özürlü aracınızı bir iş için sizden kardeşiniz veya çocuğunuz emanet alırsa cezası 7000 tl. Ayrıca hiç kimse bir başkasına kendine ait bir aracı bir başkasına vermek istemez,değil ki birilerini finans etsin.

Üst Alt