Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Ufukalp Bugün vergi dairesine gittim ötv servisindeki şef ile sonrasında vergi dairesi müdürü ile görüştüm. İkisi de aynı şeyi söylediler. Adamlar mevzuatı kafalarına göre yorumluyorlar. Türkiye genelindeki uygulamadan haberiniz var mı dedim, onlar yanlış yapıyorsa bizi bağlamaz dedi müdür. Dedim özelgeler var bunula ilgili yoktur dedi. Sonra baktım ki adam laftan anlamayacak hiç dilimi yormadım. yarın özelge talebinde bulunacağım raporumla birlikte. Raporun inceleme kısmında sol eli günlük aktivitelerde kullanamıyor dite ibareler var. Raporu bugun aldım. Raporu da 9 ay da aldım. O süreci de forumdaki arkadaşlara yol göstermesi açısından ayrıca anlatacağım

bykardelenn
Yazınızdan birşey anlamadım, vergi dairesi hangi konuda olmaz diyor, neye karşı çıkıyor ve gerekçeleri ne?

Dün ben de ötv için vergi darisine gittim. İki işgüzar memura laf anlatana kadar göbeğim çatladı ve en sonunda bizde bakanlığa sorduk cevap bekliyoruz dediler. Neymiş raporda özel tertibatlı araç kullanır yazması gerekiyormuş. Peki dedim sol kol engelli için araçta yapılması gereken özel tertibat ne olacak o zaman? diye sorduğumda cevap veremediler. Tebliğde yazıyor başkaca özel teritibata gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanabileceği açıkça belirtilmelidir diyor ve bu kapsamda da özel teritibata da gerek kalmayarak ötv indiriminden faydalanabileceğim anlamı çıkıyor deyince lafı dolandırdılar işin içinden çıkamadılar en son bi bakanlığa sorduk cevap bekliyoruz dediler. Halen bir özel tertibat tutturmuşlar gidiyorlar. Ö[FONT=sans-serif]zel donanım olmadan [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli araç kullanması mümkün değildir. Otomatik vitesli araç kullanabilir" demesi yeterli olacak mıdır? [/FONT]Allah aşkına ne yazdıracağız rapora tam olarak bilen var mı?

Son düzenleme:
Ufukalp Vergi Dairesi "otomatik vitesli direksiyon topuzlu" ibaresine taktı. Sadece otomatik vitesli olsa kabul edeceklermiş orada hem otomatik vites hem de direksiyon topuzu varsa kabul edemeyiz diyor mal herifler. Herhalde Türkiyedeki en salakça ret cevabını ben aldım.

Engellilerin ÖTV indirimli araç alabilmek için(bir fiil kullanacaklar için) önce B engelli ehliyetiniz olması gerekiyor.
H sınıfı ehliyetin H sı B olunca GİB 4 mayıs 2016 bir tebliğ yayınlamış H sınıfını B yapmış.

Engelli sürücü aracın hareket ettirici aksamında(debriyaj,fren,gaz,vites kolu) değişiklik veya tadilat yaptırmadan aracı kullanamıyor olması gerekiyor ki ÖTV den yararlansın.
Otomatik vitesli araçlar özel tertibatlı sayılır ve ÖTV indirimine girer.

Ne kadar basit görünüyor değil mi? Bir başlayın da başınıza gelecekleri görün!

18 nisan 2015 tarih li resmi gazete de ÖTV II sayılı liste tebliğinde şöyle yazıyor:
"Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır."

Yani maliye şunu istiyor: H sınıfı(şimdi B engelli)ehliyet alabilir,şu şu şu donanımdaki aracı kullanabilir diyor,en azından benim anladığım bu yanılıyorsam düzeltin.

Şimdi gelelim 29 aralık 2015 tebliğinden sonraki sonuca.Sürücü/Sürücü Adaylarına Sağlık Raporu Düzenlenmesi Hakkında Duyuru tarih:10,05,2016 üst yazısında:7)2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 45 inci maddesi kapsamında İl Sağlık Müdürlüğüne sevk edilen sürücünün muayene ve değerlendirilmesi 5 li heyet tarafından yapılarak sağlık raporu tanzim edilmekte idi. Mezkür Kanun hükmünde değişiklik yapılması nedeniyle 5 li heyet tarafından rapor düzenlenyemecek diye yazıyor. Ehliyet raporuyla da ötv den yararlanamazsınız. Maliyenin istediği heyet raporunu şimdi nerden alacağız,herhalde patagonya cumhuriyetinden almayacağız.Daha önceki haliyle bile konuyu anlamayan maliye memurları ve müdürleri şimdi hepten anlamıyorlar.Hastahaneden aldığınız ötv den yararlanır(onuda alabilirseniz)raporunuzla maliyeye başvurduğunuzda biz anlamıyoruz araba şirketleri bu konuya vakıf diyorlar söze bak da yola gel.Araba şirketlerine gidiyorsunuz onlar bilmeyecek de kim bilecek diyorlar,neyse orda bir özelge doldurup maliyeye veriyorsunuz sonuç ne zaman belli olur diyorsunuz "6 aya kadar" diyorlar. Ciddi misiniz diyorsunuz, gayet ciddi olduklarını anlıyorsunuz.Şaka gibi hangi yy da yaşıyoruz ya. İki kurum arasındaki bu çelişkiyi GİB bir an önce çözmesi gerekiyor.Yoksa hiç bir sonuç alamayacağız.

yba_05
Sol kol engellilerin ötv muafiyetinden faydalanmaları için raporda '' otomatik vitesli araç kullanabilir'' ibaresi yeterlidir.
Tebliğin üzerinden 1 yılı aşkın süre geçtiği halde malesef az sayıda işlem yapılan, memurların yasa ve yönetmeliklerden bihaber olup ezbere iş yaptığı küçük şehirlerde halen bu tür sorunlar yaşanmaktadır.
bykardelenn
Maliyenin ilgili tebliğinde topuz gibi aracın hareketine etkisi olmayan aparatlar tertibat sayılmamakta ve yok hükmündedir, otomatik vites yazdığı halde topuz var diye reddedilmesi gerçekten salakça olmuş. Nasıl laf anlatılır bilemiyorum.

Herkese iyi akşamlar.iki gün önce aracımı aldım.hyundai elentra elite 1.6 crdi 7 ileri dsg şanjıman.metalik renk farkıyla beraber 57.300 TL.
Şimdi asıl konulara gelelim;istenilen belgeler
1-H sınıfı ehliyet
2-araç kullanabilir raporu

İşlemlerim
Elimde rapor olmadığından 2010 yılında ikinci el araç alırken aldığım ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ ibareli raporumu Haydarpaşa numune hastanesi arşivinden çıkarttırarak başhekime kaşe mühür ve ıslak imzalı ASLI GİBİDİR ibareli yaptırdım (4 tane).Daha sonra bunlarla notere gidip noterden ASLI GİBİDİR yaptırdım (3 adet vergi dairesi,trafik ve aparat için).Sonra noterden aldığım 3 raporu ve H sınıfı ehliyetimin fotokopisini bayiye verdim.aracı beğendim parasını yatırdım bir hafta sonra yani iki gün önce aracımı aldım.
Aparat için sinyal kolu aparatı ve topuz şartı var bilginize.
57.300 araç
1730 kasko
665 trafik sigortası
350 TL muayene ücreti(normalde verilmiyor sadece aparat olduğu için biz ödüyormuşuz.)

Soranlar mutlaka olacaktır tekrarlıyorum
Raporum 2010 tarihli ve ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ ibareli.
İnşallah yardımcı olmuşumdur.

Son düzenleme:
hrnalbyrk

tesekkurler fakat

araç net liste fıyatı ne kadardı acaba muhtemelen 80 90 DSG VW nin şanzımanıdır karıştırmayalım :)

yanlış biliniyor

anlatayım siz biliyorsunuzdur bel kide yanlış bilinen bazı seyler gördüm
mesala artık H ehliyet yok " B engelli " tabirli bir ehliyette yok

B var sadece ve eğer engelliysen ehliyetındede engelliliğine uygun tertibat takılcaksada kod yazacak bu kadar burdan anlaşılcak engelli oldugun bide arabandakı düzenekten tertibattan

H sınıfı veya " B engelli" diye tabirli ehliyet yok.

sizin raporda 40.11 mi vardı sadece bide 10.02 mi vardı

" Aparat için sinyal kolu aparatı ve topuz şartı var bilginize. " bu dediğinizi açar mısınız ?

Hocam açacak bir şey olduğunu sanmıyorum ama o anlattıklarından ben bir şey anlamadım.

2010 da aldığım Özel tertibatlı ibareli H sınıfı ehliyetim ve yine 2010 yılında aldığım Özel tertibatlı araç ibareli raporumla arabamı aldım ve şu anda biniyorum.tertibat olarakta sinyal kolu ve topuz olması gerekiyormuş.o sebeple taktırdım.
Şanzımana gelince yanlış yazmışım DCT olacak.liste fiyatı 86900 yanılmıyorsam.

hrnalbyrk

yani yenı ehlıyet değiştirenler de
H sınıfı yok onun için diyorum

H sınıfı ehliyet kalktı

sizin sanırım duruyor eski H sınıfı ehliyetiniz yenilediğinizde olmayacak yani

Arkadaşlar birde bu konu açıldığında çok mesaj yazdım.ve dediğim bir şey vardı;uğraşmayın araştırmayın bir süre bekleyin,zaten bizler hiç birşeyle uğraşmıyoruz herşeyi bayi hallediyor diye sizin yapmanız gereken ehliyetinizi ve özel tertibatlı araç ibareli raporunuzu alıp bayiye vermeniz onlar herşeyi hallediyorlar.bayide bu alım satımla ilgilenen kişi her bir kanundan ve değişiklikten haberdar ve bana sorduğu H sınıfı ehliyetin varmı.
Yok şu kod yok bu kod yok ehliyet değişti B engelli olacak H kalktı hiç birşey istemedi.
Rapor ve H sınıfı ehliyet.hepsi bu.

O kadarını bilmiyorum ama demekki değişim için 5 sene süre olduğundan ve benimde mevcut ehliyetim olduğundan istemediler.sadece H yeter dediler.belki Zaman'ı gelince benimde aynı olacak.

Topuz mecburi derken? Bundan önceki arkadaşlar bu kanun çıktığında sadece otomatik vitesli araçları ötv indirimli aldılar. Zaten bu konunun önemi de bu, özel tertibata gerek olmaksızın otomatik vitesli aracı ötv indirimli alabilirler ibaresi var kanunda. Sizin engeliniz neydi? hrnalbyrk

İşteGidiyorum

Arkadaşlar şu konuda bi yanlış anlaşılma var.vergi dairesi ben ve benim gibi sol kol engellilere bu Hakkı tanıdı ve sadece özel tertibatlı araç yada otomatik vitesli araç ibareli raporla ÖTV muhafiyetini veririm bana bu yeter diyor.
Fakat iş trafik'e gelince diyorki;sen sol kolunu kullanamıyorsun bu sebeple sinyal koluna aparat yap ve direksiyonu rahat çevirmen için topuz tak.
Yani anlaşılacağı üzere iki birimin istediği farklı şeyler.ben 2010 da araç aldığımda topuz yoktu ve sorun olmadı.ama şimdi yeni aracımda topuz takıldı yoksa muayeneden bile geçmiyordu.

Peki bu topuzun olması ne tür zorluk veya soruna yol açıyor ? Ben topuz lu otomobil kullanmadım sadece şirkette forklift kullandım direksiyonunda topuz olan bir vasıta olarak. Forklift te baya işe yarıyor ama tabi otomobilde ki durumu bilemiyorum

HTC One X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Deniz şahbaz

Valla bende ilk defa taktırdım bayağı kibar oldu manevralarda gayet rahat.şöylede bi yararı var hiç olmazsa direksiyon eskimiyor.

Resimde koymak isterim fakat telefondan Nasıl konuyor bulamadım. Ben koyarım diyen varsa özelden tel no versin yollayayım ona.

Belki kullanım alışkanlığı oturana kadar rahatsız eder ama alışınca görünmez bile.

HTC One X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hrnalbyrk özel tertibatlı ve otomatik vitesli araç kullanır ibareli bir raporunuz var anladığım kadarıyla. Öğrenmek istediğim sol kol engelli bir birey için araca tadil edilecek özel tertibat ne olabilir ki? Yani aracı alırken özel tertibat için sıkıntı çıktı mı? Şu anki prosedüre göre [FONT=sans-serif]Otomatik vitesli araç için: "özel donanım olmadan [/FONT]manuel[FONT=sans-serif] vitesli araç kullanması mümkün değildir. Otomatik vitesli araç kullanabilir" ibareli bir raporla ötv indirimli bir araç alınabilir olması gerekir. Özel tertibat geçmediği için daha rahat araç alınabilir. Lakin gelin görün ki maliye eski alışkanlık mıdır bilmem illede raporda özel tertibat olayını istiyor.[/FONT]

Bir önceki mesajımda maliye memurlarının işi anlamadıklarını,işi yokuşa sürdükleri gibi bir mesaj yazmıştım galiba onlardan özür dilemem gerekiyor.

Üç gün önce özelge vermiştim dün aradılar bu gün sonucu aldım. Hani sonucun alınması 6 aya varır diyordunuz diye sorduğumda;başka illerde örnek başvurular olduğundan bu örnek den yaralanarak hızlı yanıt vermişler.

Özelgeme yanıt: Ağustos 2015 aldığım "H Sınıfı Ehliyet Alması Uygundur.Hastanın Sağ Üst Ekstremitesini Kullanacak Şekilde Özel Tertibatlı Araç Kullanması Uygundur" şeklindeki raporuma,otomatik vitesli aracı ötv indirimli alabilirsiniz şeklindedir.

yba_05

dostum senin ve galiba herkesin anlamadığı bir nokta var tekrar anlatayım;maliye aracın ÖTV sinden mesul olduğundan diyorki;(%90 altı için)H sınıfı ehliyet,ÖZEL TERTİBATLI yada OTOMATİK VİTES KULLANIR ibareli raporu getir ben senden ÖTV almayayım.Buraya kadar herşey anlaşıldı sanırım.
gelelim trafik ve karayollarına;bunlarda diyorki sen sol kol engellisin seyir halindeyken rahat bir şekilde sinyalini kullanamazsın ve manevrada zorlanırsın bunun için sen bu söylediğim aparatları taktır,aracı muayeneye sok evrakları bana getir ki bende anlayayım herşey tamam sana ruhsatını vereyim.

Arkadaşlar kanun var nizam var adamlar geçte olsa Hakkı'mızı verdiler şimdide yok bu vergi dairesi bunu dedi yok maliye şunu dedi.yok o aparat ne işe yarayacak falan boş konuşmalara gerek yok.az sert olabilir söylediklerim amanettir.sizin raporunuz,ehliyetiniz elinizde paranızda cebinizde olduktan sonra gideceğiniz tek yer arabanızı alacağınız bayi.maliyesiylede,trafiğiylede aparatıylada onlar uğraşıyor sonra sizi arayıp gelip aracınızı alabilirsiniz diyorlar hepsi bu kadar.

hrnalbyrk yahu kardeşim saçma saçma konuşma. Bu kanun çıktıktan sonra bugüne kadar topuz filan yoktu. Nerden çıktı bu baş belası? Ben 23 yaşındayım istemiyorum topuz filan. Otomatik vitesli olması yeterli zaten. Şaka mısınız nesiniz. Düne kadar doktorlar otomatik vitesli arabayı kullanır diyorlardı, o zamanlarda otomatik vites özel tertibat sayılmıyordu. Şimdi sayılıyor, bu sefer de topuz mopuz diye saçma şeyler çıkarıyolar. Başlıcam ötvsine

Sayın hrnalbyrk biz söylediklerimizi kafamızdan uydurmuyoruz. Benim B sınıfı engelli ehliyetim var, kodlar bölümünde 10.02-40.11 yazıyor. Yani;otomatik vitesli araç ve direksiyon topuzu.Siz hiç yeni ehliyeti gördünüz mü? Daha önceki mesajlarımda da anlattım,ehliyetiniz deki kodlar ruhsatınız da yazacak diyor trafik tescil yazdırma sürecini tekrar anlatmayacağım birkaç gün önceki mesajlarıma bakın, ben uğraşmaktan zevk almıyorum.

Sizin ehliyet H sınıfı olduğu için siz de kodlar yok.
Size bir kaç soru soracağım yanıtlarsanız beni aydınlatmış olursunuz.
Aracınızı yeni aldınız güle güle kullanın,
Sinyal kolu ve topuza proje çizildi mi?bu proje tse ye onaylatılıp tüv ordan da sicil de ruhsata işlendi mi?
Şimdi siz bunları firma yapıyor diyeceksiniz,peki şu an ruhsatınız da özürlü aracıdır veya başka bir ibare var mı aracı sizden başka birilerinin kullanıp kullanamayacağına ilişkin ne yazıyor?
Birde ehliyetiniz de tam olarak ne yazıyor?

Son düzenleme:
hasan64 sevgili kardeşim özelge vermek için nasıl bir prosedür izledin? Direk gidip vergi dairesinden veriliyor mu yoksa internet üzerinden mi veriliyor? özelge talebinde tam olarak ne yazdın?

Araç firmalarından veya muhasebecilerden internetten özelge formu çıkartıp dolduruyorsunuz ve rapor fotokopisi,ehliyet fotokopisi ile birlikte deftertarlığın ilgili bölümüne veriyorsunuz.

İşteGidiyorum dostum saçma konuşan ben değilim sensin yaşın 23 olduğu için böyle onu istemiyorum bunu istemiyorum dersin tabi.ama izleyeceğin yol bu.projen çizilirken ve aracını alırken bu topuz şart bu şartı ben koymadım.herşeyini hallettikten sonra istersen sen sökersin ona ben karışamam.ama şunu bilki o Topuz'u projede göstermeden ve muayeneden geçirmeden bu iş olmaz.birde bu topuzun raporda yazmasına gerek yok ÖTV için.onu zaten ödemiyorsun.topuzu isteyen trafik.yani Topuz'u taktırmak ayrı bir iş değil senin için.kaldı ki maliyede dağil olmak üzere hiç bir şeyle sen uğraşmıyorsun.
hasan64 dostum ben yeni ehliyetleri görmedim ve dediklerin doğrudur.Fakat bu anlattıklarıma ters bir şeyde değil.Benim 2010 da aldığım H sınıfı ehliyetimle işlemlerimi yaptım hepsi bu yani git yeni ehliyet al demediler.
sorularınıza gelince;
1-evet proje çizildi sinyal kolu aparatı ve topuz takıldı.Yetkili makina mühendisi tarafından çizilen proje TSE onaylandı ve MUAYENE yapılarak ruhsata işlendi
2-ruhsatta;ENGELLİ ÖZEL TADİLATLIDIR ARAÇ SAHİBİNDEN BAŞKASI KULLANAMAZ yazıyor.
3- H sınıfı ÖZEL TERTİBATLI OTOMOBİL
Hepsi bu.
Birde elinde ister yeni ister eski ehliyeti ve raporu olan arkadaşlar burda bu şekilde boş şeyleri konuşacağınıza (yok topuz yok kod vs) kardeşim gidin aracınızı alın.yaptığınız işlemleri anlatın başkalarınada yardımcı olun.herşeyi anlattım aracımı aldım biniyorum hala neyi tartışıyor bu eleştirenler anlamış değilim.

sayın abılerım 5 ayın 1 nden 2016ıtıbaren hastaneler ozel tertıbatlı arac kullanır dıe bı rapor vermıylar artık ıl saglık mudurluklerı verıyor ve kod lar var onlara gore arac alıyosunuz artı h sınıfı ehlıyetı 2020 yılına kadar b sınıfı olarak degıscek haberınız olsun

ben de sol kol hareket ve duyu kaybı var. raporumda vites kolu direksiyona aktarılmış manuel vites-hiçbir ek tertibat olmadan otomatik vites kullanır yazıyor. yeni araç aldım hayırlısıyla. Hyundai İ30. vergi dairesi dün otomatik vites araç için vites kolunu direksiyonun sağına aktarmanız gerekir die salakça bir cevap vermiş. bizim takipçinin de beceriksizliği var. sen aracın otomatik vites olduğunu söyledin mi vergi dairesine dedim. adam bir dumur oldu. neyse ki dün vergi dairesi sorun çıkarmamış. bakalım trafikte bir sorun çıkacak mı. yazarım gelişmeleri.

Hastanede aldığım Raporumda "OTOMATİK VİTESLİ DİREKSİYON TOPUZLU ARAÇ KULLANABİLİR" yazmakta. İl sağlık komisyonundan ehliyet için alacağım raporda sadece otomatik vites yazarsa ben aracı direksiyon topuzlu mu yoksa sadece otomatik vitesli mi kullanırım. Bilen var mı?

Kardeş onu bayi halleder. Bayiler bilir sen bir bayiye git raporu göster onlar sana anlatır. Sen asıl maliye ile ilgili kısmı düşün. Halen raporda özel tertibat yazmıyor diye sorun çıkartıyorlar.

Üst Alt