Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

10.02 : Otomatik vites
35.04 Direksiyondan sağ eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları

ya da anlamı bu değil mi tercih bize bağlı

AHOK

"tercih" derken?
Kullandığınız araç bu iki şartı da karşılamalı. İkisinden birini tercih diye bir şey yok...

evet kodlar da yazan tertibat uyarlama neyse araçta bulunacak yoksa
olmadık şeyler olabilir :)

aynı raporu bende bugün aldım. Benimkinde de 10.02 ve 35.04 yazıyor. ötvsiz araç için '' Başkaca özel tertibata gerek olmaksızın otomatik vitesli araç kullanır'' ibareli bir rapor daha gerekiyor diye biliyorum.

29.12.2015 resmi gazete deki 4.maddenin 10 cu fıkrası sizce ne demek istiyor ? yorumlarsanız sevinirim.
(Sürücünün sağlık şartları ile araçta bulunması gereken özel tertibatlara ilişkin kod numaraları,sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosuna uygun olarak sürücü belgesi ve araç tescil belgesinin ilgili bölümüne yazılır.)

Bugün ehliyetim de geldi. ehliyetin arkasında 10.02 ve 35.04 yazıyor. Bu kısıtlama kodlarına göre aracımı tadil ettirmem gerekiyor. Aracım otomatik zaten. 35.04 için sinyal kolunu diğer tarafa aktaran aparatı nerede nasıl bir prosedürle yaptırmam gerekiyor bilen var mı?

Bana da 10.02 40.11(topuz) kodları verdiler.Ben burda çözemedim ankaraya dilekce yazdım.Burdakiler diyorlar ki mmo proje çizecek tse onaylayacak tüv onaylayacak biz de ruhsatınızı değiştireceğiz,bir topuzun ettiğine bakın.Aracın otomatik olması ve topuz taktırman yeterli değil ruhsata işlenmesi gerekli diyorlar.Maliyet 500 600 tl aynı işlem ve maliyet sökülürken de yapılacak. Ankara dan yanıt gelince paylaşırım. Sizde bir şeyler öğrenirseniz paylaşın.

hasan64

bu nedir ya basit bir topuz böyle yapıyorsa Allah akıl fikir versin

bir topuz ruhsata işlense ne olur işlenmese ne olur
bizede 40.14 yazdılar topuz böyle oluyorsa bizimki de böyle olacak her tarafa para anasını satayım sağlamlara bu kadar engel çıkarmıyorlar

MRB. Bende bugün hastaneye gittim yeni rapor almak için süresiz olduğu için yenisini alamızsın dediler Başhekim yrd ile görüştüm İl sağlık müd gönderdi ordakiler de yapacak bişey yok raporu değiştirmek çözüm değil maliye yapmak istemiyor felan dediler tekrar maliyeye gittim dilekçe verdim raporda yazması gerekenler ne ise tarafıma bildirilsin diye... yani yine beklemeye devam sonuç yok

Siz aracı ÖTV indirimli mi aldınız yba_05 ?

Arkadaşlar geçirdiğim bir kazadan dolayı sol elimde sinir zedelenmesi oldu tam sağlam olan sağ elimle yapabildiğim bazı hareketleri sol elimleyapamiyorum. Ama sıkma ve kavramada sorun yok H sınıfı ehliyet alıp ÖTV'siz araç alabilir miyim?

sauron
[FONT=sans-serif]Alt ya da üst ekstremitede bir uzuvdaki kısıt nedeniyle ötv muafiyetinden faydalanabilmek için o uzvun normal bir aracı kullanmada yetersiz kalması gerekmektedir. Direksiyon kavrama, çevirme, sinyal ve far gibi kontrol düğmelerine ulaşma gibi konularda sıkıntı yoksa ötv muafiyeti de olmaz. Zorlandığınız konu varsa doktor karar verecek başvurabilirsiniz.[/FONT]

AHOK Ben henüz ötv'siz araç almadım. Yanlış bilmiyorsam ötv indirimi için ayrı bir rapor daha gerekiyor. Elimde yeni engelli ehliyetim İl sağlıktan aldığım rapor ve %52 engelli olduğuma dair rapor var. Eğer bunlar yetecekse gider alırım. Ama Bunların dışında bir de ayrı ötv raporu gerek diyorlardı diye biliyorum.

Öncelikle selamun aleyküm arkadaşlar. Söze şöyle başlamak istiyorum. Bu konu ilk açıldığından beri çok mücadele ettik ve devletten istediğimizi aldık, hakkımız olanı aldık daha doğru olur. Ama kanun yoruma açık gözüküyor buda bizlere sorun teşkil ediyor. Ben bu kanunun çıkması için diğer kardeşlerimle abilerimle çok mücadele verdim. Ama o zamanlar benim daha bir işim olmadığı için araç alamadım ama abilerim aldı :) Şimdi kafama takılan bi kaç bişey var. Benim ehliyetim normal B sınıfı eski tip ehliyet. Engelim sol kol sinirlerin incilmesi sonucu hareket kısıtlılığı. Otomatik vitesli aracı rahatça kullanabiliyorum. Benim raporum istihdam üzerine olduğu için ehliyetle ilgili herhangi bi ibare bulunmuyor. Şimdi benim B sınıfı-Otomatik Vitesli kodlu ehliyeti alabilmem için ne yapmam gerekiyor? Ben sadece otomatik vitesli istiyorum başka bi tertibata ihtiyaç duymuyorum. Doktor illa da topuz da olucak diyebilir mi? Saygılar herkese
OturanBoğa hocam yardımlarını bekliyorum..

Son düzenleme:
Eski ehliyetinizi değiştirmek için ilk önce aile doktorunuza o sizi ortopedi doktoruna sevk ediyor.

Ortopedi doktoruna varıyorsunuz (önce rapor servisine 50 tl yatırıyorsunuz) doktor size pislikmişiniz gibi bakarak elinin tersiyle gidin ben size ehliyet veremem,sizin ve sizin gibi lerin araç kullanmasına karşıyım diyor. içiniz den ya sabır diyor Teşekkür edip çıkıyorsunuz. Hedefiniz diğer doktorlar 2,3,4,5,6,7 hemen hemen benzer yanıtlarla karşılaşıyorsunuz.Sonun da biri insafa gelip a gurubu sürücü olabilir,durumunuzu belirten kanı ve özel tertibatlı araç kullanabilir yazıp İl sağlık komusyonu na sevk ediyor. Bütün aşağılanmaları içinize atıp derin bir oh çekip çıkıyorsunuz.

Bütün bu kurum ve kuruluşlara giderken,bu konuda ne kadar kanun ve tebliğ varsa onların fotokopisiyle ve sınava girecek bir öğrenci gibi dersime iyi çalışıp gidiyorum.

Nerde kalmıştık ? Ha..

İl sağlık komusyonuna çağrılıyorsunuz.Mahkemeye çıkar gibi (mahkemede bile söz hakkı veriyorlar) 6,7 kişilik komusyonun karşısına dikilip bir iki soru sorup çıkabilirsiniz diyorlar.Peki sonuç deye sorduğunda ,başvuru yaptığınız yerden 4-5 gün için de sonucu alırsınız.
4 gün sonra sonucu aldım.Sınıfı:B 10,02 (otomatik vites) 40,11 (direksiyon topuzu,çatalı vs)kodlu ehliyet.İlk gördüğümde sevindim,bi topuz değilmi takar geçerim diye.

Bu arada engelim sol kol dirsek altı ampute,yaşım 54 yirmi beş yıldır araç kullanıyorum.

Heyecanla ehliyetimi almaya gidiyorum,evrakları veriyorum ve ehliyetimin adresime geleceğini söylüyorlar.Oh be bütün zorluklara rağmen yorgunluğa değdi artık korkusuzca aracımı kullanabileceğim diyorum içimden.Kazın ayağı hiç de öyle değilmiş.(gelecem)Tamam mıdır artık bu ehliyetle mtv sini ödediğim 1998 model otomatik vitesli aracıma direksiyon topuzu takınca kullanabilecek miyim diye memura soruyorum,yanıt:tescile soracaksın diyorlar.
Tescildeki memura ehliyet yerine geçen kağıdı ve araç ruhsatımı gösterip bu ehliyetle bu aracı kullanabilir miyim diye soruyorum.Yanıt:evet dedi emin misiniz dedim, sonra aklına bi şey geldi herhalde hayır kullanamazsın, ehliyetin deki kod lar ruhsata yazılacak dedi.Peki yazın o zaman dedim.Biz kendi başımıza yazamayız şunları yaptırıp geleceksin.Bir topuzun yaptığı işe bakın şimdi.(diğer kodlar için de aynı işlemler geçerli)

M.M.O Gidip proje çizdireceksin TSE onaylayacak 300 tl
Projeyi alıp aracı TÜV gideceksin 200 t yaklaşık
Notere gideceksin 2oo tl yaklaşık
Sonra tescile Ruhsat değiştir 150 tl yaklaşık

Diyelim ki bu işlemleri başarıyla yaptınız aracı kullanabilirsiniz.Eğer aracınızı satmak isterseniz aynı işlemler aynı masraf yapılıp öyle satış yaparsın.Az kaldı unutuyordum,bu işlemleri yaptınız ya bi topuz yüzünden bu aracı sadece siz kullanabilirsiniz,eğer eşinizin ve çocuklarınızın veya başkasının kullanması dahilinde 2 sene önceki fiyatlar 3.500 size 3.500 kullanana ceza.
Aracınızı eşinizin veya çocuklarınızın da kullanabilmesini istiyorsanız,aracı TSE ye (bize en yakın denizli 150 km) gösterip bu aracı normal (engelsiz)insanlarda kullanabilir raporu alacaksın(parasıyla)tekrar ruhsat değiştireceksin.

Tamammm bitti...! Sanıyorsanız yanılıyorsunuz, engellileri engellemek kolay mı? Yöneticilerin işi de çok zor.

Hani MMO ya gidip topuz için proje çizdirmiştiniz ya aha da onu TSE onaylamıyor,Öbür taraf da trafik ruhsata işlenecek diyor.Hadi çık bakalım işin için den nasıl çıkıyorsun.Yani verilen ehliyeti nerde kullanacağımız belli değil.Ben ara sıra kapımın anahtarını unuttummu kapı kilidinin dilini itmekte kullanıyorum.

yakında ÖTV konusundada bi şeyler paylaşacağım.

Son düzenleme:
hasan64 o zaman ne yapıcaz biz? Hiç kalkışmayalım bu işe, ben bunu anlarım burdan. Üstelik topuza ihtiyaç duymuyorum ben. İlle de topuz mu taktırıcaksın diyolar?

ehliyette ne yazarsa arabada olcak tabi kodu sildirme gibi bir durum yok mu 40.11 mesala
napcaz ruhsata işlettirmek bu kadar zahmetli ve alangirli mi yazık yaa

Burdaki komusyonun(çok bilmişlerin) görüşü topuz,başka illerde başka kodlar(40,14-35,04).Aslında sadece 10,02 veya 78 yazsalar hiç bir sorun çıkmayacak.

Topuza ben de ihtiyaç duymuyorum aksine topuz direksiyon hakimiyetinizi yok ediyor.Topuz elinize kolunuza takılıp duruyor, geçen gün aracımın sol tarafında hasar açtırdı 2.000 tl masraf var.Rapora 40,11 yazılmasına öncülük eden komusyon görevlisi makine MÜHENDİSİ ni buldum;bakın bana ön gördüğünüz topuzun (40,11)yaptıklarına başıma ne işler açtı bunu düzeltmemiz gerekiyor dedim,o da senin gibi başkaları da şikayetci, bu hafta komusyon var düzeltmeye çalışacağız dedi.Eğer düzeltilirse paylaşırım.

Burdaki komusyonun(çok bilmişlerin) görüşü topuz,başka illerde başka kodlar(40,14-35,04).Aslında sadece 10,02 veya 78 yazsalar hiç bir sorun çıkmayacak.

Topuza ben de ihtiyaç duymuyorum aksine topuz direksiyon hakimiyetinizi yok ediyor.Topuz elinize kolunuza takılıp duruyor, geçen gün aracımın sol tarafında hasar açtırdı 2.000 tl masraf var.Rapora 40,11 yazılmasına öncülük eden komusyon görevlisi makine MÜHENDİSİ ni buldum;bakın bana ön gördüğünüz topuzun (40,11)yaptıklarına başıma ne işler açtı bunu düzeltmemiz gerekiyor dedim,o da senin gibi başkaları da şikayetci, bu hafta komusyon var düzeltmeye çalışacağız dedi.Eğer düzeltilirse paylaşırım.

Öncelikle selamun aleyküm arkadaşlar. Söze şöyle başlamak istiyorum. Bu konu ilk açıldığından beri çok mücadele ettik ve devletten istediğimizi aldık, hakkımız olanı aldık daha doğru olur. Ama kanun yoruma açık gözüküyor buda bizlere sorun teşkil ediyor. Ben bu kanunun çıkması için diğer kardeşlerimle abilerimle çok mücadele verdim. Ama o zamanlar benim daha bir işim olmadığı için araç alamadım ama abilerim aldı Şimdi kafama takılan bi kaç bişey var. Benim ehliyetim normal B sınıfı eski tip ehliyet. Engelim sol kol sinirlerin incilmesi sonucu hareket kısıtlılığı. Otomatik vitesli aracı rahatça kullanabiliyorum. Benim raporum istihdam üzerine olduğu için ehliyetle ilgili herhangi bi ibare bulunmuyor. Şimdi benim B sınıfı-Otomatik Vitesli kodlu ehliyeti alabilmem için ne yapmam gerekiyor? Ben sadece otomatik vitesli istiyorum başka bi tertibata ihtiyaç duymuyorum. Doktor illa da topuz da olucak diyebilir mi? Saygılar herkese
OturanBoğa hocam yardımlarını bekliyorum..

İşteGidiyorum
Seninle durumlarımız bire bir aynı. Birbirimizin fotokopisi gibiyiz. Müadeleden tut, eski usul B sınıfı ehliyeti değiştirememeye ve engell durumuna kadar aynı. Bizim öncelikle 2 işlemimiz var;

1-) Araç alımı için istihdamı vs. karıştırmadan ( ben öyle yapmayı düşünüyorum, sistemde istihdam raporum görünmediği müddetce ) ÖTV indiriminden yararlanabileceğimi ve otomatik vites araç kullanabileceğimi gösterir engeli sağlık kurulu raporu almak.

2-) B sınıfı eski ehliytetimizi yeni tip B"engelli" ehliyetine çevirmemiz gerekiyor. Aile hekimi -> uzman doktor -> il sağlık komisyonu ve sonucunda kod'lu yeni ehliyetimiz.

Bence mantıklı olan, önce ötv ve araç raporunu almak ardından ehliyeti yenilemek. ÖTV indirimi alamazsak boşu boşuna ehliyetimizi B'engelli' ehliyetine çevirmiş oluruz. ;)

işini düzgün yapan bir adam olmaz mı bu kamu kurumlarında yahu! Bende de direksiyon topuzu olduğu için muaf olamazsın diyorlar!
Şu raporla yararlanamazsın diyorlar!!

M4MP.jpg
[/URL][/IMG]

bykardelenn
Raporunuz çıkmamış.

Hocam benim mesajıma da cevap verin bu konuda ki. Hatta tekrar yazabilirim.
Öncelikle selamun aleyküm arkadaşlar. Söze şöyle başlamak istiyorum. Bu konu ilk açıldığından beri çok mücadele ettik ve devletten istediğimizi aldık, hakkımız olanı aldık daha doğru olur. Ama kanun yoruma açık gözüküyor buda bizlere sorun teşkil ediyor. Ben bu kanunun çıkması için diğer kardeşlerimle abilerimle çok mücadele verdim. Ama o zamanlar benim daha bir işim olmadığı için araç alamadım ama abilerim aldı Şimdi kafama takılan bi kaç bişey var. Benim ehliyetim normal B sınıfı eski tip ehliyet. Engelim sol kol sinirlerin incilmesi sonucu hareket kısıtlılığı. Otomatik vitesli aracı rahatça kullanabiliyorum. Benim raporum istihdam üzerine olduğu için ehliyetle ilgili herhangi bi ibare bulunmuyor. Şimdi benim B sınıfı-Otomatik Vitesli kodlu ehliyeti alabilmem için ne yapmam gerekiyor? Ben sadece otomatik vitesli istiyorum başka bi tertibata ihtiyaç duymuyorum. Doktor illa da topuz da olucak diyebilir mi? Saygılar herkese

İşteGidiyorum
Yapmanız gerekenler zaten yukardaki mesajlarda açıklanmış o yüzden tekrar etme gereği duymamıştım.
Ehliyetinizi değiştirmek için aile hekimi - branş uzmanı - İl sağlık komisyonu zincirini takip edeceksiniz. 78 sadece otomatik vites kodu ötv muafiyeti için daha avantajlı olabilir.
ÖTV muafiyeti için ise sol el kısıtınızın açıkça yazıldığı, üzerinde oran ve otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresinin bulunduğu bir rapor almanız gerekmektedir. Sürekli raporunuz oldugu gerekçesiyle bu talebiniz reddedilirse il sağlık müdürlüğüne itiraz sonucu sevk ile başvurur ve rapora ilgili kısımları ekletirsiniz.
Topuzun maliyece bir önemi yoktur, ötv muafiyetine etki etmez. Ancak topuz yazarlarsa proje, TSE onayı gibi ek maliyetler ve zaman kaybı olasıdır. Topuzsuz sadece otomatik vites kodu için ikna etmeye çalışın komisyonu.

İşte o ikna da sıkıntı yaşar mıyım? İnşallah yaşamam. Topuzu ne için veriyolar? Kolu ne durumda olana? Benim omuzdaki sinirlerin incilmesi sonucu hareket kısıtlılığı var sadece. Yani normal olarak kullanabiliyorum ve otomatik vitesli aracı kullanıyorum. Hatta manuel de kullanıyorum ama otomatik olursa daha güvenli olur. Yani komisyonun insiyatifine mi kalıyor durum?
Ufukalp

@Ufukalp sadece sonuç kısmını paylaştım şimdi görebiliyorsunuz muhtemelen.
İşteGidiyorum Kardeşim aynı durumdayız seninle. Benim de B sınıfı ehliyetim var ve halihazırda otomatik vitesli araç kullanıyorum. Sol el median sinir yaralanması rahatsızlığım. Senin gibi istihdam için bir raporum vardı vergi dairesi kabul etmedi, illa ötv ve h sınıfı ehliyet ibarelerini belirtmesi lazım dedi. O yüzden ben de tekrar rapor başvurusunda bulundum. Aynı şekilde senin de yeniden rapor başvurusunda bulunman gerekecek

@İşteGidiyorum
Topuzu güya tek elle direksiyon hakimiyeti daha kolay olsun diye yazıyorlar ama günümüzde üretilen araçların çok gelişmiş hidrolik ya da eps (electro power steering) sistemine sahip direksiyonları olduğu ve çevirmek için parmak gücünün bile yeterli olduğu düşünüldüğünde günümüz için artık gerekliliğini yitirmiştir diye düşünüyorum, tabi bunu komisyon üyelerine anlatabilmek büyük başarı.
Benden tavsiye ; komisyonu bu konuda ikna için sakın burada kullandığınız ''hatta manuel aracı da rahatlıkla kullanıyorum'' gibi sözler sarfetmeyin. Bu durumda komisyon madem öyle hiç bir koda da gerek yok o zaman derse ötv muafiyeti sizin için hayal olur.

@bykardelenn
Kim diyor topuzdan dolayı olmaz diye?
Size ötv muafiyeti getirecek olan ibare topuz değil otomatik vitestir ve sol üst ekstremite kısıtında salt otomatik vitesli araç başkaca bir donanıma gerek kalmadan ötv muafiyeti ile alınabilmektedir.
Ancak raporunuzda kısıt ile ilgili tanı açık bir biçimde belirtilmeli.
Raporu ne zaman aldınız ki hala H sınıfı yazmışlar... Ama zaten sürücü olur raporu artık ayrıca alındığınbdan orayı dikkate almayacaklardır.

40.14 kodu topuz mu oluyor ne oluyor hala bir anlam veremedim ve anlayamadım kıme sorduysam da net cevap yok

Üst Alt