Eski ehliyetinizi değiştirmek için ilk önce aile doktorunuza o sizi ortopedi doktoruna sevk ediyor.
Ortopedi doktoruna varıyorsunuz (önce rapor servisine 50 tl yatırıyorsunuz) doktor size pislikmişiniz gibi bakarak elinin tersiyle gidin ben size ehliyet veremem,sizin ve sizin gibi lerin araç kullanmasına karşıyım diyor. içiniz den ya sabır diyor Teşekkür edip çıkıyorsunuz. Hedefiniz diğer doktorlar 2,3,4,5,6,7 hemen hemen benzer yanıtlarla karşılaşıyorsunuz.Sonun da biri insafa gelip a gurubu sürücü olabilir,durumunuzu belirten kanı ve özel tertibatlı araç kullanabilir yazıp İl sağlık komusyonu na sevk ediyor. Bütün aşağılanmaları içinize atıp derin bir oh çekip çıkıyorsunuz.
Bütün bu kurum ve kuruluşlara giderken,bu konuda ne kadar kanun ve tebliğ varsa onların fotokopisiyle ve sınava girecek bir öğrenci gibi dersime iyi çalışıp gidiyorum.
Nerde kalmıştık ? Ha..
İl sağlık komusyonuna çağrılıyorsunuz.Mahkemeye çıkar gibi (mahkemede bile söz hakkı veriyorlar) 6,7 kişilik komusyonun karşısına dikilip bir iki soru sorup çıkabilirsiniz diyorlar.Peki sonuç deye sorduğunda ,başvuru yaptığınız yerden 4-5 gün için de sonucu alırsınız.
4 gün sonra sonucu aldım.Sınıfı:B 10,02 (otomatik vites) 40,11 (direksiyon topuzu,çatalı vs)kodlu ehliyet.İlk gördüğümde sevindim,bi topuz değilmi takar geçerim diye.
Bu arada engelim sol kol dirsek altı ampute,yaşım 54 yirmi beş yıldır araç kullanıyorum.
Heyecanla ehliyetimi almaya gidiyorum,evrakları veriyorum ve ehliyetimin adresime geleceğini söylüyorlar.Oh be bütün zorluklara rağmen yorgunluğa değdi artık korkusuzca aracımı kullanabileceğim diyorum içimden.Kazın ayağı hiç de öyle değilmiş.(gelecem)Tamam mıdır artık bu ehliyetle mtv sini ödediğim 1998 model otomatik vitesli aracıma direksiyon topuzu takınca kullanabilecek miyim diye memura soruyorum,yanıt:tescile soracaksın diyorlar.
Tescildeki memura ehliyet yerine geçen kağıdı ve araç ruhsatımı gösterip bu ehliyetle bu aracı kullanabilir miyim diye soruyorum.Yanıt:evet dedi emin misiniz dedim, sonra aklına bi şey geldi herhalde hayır kullanamazsın, ehliyetin deki kod lar ruhsata yazılacak dedi.Peki yazın o zaman dedim.Biz kendi başımıza yazamayız şunları yaptırıp geleceksin.Bir topuzun yaptığı işe bakın şimdi.(diğer kodlar için de aynı işlemler geçerli)
M.M.O Gidip proje çizdireceksin TSE onaylayacak 300 tl
Projeyi alıp aracı TÜV gideceksin 200 t yaklaşık
Notere gideceksin 2oo tl yaklaşık
Sonra tescile Ruhsat değiştir 150 tl yaklaşık
Diyelim ki bu işlemleri başarıyla yaptınız aracı kullanabilirsiniz.Eğer aracınızı satmak isterseniz aynı işlemler aynı masraf yapılıp öyle satış yaparsın.Az kaldı unutuyordum,bu işlemleri yaptınız ya bi topuz yüzünden bu aracı sadece siz kullanabilirsiniz,eğer eşinizin ve çocuklarınızın veya başkasının kullanması dahilinde 2 sene önceki fiyatlar 3.500 size 3.500 kullanana ceza.
Aracınızı eşinizin veya çocuklarınızın da kullanabilmesini istiyorsanız,aracı TSE ye (bize en yakın denizli 150 km) gösterip bu aracı normal (engelsiz)insanlarda kullanabilir raporu alacaksın(parasıyla)tekrar ruhsat değiştireceksin.
Tamammm bitti...! Sanıyorsanız yanılıyorsunuz, engellileri engellemek kolay mı? Yöneticilerin işi de çok zor.
Hani MMO ya gidip topuz için proje çizdirmiştiniz ya aha da onu TSE onaylamıyor,Öbür taraf da trafik ruhsata işlenecek diyor.Hadi çık bakalım işin için den nasıl çıkıyorsun.Yani verilen ehliyeti nerde kullanacağımız belli değil.Ben ara sıra kapımın anahtarını unuttummu kapı kilidinin dilini itmekte kullanıyorum.
yakında ÖTV konusundada bi şeyler paylaşacağım.