Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Ya arkadaş her kurumda evet her kurumda vatandaşın işini yokuşa sürmeyi bi halt sanan, suratı meymenetsiz bütün memurları mı İzmir'e yığarlar.
Ciddi söylüyorum kamu kurumlarından hizmet alma konusunda en fazla şikayet İzmir'den.
Arkadaş madem bu raporun üzerine rapor alınamıyor mecburen itirazı kabul edip sevk yapacaksın. Benim şu anda raporluk işim varsa 1 sene sonra ne demek ya...
Valla adamın dilinin ucuna çok şey geliyor da neyse...

Arkadaşlar eskişehir vergi dairesine gittim %45 sol el engelli raporum var 1 ve 5. parmağım var ve cok kısa 2 3 4.parmaklarım yok (agenesis) ötv den yararlanamazsın diyorlar ampute olması gerek diyorlar yada hiç parmak olmaması gerekiyormuş Zaten var olan parmaklarımı ve elimi kullanamam diyorum yok diyorlar ne yapmam gerekli nereye başvurmalıyım
Bilgi veren ve tecrübe sahibi dostlarıma teşekkür

Dün aldım raporumu hem ehliyet değişimi hemde araç için artık tertibat yazmıyo raporda yeni kodlar koymuşlar

Sayın ali771 engeliniz nedir ve ne kod ları yazdılar. Zira bende sol kol dirsek altı eksikliğim var,bende geçen hafta komusyona girdim 10,02 ve 40,11 kodu yazdılar.

Dün aldım raporumu hem ehliyet değişimi hemde araç için artık tertibat yazmıyo raporda yeni kodlar koymuşlar

pekı kodun içeriği neymiş
nasıl araba kullancakmışınız falan acıklaması yok mu bıraz bilgi verirmisiniz bizler için güncel bilgi olur

bu arada hem ehliyet hemde hem de ötv li araç almak için aynı rapor kullanılabilir yor mu

Ben de bu hafta il sağlıkta heyete gireceğim inşallah. Sol kol amputeydi fakat şuan yerinde ve çok kısıtlı da olsa işlev görüyor diyebilirim. Tutma yok. rapora otomatik vitesli araç kullanır engelli ehliyeti alır yazdırsam yeterli olur mu?

Sayın brango raporunuz da ne yazıyor ? Eğer 3 cü kısımda uzman dr/dr lar tarafından birinci gurup sürücü olur karesi işaretlenmiş ve özel tertibatlı araç kullanır diyorsa; il sağlık komusyonunun görevi sadece sağlık raporundaki 4 kısmını doldurmaktır yani kod tablosundan
kod nosunu yazmaktır başkacada görevi yoktur.T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Md. ğünün beyan formunda 6 cı maddenin son parağrafında açık açık yazıyor.Bu işgüzarları eğitmiyorlarmı bilmiyorum bunlar eğitilmedikce biz engelliler engellenmeye devam edileceğiz.

Bildiğim kadarıyla aynı rapor her ikiksine kullanılmıyor. kod lara gelince kod tablosunu inceleyiniz.

Sol kol engelli arkadaşım ehliyetini aldı. Ehliyetteki kodlar.
40.11 Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.)
47 İki tekerlekli araç kullanamaz
10.02 Otomatik vites

Şimdi bu arkadaş direksiyon simidinde topuz olmayan aracı kullanamaz mı?
Şimdi bu arkadaş alacağı araca donanım olarak topuz mu taktırmak zorunda?

Babamın %90 engelli raporu var kendisi beyin kanaması geçirmeden önce b sınıfı ehliyeti vardı babam %90 engelli raporu aldıktan sonra kendisi ötv'siz araç almak istiyor araç aldıktan sonra 1. Derece akraba sınırlaması olduğunu öğrendik fakat: şöyle bir sorum var babam bu aracı ötv'siz aldıktan sonra kendisi kullanabilir'mi ?

babam'ın beyin kanamasında sadece sol tarafta güç kaybı oldu ama sol tarafı fizik tedavi süreci ile daha da kuvvetlendrdi .
bundan 5-6 yıl öncede kalçada femur başlarına protez takıldı. raporunda da ağır engelli ibaresi var.
kendisininde durumu top oynayacak kadar iyi

Bu gün ehliyetimi yeni tip ehliyete değiştirdim B 10.02 40.11 yani otomatik ve topuz,trafik şube araç kullanabilmem için ehliyetteki kod lar ruhsatta da yazacak diyorlar aksi halde araç kullanamazsın diyorlar aracım 2. el otomatik topuz da taktırdım yardımlarınızı bekliyorum saygılar.

Son düzenleme:
hasan64

ehlıette yazanlar arabanda varsa topuz ve otomatıkse araban tamam sorun yok
anlamadım ki ?

ruhsatta kod yazcakmıymıs bilmiyomda daha iyi bilen arkadaşlar yanıtlarlarsalar iyi olur

abı senınn ole bısey yazdırma sansın yok senın rahatszlıgına gore kod koymuslarrr

Babamın %90 engelli raporu var kendisi beyin kanaması geçirmeden önce b sınıfı ehliyeti vardı babam %90 engelli raporu aldıktan sonra kendisi ötv'siz araç almak istiyor araç aldıktan sonra 1. Derece akraba sınırlaması olduğunu öğrendik fakat: şöyle bir sorum var babam bu aracı ötv'siz aldıktan sonra kendisi kullanabilir'mi ?

babam'ın beyin kanamasında sadece sol tarafta güç kaybı oldu ama sol tarafı fizik tedavi süreci ile daha da kuvvetlendrdi .
bundan 5-6 yıl öncede kalçada femur başlarına protez takıldı. raporunda da ağır engelli ibaresi var.
kendisininde durumu top oynayacak kadar iyi

arkdaşlar bugun komisyona girdim il sağlık komisyonuna

sol el bilek ampute

10.02
40.14 yazıldı

40.14 ne ya hıc bırsey anlamadım

Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi

yazıyor bu nasıl bırsey anlamadım

bir de bu raporla ötv den faydalanmak mümkün mü sadece ehliyet alımı için mi

şimdi baştan sıfırdan alıyorum da araba alımı için de ötv indirimi yapılması mümkün müdür ?

sizi yakalamışken 40.14 ibaresinin açıklaması ile nasıl bir tertibat olabilir ki anlyamadım pek yazdm ben oraya acıklamasını buldum ama nasıl birşey topuz yeterli olur mu ama onun için 40.11 var karıştı kafam

gürcan_balcı

"40.14. Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi"nin karşılığı nedir bilemiyorum. Sanırım direksiyonda topuz şeklinde, bir çok şeyi kumanda edebilen bir sistemi kastediyor.

Sayın OturanBoğa İl sağlık komusyonundan aldığım 10.02 ,40.11 kod lu raporla ehliyetimi değiştirdim.
İkinci el otomatik otomobilime takoz taktım trafiğe çıkmama yeterlimi? Yoksa bu kodlar ruhsata işlenmesi gerekiyormu ? gerekcesi ile beni aydınlatırmısın.
İkinci konu da, bu son rapora 27.08.2015 de üniversite hastanesinden aldığım ( H SINIFI EHLİYET ALMASI UYGUNDUR,HASTANIN SAĞ ÜST EXSTREMİTESİNİ KULLANACAK ŞEKİLDE ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI UYGUNDUR ) raporumu eklesem ÖTV den yararlanabilirmiyim.Şimdiden çok teşekkürler.

40.11 bile yazılmaması gerekiyor aslında bilen bilmeyene yetki vermişler kimin ne
yaptığı belli değil.

Gürcan Balcı, İl sağlık heyeti tarafından kullanılan kod tablosunda seninde söylediğin gibi 40:Modifiye direksiyonu ifade eder. 40.14. :Tek elle/kolla işletilen alternatif uyarlanmış direksiyon sistemi dir. Burda heyetin yaptığı yorum sol el ile direksiyon ve sinyal farlarını hiç kullanamayacağın için sol taraftaki sinyal/far görevi gören ilgili kolun sağ tarafa alınması ve yine sadece sağ el ile direksiyonu kullanacağın için topuz takılması olarak yorumlanabilir. Bir şey daha söyliim ki buna bir çoğu dikkat etmiyor.Özel tertibatlı alınan tek hekim raporlarında uzman doktorun rapor tanısını yazarken süre kodunu belirtmemesi!! Almış olduğun raporun en alt kısmında küçük puntolarla bu yazar.Bu kodda yine aynı tabloda tabibler tarafından kullanılacak kodlar bölümünde "103.*Sağlık raporu yenileme süreleri" var. Bu kodlardan birini seçip rapora yazması gerekiyor. Yoksa elindeki rapor süresi sadece iki yıl geçerlidir. Aynı raporu iki yıl sonra tekrar yenilemek zorunda kalırsın. ÖTV indirimi için vergi daireleri "ötv || sayılı liste uygulama genel tebliği" ne göre ötv indirimi uyguladığı için burda mutlaka kurul raporu şartı var. yani kurul raporunu ayrıca almalısın. İlginç olan bu raporların artık hepsinin ücretli olması :(

Ehliyetinde bulunan engel kod larını veya terdibatları 2 el aracına yaptırması halinde araç ruhsatına da işlenirmi yaptıran kullanan , varmı bana bir direksiyon topuzu için proje tse tüv vs. ruhsata işlenecek diyorlar.Bilgisi deneyimi olan bi allahın kulunu arıyorum defalarca yazıyorum bi bilgi paylaşan yok.

hasan64

Ehliyette işli kodlara karşılık gelen donanımların ruhsatta da işli olup olmayacağı konusunda bir bilgim yok. Henüz buna dair uygulamaya rastlamadım. Sıradan bir topuz olsa işletmeye gerek yok. Ama direksiyondan araca dair bazı özellikleri kontrol etmeyi saplayan donanım söz konusu ise, evet, bence ruhsata işli olması şart. Aksi halde nasıl kontrol edilebilir ki..?
Bir de bu durumda aracın "başkaları tarafından" da kullanılabilmesi için TSE onayı ortaya çıkıyor.

Tam bir baş belası yani...

Güncel deneyimi olan arkadaşlar detaylı paylaşımlar yapmalı ki herkes öğrensin. Bekliyoruz.

bunlar işleri açık net ve kolay hale getirdiklerini zannediyorlar ama aksine batırdılar avrupaya uyumumuz kalmış bir tek sanki

MERHABA ;
Benimde sol el %44 engelim var ve il sağlık müd ehliyet için rapor aldım.
sürücü belgesi :B Araç uyarlama kodları :10.02- 35.04 yazıyor:
Ayrıca ötv için maliyeye dilekçe ile eski raporumla başvurdum cevap olarak şu yazılıydı.

engellilik durumumun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık raporu maluliyeti veya engelliği ile sadece özel tertibat yaptırılan (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların ) kullanabilceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği,

Bu kapsamda mevcut mevzuat uyarınca özelge talep formunuz ekinde ki engelli sağlık kurulu raporunda belirtilen engellilik durumunuz itibariyle Kanunun (7/2-c )maddesinde düzenlenen istinadan yararlanmamız mümkün değildir. diyor...

sizce şuan ne yapmalıyım ?

Üst Alt