Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

85.000 TL nin içinde ÖTV KDV artı tescil masrafları var değil mi çünkü o fiyat anahtar teslim fiyatı.

Şimdi ÖTV düşümünü birlikte yapalım.

85.000 TL - KDV - ÖTV

85.000 TL - 15.300 TL (KDV) =69.700

69.700 TL - 31.365 TL (ÖTV) = 38.335 TL bu rakam aracın tescil masrafları dahil vergisiz fiyatı oluyor ve buna KDV ekleyeceğiz

38.335 TL + 6.900,30 TL = 45.235,30 TL (burada ödeyecek olduğumuz ve ilk başta düştüğümüz KDV'yi ekliyoruz tekrardan)

Şimdi Anahtar teslim fiyatından sadece ÖTV düşülerek çıkan arakama bakalım;

85.000 TL - ÖTV

85.000 TL - 38.250 TL (ÖTV) = 46.750 TL

Bu benim bildiğim şekli. Ben kesin doğru diye iddaa etmiyorum belki yanlıştır ama yinede benim bildiğim bu şekilde olması gerekiyor. Ya bayiiden net liste fiyatını öreneceğiz üzerine sadece KDV ilave olacak, yada bayii nin dediği gibi anahtar teslim fiyatı üzerinden sadece ÖTV düşülecek. Öyle olursada gördüğün gibi bir fark çıkıyor. Belki maliye'de tam hesaplamayı öğrenebilirsen bunuda çözmüş oluruz nasıl hesaplanacağını.

hepimiz haklı olabiliriz kardeş :)
maliye muhasebesinde calısıyorum da ötv ile ilgili veya dıger sorunlarla ilgili motorlu tasıtlar bölümündeki arkdaslarla konusacgım önemli olan sag salım düzgün bir şekilde almak nasipse

ruhtan123 aynen, bu ortamda herkes haklı olabilir :D

inşallah hayırlı cevaplar alırsında herkesin gönlüne göre olur.

şimdi 85 binlik araba ya ne ödüyoruz dostlar Ben anlamadım 😃

muhammed37 sorunun en net cevabı maliye de, bunun için ya bimer den yada bağlı bulunduğun vergi dairesin den özelge veriyorsun ve en yetkili makamdan cevabını alıyorsun. Aldığın cevap yazılı olduğu için, ötv indiriminden de yararlanabiliyorsan hiçbir vergi dairesi sana yararlanamazsın diyemez çünkü elinde kapı gibi cevabın olmuş olacak.

merhabalar aranıza yeni katıldım okuyodum ama üye olmuyordum :)

% 60 oranın da sol bilek seviyesi ampustasyon

hiç bir donanıma gerek kalmadan otomatik vitesli arac ötv kapsamında alabilirmiyim

ötv hesaplamasıda kafamı karıştırdı

nette hesaplama siteleri var oraları dogrudur ınsallah

Burda "ne kadar ÖTV alırımın" hesabını yapmak yerine "ÖTV indirimi için izlenmesi gereken yolları" konuşsak daha iyi olur.

Çok merak edenler için vergili fiyatı 85.000 TL olan bir aracın vergisiz fiyat hesaplaması aşağıdaki gibidir:

Son Fiyat (ÖTV + KDV'li) = 85.000 TL (Vergili fiyattan vergisiz fiyata dönüşte KDV oranı %18 değil %15.25..olur. KDV Tutarı 12,966.10 TL )
ÖTV'li Fiyat = 72,033.90 (Vergili fiyattan dönüşte ÖTV oranı %45 değil, %31.. olur. ÖTV Tutarı 22,355.35 TL)
Vergisiz Fiyat = 49,678.55
Vergisiz Fiyat + %18 KDV'li Yeni Fiyat = 58,620.69

Burdan da ÖTV'yi hesaplarsınız: Ötv Hesaplama 2016

Not: Son Vergili Fiyat * 0.69 = Yaklaşık ÖTV'siz ve KDV'li Fiyatı verir...

Bir yönetmelik çıkıyor, ardından başka bir yönetmelik ile eski yönetmeliği kullanılmaz hale getiriyorlar, adamı çıldırtıyorlar. Engelsizlere bu kadar engel çıkartılmıyor.

Herkese akıl sağlığı ve sabır dilerim. Bunlara baya ihtiyacımız olacak.

ilk sayfa daki açıklamaya bakılırsa sol elinden kolundan engeli olanlar yani bizler

sadece otomatik vites olsa dahi tertibata gerek kalmadan ötv mtv den faydalanabilcek öyle mi?

yoksa yanlış mı anladım diğeride manuel vitesi direksiyona aktaran da özel tertibatlı tabi ama

sadece otomatik vites olup tertibata gerek kalmadan ötv den faydalanmak yani inşallah dogru anlamısımdır böylemidir

bi arkdaşımız tam açıklayabilir mi ya

Deniz şahbaz

ne gibi güncelleme yapılacak ki ?

bende % 60 sol bilek ampustasyon var

bende bekleyimmi daha b-engelli ehliyetım bıle yok nasıl bır yol ızleyım 0dan ehliyet alcam

b-engelli ehlıyetımı alıp bekleyımmı ?

konuyu açan yönetici arkadaş mümkünse yardımcı olabilir mi burda en azından hepimizden bilgilidir

Arkadaşlar edindiğim bilgilere göre ( sol koldan elden için )

ehliyetinizi b engelli yapıp işlemlere başlayabilirsiniz eski H sınıfı varsa değişmesi gerekiyormuş

ve otomatikte olsa manuel de olsa tertibat kesinlikle şartmış ( yanılmıyorsam okumuştum sade otomatik vites olsa bile ötv ye giriyormuş diye ) ama tertibatsız olmazmış bu şartmış

ve kararda çok açık bir şekilde ifade edilmesi gerekiyormuş nasıl nice olacağı yoksa baştan sorun çıkmasa bile uyarılar ve cezaların önü açılırmış şimdilik edindiğim ön bilgiler bunlar ama çoğunuz bilirsiniz belkide bilgisi olmayanlar için

bunlar ön bilgiler konuyu gene tekrar tekrar görüşeceğim bilgiler değişebilir değiştikçe yazacağım

saygılar

gürcan_balcı

Gürcan Bey, güncelleme dediğim şu şekilde; Karayolları ehliyet sınıflarını değiştirdi ve H sınıfı ehliyeti kaldırarak B sınıfı ( kısıtlılık için tertibat KOD'larının yazdığı ) ehliyete çevirdi. Ehliyet konusunda bu yenilik yapıldı ve bitti lakin, ÖTV indirimi için karar merciği maliye olduğu için ve maliyenin yürülükteki ÖTV II SAYILI YÖNETMELİĞİNDE ötv istisnası kısmında H sınıfı ehliyet tabir edilmektedir veya H sınıfı ehliyeti aranmaktadır. Buda demek oluyor ki maliye H sınıfı yerine B(engelli) sınıfı ehliyeti kabul ediyoruz hatta bir ileri adımıda şu şu tertibat kod'larını kabul ediyoruz diyen bir yönetmelik güncellemesi yapması bekleniyor. Ama @ruhtan123 kullanıcı adlı arkadaşımız bizler için ön bilgi olması bağlamında gelişmelerden ve değişmelerden haberdar ediyor. @ruhtan123 vermiş olduğun ön bilgi için çok teşekkürler, sanki tünelin sonundaki ışık yavaş yavaş görünmeye başlıyor gibi geliyor bana, ne dersin ? :)
@ruhtan123 müsait bir zamanında şunu öğrenebilir misin, ötv konusunda maliye bizden eski usul ötv indirimi için hastaneden alınan engelli sağlık kurulu raporu mu isteyecek yoksa, sıfırdan ehliyet alımında veya ehliyet değişiminde alınan KOD'ların belirtildiği ehliyet raporunu yeterli sayacaklar mı ? bu noktayı aydınlatabilirsek belki bir çok kişinin 2 ayrı raporla uğraşmasını zaman ve nakit kaybetmesini engellemiş oluruz dostum.

Bugün hyundai bayisinde dizel elantra otomatik için 86 bin fiyat verdiler Engelli indirimi ile 58 bin dediler Bilginize

ertans

Sol koldan engellilerde otomatik vites tertibat kapsamında mı ? otomatik için dedinizde ondan için sordum evet dogru ötv hesaplanmasına göre 58.000 doğru

Terbibata biz karışmayız kendiniz yaptırcaksınız dediler

ertans

öyle değil sol koldan engelliler otomatik vites alınca ötv kapsamında oluyor mu

okudum da otomatik vites alınca sol koldan engeli olanlar

otomatik viteste tertibata gerek kalmadan ötv indiriminde sayılıyor muş ama tam doğrulanmış değil

Deniz şahbaz

hocam kelime oyunu mevcut şimdi gitsek özel tertibat zorunlu der yada otomatik vites yeterli olur der

yalnız otomatik vites alıp ötv kapsamında olanlar ilerde sorun yaşamazlar dimi maliye tespit edip ceza cıkarmasın

cunku kanun farklı yoruma cok acık bunun acık tam ve net bilgiyi nerden alırız vallah kafam çorba gibi kımse tam net bıse bılmıyor ustelık ustunden 1 sene gecmıs teblig cıkalı Allah rızası için ya

Geçen sene idi bi torba yasa çıktı ve onda engelliler arasında ayrım yapilamiyacagi vs vs yazıyor. Hatta ötv indirimi ile ilgili yönetmeliği okuyacak olursan şön güncel halini, orada da yazdığını görürsün. Bu başlığın orta sayfalarını yani 50 ve sonrasını incele veya eternity var moderator bir arkadaşımız oda araç aldı belki yardımcı olur sorun ile ilgili

Deniz şahbaz

okudum üstad fakat karmakarısık hastaneler vergi daireleri hep yanlıs yorumlamıs anlamamıs bılmemıs corba gıbı kafam cok karıstı en ıyısı buraya bakmayıp reel hayatta reeal gorusup arastırıp halletmem gerekecek kural herkes ıcın gecerlıde bazıları yararlanmıs bazıları yararlanamamıs nasıl ıstır anlamadım kanun herkese aynıdır 1 sene gecmesıne ragmen hala problemler sarpa sarmıs

Ee maalesef kanunlarımız net değil nokta atışı değil. Herkesin yorumuna açık. Bu durumda da herkes kendi bildiğini okuyor. Hep demişimdir, bizim ülkede maalesef düzensizlik düzen olmuş...
En güzeli dediğin gibi bağlı bulunduğunuz vergi dairesine veya bimer gibi yerlerden direk maliye ye sormak, birde yazılı cevap alınırsa tadından yenmez.

İzmir taşıtlar vergi dairesi artık biz karar vermiyoruz diye raporları incelemiyorlar bile.Bana direk İzmir vergi dairesine gdiip ozelge talep edin raporu ekleyin oraya verin onlar olur derse tamam dedi.Bizim olur olmaz dememiz yasaklandı diye açıklama yapıyor.İzmirde olup araç alan ve yardımcı olmak isteyen varsa çok memnun kalirim.
2012 tarihli surekli olmak uzere " sol elin kapometakarpal eklemden yoklugu "%56 oranli ÖTV indirimi+özel tertibatlı araç kullanabilir raporum ve h sınıfı ehliyetim var.Bayiler ilgilenmiyor kendiniz ugrasicaksiniz diyorlar.

Deniz şahbaz Deniz doğru hatırlıyor ben araç aldım ama aracımı Bursa'dan aldım İzmir'e yaptığım başvuruyu üzerinden 13 ay geçikten sonra ret etmişler yazılı evrağı yeni geldi bu aralar fazla yoğun olduğum için itiraz ile uğraşamadım . Bir boş zamanımda kararlarına itiraz edeceğim benimde elimde emsal kararlar var gerekirse mahkemeye kadar gideriz çokta mesele değil .

Bursa da yardımci olabilecek arkadaşlar var ise oradan alalım.İzmir hergun bir şey değiştiriyor.Yanlız raporda otomatik vites ibaresi yok özel tertibatlı araç kullanabilir yazıyor kabul edilir mi acaba?

Turanaga Araç alımında ikametgahınız değişmediği sürece hangi ilden araç almaya kalkarsanız kalkın ikametinizin olduğu vergi dairesi ile muhatap olursunuz . Özel tertibat ifadesi size sıkıntı çıkarabilir

Merhaba. 2012 model bir engelli aracı var almayı düsünüyorum kafama takılan bisey var yardımcı olur musunuz bılgısı olanlar. Aracın 5 yılının dolmasına 10 ay varmıs. Simdi alıp on ay sonra bes yılı dolunca direk herhangi birine satabilir miiyim. Yardımlaeınızı rica ederim

3T3N1TY İzmir taşıtlar vd. Beni İzmir vd .ye ozelge ile başvuru yapmamı istedi tek çare bu mu suan icin? Yoksa bursadaki tanıdıklarımin yanına ikamet nakli yapsam olur mu?

Aracımı alalı 1 seneyi geçti şuanki işleyişi bilmiyorum

3T3N1TY Cenk araç aldığını hatırlıyorum evet ama bursa'dan aldığın ayrıntısını hatırlayamadım açıkcası izmirden almışsın gibi kaldı aklımda. Ben bu işi gerçekten anlamıyorum anlam veremiyorum daha doğrusu. Türkiye Cumhuriyetin Maliye Bankanlığına bağlı izmir bilmem ne bilmem ne vergi dairesi ötv şefliği elindeki raporu kabul etmiyor ama yine Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığına bağlı bursa bilmem ne bilmem ne vergi dairesi ötv şefliği okey veriyor. Yani bir işin yapılışı ve bir kanunun uygulanışı ancak ve ancak bu kadar saçma olur. Ben uluslararası nakliye sektöründe çalışıyorum ve işimiz gereği bazen araçlarımızla veya taşıdığımız sevkiyatların gümrüklenmesi bağlamında sorun yaşıyoruz. Bu sorunu çözmek için şayet sorun olan konu almanya'da yaşanıyor ise almanya'da o konu ile ilgili kiminle görüşürsem görüşeyim herkes nokta virgül aynı cevabı veriyor. adamların kanununda yorum yok, kesin ve net ifadeler var.

ruhtan123 nasılsın ? senden var mı yenilik haberleri ? ÖTV konusunda yine eski usul devam mı ediyor maliye yoksa ehliyet değişim raporlarını kabul edecekler mi birşeyler geldi mi hiç kulağına ?

3T3N1TY

yapma be usta içim karardı bende bugun gıttım ortopedi benı il saglık kuruluna sevk etti ama yazılan suydu ozel donanımlı arac kullanması gereklıdır yazmıs artık nolcak bılmıyorum hıc ehlıyetım de yok ehlıyet ısıne bastan gırısırıyorum ilk defa
b engelli ehlıyetı almak ıcın bır de ötv ındırımı ıcın neden ozel donanım tertibat ifadesi sorun cıkarabılır

ne tür bişey yapılması gerekiyor yazılması gerekiyor yani vallah
Kimsede net cevap yok sorunlar sarpa sarmış kimseden kesin net bir cevap yok

Son düzenleme:
Üst Alt