Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol Kol-El kısıtlılığı olanlar araç alımında vergi avantajından yararlanabilir

Merhaba;

"Sürücü belgesi alamaz" rapor sonucuna yapmış olduğum itiraz sonrası tekrar kurula girdim, sonucunu bekliyorum. Şişli etfalden 1 ay önce sol kolunda enngeli olan bir arkadaşa "H sınıfı ehliyet alır. Özel tertibatlı araç kullanır" ifadeli sonucu vermişler, bana da büyük olasılıkla bu sonuç gelecek. Bu durumda sonuç kısmında "Otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesi yer almadığı için ÖTV muafiyeti uygulanır mı? Sol üst ekstremite engellilerde özel tertibat da bulunmadığı için nasıl bir yol izlenebilir?
Vergi dairesi raporda "Otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesi yer almadığı halde, sol üst ekstremite engellilerinde özel donanım otomatik vitestir, ayrıca özel tertibata gerek yoktur mu der?
Forumda ÖTV'ye başvuranlarda hep "Otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesi yer alıyor, üstte belirttiğim "H sınıfı ehliyet alır. Özel tertibatlı araç kullanır" ifadeli rapor ile ÖTV muafiyetine başvuran var mı?

Rapor sonucu geldi, bu rapor son yönetmelik değişikliği ile çöp mü oldu? Bilgisi olan var mı? :)
resim gözükmüyor nedense, rapor linki http://i.hizliresim.com/VvRmAP.jpg

VvRmAP.jpg

Sky_Walker

Kısmetine tüküriim! :):):)

Bu rapor çöpe gitmez bence. Bu çok can sıkıcı olur zira. Tahmin ediyorum, bu raporu hastaneye götürüp şeklen yeniden düzenlenmesini ve yeni sürücü yönetmeliği'ne uygun olarak il sağlık müdürlüğü'ndeki komisyona sevk edilmeyi istersin...

OturanBoğa
Nasip ne diyelim başka :D

Şişli etfal'in daha yeni yönetmelikten haberi yok :) Sonuç kısmında otomatik vitesli bir şey yazsaydınız bari diye ısrar ettiğimde, sistemlerinde sadece bu ifadeler olduğunu, manuel giriş yapamadıklarını söylediler :)

Hastanelerin sağlık raporu sistemlerinde değişiklik olmadan, benim bu raporu nasıl düzenleyebilirler?
Ya da uzman doktor tanısı için bir ölçüt olabilir mi? ya da uzman doktora gitmeden doğrudan komisyona mı gitsem? Şişli etfal ile çok uğraştım, torpilli ya da ordan birilerinin yakını değilsen yüzüne bile bakmıyorlar... Şişli etfal maceralarımı ayrıca anlatsam iyi olacak forumda, sağlık bakanlığına şikayet etmeyi de düşünüyorum :)

OturanBoğa
Çok teşekkürler, denerim ama bir şey çıkmayabilir. Çünkü hastanelerde kendilerinin bilmediği bir şey yok gözüyle bakıyorlar :)
Şansımı denerim yine, bakalım bu sefer ne sorun çıkaracaklar:)

Sky_Walker

Merhaba. Ben de aynı durumda ''H sınıfı sürücü olamaz'' sonuçlu raporuma Adana İl Sağlık Müdürlüğüne gidip başvuruda bulunmuştum. Orada farklı bir sonuç çıkması durumunda üçüncü bir hakem Hastaneye gitmemle ilgili ibare vardı. Ki öyle oldu zaten. İkinci hastane önceki hastanenin raporunu bozunca üçüncü bir hakem hastaneye gönderdi beni İl Sağlık Müdürlüğü. Nitekim 'direksiyon topuzlu otomatik vitesli araç kullanabilir. H tipi sürücü olur' raporumu aldım. Uygun zamanda tüm raporları buradan paylaşacağım. Şimdi senin üçüncü bir hastahaneye gitmen gerekiyor muhtemelen, bunun için İl Sağlık Müdürlüğüne gidip bilgi aldınız mı?

Merhaba bykardelenn
İkinci hastaneden raporu alıp il sağlık müdürlüğünü aradığımda, zaten aradan çok uzun süre geçmiş, yeni aldığın raporu kullanabilirsin, 3. hastaneye gerek yok dediler. Zaten yeni aldığım rapor çöp oldu, artık 2016'da alınmış ve eski sisteme göre düzenlenmiş ehliyet raporları geçersizdir, yeni sisteme göre ehliyet raporları almak gerekiyor, artık H sınıfı da yok. Boşuna eziyet çektik :)

@Sky_Walker

benim her bir rapor arsında 6 ay kadar süre vardı. Burada rastgele açtığım bir sağlık müdürlüğünün itiraz dilekçe örneği var. hakem hastaneye gitmem konusunda bilgilendirildim diyor ve tüm illerde aynı dilekçe var. Aldığımız bu raporların çöp olduğuna emin misin acaba? Çünkü ben daha cuma günü heyete girdim bastıra bastıra H SINIFI diye ısrar ettim heyete. Şimdi yeni bir rapor almak mı gerekecek acaba yoksa raporun tadilatını mı isteyeceğiz?

slm bülent bey size bir mesaj yolladım özelden okursanız sevinirim

bykardelenn

H sınıfı ehliyet yok, artık yeni düzenleme ile önce aile hekimine, sonra onun belirteceği uzman doktorlara, oradan da il sağlık kuruluna gitmen gerekiyor, ve istanbul'da artık H sınıfı ehliyet için sağlık kurul raporu veren bir hastane yok.
Adana'da durum bu şekilde olmalı normalde. Raporun tadilatını yapabiliyorsan iyi olur, ben yapamadım çünkü şişli etfal artık hiç bir şekilde ehliyet için rapor vermediğini söylediği için ben almış oldugum H sınıfı ehliyet saglık raporunu yeni sisteme göre dönüştüremedim. Sen yaptırabilirsen çok daha rahat olur senin için, ben yaptıramadığım için, benim rapor çöp oldu.

@Sky_Walker[FONT=sans-serif]

İlgili vergi dairesini arayıp durumu anlattım. H Sınıfı yazmış olması kesin işe yaramaz değil raporu görelim geçerli olabilir dediler. Uygun zamanda raporla gidip tekrar görüşeceğim. [/FONT]

bykardelenn
ÖTV başvurusu için eski rapor(sizin de aldığınız tarzda rapor olur, benim aldığım raporda 'H sınıfı ehliyet alabilir, özel tertibatlı araç kullanır' yazıyordu) kullanılabiliyor, ama ehliyet için eski rapor işe yaramıyor, yeni yönetmeliğe göre yeniden rapor almak gerekiyor(il sağlık müdürlüğü bu şekilde cevap verdi).

Bende henüz ehliyet yok, ehliyeti de alıp, hem eski rapor hem de ehliyet ile vergi dairesinin yolunu tutacağım :)

Gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Sky_Walker[FONT=sans-serif] [/FONT]

1 yıldır uğraşıyorum hala yeni öğrendiğim şeyler var :) vergi dairesi ile görüştükten sonra son gelişmeleri buradan yazacağım. Siz de bir gelişme duyarsanız buradan paylaşırsanız sevinirim :)

selamun aleykum aranıza yenı katıldım % 57 sol kol ampustasyon raporum var sadece oran belirlemek için rapor almıştım ehliyetimde yok hemde maliyede calısıyorum ama prosedürleri abilerime ablalarıma sormadan size sorayım dedim yeni memurum tamm mevzuat bılmıyorum

ehliyetımde yok almadım daha hem araba hemde ehliyet ıcın yenı basvurucam nasıl bır yol ızlemem gerekıyor

sizin sorularınız varsa sizin için öğrenirim

ruhtan123 hoşgeldin foruma. Valla ehliyet değişimi için alınan raporla aynı zamanda ötv indiriminden yararlanabilecek miyiz veya ötv indirimi için yeni yönetmelik çıkacak mı öğrenebilirsen tahmin edemeyeceğin kadar çok sevaba girer vede bu konudaki karışıklığı direk maliye onaylı çözmüş olursun arkadaşım.

detayları soracağım fakat bende sıfır gibi bişeyim ordan burdan okuduklarımla çok kafam karıştı sırf bu yüzden kac senedır ehliyet işine girişemedim

özel tertibat olmaksızın sadece otomatik vites kullanabılır ibareli raporla ötv indiriminden yararlananlar olmuş sanırım gördüğüm kadarıyla ama hepsini soracağım da ön bilgili gitsem sorsam daha iyi olur diye düşündüm

kendimde normal düz vitesli araba kullanabılıyorum normal standart olarak ama ötv indirimli alırsam benım ıcınde cok ıyı olacak fakat prosedürler karışık duruyor ama hepsini apaçık sonuçlandırmaya calısacagım

Otomatik vites tertibat sayılıyor ve ötv indirimi alan oldu o şekilde. İşte şimdi ehliyet sınıflarının değişmesi ile h sınıfı kalktı malum. Şimdi ehliyet yenileme veya ehliyet almak için alınacak raporla ötv indirimi verirse çok rahat olur bizler için ama yok olmaz eskisi gibi rapor olacak h sınıfı ekliyet tertibatli manuel tertibatsiz otomatik vites ibareli rapor kalacaksak ötv için baya ugrastirici olacak

evet h sınfıı yok B-engelli veya A- engelli
diye geçiyor

yarın bu konuyu detaylı olarak vergi dairesinde gelir uzmanı bir abimle konusacagım

benimde sadece otomatik vitesli olarak hiç bir düzeneğe gerek kalmadan ötv indiriminden faydalanmak tem temennim.

evdeki hesap çarşıya uymaz ise tüm ehliyet ve araç alma hevesim gidecek

Benim de eski tip b sınıfı ehliyetim var, ötv deki bu duruma net cevap bulmaya çalışıyorum ehliyet yenilemek için.

mrb hocam benim sol bilekte yüzde 6 kısıtlılık var ben alabilirmiyim

Deniz şahbaz

hocam biraz yanlış tabir olmadı mı her ortopedik engeli olan alır gibisinden :) alamıyor ki
ortopedik ama prosedürleri var
% 57 sol el bilek amputasyon sadece oran aldım

bu durumda bende tam bılmıyorum suan kurumdan hiç bir tanıdıgmla konusamadım bu konuyu derinlemesine

yarın inşallah derin detaylı konuşmaya baslıyorum

benımde bu durumum da % 57 sol el amputasyon ıle tertibata gerek kalmadan sadece otomatik vitesle ötv indirimli alabilirmiyim cok merak ediyorum

şu ötv hesaplamasıda benım bildiğim

aracın fıyatının : mesala 55.000 55.000*0.45 = 30250 net fıyat olması gerekıyor cunku kdv çıkarılmaması gerek net fiyatın içinde zaten kdv mevcut bunu da yanlış varsa bilgili ve daha kapsamlı bilenler yardımcı olsunlar malum bende sıfır gibiyim maliyeciyim ama daha 1 senelik memurum :)

detaylı olarak araştıracam ve burdan yazacam şuan cok cahilim malum :)

ruhtan123 Günaydın,

Benim bildiğim ortopedik engelliler yararlanıyor, mevzuatta %90 üzeri ve %90 altı diye bahsediliyor ve en az %xxx diye geçmiyor. Dolaysıyla otopedik engelli olduktan sonra otomatik vites yazdırırsan raporuna ehliyetine alırsın engelli ehliyeti ve ötv indirimi diye biliyorum.

aracın hesaplamasına gelince; normal bir satışta biliyorsun ki aracın net fiyatı + ötv + kdv + tescil plaka masrafları hesaplanıyor. Bu durumda verginin vergisini yanı önce eklenen ötv ve ötv eklenmiş fiyatına kdv ekleyip ödüyorsun ki bu durum sadece bizim ülkemize özgü bir durum yani verginin vergisini ödemek. Engelli satışında hesaplanması gereken yol aracın net fiyatı + KDV + tescil masrafları. çoğu otomobil bayiisi anahtar teslim fiyatı üzerinden kafalarına göre ötv tutarını düşüyor oldu bitti diyor ama değil işte. Neticede o ötv düşümü yapılan anahtar teslim fiyatının içinde ötv + kdv şeklinde gelen fazlalık bir tutar oluyor. karışık mı oldu anlatabildim mi bilmiyorum :)

Deniz şahbaz;

anlamdıysakta hepsini sorcaz kardeş sorun yok :) günaydın

bilgiler için sağolda gene sorim şöyle bi şekilde mesala istediğim araba mazda 3 gb

85.000 tl fiyat anahtar teslim yani bu fiyata zaten ötv + kdv mevcut dimi ? evet

85.000 * 0.45 = 46750 ötvsiz

ama normalde dediğiniz gibi hesaplanınca 58.000 küsür rakama denk geliyor burdan kaynaklanan 10.000 tl lik rakam nerde geliyor pek anlam veremedimde tam ötv hesaplanmasınıda sorarım

yanlıs anladıysam ve bıldıysem duzeltın cunku duzetmeye ve ogrenmeye bugunden baslıcaz :)

bütün soruları tek tek cevaplamamanın imkanı yok gibi inşallah yanıtlamaya calısacagız

bütün arkdaşlar nerdeyse benden daha bilgilidir çünkü daha önceden hiç böyle bir işe girmemiştim uğraştırıcı ve zahmetli olduğunu ama artık niyetine girdim bu sene içinde ehliyetimide ötv indirimli arabamıda almak istiyorum inşallah kısmetse

Üst Alt