Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Spastik Paraparezi var. Engelli ehliyet sağlık raporu itirazı prosedürü..?

yilmazthm21

Evet bu kodlar ile otvsiz araç alabilirsiniz. Otuzlu kodlar özel tertibat demek. Aracınıza bu tertibatları yaptırmalısınız. Ancak ondan sonra maliye onayı verir. Tertibatları görmek isterler. Bu süreci bir kere yaşadım ben de, bir önceki arabamda tertibat vardı. Bayiden satıcı ve maliyeden bir müdür yardımcısı ile gidip konuşun, raporunuzu ya da ehliyetinizi gösterin. Sürecin akışını onlar söylesin. Benim bilgim eski kalmıştır tertibatlı konusunda muhtemelen.
Bu durumda hastaneden alınan sakatlık yüzdesi bildirir rapora bile gerek olduğunu zannetmiyorum. Tertibat yazmaları ötv için yeterli.

cakirlarc

Üstümdeki yükü aldınız sanki :) Kodlardaki tertibatları zaten yaptıracam. Ben Ötv muafiyeti için uğraşıyorum dediğim gibi ötv - h eliyet değerlendirilmedi ibaresi olduğu için ne yapmam gerekiyor önümdeki süreci için ne yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum

yilmazthm21

H sınıfı ehliyet diye bir şey artık yok. Rapordaki değerlendirilmedi kısmı değerlendirilse bile işe yaramazdı. Yeni ehliyetinizi o il sağlıktan aldığınız rapor ile edinin. Raporun birkaç fotokopisini ya da fotosunu saklayın belki lazım olur. Raporu polis/nüfus alacak ve dosyanıza koyacak çünkü. Ehliyete raporda yazan kodları yazacaklar. Onları güzel kontrol edin, birşey atlamasınlar poliste/nüfusta.
Arabanızı alırken bayi bir fatura kesecek hep yaptığı gibi. Faturanın eki olarak ötv ödenmiştir belgesi, tahakkuk fişi gibi bir şey eklemesi lazım arabaya ruhsat çıkması için. Bizim durumda ötv muafiyet belgesi veriyor maliye. Onu ekliyorlar fatura ekine bayide. Bu belge ile ötv ilişkisi ödenmedi şerhi konarak kalkmış oluyor. Bu aşamada bende net olmayan şey olayın aşamaları. Arabayı aldınız, tertibatları yaptırdınız, maliyeden ötv muafiyeti alacağınızdan emin olmalısınız. Onun için tertibatları yaptırmadan maliyeden bir müdür yardımcısına giderek ya da muamelecyi göndererek görüş alın mutlaka. Bu işi bayi de yapıyor. Onlara danışın.
Mtv muafiyetini vergi dairesinden ayrıca yapmalısınız. Araca mtv tahakkuk ettirilmiş olabilir. Ehliyetiniz ve ruhsatının ile vergi dairesine gidip çıkan borçları sildirip yenisinden muaf işaretini koydurmalısınız. Ötv muafiyeti ile mtv muafiyeti ayrı şeyler. Ötv ödemeyince mtvden de otomatik muaf olunmuyor. Edevletten borcunuza bakabilirsiniz.
Bir de bayinin sizden aldığı para içinde mtv taksidi olmamasına dikkat edin. Sorun bayiye. Almasın o parayı, çünkü ödenmesi gerekmiyor.
Bir de ehliyet raporunuzda 103.03 kodu var. Senede bir kontrol demek. Rapor tarihinden 1 sene geçmeden bu işleri, özellikle yeni ehliyeti alma işini halledin. Yoksa yeniden il sağlıktan rapor almanız gerekebilir.

BABACIM HERŞEY İÇİN ALLAH RAZI OLSUN YARDIMCI OLDUĞUN İÇİN NE DEMEK İSTEDİĞİNİZİ ÖNÜMDEKİ SÜRECİ ÇOK İYİ ANLAMIŞ OLDUM NOTUMU ALDIM. ÖMRÜN UZUN OLSUN İNŞALLAH. BİRDE BÖYLE BİR DURUM VAR BENİM EHLİYETİM YOK KAFANIZ KARIŞMASIN ZAMANINDA ALMADIM DA SIFIRDAN BAŞLIYORUM. SAĞLIK RAPORUMU ÇIKARTIM KURSA BAŞVURDUM SINAV SÜRECİ VAR BEKLİYORUM EN GEÇ MAYIS AYIN SONU EHLİYETİMİ ALACAM. BU SENEDE BİR SAĞLIK KONTOLÜ DERKEN BEN HİÇ BİŞEY ANLAMADIM BU KONUDA HERKES FARKLI AĞIZLA KONUŞUYOR. DETAYLI ANLATIRMISINIZ BANA? EHLİYETİ ALDIKDAN SONRA Kİ AŞAMAM NE ?

https://hizliresim.com/MdMnqk BAKABİLİRMİSİNİZ SON RAPOR TARİHİ NE ZAMAN

yilmazthm21

Raporda tarih 7 Ağustos 2017 görünüyor. Senede bir kontrol kodu da var dediniz. O zaman en geç Ağustos başı 2018 e kadar ehliyet için polise/nüfusa başvuru yapmanız lazım. Yoksa bu raporun süreçlerini baştan yaşamanız gerekir. 3 ayınız kalmış. Bu arada ehliyet direksiyon sınavına nasıl gireceksiniz onu da bir araştırın. Sadece otomatik vitesli araç kullanmak için verilen bir ehliyet türü var artık. Sakat normal farketmiyor. Herkes alabiliyor. Siz ona başvurun, direksiyon sınavınızı otomatik arabada yapsınlar. Zannediyorum tertibatsız olarak otomatik arabada sınavı geçebilirsiniz, sakatlık durumunuzu tam bilmiyorum çünkü.

Ehliyeti ve arabayı bir alın, senede bir kontrol kısmı başka bir muamma. Adım adım ilerleyelim. Elinizdeki raporlar hem ehliyet hem de ötvsiz araba almak için yeterli. O işi halledip kenara koyunca rapor yenileme kısmını gene yaparsınız. Burada da konuşuldu ama net olmayan noktalar var. Belki o zamana kadar onlar da tam netleşir.

cakirlarc

Direksiyon dersine otomatik araç kullancam bu cumartesi günü yazılı sınavım var gecersem mayısda direkyon sınavım var. Zaten raporda otomatik vites kodu var s[FONT=sans-serif]adece otomatik vitesli araç kullanmak için verilen bir ehliyet türü var derken nasıl yani ? Geri kalanları gereken herşeyi anladım başkan notumu aldım. Ehliyeti alıp araç almak için aciliyeti var mı peki ilerde almayı düşünüyorum allah nasip ederse ama sorun yaşarmıyım ? rapor yenilemede felan siz daha iyi biliyorsunuz ben sıfırdan başlıyorum cünkü [/FONT]

yilmazthm21

Ehliyeti alın rapor süresi bitmeden mutlaka. Çünkü ehliyet için polis/nüfusa başvuruda geçerli süreli rapor isteyeceklerdir.
Otomatik vites ehliyeti bizi çok ilgilendirmiyor. Onu düz vites kullanamayan ya da kullanmak istemeyenler için yeni çıkardılar. Ben size kolaylık olsun diye söylemiştim. Ama zaten sürücü kursu da aynı şeyi söylemiş. Direksiyon eğitimlerini ve sınavı otomatik araç ile yaptıracak.

Ehliyet olduktan sonra araba istediğiniz zaman alırsınız. Bir tek senede bir kontrol kısmı şimdilik genel olarak kafa karıştırıcı ama o da netleşir. Eğer şimdi araba alamıyorsanız da dert değil yani. Önemli olan ehliyetin alınması be üzerinde 30lu kodların işli olması.

Babacım çok teşekkür ederim her şey için yardımın çok dokundu Allah razı olsun birşeyleri öğrendik sayende :) Sağol Varol...

ötv muafiyeti için bimer'den gelen cevap

Arkadaşlar Ötv Muafiyeti için BİMER'E Yazdım. OturanBoğa

Yazdığım Mesaj: [FONT=Cuprum]Engelli raporumda (H Sınıfı Ehliyet - Özel Tertibatlı Araç) ibareleri değerlendirilmedi yazıyor. Ortopedik engelliyim. Ehliyet için sağlık raporu çıkarttım. İl sağlık heyetinin verdiği kodlar; 01.01 - 102 - 78 - 31.03 - 32.01 - 35.05 - 103.03(Nöroloji) bu kodlarla ÖTV ve MTV muafiyetinden yararlanabiliyor muyum ?

BİMER'DEN Gelen Cevap:

[/FONT]
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI > MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ MÜDÜRLÜĞÜ (19.04.2018 09:22)
[FONT=Cuprum]Bilindiği üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesine göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefi, trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir.[/FONT]
[FONT=Cuprum]Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, engellilik dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.[/FONT]
[FONT=Cuprum]
[/FONT]

[FONT=Cuprum]Bu itibarla, taşıtta engelinize uygun tertibat yaptırmanız halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna uygulamasından faydalanabilmeniz mümkün bulunmaktadır.[/FONT]

Bimer bunu mtv dairesine göndermiş. Onlar da mtv açısından değerlendirmiş. Cevap tam değil ama mtv açısından doğru. ötv açısından değerlendirecek yer de tam olarak neresi bilmiyorum. Ama muhtemelen aynı binadaki başka bir odadadırlar.
Şimdi bir de sadece ötv açısından sorun. Ötv muafiyetini alan zaten mtv muafiyetini de alıyor.

Hımmö. ÖTV açısından sormak için ne diyebilirim nasıl bir cevap verim ?

bimere yazılan sorulara cevap yazılamıyor bildiğim kadarıyla. yeniden bir soru sormanız gerekiyor. Aynı soruyu sorun ama içinde mtv kelimesi geçmesin. "...bu kodlarla yeni araç alımında ÖTV'den muaf olabiliyor muyum..." gibi bi şey sorabilirsiniz.

yilmazthm21

Merhaba

Aynı durumu yaşamış biri olarak sorunuzu ben yanıtlayayım.

Doktorlar şunu söyledi eğer bir elin bir ayağın kopuk olsaydı ona bile ehliyet verirdik lakin doğuştan SP olunca sadece ortopedik değil beyinsel bir durumdur.Yani arabayla tam bütünleşmen gerekirken ani hareket yapman gereken zamanda yapamazsın ya da fren yerine gaza basarsın bişey olur biz bu sorumluluğu almayız dediler.Ben normal araba bile kullanabildiğimi söylesem de sinir sisteminden geçemiyordum.Ta ki iyi niyetli bi doktora denk geldim başka hastanede.

Bu doktor ortopediciydi konuya pek hakim değildi.Ayağımın altına elini koydu güç ver bakalım dedi.Verince oho tamam bu iş dedi gülümseyerek.Ehliyeti öylelikle aldım fakat yarın kontrole gitsem yine iptal tehlikesi olacak.SP beyni ilgilendirdiği için kalıyoruz.3-4 hastanede de aynı şeyler söylendi en sonunda tuttu ve doktorlar itiraz edersen kırmızı kalem çekeriz diyorlardı tartışamıyordum bile.Kırmızı kalem çekilince hiçbir hastanede şansını deneyemiyorsun.

filozof86 Başkan senin durumun farklı. Ben zaten ehliyet için raporumu aldım sıkıntısız. Ben Ötv'den bahsediyorum şuan. Selametle Allah yardımcın olsun...

Arkadaşlar 01.01 - 102 - 78 - 31.03 - 32.01 - 35.05 - 103.03 kodlar verildi bu kodlarla ötvsiz araç alabiliyormuyum ?

yilmazthm21

Evet, uygun engelli sağlık kurulu raporu da varsa alabilirsin.

01.01. Gözlük
102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
31.03 Pedallar ayak yardımıyla çalıştırılmadığında hızlanma sistemi ve pedalların tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem
32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi
35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları
103.03 Yılda bir sağlık kontrolü

[FONT=sans-serif]Bülent Abi daha önceden belirtiğim gibi ben yine tekrar sormak isterim size. Şöyle bir durum var benim engelli raporumda arka yüzünde ki formlarda ki, sonuçlar hiç bişey değerlendirilmedi yazıyor. Sadece özürlü kimlik kartı ibaresi var. Bu raporumla Ötv'den muaf olur muyum ? Vergi dairesinde tanıdık var ona sordum raporları gönderdim ötvden yararlana biliyorsun dedi senden başkası kullanamaz arabayı dedi. Vergi dairesi gitmedim tabi beni görmediler görmesi gerekiyormuş herhalde forumda öyle bahsedilmişti. Foruma bakılırsa çoğu kişi yeni rapor çıkartman gerekiyor diyor ne yapmam gerekiyor şimdi çaresiz kaldım öyle [/FONT]:( OturanBoğa

güncel bilgi vereyim sana çünkü bende aynı rapor ile uğraşıyorum

engelli raporunda her hak için ayrı başvuru gerekiyor ötv den yararlanmak istiyorsan yetkili hastaneye bunun dilekçesini vererek başvuru yapacaksın engelli oranı belirlemek için bunun dilekçesini vererek başvuru yapacaksın ayrıca aracı sen mi kullanacaksın yoksa ailen senin üstüne mi alacak başvuru yaparken bunu da konuş

ben başta sormadığımdan ötv indirimi için tüm doktorları gezdim kurula girmek için teslim ederken kendim sürmek istiyorum deyince bu hastaneden o şekilde alamazsanız kendiniz sürecekseniz ehliyetinizi de engelli ehliyetine çevirmeniz için sağlık kuruluna girmeniz lazım oda sadece x hastanesinde var dediler yani boş yere o kadar uğraşmış oldum hastanenin sağlık kurulu birimine ne istediğini detaylı anlat sonra tekrar tekrar uğraşmak zorunda kalma

hasato S.a Başkan Engelim ortopedik yararlanabiliyorum daha önde belirtiğim gibi engelli raporumda[FONT=sans-serif] arka yüzünde ki formlarda ki, sonuçlar değerlendirilmedi yazıyor. Tekrardan sil baştan engelli raporumu çıkartcam yoksa düzeltme mi yapıyorlar[/FONT]

Ötv Muafiyeti (GİB)

Arkadaşlar geçen gün ÖTV MUAFİYETİ için GİB ÖTV Bölümünde ilgilenen yetkiliye E-Posta attım. Benim engelli raporumda arka yüzünde formlarda ki kutucuklar değerlendirilmedi yazıyor (H Sınıfı Ehliyet - Özel Tertibatlı Araç) ibareleri değerlendirilmemişti. Gereken mesajımı gönderdim 2 gün içinde mesaj geldi. Ne demek istediklerini bana burdan detaylı anlatırmısınız arkadaşlar.

[FONT=&quot][FONT=Times New Roman,serif][SIZE=3][FONT=inherit][FONT=Calibri,sans-serif][SIZE=2][FONT=inherit]Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde düzenlenen malul veya engellilerin taşıt alımında istisna uygulamasında ibraz edilmesi zorunlu belgelerden olan engelli sağlık kurulu raporunda, engellilik derecesi %90’ın altında olanlar için, maluliyeti veya engelliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi veya bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerekmektedir. Anladığım kadarıyla sizin engeli sağlık kurulu raporunuzda bu değerlendirme yapılmamış ama gerek engel durumunuz ve oranı, gerekse sürücü belgenizde yer alan kodlar, engel durumunuzun otomatik vitesli ve elle kumanda edilebilen gaz/fren tertibatlı araç kullanmanızı gerektirdiğini gösteriyor. Bu nedenle, [/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri,sans-serif][SIZE=2][FONT=inherit]kişisel fikrim[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri,sans-serif][SIZE=2][FONT=inherit], öngörülen tertibatları yaptırmanız kaydıyla, söz konusu engelli sağlık kurulu raporuna istinaden istisnadan yararlanabilmenizin mümkün olduğu yönünde. İlgili vergi dairesince tereddüt yaşanması halinde, ikametgahınızın bulunduğu ildeki vergi dairesi başkanlığı (yoksa Defterdarlıktan) ilgili belgelerle birlikte özelge talep etmeniz halinde, başvurunuz değerlendirilebilecektir.[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT]
[FONT=&quot][FONT=Times New Roman,serif][SIZE=3][FONT=inherit][FONT=Calibri,sans-serif][SIZE=2][FONT=inherit]İyi günler dileriz[/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][/FONT]

Ehliyetinizde yazan kodları listeler misiniz?
Gelen cevap özel tertibat yaptırmanızı gerektirecek kodlar içerdiğini düşündürüyor. Eğer öyleyse tertibat yaptırıp ötvsiz araç alabilirsiniz. Vergi dairesinin tertibatlı araca çok fazla yorumu olmaz. Vermeleri gerekir. Özellikle gaz fren tertibatı elle kumanda gibi bir şey varsa sıkıntı çıkmaz.

cakirlarc
[FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]
01.01.[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]Gözlük[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]
[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]
[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]
[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]31.03 Pedallar ayak yardımıyla çalıştırılmadığında hızlanma sistemi ve pedalların tıkanmasını önlemeye ya da aktivasyonunu sağlamaya yönelik önlem[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]
[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]
[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]
[/FONT]
[/SIZE][/FONT][FONT=Cambria][SIZE=2][FONT=inherit]103.03 Yılda bir sağlık kontrolü[/FONT][/SIZE][/FONT]

yilmazthm21

"Raporda bir sorun yaşamamanız gerek, eğer sorun olursa, vergi dairesi özelge talep eder ve sorunsuzca işlemi yapar" demek istemiş.

OturanBoğa Bülent abi çoğu kişi bu forumda diyorlar engelli raporunda Ötv ibaresi yoksa yararlanamazsın doğrumu ? Benim arkadaş ötv ibaresi olmadığı halde arabasını aldı ötvsiz. Raporlarımda bir sorun var mı peki bülent abi yapabileceğim bişey varsa şimdiden yapayım

31, 32, 35 yüzünden tertibat yaptırmanız lazım. Bu da hastane raporunda ne yazıyor olursa olsun (il sağlık değil) ötv indirimli araç alabilirsiniz demek.

Özelgeye gerek olacağını düşünmüyorum. Genelge bu konuda çok net.
Hayırlı olsun, geçmiş olsun.
yilmazthm21

yilmazthm21

Araç alımına temel olan raporda şu özellikler olmalı:

1- "Özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibare olmalı
2- Oran bulunmalı
3- Kısıtlılığın hangi uzuvda olduğuna dair net tanı yazmalı.

Raporda bunlar yoksa araç alımında işlem yapılmaz.

@cakirlarc Abi zaten bayiden araba aldığım zaman yaptırmak zorundayım zaten TSE onay verecek sonuçta. Benim sıkıntım engelli raporunda (Ötv yada [FONT=sans-serif]Özel donanımlı araç kullanmalıdır[/FONT] İbaresi yok. Vergi Dairesinde tanıdık birisini gönderdim raporları gösterdi ötvden yararlanabiliyor aracı senden başka kimse kullanamaz dediler.

@cakirlarc bu arada çok teşekkür ederim var ol Allah razı olsun cümlemizin inşallah.

Üst Alt