Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Tip 1 Diyabet hastasıyım. Yüzde kaç oranında rapor alabilirim?

msurucu

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Yönetmelikte yazılanlara göre diyabetli hastaya ait özür derecesi aşağıdaki gibi belirtilmiş;

G-Pankreasın endokrin fonksiyon bozuklukları
1- Diabetes mellitus
a-Diyet ve oral antidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamış Tip II Diabetes mellitus % 20
b-Komplikasyon yapmamış olan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen, ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip I diabetes mellitus % 30
c-Açlık kan şekeri sürekli olarak 200 mg’ın altında tutulamayan, komplikasyon yapmış ketoz gösteren Tip I diabetes mellitus % 40
NOT: Komplikasyonlar Balthazard formülü ile eklenir.

Bu yönetmeliğe göre baktığımızda c maddesinde "açlık kan şekeri 200mg'ın altında tutulamayan, komplikasyon yapmış ketoz gösteren Tip 1 diyabet" tanımlaması yapılmış.
Buradaki tanımlamaya komplikasyon yapmamış ama açlık kan şekeri sürekli olarak 200 altında tutulamayan kişiler de girer mi?
Bir de kolestrol ve troid benzeri hastalıklar komplikasyon olarak sayılabilir mi?

Benim şekerim çok düzensiz ve 11 yıldır bir türlü regüle olmadı. Hiç özürlü oranı için rapor denemem olmadı. Şekerim 200'ün genelde üstünde olsa da bazen de 40-50 lere inebiliyor.
Sizce rapor için başvursam %kaç oran alırım. Hastaneden hastaneye uygulama değişiyor mu?

tip 1 diyabet özelliklerini taşıyorsanız geriye dönük 3 aylık kan şekeri 8 ila 15 arası geziyorsa açlık kan şekeriniz 200 ün üzerinde çıkıyorsa bunlar tahlilerle tesbit edilmişse (hiperglisemi) tabii ilaç raporunuzdada tip 1 diyabet ve kan şekerinizde yüksek çıktıgı belgelenmiş ise direk %40 alırsın kolestrol ve trigresit ler yüksek olması % oranı pek fazla yükseltmez troid bezi nodül var ise ilaç kullanıyorsanız bundan %10 alabilrsiniz

eger kan şekerin süekli 200 ün altıda geziyorsa tip 1 de oran %30 olur

Cevap için teşekkürler.
Şekerim 200 üstünde de oluyor, altında da oluyor. Düzenli değil. O zaman neyi referans almak gerekiyor?

Geriye dönük değerlendirmelere bakarak karar veriliyordur. Hem bugünkü değerlere hem yakın geçmişteki değerlere

ertugrul01;

merhaba
Ben de tip II diyabet hastasıyım.. Teşhiş konalı yaklaşık 15 yıl oluyor.. Baba tarafım olduğu gibi diyabetti.. Diyabet ve buna bağlı rahatsızlıklardan dolayı vefat ettiler.. Diyabet için İnsülün ve hap,ayrıca hipertansiyon için de hap kullanıyorum.. Aslında ben tip I miyim tip II mi belli değil.. Çünkü teşhiş konmadan önce hiçbir şekilde şeker tahlili yaptırmamıştım. Yaşım şu anda 44.. Şekerim 250-400 arasında geziyor.. Çok aşırı perhiz yaparsam kilom 50 civarına düşüyor (Şu anda 176 boy , 76 kg ) 100 e düşüyor ama bu kez de hipoglisemi başlıyor çok kötü oluyorum.Sürekli kontrol altındayım. Doktorum diyabetten % 30 , hipertansiyondan % 10 verdi.. Psikiyatri den de % 25 aldım. Son 3 aylık kan testimdeki ha1c değeri (rapor alırken geçen yıl) en son 14 idi.. 5 ay önceki tahlilde bu değer 17.8 olmuş.. % 40 oranı ketoz yapmış diyabetlillere veriliyor.. Doktorum KETOZ yok,hipoglisemi,idrarda ++++ protein, akş 293 vs diye yazmıştı rapor.. Sizce bu değerlerle sadece diyabetten % 40 alabilirmiyim ?

sigorta yani devlet hastanesindeki dahiliye doktorlarından 3-4 tanesi ile görüştüm tip 1 diyabet 20 yaşlarda olanları kapsıyormuş ben ise 31 yaşında diyabet oldugumu söyledim ama seninkisi tip 2 dediler. bendede 13 senedir şeker hastasıyım. bendeki tahlillerde açlık kan şekeri 330 kolestrol yüksek trigresit yüksek ketoz yok üç aylık geriye dönük kan şekerim 14 çıktı hemde insülün kullanıyorum bana en fazla % 28-30 arası alabilecegimi söylediler..ayrıca bende hiper tansiyon, periferik nöropati ve guatr nodül var şekerden direk %40 alabilmek için en fazla 20 li yıllarda yani askerlik çagında şekere yakalanıp açlık kan şekerin sürekli ( hiperglisemi) 200 ün üstünde olması gerekiyormuş. yani tip 2 diyabetli biri direk şekerden %40 alabilmesi mümkün görükmüyor.

ertuğrul kardeşim,ben 38 yaşındayım daha yeni tip 1 olduğuma karar verildi ve yüzde 40 aldım,açlık kan değerini ankaraya labarotuvara gönderdiler gelen sonuça bakıp tip 1 teşhisi kondu,dolayısıyla hem insüline başaldım rapor çıkarıldı ve yüzde 40 oran 20 de hipertansiyon yazdı dr.bunlar 15 gün içinde oldu.

bende 100 de 40 raporumu 27 yasında aldım bnce yasla alakasi yok

doktorlar yalanmı söylüyor sizde bulundugunuz şehirdeki devlet hastanelerindeki doktorlarla görüşebilirsiniz. ezbere yazı yazmıyorum.

taxin01;
şuan 27 yaşındaysan kaç yaşında şeker hastalıgına yakalandın
ben şu an 44 yaşındayım dikkatini çekerim.

safran_sahin;
senin ilaç raporunda tip 1 mi yoksa tip 2 mi yazıyordu. daha açıklayıcı bilgi verirmisin.
ilk defa senden duyuyorum kan tahlili ankaraya gönderilip diyabetin tip 1 mi 2 mi oldugu tesbiti hakkında .bulundugun ildeki saglık kuruluşları bunu tesbit edememişlermi.

Tip 1 ve Tip 2 diyabetle ilgili burdaki linklere bakabilirsiniz
http://www.turkdiab.org/page.aspx?u=1&s=13
http://www.sekerhastaligi.gen.tr/tip1_diyabet.asp
http://www.diyabet.biz/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=60
http://www.sekerhastaligi.info/tip1_diyabet.htm

Tip I doğuştan , Tip II çeşitli nedenlerle daha sonra oluşan bir hastalıktır. Bana teşhiş 15 yıl önce yaptırdığım bir tahlil sonucu ortaya çıktı. Ama baba tarafımın olduğu gibi diyabet olması ve bu hastalık ve getirdiği diğer hastalıklar nedeniyle vefat etmiş olmaları benim de doğuştan diyabet olma ihtimalimi güçlendiriyor. Bu kadar önemseyip zamanında hastalık için gerekli tahlilleri vb. yaptırmış olsaydım olay farklı olurdu. Zira gittiğim tüm doktorlar normalde benim tip II olduğumu,ancak geçmişime bakınca (Aile durumu) Tip I olma ihtimalimin çok daha yüksek olduğunu söylüyorlar. Bu konuda tam ve net karar veremiyorlar..Bana ilk teşhiş konduğunda AKŞ :480 di.. Ard arda tıp fakültesinde hergün yapılan ölçümlerde de 400 ün altına düşmediği görüldü.Tip I mi II olduğunun kararı sadece kan tahlili ile ortaya çıkmaz ,aile geçmişi ve kökeni de incelenmeli ona göre değerlendirme yapılmalıdır...İşin en dramatik yönü de yıllardır benimle ilgilenen doktorumun geçen ay istifa etmesi :( Belki böylesi daha hayırlı olacak.. Bekleyip göreceğim..

haklısınız bende 31 yaşında diyabet oldugumu ögrendim ama birde bu diyabetin geriye dönük 5-10 yıl öncesi varmış yani bizim ülkedede gelişmiş ülkeler gibi geriye dönük kişinin hastalık seceresini takip etseler yani bu hastalıklar genetikmi kronikmi ailede bu hatalıklar varmı tesbit edilse daha dogru tesbitler yapılabilir. tabii şuda var saglık hizmetlerinde son yıllarda gelişmeler var ama dahada iyi olabilir.

Bende pankreas alındığı için şu an şeker hastasıyım ilaç raporlarıma tip II olarak yazıldı.Henüz bunun için heyete girmiş değilim % ?? rapor verilir bilemiyorum.Şekerim günde 4 kez insülin kullandığım halde 400 lerede çıkıyor, bazende 17 lere düşüyor.Bu yemedenmi, yoksa sitres ve üzüntüdenmi bilemiyorum, çalışma ortamım yoğun ve bazende sitresli.Şuda varki diabet gerçekten çok hassas bir rahatsızlık, hep dikkat istiyor.

seyhan;

Geçmiş olsun diyerek kısaca paylaşmak istiyorum.. Ben de uzun yıllardır diyabet hastasıyım.. Baba tarafımın tamamı bu hastalıktan vefat etti.. Bu nedenle bu hastalığı iyi tanırım. Birçok hastalığın baş mimarı stress.. Stressin, bu hastalık üzerindeki etkileri yabana atılmayacak kadar çok.. Sabah ölçersiniz 150 , 10 dk sonra sinirlenir ölçersiniz 450 .. sonra gelsin insülün.. Stress,iş hayatı,beslenme,hava koşulları vb birçok etken var. Bütün bunların bir araya gelip bir bütün oluşturduğunu düşündüğünüzde canlı bir bomba olup çıkıyorsunuz.. Hayatta hiçbir şey için değmez..Hastalığı ilerlettiğinizle ve kendinize çektirdiğiniz eziyetle kalırsınız.. Elbette ki hayat hiç de kolay değil ama bizler zor günlerin insanlarıyız.. Tedavisi henüz bulunamayan hastalığa yakalanmış ölümü bekleyen insanları gördükçe,1 gram su içemeyecek durumda olan böbrek hastalarını düşündükçe (kii bizler lıkır lıkır su içeriz) , hergün 4 kez de iğne olmanın,onlarca hap içmenin bizler için ne büyük bir nimet olduğunu daha iyi anlamış oluruz sanırım..

seranko;

Teşekkür ederim , sizede geçmiş olsun.Anlattıklarınızın her ikisinide yaşıyorum, pankreas tümör dolayısı ile alındı ailemde diabet anne tarafında vardı , benim diabet geçmişim yoktu.Tabiki Rabbim kimseye dermansız dert vermesin.Bizlerde kendimize dikkat etmez isek ilk zarar gören organlarımız böbrek ve damarlar.Ben 16 aydır şeker hastasıyım.haplara gelince inanın hergün 6 çeşit ilaç içiyorum tabiki arada kaçamak yapıpta içmediğim ilaçlarımda var. :) artık ev eczane gibi oldu.

ACİL CEVAP eşim 12 yıldır tip 1 şeker hastası devletin özürlü devlet memuru secme sınavına girmek için rapor almayı düşünüyoruz aşamaları ve oranı hakkında bilgi alabilirmiyiz şimdiden tşkler

seranko 17 hgbA1C sonucuna göre diyet miyet yaptığın yok galiba.Böyle devam edersen malesef o böbrek hastalarından biri de sen olacaksın.Tansiyonunu,üre,kreatin gibi tahlillerini kontrol ettir.Tuzu az tüketip,bol su iç.Bu aşamaları yaşayan biri olarak aman dikkat et,kal sağlıcakla...

arkadaşlar ben de tip 1 hastasıyım. Doktorun bana söylediği tip 1 tip 2 olması insülin üretip üretmemesine bağlıymış. tip 2 olanların pankreası yetmese bile az da olsa insülin üretebiliyormuş bu yüzden ilaçlardaki doz onlara yetiyormuş ve insülin iğnesi kullanmıyorlarmış, fakat bir süre sonra (10-20 sene tam süresi yok tabii ki) tip 1 e çeviriyormuş. Fakat tip 1 hastalarının pankreası hiç insülin üretmiyormuş bu yüzden mecburen iğne veriliyormuş. Yaşla evet alakası yok dedemin yaşı 70ten fazla fakat tip 1 çıkalı birkaç sene oluyor.

Merhaba. Ben de 16 yıllık tip 1 diabetliyim.
Ayrıca Ha1c oranım 6.27. çok dikkat ediyorum ve şekerim iyi gidiyor bu sayede. Tiroidim yüksek ve ilaç kullanıyorum.
Yüzde kaç engelli oranı alabilirim?

Hasimato troid varsa %40 ve üstü alırsınız Şeker ve İkisinin birleşmesinden Dolayı. Levetiron ilacı kullanıyor musunuz _??

ben de tip 1 diyabetliyim,6 ay önce aldım raporumu;%46.ama kolestrol değerim de yüksek çıkmıştı.ikisinin de etkisi oldu.şimdi insülin pompası kullanmaya başladım;şekerim eskiye nazaran daha düzenli.rapor konusunda doktorunuzun desteği önemli,durumunuzu iyi gözlemleyip destek olabilir

Teşekkür ederim. Acaba hangi hastaneye gidiyorsun kontrollere?

cennettas

% 46 özür oranını neye göre aldınız konuyu açarmısınız.

celal bayar tıp fakültesi'nde tedavi görüyorum 3 yıldır.Gerçekten doktorum ve diğer anabilim dalı uzmanları işlerini çok iyi yapıyorlar.

%30tip1 diyabet(ki benim diyabetim brittle diyabet yani düzene girmeyen diyabet demekmiş),%16 da kolestrol ve diğer birkaç yüksek değerlere dayalı

ben de ilk teşhis celal bayarda konuşmuştu.
ancak şu an istanbulda yaşıyorum.

diyabette % 30 özür oranı ile komplikasyon olmayan sizdeki

Bu da benim anlamadığım bi konu. kimisi de diyor ki açlık şekerin 200ün üstünde çıkarsa alabiliyorsun. herkes dikkat etsin o zaman kimse alamasın.

[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]G-Pankreasın endokrin fonksiyon bozuklukları[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]1- Diabetes mellitus[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]a-Diyet ve oralantidiabetiklerle kontrol altına alınan, komplikasyon yapmamış[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3] Tip II Diabetes mellitus 20[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]b-Komplikasyon yapmamışolan, açlık kan şekeri 200 mg’ın altında tutulabilen,[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3] ketoz ve hipoglisemi göstermeyen Tip Idiabetes mellitus 30[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]c-Açlık kan şekeri sürekliolarak 200 mg’ın altında tutulamayan, komplikasyon yapmış[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]ketoz gösteren Tip Idiabetes mellitus 40[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT][FONT=Calibri][SIZE=3]NOT: Komplikasyonlar Balthazard formülü ile eklenir.[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]

evet ben de bu şekilde bilgi aldım internette araştırmalardan. ama açıkçası memnun olmadım

memnun olsakda olmasakta uygulama bu şekilde..

Üst Alt