Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi Dairesi engelli araç alımında tahsil etmediği Ötv ve Mtv geri istiyor..?

PALUMAHİR

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba, 2006 yılında %91,64 oranında Sürekli Sağlık Kurulu raporu aldım, aldığım bu raporla 2012 yılında ikinci ötv indirimli aracımı bayiden satın aldım. Aradan 5,5 geçti Vergi Dairesi şimdi 2012 yılında indirim konusu yaptığı ötv ve mtv yi faizi ve vergi ziayı cezası ile geri istiyor.

Sebebi ise sağlık bakanlığından raporların teyidini resmi yazı ile istemiş olduklarını ve sağlık bakanlığı verdiği cevapta 2009,2011,2014 yıllarında çeşitli nedenlerle rapor aldığımı ve araç satın almama en yakın olan 2011 tarihindeki raporumun oranının % 84 olaması sebebiyle 2006 daki raporun geçerliliğini yitirdiğini ve hatalı indirim konusu yapıldığını söylüyorlar. Bu konuda ne yapabilirim, çok zor durumda kaldım. bana yardımcı olacak arkadaşlar varmı

PALUMAHİR En son alınan rapor bir önceki raporu geçersiz kılar. Arabayı 2012 yılında aldığınıza göre raporu da 2011 yılında yenilemişsiniz. 2012 yılında araba alırken sizin %91,64 oranlı raporunuz iptal edilmiş olup %84 raporunuz bulunmaktaydı. Geçmiş olsun yapılacak bir şey yok sanırım

@PALUMAHİR

İdare "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ"nin 1.5 maddesine göre uygulama yapmış: "Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır."

Ancak bu madde 18 Nisan 2015 tarihinde yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Ondan önce bu şart söz konusu değildi.

Hasılı gelirler idaresi başkanlığının ya da vergi dairesi ceza uygulamak istemişse oranın uygulaması kesinlikle yersiz. Şöyle bir dilekçe ile karara itiraz edin:

" xxx tarihli raporumla xxx tarihinde ÖTV'den muaf olarak satın aldığım araç için tarafıma ceza uygulanacağını xxx tarihli yazınızla öğrenmiş bulunmaktayım.

Gerekçe olarak 2009,2011,2014 yıllarında çeşitli nedenlerle rapor aldığım ve araç satın almama en yakın olan 2011 tarihindeki raporumun oranının % 84 olaması sebebiyle 2006'daki raporun geçerliliğini yitirdiği ve hatalı indirim konusu yapıldığını belirtilmiş.
Ne var ki bu gerekçeye temel olan tebliği olan "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ"nin 1.5 maddesi 18 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Ondan önce bu şart söz konusu değildi. Dolayısı ile aracı aldığım tarihte araç almama temel olan raporun tarihin bir önemi bulunmamaktadır.

Ayrıca ülkemizde sağlık kurulu raporu alım süreçleri çok sorunludur ve haksızlıklar içermektedir. Tarafıma verilen düşük oranlı rapor da hatalıydı ve/fakat itiraz süreçlerinin zorluğundan dolayı (ve bunu yapmam zorunluluk olmadığından dolayı) rapora itiraz etmemiştim. Bunu belirtmemin nedeni ortada bir kötü niyetin olmadığını da belirtmek istememdir.

İş bu nedenle tarafıma uygulanmak istenen cezanın iptalini arz ederim"

Başka amaçla alınan rapor %83 gelince 9 sene önce aldığım arabanın ÖTV'si istendi!?

engelli kızım için üniversite hastahanesinden 2008 yılınmda %91 oranında engelli rapor almıştık burapor doğrultusunda kızım uzerine otv siz bir araba almıştık. 2013 yılında rehabilitasyon merkezine gönderdiğimizde rehibilitasyon programı hazırlamak için rapora baktıklarında bir kısmın eksik oldugunu tekrar rapor almamızı istediler bizde ilçe devlet hastanesinden tam detaylı olmayan rapor için muayene oldugumuzda hastane %83 oranında engelli raporu verdi biz bu raporu sadece rehibilitasyon merkezine verdik vergi dairesi hastahane kayıtlarından %83 luk raporu görmüş ve buna istaneden vergi dairesi aldıgımız aracın ötv sini istiyor.

bu konuda ne yapabiliriz ?
simdiden tesekkurler.

Son düzenleme:
hasan42 durumunuzda bir gelişme var mi?
Benim başıma gelmesinden korktuğum seyle karsilasmissiniz malesef.
Sebep olarak ne gosterdiler? 2008de aldığınız raporda bir sıkıntı var miydi?

başlık evde bakım siz rehabilatisyon diyorsunuz anlamadım

NASIL GÖRMÜŞ VERGİ DAİRESİ NEYE İSTİNADEN GÖRDÜ GÖRECEGİNİ HİÇ TAHMİN ETMİYORDUM BÖYLE BİR SİSTEM VARMIKİ GÖRÜYOR

böyle bir şey mümkün mü ? o zaman bir engelli 15 yıl içerisinde 3 defa ötv indirimli araç alsa, 15 sene sonra rahatsızlığında iyileşme olsa ve engel oranı düşse, aldığı tüm araçların ötv leri geri mi istenecek ?

Rapor tarihindeki oran geçerlidir.Daha sonra iyileşme olsa dahi ötv geri istenmez.Ancak ilk alınan raporda herhangi sahtecilik(EKSİK) varsa bu sonra tesbit edilmişse maliye talepte bulunabiliyor.Maliye ile yüzyüze görüştünüzmü.Sistemde eski raporu göremiyor olabilirler.Zaman içersinde engellilik oranının düşmesi geriye dönük bir ödeme çıkarmaz.

Bu durumla karşılaşan bayağı bir engelli var, Bizim bağlı olduğumuz vergi dairesinde sadece 20 kişi varmış,

Maliye bakanlığı sahte sağlık raporu ile karşılaşmış ve 5 Yıl geriye dönüp sağlık raporlarını incelemeye almış, ve yakaladığına geçirmiş cezayı ve vergi aslını gecikme faizi ile geri istiyor, ( Zamanaşımı 5 yıl olduğundan )

İsteyen uzlaşsın vergi cezasını %80 indiririp vergi aslını ve gecikme faizini ödesin, Alınmayan ötv yi , mtv yi, ve ötv nin kdv yi ödesin diyor.

İsteyen vergi mahkemesine gitsin , mahkeme süreci başlatsın diyor, eğer mahkemeyi kaybedersen vergi cezasınıda tam alıyor.

Kendine engelli oranına güvenen beri gelsin diyor anlaşılan. Aracını satsa bile bu vergileri ödemeyecek engelliler var. NE OLACAK BU DURUM......

PALUMAHİR raporun istenme amacına göre değerlendirilen tıp dalları ve dolayısıyla oran değişebiliyor. 2011 raporunuzda değerlendirilmeyen ancak engeliniz olan bir alan var mıydı? yani 2011'de toplam oranınızı değerlendirmemiş olabilirler. Bir de en son aldığınız raporun oranı nedir?

Hüseyin İlik ,

sağlık raporlarının yılları ve oranları şu şekilde 2006 = % 91 , 2011= %85 , 2012= % 84, 2014 = % 87,

Biz aracımızı 2006 yılındaki '' ötv araç alımı için'' verilmiş ibareli 'sürekli'' olan % 91 lik raporla 2012 tarihinde ötv indirimli aldıkmı, ama 2011,2012,2014 tarihlerinde başka amaçlarla raporlarda aldık. Çünkü 2006 yılındaki raporun amacı araç alımı içindir yazdığından diğer kurumlar kabul etmiyordu.

Maliye bakanlığı geriye dönük sağlık raporlarını incelemeye almış ve , 2012 yılında araç aldığımızda kullanmamız gereken raporun 2011 yılındaki % 88 lik rapor olması gerekli iken siz 2006 yılındaki raporu kullanarak vergi ziayına sebebiyet vermişsiniz diyerek bizleri ve bu durumdaki herkesi, öpüyor...... konuyu açıklıkla ifade edebildim herhalde.

Ha şunuda diyor vergi dairesi, ister vergi mahkemesine dava aç, ister uzlaşmaya gel. Uzlaşmaya gittiğinizde cezadan % 80 indirim yapıyor, vergi aslını ve hangi tarihte vergi vukuu bulmuşsa o zamandan bu zamanada gecikme faizini hesaplayıp tahakkuk düzenliyor. Eğer uzlaşırsanız mahkeme yolu yasaya göre kapalı, burunlarından hiç kıl aldırmıyorlar. siz düşünün diyorlar , bizim uygulamamız bu şekilde.

Ha eğer uzlaşmaz iseniz, vergi mahkemesine yasal süresi içerisinde dava açarsanız ,mahkeme sizi Üst Sağlık kuruluna gönderip yeniden sağlık raporu bile isteyebiliyor oranın ne çıkacağı bile belli değil,, dava sonucu kazanırsanız ne ala, yok kaybederseniz davayı Vergi Ziyayı cezasınıda tam ödersiniz, yani cezadan % 80 indirim alamıyorsunuz. ...Yani öpücük çok .......

PALUMAHİR

Kesinlikle ama kesinlikle haksızca bir uygulama. Asla ödemeyin ve dava açın. Araç alımına temel rapor usule uygun alınmışsa, kimse sizden böyle bir talepte bulunamaz.

Ne yapacağımıza karar veremedik. Biri en son alınan rapor öncesini geçersiz kılar diyor. Biri dava aç kazanırsın diyor. Davayı kazanamazsın kaybersen vergi cezasınıda tam ödemesi cabası. Bizim gibi en az 500 ile 1000 kişi vardır ülkede. Hele bizim neyse Mercedes bmv audi alanlar ayvayı yedi.Vergi dairesindeki Şef bu işin sahte raporlarla araç alımları sonrası inceleme başlanması ile ortaya çıktığını söylemişti. KONUNUN AYRINTILARINI YUKARIDA DETAYLI ATLATTIĞIMDAN TEKRAR ANLATMAMA GEREK DUYMADIM.

Eğer bu durumda olanlar tecrübelerini ve süreci anlatırlarsa diğer arkadaşlara yol gösterir. Ha birde vergi daireleri ile sağlık raporları sistemi online olarak birbirlerine bağlı olacakları 1-2 yıla, artık bu tür sorunlar yaşanmayacakmış. Ama giren kazıklar çıkmaz artık.

durumunda bir gelişme yok ikinci raporda detaylı incelemede yapılmadı sadece ilk alınan %91 lik raporda agır engelli yazmadığı için rehabilitasyon merkezi kabul etmedi ve merkezin aracılığıyla o kısım düzeltilirek detaylı inceleme yapılmadan 1 günde agır engelli olarak verildi

vergi dairesi ile görüştüm maliye bakanlığı tüm türkiyede ötv siz alınan araçların raporlarının tekrar araştırılması içim vergi dairelerine bir yazı göndermiş sorgulama yaptıklarında yeni sistemde alınan tüm raporları görebiliyorlarmış.raporşarın ikiside arac alımından önce alınmıştı Biz bunu resmi hiçbiryerde kullanmadık yani bunun gecerli olacagını bilsek basvurmadan raporu güncelleme yolunu secerdik dediğimde oradaki bayan memur bana hak verdi iki rapora baktıgında 2. raporun detaylı incelenmediğini bazı kısımların incelenmediğini oda söyledi. ama bizim yapacak birseyimiz yok bizde 2 secenek var ya uzlasma yolunu secip pazarlık yapacaksınız dedi yada dava acacaksınız dedi. Bizde dava yolunu sectik

belgelerin mail olarak attım, su an tekrar rapor almak için basvuru yaptık fakat tanıdıgımız bir bashekimrapor alımlarında puanlama sisteminin değiştiğini puanların düşürüldüğünü artık yenilenen raporların 3-4 puan az düşük geldiğini söyledi bizimkini 2 puan düşmesi %90 nın altına düşürecek ve mahkemede bizi zor durumda bırakıracagını söyledi avukat

hasan42

Konu aynı olduğu için, herkes yaşadığı süreci bu başlıkta paylaşsın diye sizin mesajınızı da burayla birleştirdim.

Siz de aşağıdaki minvalde itiraz edin vergi cezasına. Asla ama asla bu cezayı hak etmiyorsunuz.

@PALUMAHİR

İdare "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ"nin 1.5 maddesine göre uygulama yapmış: "Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır."

Ancak bu madde 18 Nisan 2015 tarihinde yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Ondan önce bu şart söz konusu değildi.

Hasılı gelirler idaresi başkanlığının ya da vergi dairesi ceza uygulamak istemişse oranın uygulaması kesinlikle yersiz. Şöyle bir dilekçe ile karara itiraz edin:

" xxx tarihli raporumla xxx tarihinde ÖTV'den muaf olarak satın aldığım araç için tarafıma ceza uygulanacağını xxx tarihli yazınızla öğrenmiş bulunmaktayım.

Gerekçe olarak 2009,2011,2014 yıllarında çeşitli nedenlerle rapor aldığım ve araç satın almama en yakın olan 2011 tarihindeki raporumun oranının % 84 olaması sebebiyle 2006'daki raporun geçerliliğini yitirdiği ve hatalı indirim konusu yapıldığını belirtilmiş.
Ne var ki bu gerekçeye temel olan tebliği olan "ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ"nin 1.5 maddesi 18 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı ve yürürlüğe girdi. Ondan önce bu şart söz konusu değildi. Dolayısı ile aracı aldığım tarihte araç almama temel olan raporun tarihin bir önemi bulunmamaktadır.

Ayrıca ülkemizde sağlık kurulu raporu alım süreçleri çok sorunludur ve haksızlıklar içermektedir. Tarafıma verilen düşük oranlı rapor da hatalıydı ve/fakat itiraz süreçlerinin zorluğundan dolayı (ve bunu yapmam zorunluluk olmadığından dolayı) rapora itiraz etmemiştim. Bunu belirtmemin nedeni ortada bir kötü niyetin olmadığını da belirtmek istememdir.

İş bu nedenle tarafıma uygulanmak istenen cezanın iptalini arz ederim"

Anlattıklarınıza göre 2006 yılında aldığınız rapor usulüne göre alınmış ise 2006'dan sonraki raporların da ÖTV indirimi maksadıyla alınmadığından, 2015 yılında çıkan hüküm sonraki uygulamaları kapsadığından iyi bir savunmayla davayı kazanacağınıza kesin gözüyle bakıyorum. Vergi Dairelerindeki memurların çoğu konulara vakıf olmadıklarından bu tür sorunlar yaşanmakta ve davaların neredeyse tamamı mükellef lehine sonuçlanmaktadır ama memurların bundan bir kaybı olmadığı için hemen dava edebilirsiniz lafını kullanırlar.

ötv indirimli araç aldıktan sonra ceza yedim. dikkat edin.

İyi günler;
ben 2016 yılında ötv indirimli otomobil satın aldım. bugün bana vergi dairesinden gelen bilgi ile "aracın ötv si olan 26 bin ile aynı miktarda cezası 26 bin olmak üzere 52 bin ceza kesilmiştir" denildi.

nedenini araştırdığımda ise bana 2 tane engelli raporum olduğunu 1. raporun 2005 yılında yüzde 95 oranında, 2. raporun ise 2009 yılında yüzde 88 oranında olduğunu, araç alacakkende en son raporun ibraz edilmesi zorunlu olduğunu söylediler ve son rapor da yüzde 90 üzeri olmadığı için ceza bundan dolayıymış.

benim 1. raporum yüzde 95 oranında ve sürekli rapordu.
2. raporu ise devlet destekli "ayağa kaldırabilen akülü sandalye alabilir" olması için almıştım ama 2. raporumda ayağa kaldırabilen akülü sandalye alması uygun değildir yazınca bende o raporu hiç kullanmayarak çöpe attım ve üzerinden de 9 yıl geçtiği içinde unuttum böyle rapor aldığımı. aracı alırken de 2005 deki ilk raporu kullandım.

bu kesilen cezadan dolayı çok mağdurum ve psikolojim bozuldu.bu konuda ne yapabilirim?
ayrıcada son zamanlarda bu türden çok ceza yazılan olduğunu duydum. lütfen bu konuda mağdur olan herkes , bimere ve cumhurbaşkanlığına yazı yazabilir mi?

Arkadaşlar bizlerin bir kamuoyu oluşturmamız lazım. Ben gerçekten son raporun verilmesi gerektiğini bilmiyordum. benim gibi çok kişi olduğunu tahmin ediyorum. devlet yönetmelikte 1 defaya mahsus af çıkarabilir. yeterki bir kamuoyu oluşturabilelim. onun için de güçlerimizi birleştirmemiz lazım. fikirlerinize de ihtiyacım var

Gecmis olsun.bende de 90 oranli diyaliz raporu var ancak 2.bir rapor almadim.nakil oldum gecen sene.bu sene ayni raporla arac alabilirmiyim.alirsam ayni sekilde ceza yermiyim

Bulent beyin benim durumum ile ilgili olarak dusuncelerini ogrenmek istiyorum.daha once yanilmiyor isem alinabildigi yonunde yorumlar vardi.yardimci olursaniz cok sevinirim.bir ceza ile karsilasmak istemiyorum.tesekkurler

OturanBoğa teşekkürle mesajinizi avukata gösterdim dava sonuçları beklicez bhsahin dediği bimer, cimere de yazacam birde

arkadaşlar ben sadece bimere cimere değil bulunduğum ilin valiliğine de yazdım. hatta çarşamba günü de kaymakamla görüşeceğim. sizlerde bu yolları takip edip durumumuz Ankara'ya iletilirse yönetmeliğe eklenecek geçici 1 madde ile hepimizin sorunu çözülür.

bhsahin

eğer aracı aldığın tarihte o %88li rapor elinde mevcutsa sana geçmiş olsun usta.

Arkadaşlar tekrar merhaba, ben vergi dairesi ile uzlaşarak vergi borcunu tahakkuk ettirdim ve ödemeye başladım. Mahkemeye verip dava açmayı düşündüm ama dava sonucunun ne çıkacağı belli değil, eğer davayı kaybedersem vergi cezasının tamamını ve mahkeme masraflarıda katlanacağından vazgeçtim. Ama cimere durumu bildiri bir yazı yazdım, onlarda maliye bakanlığına bildirdiler. sonuç ne olur bilmiyorum. SİKİNTİLİ BİR SÜREÇ . ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN

Arkadaşlar son rapor geçerli olacağı için bu hususa dikkat etmeliyiz. Özellikle sürekli raporlarda önemli bir husus.
hasan42

Aracı aldığınız yıl %91 lik rapor vardı. Nasıl ötv yi geri istiyor anlamadım. Bir de zamanaşımı definde bulundunuz mu?

PALUMAHİR

Yukarıda yazdığım mantıkla davayı kaybetmek mümkün değil. Bugün karpuz yemeyi yasak edip 10 yıl önce karpuz yiyen insanlara ceza vermek ne kadar hukukla bağdaşırsa, bugün bir yasa çıkartıp geçmişse doğru uygulamak da o kadar hukukla bağdaşır.

Bence ombudsman'a yazın hiç değilse ve ödediğiniz cezayı geri isteyin

Sayın oturanBoğa; öncelikle ilginize teşekkür ederim. Kamu denetçiliği kurumuna başvurumu yaptım. sonucunu merakla bekliyorum.
Ama pek umutlu değilim. çünkü vergi dairesi ile uzlaşma yaparsanız mahkeme ve dava yolları kapalı diye biliyorum. Bizde uzlaşarak , vergi taahkkuk ettirdik. hiç olmazsa cezanın % 20 sini ödeyeceğiz, ama 5,5 yılın geriye dönük yasal faizide indirim konusu yapılan vergi kadar tutuyor nerede ise.

ha biz dava açmak istedik, avukat dosya başı 3.500 tl istedi. ötv ayrı mtv ayrı dava dosyası ha birde ötv nin kdv si var yani 3 dosya 10.000 tl avukat ücreti. mahkeme ,vekalet masrafları derken 12.000 tl. de yani bizim toplam vergi borcunun 3/1 eder.

Sonuç: Dava açtın davası kaybettin diyelim... vergi aslı,vergi cezaları , yasal gecikme faizi , avk,mahkeme gitti geldi masrafları derken , g... girip açılan şemsiye misali olurduk herhalde....

Üst Alt