Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi Dairesi engelli araç alımında tahsil etmediği Ötv ve Mtv geri istiyor..?

merhaba arkadaşlar kesinlikle doğru bu konuda çok çok mağdur arkadaşlar var en kısa zamanda kamuoyu oluştulması lazım çok etkili olacağına inanıyoru

Böbrek nakli olan ötv indirimli araç alabilirmi

Bülent bey merhaba.böbrek nakli olan bir arkadasim var nakilden once raporu yuzde 90. Nakil sonrasi rapor almadı.Baskada raporu yok.elindeki 90 raporla otv indirimli arac alabilirmi.yasal yonden bir sikinti yasar mi.raporu 2013 de aldi.lütfen bilgi verirmisiniz

ben cimer ve kamu denetçiliği kurumlarına durumu belirtir yazıları yazdım, sonucu bekliyorum, diğer arkadaşlarda yazarsa etkili olabirilir.

@Atila.1

Bunu kesinlikle denemesin. Araştırma yapılırsa vergi, ceza ve gecikme faizi ile karşılaşır. Ayrıca vergi mahkemesinde kazanma şansı da çok düşük.

Arkadaşlar bu konuda çok başlık var ve aynı mahiyette çok soru geliyor o nedenle toparlayıp genel bir bilgi vermekte fayda var.

Öncelikle kendimi tanıtayım. 1985 yılından beri t12 seviyesinden omurilik felçliyim. 2016 yılına kadar vergi dairelerinin vergi davaları bölümünde görev yaptım. 2016'da emekli oldum daha çok vergi ve mali hukuk alanında serbest avukatlık yapıyorum. yani bu konuda söyleyeceklerim hem mevzuat hem de tecrübe ile sabittir.

ÖTV KONUSU:

Şu ara maliyenin eski raporları inceleyerek kendine göre uygun olmayan istisnaları reddedip vergi farklarını isteme uygulaması var bildiğiniz gibi. Ancak burada işlemler öncelikle usuli yönden hatalı yapılıyor. Şöyle ki;

-Öncelikle geri istenen ÖTV eğer aşağıda belirteceğim iki durum yoksa engelliden istenemez! ÖTV mükellefi olan satıcıdan istemesi gerekir. Ha satıcı size rücu eder etmez dava açar açmaz (bunu da kazanma garantisi yok) ayrı mesele ama mevzuata göre durum kesin olarak bu. Vergi dairelerinin bir kısmı bunu bilmiyor. Peki hangi durumda vergi engelliden istenebilir?

a)Eğer engelli, aracı aldığı sırada en yakın tarihli raporunu değil, geçersiz hale gelmiş (sürekli olmayan rahatsızlıklarda iyileşme vs) eski raporunu sunarsa,

b)Aracı sürekli olarak üçüncü bir şahsın kullanımına tahsis ederse.

Eski rapor yeni rapor konusu ise daha karışık. Öncelikle raporun işlemden kalkması için sürekli ibaresi içermemesi ve aynı tıbbi alan değerlendirmelerini içermesi gerekir. Sadece başvuru amacı doğrultusunda örneğin nörolojik değerlendirme yapılmış ortopedi yapmamış ise toplam oran otomatik olarak düşer. Yeni raporunuzda tüm engellilik alanlarınızın değerlendirildiğinden emin olun.

Bir de oranlara dair yönetmelik değiştiği için hastalığı değişmeden oranı değişenler var ki, bunlar da konuyu önce idari yargıya sonra da anayasa mahkemesine götürebilir. zira örneğin 2012 de eski yönetmeliğe göre araç alan a şahsı, aynı engelliliğe sahip olduğu halde 2016 da araç almak isteyen b şahsından avantajlı hale gelebilecektir. burada eşitlik ilkesi ihlal edilmiştir.

MTV KONUSU:

Bu konuda da spekülasyon çok ancak net olan bir şey var ki engeli nedeniyle ÖTV'den muaf olan kişi MTV'den de muaftır. Bazı vergi dairelerinin farklı uygulamaları olabilir ancak mevzuata göre olması gereken budur.

Peki bu konularda mağdur edilenler ne yapacak? Mutlaka ama mutlaka yasal haklarınızı kullanın. Öncelikle olumsuz yanıt veren birimin bir üst birimine mutlaka yazılı olarak başvurun. O da olmaza dava açın, vergi mahkemeleri bu konuda oldukça hassastır. Önemli olan istisna şartlarını taşıyıp taşımadığınızı doğru olarak tespit edebilmektir.

Hüseyin İlik

Çok sağolun bilgileriniz için. Benim bir konuda bilgim yok yardım eder misiniz?

bana son raporu ibraz etmediğim için ceza geldi. Bende dün yeni rapor aldım "ötv indirimden yararlanır" yüzde 90 oranında.

biliyorsunuz ötv indirimli araç aldığınızda 5 yıl boyunca satamazsınız. ötv sini öderseniz satma hakkını elde ediyorsunuz ama 5 yıl boyunca ne olursa olsun ötv indirimli sıfır araç alamazsınız.

sorum şu; ben bu cezayı ve ötv yi ödesem son raporu ibraz etmediğimden dolayı olanı. o zaman 2016 da aldığım ötv indirimli araç almam yok hükmünde olur mu? yani yeni aldığım raporla gidip araç alabilir miyim?

Mantığım bana evet diyor ama yasalar ve devlet ne diyor?
Bilgisi olan arkadaşlar yazabilir mi

belki de böyle bir çıkış yolu bulabilir ötv cezası alanlar.

bhsahin

Aşağıdaki Özelgeye göre 5 yıl dolmadan ÖTV sini ödeyerek taşıtı satmanız durumunda, ÖTV den muaf yeni bir taşıt alamıyorsunuz.

ÖTV'den istisna olarak satın aldığı aracı beş yıllık süre geçmeden ÖTV’sini ödeyerek satan engellinin, söz konusu aracın ilk iktisabından itibaren beş yıl geçmeden yurt dışından ÖTV'den istisna olarak araç ithal edip edemeyeceği hk. | Gelir

Bu çerçevede, Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde düzenlenen malul ve engellilerin taşıt alımlarındaki ÖTV istisnası, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere uygulanmaktadır. Bu uygulama kapsamında istisnadan yararlanan kişilerin beş yıllık süre dolmadan tekrar istisnadan yararlanmaları; söz konusu taşıtların ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılması ile bu taşıtların Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri kapsamında iade edilmesi halleri hariç olmak üzere mümkün değildir. İstisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların bir başkasına devredilmesi nedeniyle ÖTV'nin ödenmiş olması, beş yıllık süre dolmadan tekrar istisnadan yararlanılmasına imkân vermemektedir.

bu maddeyi bende biliyorum. zaten yazımda da söylemiştim. benim sorum şu; sen o ötv istisnasından yararlanman hata diye ceza yazdılar. o cezayı ödediğimde ötvsi ile birlikte, 2 yıl önce yararlandığım ötv indirimi yok hükmüne düşebilir mi? eğer düşerse şuanda bana yeni rapor verdiler 90 üzeri onunla araç alacağım.

eğer böyle bir durum olursa ceza ile karşılaşan arkadaşlar mahkeme yolu ile itiraz ile uğraşmazlar.

Zannımca zaten maliye cezayı neden yazıyor, Hakkın olmayan bir indirimi kullandın diye. Hal böyle olunca o aracı ÖTV den muaf almış olmuyorsunuz. Yine zannımca yazdığım sebeple yeni raporunuzla alacağınız araç için ÖTV den muaf olmanız lazım. Ama Gelir İdaresi ne der bilinmez.

Peki bu durumun olup olmayacağını hangi kurumdan teyit ettirebiliriz? Eğer bunu teyit ettirde elimde resmi bir yazı olursa uzlaşma yoluna gideceğim.

bhsahin

Aşağıdaki yerden kayıt olup, online olarak özelge talebinde bulunun. Elinizde özelge olması iyi olur. Sonradan cezalı işleme maruz kalmazsınız.

Özelge (mukteza) yeni bir vergi normu getirmez, var olan normların açıklanması amacıyla kullanılır. Bu haliyle vergi hukukunun açıklayıcı, başka bir deyişle yardımcı (ikincil) kaynağı niteliğindedir.[1] İkincil bir kaynak olma niteliğine rağmen, usulüne uygun şekilde temin edilen özelge, mükellef açısından bir takım hukuki ve mali sonuçlar doğurmaktadır. Bunlardan birincisi, özelgeye konu işleminin sonradan vergilendirilmesi gerektiği anlaşılsa bile, özelgeye uygun hareket eden mükellefin söz konusu işlem nedeniyle vergi cezasına ve tarh edilen vergiler için gecikme faizine muhatap olmamasıdır.

Kaynak: https://vergidosyasi.com/2017/09/27/ozelgenin-muktezanin-hukuki-etki-ve-sonuclari/

https://ivd.gib.gov.tr/tvd_side/mai...926bc259dbc75e39dd8e202535fd70a7098396c74a6f7

Kutgaru

yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Önceden özelge yazmadığım ve istemediğim için nasıl yazacağımı bilemiyorum. örnek özelgelerde de bulamadım anlatacağım konuyu. bu konuda da yardım eder misiniz?

Sistem üzerinden başvuru yapacaksınız zaten. Sizi yönlendirecektir. Raporunuzun ve diğer belgelerin fotoğrafları olsun elinizde, onları da yüklemenizi istiyor sistem. Özelge başvurusu basit, yönlendirme kısımları sonrası açıklama yerine durumunuzu detaylı anlatın, değerlendirirler.

Ben 14.03.2018 de başvurdum ama halen cevap gelmedi.

Çok afedersiniz ama bi cacık olmaz bence. Ben cimer,bimeri,ostman, email olarak yazdım. Onlarda konuyu maliye bakanlığına ilettiklerine dair mesaj yolladılar. Bakalım süreç ne olacak,,, ama bizim vergi borcumuza faiz işlemeye devam ediyor, vergi dairesi ödediğimizi geri ödermi bize, e haciz veya icra takibi başlatırmı, oda cabası. vergi dairesi paranız oldukça ödersiniz diyor. Taksitlendirme yapmıyor,,, artık 2 senedemi öderiz ....sıkınlılı süreç bizleri bekliyor.

bhsahin

Öncelikle ne kadar memur varsa o kadar da kanun var demişler ki doğrudur. Aslında cezalı olarak ödediğiniz ÖTV sizin istisnadan yararlanmadığınız anlamına gelir ki, bu durumda uygun bir raporla istisnadan yararlanarak araç alabilirsiniz. Ancak dediğim gibi vergi dairesi olmaz da olmaz diye tutturursa yine dava açmak zorunda kalacaksınız. özelge istemek bir çözüm olabilirse de size gelen cezaya dava açmak için 30 gününüz var, özelge gelene kadar bu süre geçer. özelge de olumsuz gelirse yandı gülüm keten helva.

Bu nedenle dava açmanızı tavsiye ederim,zira son raporla %90 oranı almışsınız. Açacaksanız 30 aman 30 güne dikkat!!!

Eğer dava açmayıp ödeyecekseniz de uzlaşmaya başvurun ki en azından vergi ziyaı cezasını indirimli ödeyin.

Huseyin bey arkadasin elinde 90 oranli rapor var baska da sistemde rapor yok vergi dairesinde ne gibi sikinti olabilir 90 oranli raporla arac alma hakki yokmu

Sonucta yasal olarak alinmis 90 raporu var.bulent beyin de alabilirsiniz yonunde cevaplarini hatirliyorum.

Atila.1

Var da aracı aldığı zaman mevcut olan raporu %90'ın altında. Zaten cezayı da bu gerekçeyle kesmişler. Kesilen ceza kesinlikle yasal değil ama vergi dairesi yeni raporla ikna olup cezayı kaldırmazsa dava açmak gerekecek.

Hüseyin İlik

Doğru söylüyorsun 2016 da aracı alırkenki son raporum 88 oranında idi. Ceza yazmalarının nedeni de ötv haketmediğim raporumun olması. O zaman cezamı ve ötvmi ödersem 2016 daki ötvden yararlanmam yok sayılır bende yeni aldığım raporla ötv indirimli araç alabilirim. Böylelikle herhangi bir zarara uğramadan bu işi atlatabilirim. Mantık bunu diyor :)

bhsahin

Siz yine de yeni raporunuzla gidip vergi dairesi ile görüşün. Yeni rapora göre vergi ve cezayı kaldırıp kaldıramayacaklarını sorun, gerekirse dilekçe verin. Ayrıca vergi ve cezayı öderseniz yeni raporla yeniden başvurma hakkınıza dair de teyit alın. Bu arada ödeyecekseniz uzlaşma talebinde bulunmayı unutmayın.

Bununla birlikte yeniden faydalanmaktansa 2016 daki istisnayı geçerli kılmakta fayda var, zira yeni istisnaya 3 seneniz kalmış. 2 seneniz boşa geçmiş olacak. Yeni raporunuzla bunu vergi dairesine kabul ettirebileceğinizi tahmin ediyorum. Etmezlerse de mahkeme yolunu göz önünde bulundurun, zira elinizdeki raporla kazanma şansınız çok çok yüksek.

Her durumda başarılar.

bhsahin

aynen yapman gereken o gibi. Cezayı ödeyip araçtan şerhi kaldırt ve o aracı sat. Tekrar elinde rapor ile de ötvsiz araç al.

Arkadaşlar bugün Kayseri vergi dairesine gittim. Durumumu biliyorsunuz 2016 da araç alırken son raporu ibraz etmediğim için ötv ile cezası gelmişti.

1- Sadece Kayseri'de son 2 ayda 50'ye yakın engelliye ceza kesilmiş. Kimileri mahkemeye gitmiş. kimileri uzlaşmaya.
2- Ordaki uzmanların bana önerisi "Uzlaşmanın son gününe kadar bekleyin. Son günü uzlaşmaya gidin bizde sizleri uzlaşma komisyonuna oldukça geç gönderelim haziran temmuz gibisine, çünkü bakanlığın önünde sizlerin bu konu hakkında dosyası var o zamana kadar bir karar gönderme ihtimalleri var" dedi.
3- "yüzde 88'lik raporu veren hastanenin bulunduğu sağlık müdürlüğüne gidebilirsiniz. orda yapmanız gereken hem 88'lik rapora bir itirazda bulunun hem de o yüzde 88'lik raporun 2015 de çıkan yeni ötv yönetmeliği tarihine göre güncelleştirmeyi isteyin" dediler. yani 2009 da aldığım rapor o zamanki rapor yönetmeliğine göre 88'dir ama 2015'deki yönetmeliğe göre 90 üstü olma ihtimali var. " bu 90 üstü çıkarsa dosyanıza koyarız faydası olma ihtimali yüksek olur." dedi.
4- Şuanda yeni bir rapor aldığımı söyledim onlar da "yeni aldığın rapor bizde geriye dönük işlemlerde işlemez" dedi.
5- Bu cezayı ve ötv sini ödediğimde bile 2016 aldığım araçtan dolayı ötv'den faydalanmış durumuna mı düşüyorum? diye sordum. onlarda hayır dediler, "biz zaten ötv'den faydalanamadığın için ötv ve cezasını yazdık" dediler. bende "geçen hafta yüzde 90 lık rapor aldım"dedim."yeni aldığın raporunla şuanda bile ötv indirimli araç alabilirsin." dediler.

İzleyeceğim yolu anlatayım sizlere;

haftaya Yozgat sağlık müdürlüğüne gideceğim. Onlardan 2009 daki raporumun 2015 yönetmeliğine göre güncelleştirilmesini isteyeceğim. sonuç olumlu olumsuzda olsa uzlaşmanın son günü uzlaşmaya başvuracağım. eğer yozgat sağlık müdürlüğü 90 üstü vermişse onu da onlara sunacağım. en geç verebilecekleri tarihte uzlaşma komisyonuna gireceğim. uzlaşmada bakanlıktan yazı gelip gelmediğini, alabildiysem yozgat sağlık müdürlüğünden 90 üstü günceleştirilmiş rapora dayalı cezanın iptalini isteyeceğim.

bakanlıktan yazı gelmezse ve güncelli rapor ile iptal olmazsa, cezada uzlaşacağım. söylediklerine göre "ötv tam alırız. cezanın da 80'ini sileriz." dediler. bu durumda şuanki aracımı satacağım. aynı arabamın ötv indirimli sıfır olarak alacağım. aradaki fark ile de cezanın tamamına yakınını ödüyorum.

Yani arkadaşlar; şuanda 90 üstü rapor aldıysanız mahkemeye gitmezseniz az zararınız oluyor hatta ileride kara geçebilecek bir durum bile oluşabiliyor. ama mahkemeye giderseniz sonu belli olmayan bir yola giriyorsunuz.

Arkadaşlar, bu konuda güncel bilgilere ulaştıkça buraya yazın lütfen

Son durumumumu bildireyim, Cimerden cevap geldi; cimer , maliye bakanlığına yazmıştı, bakanlıkta gelir idaresi başkanlığına iletmişti müracatımı, Bugün Gelir idaresi cevap vermiş: ve Vergi dairesini haklı bulmuş, sebebi ise son aldığım sağlık raporumu ibraz etmem gerekirken , etmediğimden vergiyi, cezasını ve faizini ödememin gerektiğini sonuç olarak belirtmişler... YANİ BU DURUMDAKİ HERKESE ÇOK BÜYÜK GEÇMİŞ OLDU, PARDON OLSUN.......

Arkadaşlar, bu konuda güncel bilgilere ulaştıkça buraya yazın lütfen

Engellilere tanınan ötv muafiyetine rağmen araç alımındada vergi idaresinin sonradan alınan ikinci raporda engel durumu düşmüş bahanesi ile tarhettiği vergilerin iptalleri için ilk açtığımız mtv ötv kdv davalarında kararlar uyap sisteme yüklenmiş, tarhiyatlar ve cezalar iptal edilmiştir. Darısı diğer benzer mağduriyet yaşayanların başına. Adalet er yada geç ya burada ya ukbada illa ki tecelli eder. Bu konu şükür ki ahirete kalmadı

o adrese atacağım; ama mahremiyet açısından siz başkası ile paylaşacak olursanız, davacı adını karartın lütfen. Avukat olarak bendenizin bilgileri durabilir.

bende paylaşayım, biz vergi affına müracaat ettik, cezaları ,faizini sildiler, vergi asıllarını ekim 1 itabari ile ödedik.

bizim durumuzda olan çok kişi vardır. cezadan ve gecikme faizinden kurtulduk hiç olmazsa. Şimdi Ödediğimiz bu vergiye dava açsak , haksız alındı bizden diyerek bu iptal davalarını örnek göstersek geri alabilir miyiz sayın avukatım. Birde Vergi dairesi bu davaları bir üst mahkemeye götürüp iptal ettirebilirmi.

ayrıca vergi mahkemesi yeniden sağlık raporu istedimi ? engelilik halinin tespiti için... eski raporları dikkate alarak mı karar verildi.

Üst Alt