Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi Dairesi engelli araç alımında tahsil etmediği Ötv ve Mtv geri istiyor..?

PALUMAHİR

Yapılandırmadan yararlananlar dava açma hakkından vazgeçiyor. Lakin uzlaşma komisyonu farklı olurdu.

OturanBoğa

Bülent Hocam mahkeme kararını özel bilgileri gizleme yaparak yayınlarmısınız, bizde okuyalım ne yazmış mahkeme.

hepinize geçmiş olsun trajikomik bir durum normalde şahıslar kanunun açıgını bulur devletten haksız yere karar aldırır. bu sefer kamu kurumu kanunun açıgını bulmuş şahıslardan para alıyor. benim aklıma yatmadı bu iş benimm bildigim %40 raporu olan biri ötvsiz ve mtvsiv araç alabiliyor bu ceza kesilen kişilerin %40 üzerinde raporu var. bu kişi aracı alırken %90 mış raporu tamam orada kendisi degilde yakınları başka kişiler kullanacak buda tamam ama sonradan alınan rapor düşükse bile bu haktan yararlanmıcak anlamına gelmez çok çok trafikge çıkışı yasaklanır özel donanım takılması ve bunu tescil edilmesi istenir.mantıklı olan bu. bence mahkemeye gidilse ve eşitlik ilkesine uymadıgı anlaşılır...

Bölge mahkemesini onaylarsa ne ala,,, lütfen sonuç kesinleşince buradan paylaşırmısınız.

İsmail Bey Kolay gelsin, Mardinden yazıyorum Belden aşağı felçliyim. 2006 yılında aldığım ağır parableji yüzde 95 oranında raporumla araç aldım 5 yılı doldu ve sattım.

2016 yılında tekrar araç almak istediğimde bayi benden yen formatlı rapor istedi tekrar heyete girdim, ve yüzde 92 oraında rapor aldım.Ve tekrar araç aldım.

Dün tarafıma vergi dairesinden vergi ziyan cezası geldi benden 2012 de aldığım aracın 5 yıllık mtv sini ve yine 2016 da aldığım raporla son aldığım aracın mtv sini geri istiyor. Gerekçe sahte raporla araç aldığımı beyan ediyor.

Hiç bir şekilde sahte rapor almadım usulüne uygun şekilde heyete girdim ve her iki raporuda bu şekilde aldım.Her iki raporda hastanede mevcuttur.

Ben bunu mahkemeye vereceğim.Sizden ricam mahkemeye itiraz için raporlarımın usulüne uygun alındığını ve sahte olmadığını beyan etmem için bir itiraz dilekçesi sunarsanız duacınız olurum.Allag razı olsun. email: azizravza@gmail.com

azizravza

Kesinlikle mahkemeyle uğraşma. Atla arabana ve vergi dairesine gidip müdüre çık. Seni görünce durumu anlar ve inisiyatif kullanıp durumu çözer. Daha doğrusu umarım çözer. Mahkeme süreci çok uzun olur zira.

azizravza

Sayın OturanBoğa'nın dediği gibi yapmanız kestirme çözümdür.
Dava yolu için size gelen ödeme emrine 15 gün içinde itiraz etmeniz gerekiyor. Vergi Mahkemesine hitaben borcunuzun bulunmadığını ve tarhedilen vergilerin hukuka aykırı olduğunu yazın ve borcun iptalini talep edin.

Bendeniz de avukatım ve bu davayı avukat aracılığı ile açmanızı öneririm. Mardin'de baroya sorarsanız sizi yönlendirirler.
Afiyet dilerim

'%90 engel raporu ile ötv muafiyetli araç alan dovn sendromlu engelliden sen daha sonra yeni rapor almışın, oran %85e düşmüş öde şu ötv'ni diyen sistemin zulmünü maalesef ancak dava yolu ile engelleyebiliyoruz' demiştim ya, vergi dairesi sen gel 25000 ödeme 8000 liraya bu defteri kapatalım demiş ve çocuğun babası ya davayı kaybeder ve hepsini ödemek zorunda kalırsam korkusu ile vergi dairesinin teklifini kabul etmiş.
Çünkü bendeniz bir avukat olarak kesin kazanırsın dememişim. Diyemem çünkü biz de aynı hadisede farklı kararlar çok olabiliyor ve %100 haklı da olsak davamızda kesin kazanırız diyemiyoruz avukatlar olarak. Benzer 10'dan fazla davayı kazandığımızı söylesem de garanti vermiyorum diye 8000'e razı olan engelli babasının vebali bendeniz de olmasa gerek. Bu hurda sistemi koruyan kollayanlar da olsa gerek, ne dersiniz?

Diyorlar ki, bu engelli vergi istisnasını suistimal edenler var. E iyi de bu suistimali engelleme görevi de devletin. Bendeniz birçok engelli için davalar açtım ki bırakınız araba kullanmayı tek başlarına sokağa bile çıkma durumları yok ve bunlara sonra aldıkları raporda oran düştü diye vergi tahakkuku yapıyor sistem. Hepsini iptal ettirdik şükür de bir de böyleleri var ya davayı kaybeder ve hepsini ödemek zorunda kalırsak diye ölümü göstererek sıtmaya razı etmesi bir devlete yakışmıyor.

sahte rapor aldınız diye suç duyurusunnda bulunulmuyormu.. sahte evraktan yargılanılmıyormu..
madem evrakda sahtecilik var neden hukiki işlem yapılmıyor

mustafa-toprak

Suç duyurusu ihtiyari, memur hakkında bilgi sahibi olduğuna inandığı yolu tercih eder ve somut olayda olduğu gibi de çuvallarlar. Yani raporda sahtecilik olmadığını bildikleri için, yanlış yorumladıkları mevzuatları ile iş görüyorlar. Kaç kişi dava açacak da düzelttirecek ile de Devlet, ayıbın daniskasını yapıyor.

şimdi biz faziyle cezasıyla ödedik bu cezayı. bu raporlarla bu haktan faydalanma hakkınız yok dendi.
mantık diyorki ozaman biz uygun raporla 5 yıl dolmasada yeni indirimli araç almamız lazım.. çünkü bu hakkı kullanamadık.
ama yok alamazsınız diyorlar 5 yıl dolmadan olmaz. bu çok saçma değilmii.. bu kanunda alamazsın diye bir atıf yokk diyorlar ama alamazsın diyede bir atıf yokk.. bence biz engelliler budumda olanlar özellikle bu konu hakkında özelge istesinler alır vrya alamaz diye kesin bir tanı koydunsunlar.

engelli aracına sonraki rapor gerekçe edilerek tarh edilen verginin iptali kararı onandı.

ismailarslan

hocam bana 52 bin tl ceza yazılmıştı. uzlaşmaya gitmedim ama vergi affı çıkınca o dönem bende risk almayarak vergi affına başvurdum. ceza 13 bin tl ye düştü. taksitlendirdiğim için önümde ödemediğim 13 taksit var. bu çıkan karar ile birlikte önümdeki ödemeleri iptal ettirme hakkım var mı ve ödediğim paraları alma imkanım var mı

Biz ihbarnameye dava açtık, Sizin olay farklı. Şunu yapabilirsiniz, Vergi Dairesine bir dilekçe ile başvurursunuz ve vergi hatası bağlamında ödememeniz gereken bir ödeme yaptığınızı, yaptığınız ödemenin iadesini ve yapılandırmanın iptalini talep edersiniz. Daire reddederse veya 60 gün cevap vermezse dava açabilirsiniz. gerçi mahkeme üst makama gitmediğiniz için dava dilekçenizi Maliye'ye gönderir, ama süreç devam eder. sonuçta alabilirsiniz diye düşünüyorum.

Konuyu görünce bende sorayım dedim 6 senesi dolan engelli aracımı dün itibariyle sattık. Arabayı alırken kullandığım raporun oranı %92 di. Fakat raporda çalışamaz yazdığı için 2 sene sonra EKPSS ye girmek için yenilemek zorunda kaldım. Onda da orann %72 ye düştü sonra EKPSS ye girip atandım. Bu seferde raporda ağır engelli ibaresi olduğu için ehliyet alamazsın dediler. O yüzden tekrar yeniledik şuanda oran %36 ve 2 yıl süreliye düştü ehliyeti de aldım. Yani konuda ki yorumları okudum içimde bir kuşku oluştu. Bizede sonradan ceza gelebilir mi?

EnemyHunter

İlk araç alımında engel oranının yeterli olması kafi. sonra yeni bir araç alacağınızda yeni rapor gözetilecektir.

Sanırım müsait değilsiniz o yüzden aramadan kısaca konuyu özetleyeceğim ....2009 tarihli %94 özürlü sürekli raporumuz var sonrasında bilmediğimiz yada unuttuğumuz %77 Oranlı raporumuz var.2015 te vasi tayini için mahkemeye verdik ve olumlu sonuç aldık 2016 Mart ayında bölge hastanesinden %94 raporun üzerine araç aldık .hastamız 1,5 senedir vefat etmiş.perşembe vergi dairesi tebligatı aldık.müdür beyle konuştuk 2 yol varmış.1. Uzlaşmaya gitmek 30000 ana para ceza faizle 60000 buluyor uzlaş mayla 35 civarı olabilirmiş.2. Yol Mahkeme mahkemeyi kazanırsak borç sıfırlanır kaybedersek hiç indirim olmadan hepsini ödemek zorunda olacağız ...not hastamız yatalak,evde bakım hastası,bakım maaşı ve özürlü maaşı olan son iki senesini mama ile beslenen ayda bir mama hemşiresi olan ve evde bakımın ayda bir geldiği biriydi Bu konuda ne yapılabilir saygılar

Eumut

Bu konuda açtığımız tüm davaları kazandık. Kararlar yüksek mahkemede de onandı. Dilerseniz bendenize ulaşın, dava yolu ile bu tarhiyatların iptalini talep edelim yargıdan inşallah. Av. İsmail Arslan Kayseri Barosu

Not: Tebliğat sonrası 30 gün içerisinde dava açılması gerekiyor.

ismailarslan
Yukarıda verdiğiniz iki cevap birbiriyle çelişmiyor mu ?
EnemyHunter ilk aracını alırken rapor oranı %90 üzeri imiş, sonraki raporla 90 altına düşmüş.
Cevabınızda "ilk aracı alırken rapor oranınızın yeterli olması kafi, sonra yeni bir araç alacağınızda yeni rapor gözetilecektir" demişsiniz. Yani yeni tesis edilen ÖTV muafiyetinde son raporun geçerli olduğunu kabul etmişsiniz.
Fakat aşağıda ise Eumut arkadaşa "bu konuda açtığımız bütün davaları kazandık, bana ulaşın" demişsiniz.
Bu arkadaşın ilk raporu %94, sonraki %77 oranında ve ikisi de araç alımından önceki tarihe ait.
ÖTV muafiyeti işleminde son rapor değil, ilk rapor kullanılmış.
Yukarıda son raporun gözetileceğini belirtiyor, aşağıda ise son raporu değil de önceki raporla işlem tesis eden arkadaşa davayı kazanırız diyorsunuz, bu çelişki değil mi ?

Ufukalp

İlk araç iktisabında engelli bireye ait % 90 ve üzeri sürekli kayıtlı bir rapor var ise bu yeterli. daha sonra yeni bir araç alırken son tarihli raporda oran düşmüş ve sürekli ibaresi de yoksa, bendenizin adalet duyguma ters düşüyor ilk alınan rapor ile işlem tesis edilmesi. Lakin bu dahi savunulası mahkeme kararına göre. Çelişki ikinci bir araç alımı söz konusu olduğu varsayımı kökenli. Yoksa araç ilk defa alınıyor ise yukarıda ifade ettiğim gibidir.

ismailarslan
Eumut arkadaşın ilk aracı, ve o tarihte geçerli son raporu %77 ile yetersiz, arkadaşın konusu bu.

Ufukalp

Yanlış okumuşum o halde. Yani araç alımından önce iki rapor var ise ve ilk alınan rapor şartları karşılıyor ise sonraki raporu ibraz etmeden ilk rapor ile alımda vergi bağışıklığı söz konusu ve bu yargı kararı ile kesinleşti.

Merhaba lar ilk rapor 2009 tarihli %94 2.rapor 2010 tarihli %77. 2016 tarihinde %94 oranlı rapor ile araç aldık.

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ II SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ'NDEN

"Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır."

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Avukatlar biraz uğraşsa aslında bu davanın cezasına dair bir miktar kurtarır yanı var, şöyleki; diyelim ki arabayı 01.01.2010 tarihinde %90 raporla aldınız ama 4 yıl sonra (01.01.2014) vergi dairesi sizden yeni rapor istedi ve raporunuz %77'ye düştü; maliye bakanlığı ne diyor ver kardeşim tüm ötv'yi cezasıyla, ben artık senin bu şartları taşımadığını ispat ettim.

Yalnız olay tam olarak öyle değil iki rapor arasındaki süre yani 4 yıl boyunca her şey yasal mı yasal, o zaman sizden sadece ÖTV'nin 5 yıla bölündüğünde kalan 1 yıllık tutarını talep edebilir. diye bir yorum yapılabilir kanaatindeyim. Ama cevval bir avukatın bu işi takip etmesi gerekir.

alanya
Öyle bir durumda vergi dairesi ÖTV yi hiç isteyemez zaten. Çünkü aracı yasal olarak yeterli bir raporla almış, rapor oranı daha sonraki bir rapor ile düşerek yeterliliğini kaybetmiştir.
Buradaki konu ise çok farklı.
Araç, yetersiz bir rapor alındıktan sonra o son rapor gizlenip önceki yeterli olan raporla işlem yapılması söz konusu.

Son rapor gizlenmesi söz konusu bile olamaz çünkü araç alınan tarihte hasta bitkisel hayat yaşıyor su.%77 ilk rapor bilinse zaten heyete başvurup %100 rapor almak içten bile olamazdı ki o tarihte vasi tayini için rapor çıkartılmış heyet hastayı yoğun bakımdan çıkartıp getirtmeye bile gerek görmemiş...tek hatamız raporun varlığından haberimizin olmaması yada unutmamız ki o raporu hala bilmiyoruz.araç alımı için aslını hastaneden istediğimizde görevli bize deseki bu raporunuzda var zaten hemen başvurup yeni raporu %100 alabiliriz.peki ya Vergi dairesi başvuru esnasında hastaneden Bilgi taleb etse hiç böyle bir döküntü olmayacaksa neyse allah sonumuzu hayır etsin....

Kafanızı karıştırmayın, Mahkeme diyor ki engel durumu % 90 ve üzeri olup sürekli kaydı raporunda işli bir engellinin sonradan yeni bir rapor aldı ve oran düştü diye vergi bağışıklığından faydalandırılmaması ikinci raporun ibraz edilmesi gerekirdi gerekçesi hukuka aykırıdır.

Üstelik konunun düzenlendiği vergi idaresinin tebliğinde son alınan raporun ibraz edilmesi gerekir ifadesinin altındaki parağrafta sürekli kaydı varsa sonraki rapor aranmaz diyor ki, mevzu nettir. % 90 ve üzeri rapor ile vergi bağışıklığından faydalanarak araç alan yurttaşa, bu rapor sahte değilse sonraki raporda oran düşmüş diye vergi tarhiyatı yapılamaz. Yapıldı ise yargı bu tarhiyatı iptal eder.

Ufukalp
Tebliğin bu bölümünün hemen altındaki parağraf şöyle:

Engelli sağlık kurulu raporunda, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir (f.12)”.

TebliğinII-C-1-5 Ortak Hükümler maddesindeki“Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır” şeklindeki f.11 hükmü genel hüküm niteliğindedir. Buna karşılık, ÖTV kanunundan sonra olmak kaydıyla, ilgili mevzuat değişikliğinden önce verilen sağlık kurulu raporlarının ÖTV istisnası yönünden geçerli olduğuna dair 10. Fıkrası ile“süresiz” engelli sağlık kurulu raporlarının “herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın” ÖTV istisnasından yararlandırılacağına dair 12. fıkra hükümleri ise özel hüküm niteliğindedir ve emredici niteliktedir.

İbraz edilen ilk raporda engel durumu % 90 ve üzeri ise, sonra verilen oranı düşük rapor ibraz edilmeli idi yaklaşımı ile kesilen vergi ve cezalara dair açtığımız davalarda bugün de 4 karar üst mahkemece onandı.

Üst Alt