Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminde hastanenin verdiği rapor geçerlidir (Mahkeme kararı)

hakanmemik;

Bu sistem tavşana kaç,tazıya tut mantığı ile işliyor... Devlet kendi eli ile sağlık kurulu vermeye yetkili hastaneleri her yıl açıklıyor ve resmi gazetede yayımlatıyor.. Bunların dışında hiçbir kurum veya kuruluş rapor veremez,verilen raporları değiştiremez diyor.. Danıştay'da bunun aynısını söylüyor.. Ancak 1920 den kalma yönetmeliği bulunan maliye merkez sağlık kurulu bana yetki verilmiş ben asarım keserim diyor.. Kanunlar mı , yönetmelikler mi üstündür daha bunu bilmiyorlar.. Yüksek yargı kanunlar üstündür ve sen buna uymak zorundasın diyor.. Amma velakin Devlet baba BEN DEVLETİN DOKTORLARINA TAHLİLLERE,TETKİKLERE VE DAHİ TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANELER GÜVENMİYORUM diyor..

seranko;

senin konunu savundugun seylerı takıp ettım, okudum...arkadas....sen hakliysan git mahkemeye...bence kaybedersin...yasa piskolojik rahatsizliklara sizofren haric..1 yil sonra kontrol diyor...hastane sana surekli yazmasi hastanenin hatasidir....ankara bunu degistirir hakkida vardir....sen degistiremez hattda kontrol de edemezi savunuyon...sana kolay gelsin ne diyelim....bu guven me guvenme meselesı degıldır ...ozaman yargıtay nıye var...normal mahkemelerın her dedıgı olsun..... BU BİR KONTROL MAKANİZMASI.. bunu anlamıyorsun ..yada işine gelmiyor...san hak verıyorum...sonuna kadar git...aynı durumda yuzlerce insan var...ama mahkemeden işi cöz kı emsal teskıl etsın...yoksa bımere yezdım sıkayet ettım hıkayelerını bırak....alsana hastanenınde..ankaranın da uygulaması gereken yonetmelık yasa kuralı...................[SIZE=3][FONT=Calibri]GEÇİCİ FONKSİYON KAYBINA NEDEN OLAN RUHSAL HASTALIKLAR [/FONT][/SIZE][SIZE=3][FONT=Calibri]Bu gruptaki hastalıklar 1 yıl sonra kontrol gerektirir. Özürlülük oranları belirtilere göre değil, işlevsellik düzeylerine göre verilir.

sen mahkemeye degıl ınsan hakları mahkemesıne de gıtsen yasa bu...[/FONT]
[/SIZE]

melek hanım benim%88 vergi indirim raporum var ilhasdanesin aldık raporlar ankaraya gitmeyecek diye 3nisan 2013 resmi kazete bir kanun varyinede ankarya gönderdiler 3615 ödenmiş ssk pirimim var sigortamın yaşıda 15yıl bitdi ankaradan uygun gelirse emekli olacağım gelir idaresi başkanlığı rapuumu bozmasa bukonuda bilgniz varsa yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekür ederim

Rapor ve oran mağdurları toplanalım

Elinde raporu olup da vergi indiriminden yararlanmamış sonraki yıllarda çıkan mevzuat ve genelgelerle engel oranı düşürüldüğü için yeni rapor alamayan arkadaşlar burada bildiklerimizi paylaşalım, toplu hareket edelim örgütlenelim, hakkımız arayalım. Ben 1999 yılında o günkü mevzuata uygun olarak %40 oranında rapor aldım ve 2000 yılında bir kamu kuruluşunda işçi kadrosunda işe başladım, halen çalışıyorum. Vergi indirimi yaptırmamıştım emekliliğim yaklaşınca vergi indirimi için maliyeye gittim. Yeni rapor getirmemi istediler Devlet hastanesine rapor için başvurdum  rapor verdiler. Emeklilik hayal oldu. Benzer mağduriyetleri yaşayan arkadaşlar varsa burada paylaşırsa bir çok insana faydası olabilir. Konuyla ilgili yaşanan hukuki süreçleri kazanılmış emsal teşkil edebilecek davaları ve sonuçları kaybedilmiş davaları ve gerekçelerini de paylaşalım bilgi sahibi olan arkadaşlar. Hayırlara vesile olsun inşallah.

ÇOK ÖNEMLİ:
arkadaşlar bu yazıyı okuyunca heyecanlandım acaba benim içinde geçerlimidir. ben 1999 yılında %80 özürlü olarak işe başladım vergi indirimi için vergi dairesine gittim benim devlet hastanesine gönderdiler ordada %80 aldım ancak vergi dairesindeki memur herhalde inanmadı beni fakülte hastanesine gönderdi bu sefer vergi oranım %65'e indirdiler sonra merkeze gitti onaylandı ve halende bu oran üzerinden vergi indirimimden faydalanıyorum acaba bende mahkeme açayımmı ? teşekkürler

Sehmus, mahkeme yolu açık tabii. Ama o kadar uzun sürer ki, bıktırır adamı. Bence bir yıl kadar sonra yeniden rapo alp "vergi indirim derecemin yükseltilmesii istiyorum" diye defterdarlığa başvuru yapmalısın.

2012 nisan ayında % 40 rapor almıştım. merkez sağlık kurulu bu oranı % 12 ye düşürdü. 2012 aralık ayında dava açtım. 2014 mayıs da dava lehime sonuçlandı. fakat maliye olayın peşini bırakmadı , danıştayda temyize götürdü. fakat bu sırada vergi dairesi bana vergi indirim belgesi gönderdi. ve emekli olabileceğimi söylediler.
peki anlamadığım 2 yıl sonra danıştay alehime karar verirse , aldığım emekli maaşlarını geri mi tahsil edecekler ??
ayrıca geriye dönük emekli maaşlarımı almak gibi bir şansım olabilir mi ? bu konuda bilgisi , tecrübesi olan arkadaş var mı ?

pps_977, davanızı geri çekseniz ne olur? Danıştay süreci kesilir mi? Bu konuda avukatınız ne der?

temyize götüren maliye olduğu için benim geri çekilmem mümkün değil. geri çekilsem bile davayı kaybetmiş sayılırım .

Zor karar. Ama bence vergi indirimini hak ettiğinize dair resmi yazı varsa, bu hak mahkemeden bağımsız olarak maliye tarafından verilmiş demektir. Aksi halde mahkeme sürecini bekler, bu hakkı vermezdi maliye.

Yani, bence vergi indirim hakkınız olduğuna dair resmi yazınız varsa, emekliilik zamanınız da gelmişse, sigorta müdürlüğüne başvurun...

Geçmişe dönük olarak emekliliğe dair bir hak söz konusu olamaz.

Buradan bnim durumumdaki arkadaşlara tavsiyem , mahkeme sürecine hiç girmesinler. yeniden rapor alıp , Ankara'dan onaylatmaya çalışsınlar. Mahkeme süreci en az 3 yıl .bu sürecin sonunda kaybetme olasılığıda var. sonra herşeye baştan başlamak gerekecek.

Kardeşim Çooook Dallanırıp Budaklandırmaya GEREK YOK ne yaparsan yap Yüzde 99 oranda Ankara Maliye Merkezinin dediği oluyor Yani Adamların sözü padişah fermanı gibi benden söylemesi EMEKLİLİK İŞLEMLERİNE esas mücadele veren arkadaşlarım 40ın altında onay alırlarsa o zaman dava vs süreçlerle uğraşsınlar lakin maliye çoğunlukla bunu kazanıyor YAW KENDİ AMACAMIN Davalarında adanada 4,5 sene uğraştım ankara maliyenin vermiş olduğu onaylama oranı DEĞİŞMEDİ, Yoksa yüzde 40 ile onaylanan 3. -derecede sürekli raporu yok ikiye taşıyim yok bir olur demeyin ömür geçiyor anasını satayim iş bitmiyor

Vergi indirimi yapılan engelliye kolay emeklilik

1 Ekim 2008’den önce sigortalı olup vergi indirimi alan engellilerin emekliliği kolaylaştı. Bu hakkı olan engellilerin hastane raporları doğrudan işleme alınacak.

Engellilerin emekli olma yollarından biri de sakatlık vergi indirim belgesi almaktır. Bu uygulamadan 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olup kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış sigortalılar yararlanabilir.

Bu sigortalılar hakkında 5510 sayılı Kanun’un geçici 10. Maddesi’ne göre işlem yapılır. (1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlar hakkında sakatlık vergi indirimi yerine Kurum Sağlık Kurulu‘nca verilecek rapora göre özürlü erken emekliliği uygulaması yapılmaktadır.) Sakatlık vergi indirimi alan sigortalılar, SGK tarafından kolay emekli edilmektedirler.

Öncelikle engelli yaşlılık aylığında yaş şartı bulunmaktadır. 1 Ekim 2008 gününden önce sigortalı olup yüzde 40 ve üzerinde sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, Mülga 506 Sayılı kanunda öngörülen aylığa hak kazanma koşulları korunmuştur. Buna göre 6 Ağustos 2003 tarihi baz alınmıştır. Emeklilik durumu 6 Ağustos 2003 tarihi öncesi ve sonrasında değişkenlik göstermektedir.

Tabloda gösterildiği üzere; 506 sayılı Kanunu’na göre sigorta başlangıç tarihlerine ve sakatlık oranlarına göre şartlarla emekli edilir Bunlardan 18 yaşından önce işe girmiş olanlar varsa işe giriş tarihleri değil, 18 yaşını ikmal ettikleri tarihler dikkate alınmalıdır.

Sağlık raporu alınmalı

Engelli olup da erken emeklilik şartlarından yararlanılabilmesi için engelli çalışanın (ücretli hizmet erbabının) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 31. Maddesi gereği çalışma gücünün en az yüzde 40’ını kaybettiğini ispat edecek şekilde sağlık raporu alması gerekir.

Engellinin hastanelerden aldığı ve ilgili müdürlükler vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilen raporları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca ‘Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’ ve eki cetvellere göre incelenir ve oran değerlendirilmesi yapılırdı. Bu inceleme çalışan için zaman kaybına sebep olduğu gibi, zaman zaman hastaneden alınan özürlü orandan farklı bir oran çıktığı için bir hak kaybı da oluşmaktaydı. Söz konusu yönetmeliğin 15. Maddesi’nde yapılan değişiklik sonucu artık raporlar Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca incelenmeyecek.

Yani hastanelerden alınan raporlar doğrudan ilgili defterdarlıklarca dikkate alınarak çalışma gücünün en az yüzde 40’ını kaybettiğini ispat edecek şekilde sağlık raporu alınması halinde sakatlık vergi indirimi belgesi verilecek. Bu da alınan raporun herhangi bir ekstra değerlendirme olmadan doğrudan işleme alınacağı ve sakatlık vergi indirimi belgesinin beklemeden alınacağı anlamına geliyor.

____________________________________________________________________________________________________

soru ve tartışmaya açık.vergi indirimi için rapor ankaraya gitmeyecekmi.illerdeki defterdarlıkda oluyormu? burası kafama takıldı...

bilen varsa yardımcı olabilir mi

Raporun düşürülmesei ve yargı süreci.

Merhaba,
1998 yılında aldığım %46 raporumu vergi indirimi için 2013 yılında kabul etmediler, 2013 yılında hastane raporumu %33 e düşürdü, il sağlığa itiraz ettim. Hakem hastanesi olan haydarpaşa numuneye sevk ettiler, % 41 rapor verdi hastane ardından merkez sağlık kurulna gönderdim, Tekrar % 33 e düşürülmüştü. Merkez sağlık kuruluna itiraz yazısı yazdım ve sebebini talep ettim.
Cebapları ise saçma sapan tarihlerde farkı engelimin olduğu ve % 38 rapor sabit olduğu gibi bir yazı geldi.
Sorunu Yargıya taşıdım. 2014 Ekimde açtığım dava sonucu Vergi mahkemesinde 2015 Mayısta DAVAYI KAZANDIM, bu sefer vergi dairesi konuyu danıştaya taşıdı şimdi dava danıştayda eğer kabul edilirse vergi indirimim gelecektir.
Dava lehime sonçlanırsa dava metnini buradan paylaşacağım. Bilgilerinize.....

boselta08 çok iyi bir haber arkadaşım hemen hemen aynı olay benimkisi gibi ve davam karar aşamasında mahkeme sürecin nasıl sürdü bizi bilgilendirirmisin.

hakem hastanesine gittim oranları tam anlamadım ama rapor geçerlilik süresini daimi sürekli kutucuğuna çarpı koymuş %40 altında olursada oran yine sürekli olurmu yoksa sadece %40 yada daha üstümü?

Oran %40 ın altında olursa sürenin bir anlamı yok ki.
İş hayatı ve emeklilik konusunda hiç bir şekilde geçerliliği olmayan ve işinize yaramayacak rapor sürekli olsa ne olur,süresiz olsa ne olur?

demek istediğim %40 altına düşsede sürekli rapor diye oluyomu?

Arkadaşlar merhabalar aranıza yeni katıldım. Benim eşim devlet memuru gözleri için sağlık raporu aldı sağ 02 ve sol 03 oranı yazıyor buna göre hastane bize %49 oranında rapor verdi bunu vergi indirimi için vergi dairesine verdik. Vergi dairesi bu raporu Ankara merkez sağlık kuruluşuna gönderdi. Merkez sağlık kuruluşu oranı %29 a düşürerek gönderdi ve bunda dolayı vergi dairesi vergi indiriminden muaf tutmadı. Buna karşılık bizde dilekçe il Merkez sağlık kuruluşuna itirazda bulunduk Ankara dan yin cevap geldi ve yönetmlik ekinde yr alan cetvele göre yeniden inceledik ve %29 olarak değerlendirdi. Şimdi sorular
1-Hastane yönetmelik cetveline göre engel oranında hata yapmış olabilir mi yani hesaplamada %49 hata ypmış olabilir mi
2-Merkez sağlık kuruluşu bu geri gönderdiği raporlarda genelde böyle mi yapıyor.
3- Şimdi biz ne yapmalıyız hangi mahkemeye nasıl başvurmalıyız bilen arkadaşlar hemen cevaplarsa çok sevinirim.

hursidy merhaba arkadaşım engelli raporunu yeni aldığınıza göre hata yapılmamış olması gerekir. merkez sağlık kurulu genelde pek düşürmez derler ama düşürdüğü de çok olur. vergi mahkemesine maliyeden gelen red cevabını 30 günü geçirmeden dava etmeniz gerekir.

hakem hastanesi %36 düşürmüş şimdi ne yapmam lazım?

%45 itiraz etmiştim il sağlık müdürlüğüne sonra hakem hastesine sevk etti orada %36 ya düşürdü şimdi ne yapmam lazım

Tekrar merhaba arkadaşlar ben daha önce durumu anlatmıştım cevaplar için teşekkürler.

süreç şöyle oldu ben ankara sağlık kuruluna ititaz dilekçesi gönderdim. onlarda raporun yeniden incelendiğini ve cetvele göre %29 olduğunu başka hastalık varsa yeniden muayene olunacağını yazdı. neyse anlayacağınız hastane yanlış hesaplama yapmış . hastaneye gidip doktorlada görüştüm. rapor üsrekli olunca itiraz etmemi söylediler. il sağlık kuruluna itiraz dilekçesi verdim. başka hastaneye sevk etti şimi bu il sağlık kurulunun gönderdiği hastane hakem hastane mi oluyor. bu il sağlık kurulunun gönderdiği hastanenin verdiği rapor artık başka hasteneye göndermem gerekiyor mu.

MADDE 10 – (1) Özürlü sağlık kurulu raporuna; özürlü, velisi veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilebilir. İlgililer itiraz dilekçesi ve ilk özürlü sağlık kurulu raporunun tasdikli bir örneği ile birlikte, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne başvurur. İl sağlık müdürlüğünce, özürlü sağlık kurulu raporu alacak kişi en yakın farklı bir özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye gönderilir. İtiraz edilen özürlü sağlık kurulu raporu ile itiraz üzerine verilen özürlü sağlık kurulu raporundaki kararlar aynı yönde ise özürlü sağlık kurulu raporu kesinleşir.

(2) Özürlü sağlık kurulu raporlarının farklı olması durumunda, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir. Hakem hastanenin özürlü sağlık kurulunca verilen kararı kesindir.
bu maddeleri tam anlmadım kısaca sorayım.
ilk aldığımız rapora itiraz ettik yanlış hesaplamışlardı. şimdi il sağlık müdürlüğü itiraz üzerine bizi başka hastaneye gönderdi ordan yeni düzeltilmiş rapor aldık. bu sefer iki rapor aynı değil yani şimdi biz bunun üzerine başka yani hakem hastaneye mi gitmemiz gerekir yoksa il sağlığın itiraz üzerine bizi gönderdiği hastanenin raporu artık geçer limidir. yani artık bu rapor kesin midir.

arkadaşlar merhaba benim durumumda aynı idi ysk raporumu %36 düşürdüğü için red kararı gelmişti ben iş mahkemesine dava açtım mahkeme biraz uzun bir süreç ama adli tıp genel kurulundan %45 oranında rapor aldım mahkeme kararını bu yönde verdi sgk nın avukatı temyiz etti dün itibarı ile yargıtay 21.hukuk dairesi de davayı onamış bundn sonraki süreç nasıl devam edecek bilmiyorum yargıtayın kararını alıp sgk ya başvurumu yapacagız bilmiyorum bilen arkadaşlar varsa yazarsa sevinirim

@Ufukalp

Ufuk bey burada vergi indiriminde eski raporları kabul etmiyorlar demişsiniz vergi indirimi müracaatında farklı raporla başvuruluncamı yoksa vergi indirim belgesi ve raporu sürekli olduğu halde eski tarihili olursamı kabul edilmiyor? Benim raporum 2003 tarihli

Birde rapor süreklidir ve ibarenin üstünde çalışabilir işaretli bu emekliliği etkiler mi vergi indirim belgemde süre kısıtlaması yoktur. bunu konuya açıklık getirirmisiniz? Teşekkürler.

@Ufukalp Bey Vergi indiriminde eski raporları kabul etmiyorlar demişsiniz...2000 yılından sonra Vergi indirimi ve rapor sürekli oluncadamı aynı şekilde oluyor burayı anlamadım açıklamanızı rica ediyorum.

Dost_26
Süre kısıtlaması olmayan bir vergi indiriminiz varsa zaten siz neden tekrar vergi indirimine başvurasınız ki raporunuz kabul edilmesin?
Sizin daha önce hak edilen ve süre kısıtlaması olmayan vergi indiriminiz varsa isterse 2000 değil 90 lı yıllarda alınmış olsun o hak geçerlidir.

Ufukalp Bey Yukarıdaki yazınızda (Vergi indiriminde genelde eski raporları kabul etmiyorlar...) demişsiniz ona takıldım ne şekilde kabul etmiyorlar yani farklı bir raporla vergi indirimi müracaatı yapıncamı kabul etmiyorlar bunumu demek istediniz?

Son düzenleme:
Dost_26
Sizin sürekli vergi indiriminiz olduğunu sanıyorum, ne amaçladığınızı tam anlayamadım, netleştirir misiniz ne yapmak istiyorsunuz?
Farklı rapor derken daha yüksek raporla vergi indirimi derecenizi yükseltmek mi istiyorsunuz?

Üst Alt