Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Vergi indiriminde hastanenin verdiği rapor geçerlidir (Mahkeme kararı)

Valla ben sordum kardeş... Beyefendiye soru sormak da ücretli danışmak da.. Ancak şöyle bir durum var.. Kendisi demeç verdi.. Bizler de bu demecin doğru olmadığını birilerinin bizleri kandırdığını ya da yönetmelikleri kendi kafalarına göre yorumladıklarını söyledim.. Demeç kendisine ait.. Ağızdan çıkan her cümle kişiyi bağlar.. Ben kendisine ne zaman emekli olurum türünden bir soru sorsaydım ücreti 500 TL idi.. Ancak kendi verdiği demecin ne kadar doğru ve hangi kaynaklara göre söylediğini sorduğum için sanırım benden ücret istemez.. İsterse de ben de demeçlerini hatırlatır ve hesabını sorarım... bu kadar basit :) Kimse babamın oğlu değil.. Bütün engelli ve özürlü arkadaşlarımızı çok yakından ilgilendiren bir konuda yalan söyleyecek kadar aciz değildir kendisi...

evet sende haklısın... ama Ali tezel süper bır bılgı donanımına sahıp hıcbır soruda takılmazmı adam işini profosyonelce yapıyor.

Sonato; Ankara gelen raporları değerlendirme kriterlerine tepkim nasıl yorumluyorlar neye göre bakıyorlardakağıt üstünden %64 dü 36 olarak geri yollamışlar..diğer örnekte ROmatizmal hastalık romatoid arttrit ama elde,bilekte şekil bozukluğu yapmış bardak,kaşık,çatal tutamıyor adam,pes.

Hepsi sallamasyon arkadaşlar... Hastalıklarla ilgisi olmayan 2 tane doktor,2 tane masa başı memuru oturmuşlar bir masa başına , başlarına da bir başhekim koymuşlar evcilik oynayan çocuklar gibi günlerini geçirip maaşlarını alıyorlar.. Geleni çarpıyorlar gideni çarpıyorlar.. Ali TEZEL buna da bir cevap versin ... Bugün kendisine yazdığım soruya halen cevap gelmedi.. Sabırsızlıkla bekliyorum ...

ali tezel sana cevap yazsın bende bıyıklarımı keserim....

arkadaşlar ankara sağlık kurulu kalkmadı ve aynen eskiden olduğu gibi göreve devam ediyor ve bakın görevlerini nasıl yapıyor......Merkez Sağlık Kurulu nasıl karar vermektedir, sakatlık indirim uygulaması nasıl yapılmaktadır?
Gelir Merkez Sağlık Kurulu; Maliye Bakanlığı Başhekiminin başkanlığında, Sağlık Bakanlığınca görevlendirilen iki uzman hekim ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca görevlendirilen bir uzman hekimden ve Gelir İdaresi Başkanlığının bir temsilcisinden oluşmakta olup Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde görev yapmaktadır. Merkez Sağlık Kurulu, Gelir Vergisi Kanununda yer alan sakatlık indiriminden yararlanmak amacıyla yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporları inceleyip karar vermekle görevlidir. Merkez Sağlık Kurulunun çalışma şekli ve vergi indirimi için başvuracakların yapacağı işlemler “Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tespit Şekli İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik” ile düzenlenmiştir. Merkez Sağlık Kurulu kararını verirken, kendisine ulaşan raporların öncelikle yetkili sağlık kuruluşu tarafından verilip verilmediğine, sonra da usulüne uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğine bakar. Raporlar usulüne uygun ise karar vermek üzere inceler. Kararını verirken raporlarda yer alan laboratuar bulgularını, klinik muayene bulgularını, sakatlık bulgularını ve teşhisi “Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” ekindeki cetvellere göre inceler. Kurul, raporlarda yer alan bulgular ve teşhis ile yönetmelik eki cetvellerde yer alan bulgular ve teşhise göre belirlenen çalışma gücü kayıp oranları arasında çelişki görürse re’sen ve nihai olarak karar vermeye yetkilidir. Ancak kurul gerek görmesi halinde bu raporları bir daha incelenmek üzere raporu veren hastaneye iade edebilir veya başvuruda bulunanın başka bir yetkili sağlık kuruluşuna gönderilmesini isteyebilir. Örneğin, özürlünün aldığı raporda “diyabet tip 2” tanısıyla “çalışma gücü kayıp oranı %40” olarak belirlenmiş ise bu rapor Merkez Sağlık Kurulunda incelendiğinde çalışma gücü kayıp oranı %20 olarak karara bağlanacaktır. Çünkü ilgili yönetmelik eki cetvellerde “diyabet tip 2” tanısının karşılığı “çalışma gücü kayıp oranı %20” olarak belirtilmiştir.

Merkez Sağlık Kurulunca verilen kararların sağlıklı olması için, raporda belirtilen ve yönetmeliğe uygun yazılması gereken laboratuar, klinik muayene ve sakatlık bulguları ile tanının açık ve anlaşılır olması gerekir. Kurul bu bilgileri yetersiz görmesi halinde ilgili hastaneden ek bilgi istemektedir. Örneklemek gerekirse; yetkili sağlık kuruluşundan gelen raporda “zekâ geriliği” tanısıyla “çalışma gücü kayıp oranı %85” olarak belirtildiyse Merkez Sağlık Kurulu bu raporu incelerken karar vermeden ilgili hastaneden ek bilgi isteyecektir. Çünkü ilgili yönetmelikte “zekâ geriliği” tanısı IQ düzeylerine göre farklılaştırılmıştır. Bu nedenle Merkez Sağlık Kurulu çalışma gücü kayıp oranını, raporu düzenleyen hastaneden gelen cevaptaki IQ düzeyine göre kararlaştıracaktır. Öte yandan başvuruda bulunan kişiler Merkez Sağlık Kuruluna birden fazla rapor ulaştırırlarsa ve bu raporların bulguları ve tanısı aynı ise Kurul bu raporları değerlendirmeye alarak kararını vermektedir. Ancak bu raporların tanı ve bulguları farklı ise Kurul ilgiliyi bu raporların birleştirilmesi için hakem hastaneye sevk etmektedir. Yukarıda açıklanan düzenlemeler ile yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporlarda belirtilen çalışma gücü kayıp oranlarının raporlarda belirtilen tanı ve bulgulara göre doğru olup olmadığının üst kurul olarak görev yapan Merkez Sağlık Kurulunca incelenerek Türkiye çapında aynı bulgular için verilen çalışma gücü kayıp oranlarının farklı belirlenmemesi ve uygulamanın adaletli olması amaçlanmıştır.

Bu açıklamalara göre özürlülerin çalışma gücü kayıp oranları tespit edilir. Bu oranlara göre girecekleri dereceleri de Başkanlıkça belirlenerek ödevlilere tebliğ edilir.

ranaz;

Eger bu kanun uygulanırsa vergi indirimi için maliyeye başvuru olmayack.direk olarak sgk ya başvuracaksınız....................

neye dayanarak bunu soylüyorsunuz...kanunda değişen bişey yokki...

Ali TEZEL bana cevap vermek zorundadır.. Kendisi hemen hemen platforma kanunların verdiği hakları kullanın ve kendinizi ezdirmeyin diye bas bas bağırıyor değil mi ? Hatta daha da ileri gidip belirli bir ücret karşılığında kişilerin haklarını aramasına yardımcı oluyor.. Bu konuda kendisini çok iyi yetiştirmiş buna hiçbir sözüm yok. Kendisini tebrik ederim.. Şimdi Ali TEZEL geçenlerde ne demeç verdi.. Ankara merkez sağlık kurulu iptal oldu dedi.. Bütün basın bunu yazdı.. Kanunlar der ki ; iddiayı ortaya atan veya koyab bunu ispatla mükelleftir.. Şimdi ben de Ali TEZEL'e soruyorum.. Sizin dışınızda herkes merkez sağlık kurulunun devam ettiğini biliyor ve söylüyor,olmadığını iddia eden sizsiniz.. İddia ettiğinize göre de bunu ispatlamakla yükümlüsünüz..

Özürlüye vergi indirim belgesi müjdesi

Özürlüye vergi indirim belgesi müjdesi

30 Mart 2013 Cumartesi günü Resmi Gazete'de "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" bir kez daha değiştirildi. Seçime giderken özürlülere müjde gibi değişiklikler var.
2006 ve 2010 yılında Özürlü Ölçütü Sağlık Kurulu yönetmeliklerinde özürlüler aleyhine değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklerle hastalıkların ve özrün oranları düşürüldü; bu sebeple 2006'da 13 milyon olan özürlü sayımız 2006 ve 2010 yılı değişikliklerinden sonra 8 milyona indi. Bugüne kadar daha az vergi ödemek ve SGK'dan daha erken emekli olmak adına özürlüler defterdarlıklara başvuruyor ve gönderildikleri hastanelerden yüzde 40'tan fazla rapor alsalar bile Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu oranı (yasadışı şekilde) yüzde 40'ın altına düşürüp vergi indirim belgesi
vermiyordu. Biz de "30 gün içinde vergi mahkemesinde dava edin" diyorduk. Dava açanlar kazandıkça Maliye geri adım attı. Yönetmelik yeni haline göre şöyle oldu:

VERGİ İNDİRİMİNE ESAS RAPORLAR
MADDE 15-(1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır." Bundan böyle artık hastanelerin sağlık kurullarının verdiği raporlardaki oranlar geçerli olacak, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu oranları düşüremeyecek. Çalışan özürlüler de artık daha kolay vergi indirim belgesi alacaklar ve emekli olabilecekler.

eflatun yukarıdaki yazıyı bizde daha önce etiketledik ama yukarıda yazılanlar 15. maddeyi esas alarak yorumlandığında ankaraya yine rapor gitmeyecek sonucunu doğurmuyor...bilaleyn daha önce de 15. madde aynıydı ondan öncede aynıydı.....

Engellilerin hakları yeniyor

Arkadaşlar çok engelli arkadaşlarımızın emekli olabilmesi için vergi indirimi dayatması sebibi ile maliye tarafından devlerin yetkili hastanesinden alınan rapor oranları düşürülüp emekliliklerine el konmaktadır.buna dur demek için birlik olalım şikayette bulunalım.hakkımıza sahip çıkalım engelli haklarımızı yedirmeyelim destek olalım.

Ali tezelin banka hesabınıda verin adam parasız tuvalete dahi gitmiyor bedava iş yapmaz o.........

Yapar yapar...
Kanunları savunan ve uygulanması konusunda tüm hassasiyetini ve ciddiliğini ortaya koyan Ali TEZEL, bizlerin de kendisine karşı hak aramamızı yok sayamaz.. Çünkü kendisi böyle istiyor... Kim olursa olsun hakkınızı arayın diyor... eeee... Daha ne ? Arkadaşlarımın güzel yazılarına katılıyorum.. hepimiz verilen e-mail adresine mail gönderelim.. Ankara Maliye Bakanlığı Merkez sağlık kurulunun kalktığını veya verdiği demeçlerin arkasından olduğunu bize resmi belgeleri ile açıklasın.. Biz de kime inanacağımızı bilelim..
sonato arkadaşıma bir yönden katılıyorum,
Keçinin olmadığı yerde koyuna Abdurrahman Çelebi derlermiş.. Adam devletin zaafını kullanıyor işte.. Devletin memurları ne yapsın.. Hergün yeni bir kanun,genelge,yönetmelik çıkıyor.. Hangi biri hangisini takip etsin ? Tabii benim bahsettiğim memur kesimi hakikaten işini bilen,insan olmanın erdemine ulaşmış,cüzdanı ile vicdanı arasında sıkışmamış,oturduğu koltuğun hakkını sonuna kadar veren ve halk için çalışan memurlar.. % olarak çok azınlıkta kalsalar bile yine de temsilde bir yerleri var.. Diğer tüm kurumlar gibi SGK da batmış arkadaşlar.. Herkes kendine göre kanun yorumluyor. Bu durumda da Ali TEZEL WC bile para alarak gidiyor.. Devlet utansın ben değil.. Ali TEZEL bir TV konuşmasında aynen şunu demişti.. DEVLETİN BANA MAAŞ DEMESİ LAZIM.. ÇÜNKÜ HER KONUYU ONLARIN MEMURLARINDAN İYİ BİLİYORUM.. ONBİNLERCE VATANDAŞA YARDIM EDİYORUM.. DEVLET DE ORADA OTURMUŞ ADAM YETİŞTİRECEĞİNE BANA LAF ATIYOR " .. Adam haklı arkadaşlar.. Adamın fiyatı belli.. Haaa .. o kadar eder etmez o ayrıca tartışılır.. Benim malime halen cevap vermedi.. Son 1 günü kaldı.. Kendisine verdiğim süre doluyor.. Dolduğunda neler olacağını göreceğiz inşallah.. İnsanları kandırmak ve ceplerindekileri alıp soyup soğana çevirmek kolay.. Hele ki bu insanlar engelli,özürlü veya bakıma muhtaç kişiler ise olay daha da vahim bir boyuttadır bana göre..

facebook üzerinden Ali TEZEL'e bu konuda soru sorabilirsiniz arkadaşlar ? İddiayı ortaya atan kendisidir,ben değil .... soru bombardımanı yapın , yapın ki kendisinin de dediği gibi GÜÇ BİRLİĞİ olsun :)

arkadaşlar ali tezel bir yorum yaptı kenara çekildi gerçi alitezel gibi birkaç yorumcuda ankaraya raporların gitmeyeceğini hastanenin verdiği raporların esas olacağını yazdılar...ama neye göre yazdılar 30 mart 2013 tarihli resmi gazetede yazılan özürlüler ile ilgili 15. maddeye göre yazdılar...arkadaşlar bu 15. maddeyi okuyun ama çok iyi okuyun ne diyor hastanenin vermiş olduğu rapor vergi dairesine ulaştığında esastır diyor...eee ondan sonra esas olan bu rapor ne olacak yazıyormu hayır...ondan sonra esas olan bu rapor daha önce olduğu gibi ver elini ankara işin yoksa bekle dur...benim yüzde 50 raporum 22 nisan da vergi dairesinde idi.memurlar güya 24 nisanda ankaraya yolluyacaklardı...hadi yolladılar diyelim aradan 8 gün geçti...ankaraya ulaşan rapor bence dinlenmeye alınması için depolarda bekletiliyordu...raporu ankaraya gidipte 3 aydan beri gelmeyen arkadaşlar var...yani ben bu sistemi icad edenlerin ellerinden öpmek istiyorum...burası türkiye neyimiz doğruki bu doğru olsun evrakları bile nırmal posta ile yolluyorlar sayın vergi daireleri ankaraya lan parası neyse verelim gönder aps ups vps....olmaz neymiş bütçe meselesiymiş....ben merak ediyorum bizim durumumuzda rte nin oğlu olsa nasıl olurdu acaba.....bu rapor evinden alınıp 3 günde onaylanıp evine gelirmiydi acaba....he arkadaşlar ne dersiniz...

Ali TEZEl ve ekibi çark etii....

Sosyal güvenlik uzmanı Ali TEZEL kendi web sayfasında ve basına verdiği demeçlerde bundan böyle Ankara Merkez Sağlık kurulunun olmayacağını,raporların onay için oraya gönderilmeyeceğini ve dolayısı ile oran düşürme diye birşeyin olmayacağını 30 MART tarihli yönetmeliği işaret ederek kamuoyuna bildirmişti.. Engelli ve özürlü kardeşlerimiz arasında büyük bir heyecanla karşılanan haberin Ali TEZEL'in bir uydurması olduğu ortaya çıktı.. Zira 14 Ocak 2012 ve 30 Mart 2013 tarihli yönetmelikler incelendiğinde aralarında bir fark olmadığı açıkça görülmektedir.. Zira bu konuda Ali TEZEL'e resmi olarak yazı yazmış cevap istemiştim.. Kendisi de söylediği yalandan utanmış olacak ki yazıma cevap veremedi.. Üstüne üstlük bir de ne oldu biliyor musunuz ? Ali TEZEL'in Bursa temsilcisi Özgür ERDURSUN Bursa'da yerel bir tv kanalında sosyal güvenlik üzerine program yapıyor.. 1 Mayıs 2013 tarihinde canlı , 5 Mayıs 2013 tarihinde ise tekrarı yayınlanan bu programda özürlü bir vatandaşımız telefon etti.. Günüm dolu yaşımı bekliyorum özürlüyüm nasıl emekli olabilirim diye soru sordu.. Özgür ERDURSUN'da aynen şunu söyledi.. Vergi dairesine müracaat edecek ve oradan aldığınız formu işyerinde doldurup yine vergi dairesine getireceksiniz. Vergi dairesi sizi hastaneye sevk edecek. Hastaneden aldığınız rapor yine vergi dairesine gelecek ve oradan da Ankara Merkez Sağlık kuruluna gönderilecek. Orada değerlendirilecek ve onay verilir ve % 40 üzeri oran alabilirseniz emekli olabiliceksiniz,hastaneden aldığınız rapor % 40 üzerinde ancak ankara raporunuzu bunun altına düşürürse 1 ay için dava açacaksınız.. Dava sonucu hakem hastaneye sevk edileceksiniz.. Oradan aldığınız rapor geçerli olacak..."
İşte bu arkadaşlar... Ali TEZEL cevap vermedi ama temsilcisi bütün Türkiye'ye bunu anlattı.. Yani merkez sağlık sağlık kurulu görevine aynen devam ediyor.. Programın yapıldığı tarih 1 Mayıs ve canlı... Yönetmeliğin çıktığı ve demeçlerin çıktığı tarih 30 Mart ve 1 hafta sonrası... Yani yönetmeliklerden haberleri var ve açıklamalar bu yönde yapıldı.. Eeee... Şimdi sormak lazım Ali TEZEL beyefendiye.. Hani merkez sağlık kurulu kalkmıştı ? Ya bize yalan söyleyerek kamuoyunu yanıltıyorsunuz,ya da temsilcileriniz birşey bilmiyor .. Hangisi doğru ?

Yönetmelikte bir harf bile değişmemişken zaten "artık ankara kalktı" demek anlamsızdı. İddia edenler aksini dese ne, demese ne. Yönetmelik ortada...

sayın oturan boğa biraz daha ayrıntılı olurmusun...gazete yazarları bayağı bi salladı yok 15. madde falan diye ya bu madde dediğin gibi hep aynı...30 mart 2013 tede 2012 de de 201o da da aynı bu ali tezel nerden neyi naptıda yaptı milleti heveslendirdi...bildiklerini yazarmısın lütfen

Ali TEZELL ve bölge temsilcilerinin halkı yanılttığı ortada.. Neden bu kişiye tepki gösterilmiyor ben bunu anlayamadım. Ben 3 kez mail gönderdim.. cevap yazmadı.. Şimdi fax çekeceğim.. İddiayı ortaya atan ispatla yükümlüdür... Kanunları ve hakların savunulmasını söyleyen bir kişi nasıl olur da kendisi böyle bir gaflete düşer merak ediyorum. Para kazanma hırsı insanı böyle mi yapıyor acaba ? Ahirette sorarlar hesabını ... Önce dünyada sonra da ahirette...

Ali TEZEL'e az önce fax çektim..

Sayın
Ali TEZEL
Sosyal güvenlik uzmanı
İSTANBUL

Merhaba
“% 53 Sürekli - ömür boyu “ ibareli sağlık kurulu raporuyla vergi indirimi alarak 2011 yılında emekli olmuştum.. Ankara merkez sağlık kurulu raporumu % 46’ya düşürüp 1 yıl sonra kontrol şerhi koyarak onaylamıştı. Emekli maaşı almaya başlamıştım. 1 yıl sonra tekrar rapor istediler.. Yine hastaneye gittim ve aynı raporu aldım. Ankara raporumu yine düşürdü ve 1 yıl sonra kontrol şerhi koydu. Şu anda emekli maaşı almaya devam ediyorum ancak Ağustos 2014 de tekrar kontrol muayenem var.. 14 Ocak 2012 ve 30 Mart 2013 tarihli yönetmeliklerde SÜREKLİ RAPORU OLANLARDAN BİR DAHA RAPOR İSTENMEYECEĞİ açıkça yazmasına rağmen her yıl yeni rapor isteniyor. Geçtiğimiz ay içinde konu hakkında sizin bir açıklamanız oldu. “Artık raporlar Ankara Merkez Sağlık kuruluna gitmeyecek , hastaneden alınan rapor geçerli olacak” şeklinde. Ankara merkez sağlık kurulunun kalktığı yönünde demeçleriniz ve yazılarınız oldu. Bizler de buna çok sevinmiştik ki olayın gerçekte öyle olmadığını,sistemin aynı şekilde işlediğini gördük ve halen de yaşıyor,görüyoruz. Zira Bursa temsilciniz Özgür ERDURSUN’da 1 Mayıs tarihinde program yaptığı Bursa’daki yerel bir kanalda merkez sağlık kurulunun kalkmadığını sistemin aynen devam ettiğini söyledi.. İnternette birçok forumda ve normal yaşamda birçok arkadaşımız şaşkınlık içinde kaldı. Sizin söylediğiniz mi doğru yoksa uygulamalarda mı bir yanlışlık var ? Bizler bunu çok merak ediyoruz. Birkaç kez mail göndermeme rağmen konu ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Biz özürlüler ve dahası merkez sağlık kurulu mağdurları konuyu çok merak ediyoruz. Konu hakkında bir açıklama yaparsanız memnun oluruz.
İlginize teşekkür ederim. 09.05.2013

her insan hata yapabilir.Önemli olan hatsını anlayım hatayı düzeltmekte bir erdemliktir.Ali Tezel de erdemlilik gösterip çıkıp yanlış yorumlamışım özür dilerim şeklinde açıklama yapmalıdır.
korkmasın özür dilemekle birşeyleri eksilmez

Ali tezeli neden bu kadar önemsiyorsunuz ? Kanunlar ,tüzükler, yönetmelikler varken ali tezel kim ?

Vergi Dairesinden Gelen Cevap ..

İlgide kayıtlı elektronik posta ile ortopedik özürlü olduğunuz belirtilerek Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde yer alan sakatlık indiriminden faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda bilgi istenildiği anlaşılmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Sakatlık İndirimi başlıklı 31 inci maddesinde:

“Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece sakat, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece sakat, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece sakat sayılır ve aşağıda sakatlık dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

Sakatlık indirimi;

- Birinci derece sakatlar için 700.-TL (2011 yılı için)
- İkinci derece sakatlar için 350.-TL (2011 yılı için)
- Üçüncü derece sakatlar için 170.-TL (2011 yılı için)’dir.

Sakatlık derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usuller Maliye, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca bu konuda müştereken hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir.” hükmüne yer verilmiş olup konuya ilişkin usul ve esaslar 222 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yapılmıştır.

24.02.1999 tarih ve 23621 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 222 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Sakatlık İndiriminden Yararlanacakların Yapacakları İşlemler” başlıklı bölümünde;

“6.Sakatlık indiriminden yararlanmak isteyenlerin bir dilekçe ve aşağıda belirtilen belgelerle birlikte; İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne (Vergi Dairesi Başkanlıklarında Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğüne), bağımsız vergi dairesi bulunan ilçelerde vergi dairesi müdürlüğüne, diğer ilçelerde malmüdürlüğüne başvurması gerekmektedir.
7.Sakatlık indiriminden yararlanmak isteyenlerin dilekçesi ekinde bulunduracağı belgeler şunlardır:

Özürlü hizmet erbabı için;
  • Çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge (yazı),
  • Üç adet fotoğraf.
…” denilerek, anılan Tebliğin “Maliye Bakanlığı’nca Yapılacak İşlemler” başlıklı bölümünde;
“8. Defterdarlık Gelir Müdürlükleri, Vergi Dairesi Müdürlükleri ve Malmüdürlükleri kendilerine başvuran özürlülerin kişisel bilgilerini, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmeliğin eki rapor formuna yazacaklar ve bu formları bir yazıya ekleyerek, özürlüleri yetkili sağlık kurulundan en yakınına sevk edeceklerdir.
9. Yetkili sağlık kuruluşunca verilecek raporlar ilgili müdürlüklerce Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünde oluşturulan Merkez Sağlık Kuruluna gönderilecektir. …
10. Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu, sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporları inceleyerek, başvuru sahibinin çalışma gücünün ne kadarını kaybettiğine karar verecektir. Bu şekilde sakatlık dereceleri belli olanlara ilişkin raporlar, ücretlilerde işverenine, diğerlerinde kendilerine verilmek üzere ilgili Defterdarlığa gönderilecektir.”açıklamasına yer verilmiştir.
Buna göre Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesinde yer alan sakatlık indiriminden faydalanılması, yukarıda açıklandığı üzere ilgili birimlere başvurularak alınacak raporların Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilerek çalışma gücü kaybının asgari %40 olarak belirlenmesi halinde mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla sakatlık indiriminden yararlanmak istemeniz halinde yukarıda belirtilen belgelerle birlikte ilgili Müdürlüğe başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca emeklilik işlemleriyle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeniz gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Yafes PEHLİVAN
Vergi Dairesi Başkan V.

…/02/2011 Gelir Uzmanı :S.UZUN
…/02/2011 Şef V. :Ö.GÜR
…/02/2011 Müdür V. :H.ŞAHİN
…/02/2011 Grup Müdürü :A.YAMAN

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü Tepecik Mah.İstiklal Cad.No:15 41200
Telefon: (0262) 321 01 99 Faks: (0262) 322 22 65

yeşil senin gönderdiğin bu yazı 2011 yılında oluşturulmuş bir yazı sen bunu niye yolladın anlamak mümkün değil...o tarihten sonra bazı şeyler değişmiş olabilir...

arkadaşlar benim yüzde 45 raporum var ankara genel sağlık kurulu bunu yüzde 25 e düşürürse benim ömss ile girdiğim rapor oranıda yüzde 25 e mi düşecek ? bu benim işimi etkilemez heralde ?

cehennemin dibinde yaşayan birisini etkilemez merak etme....

Ali Tezel i önemsediğimden değil.hata yapıp bizleri yanlış bilgilendirdi ise hatasını düzeltmesini istediğimden

WC ye bile para ile giden Ali TEZEL'i büyüten bizzat Devletin ta kendisidir.. Koyun,keçi ve Abdurrahman çelebi davası ... Koskoca devlet vatandaşına adam gibi hizmet etmek ve bilgi vermek için personel yetiştirmiyor ve geleni gideni sallıyor günü birlik iş yapıyorsa Ali TEZEL ve diğerleri de bundan faydalanacaktır.. Malum ekmek parası.. Hatta hiç unutmuyorum Ali TEZEL bir tv programında aynen şunu demişti "Devlet bana ve ekibime maaş vermesi lazım.. Çünkü vatandaş gittiği SGK'dan tam olarak bilgi alamıyor çünkü anlatamıyorlar,çünkü anlatacak adam yok.. İnsan bilmediği bir şeyi nasıl anlatır ? Ben ve ekibim anlatıyorum anlatıyoruz.. Çünkü bu iş bizim işimiz ve çok sıkı takip ediyoruz.. Verdiğim her demeç başına para almamdan daha doğal bir şey olamaz".. İşte buyrun... Eeee. Peki devletin bizlere bilgi vermesi için maaş verdiği memurlar ne iş yapıyor.. Sabah kahvaltı faslından sonra,kahve ve fal bakma süresi.. Ardından dünden veya eskiden birikmiş evrakların tasnifi.. Çiş saati.. Aaaa.. yemek paydosu.. Hay Allah bak gördün mü ne çabuk da akşam oldu,bugün de ne çabuk geçti anlamadım.. Sonra ver elini bankamatik.. Sok kartı al maaşı . Yan gel yat"... Sözüm elbetteki işini doğru yapan,cüzdanı ile vicdanı arasına çıkışmayan kişilere değil.. Onları her zaman ayrı tutuyorum.. Ama bir kurumun da % 90'ı laçka ise bunda da vardır bir sıkıntı kardeşim yaaa... Alt kattaki memurun söylediği bir şeyi,üst kattaki memur değiştiriyor.. Ya da yan masadaki memurun söyledikleri ile,diğer masadaki memurun söyledikleri farklı olabiliyor... Kime gideceğiz ? Marko paşa da yok artık.. Rezalet diz boyu.. Geçtiğimiz yıl maaşımı kesmişlerdi ve emeklilik iptal edilmişti.. Neden ? Kontrol muayenesine geç gittim diye... SGK dan bana verilen yazıda 9.mayıs tarihi vardı ben 5 mayısta gitmiştim.. Vay efendim 4 ay önce gitmem lazımmış.. Bu sizden gelen yazı kardeşim.. Kendi yazınızı inkar mı ediyorsunuz dediysem de burası türkiye..İşler geç yürüyor.. Siz en az 4 ay önceden geleceksiniz ne olur ne olmaz demişlerdi.. Yeni rapor çıkarmam tam 5 ay sürdü.. 5 ay maaş alamadım.. SGK il müdür yardımcısına mail gönderiyorum. benim maaş ne zaman bağlanacak diye.. Adam bana cevap veriyor raporun hastaneden bize gelmemiş henüz diye.. Bir araştırıyorum ki rapor geleli 2 ay olmuş,SGK da ankara maliyeye göndermiş cevap bekleniyor.. Adamların umrunda değil. Güya bilgisayar sistemine geçtiler.. Hayatında bilgisayar yüzü görmemiş 60 yaşındaki adamı oraya yetkili diye koyarsan alacağın cevap da bundan başka birşey olamaz tabii.. Ben de sonradan kızdım bizzat il müdürüne ve SGK genel müdürüne faks çektim. Nerede benim rapor.Kanunları çiğniyorsunuz.. Adli yollara başvuracağım dedim.. 2 saat sonra mail bombardımanı oldum.. Yetkili yetkisiz,etkili etkisiz SGK da ne kadar personel varsa bana mail atıyor.. Evrağını şurada şu tarihte gönderilmiş biz takip ediyoruz size cep telefonunuzdan ulaşacağız siz zahmet etmeyin vs vs vs.. Bir görseniz... İş böyle olunca da Ali TEZEL gibilerin varlığı kaçınılmazdır.. Sistemin yarattığı bir kişidir kendisi.. Fazla da bir şey yazmamayım şekerim yükselmeye başladı...

Şimdi........
Elinizde 30 Mart 2013 tarihinden sonra resmi olarak başvurup da açıklama yapan bir yetkili kurum veya kuruluş varsa lütfen burada onları da paylaşalım.. 2012 yılında benim yazdığım 4 tane bakanlık var.. Hepsinden de farklı cevaplar gelmişti.. Esas şimdi yazmak ve işin aslını öğrenmek lazım.. Bu işi en iyi Ankara'da tanıdığı olanlar bilir... Haydi gençler bir el atıverin de şu iş bir çözülsün herkes de ona göre işine gücüne baksın... Ok ? Selamlar..

SGK Rehberi - Tezel engellileri istismar mı ediyor?

Üst Alt