Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlı, engelli, şehit ve gazi yakınlarına 'Ücretsiz ulaşım' hakkı

turan yılmaz;
doğru vallah engellileri unuttuk siyasete daldık en iyisimi siyaset yapmadan haklarımızı savunalım hükümetimizin engelliler için faydalı olabileceği kanun çıktığında tebrik etmeliyiz engellinin zararına ise demokratik tepkimizi göstermeliyiz tabi kırmadan dökmeden yakmadan yıkmadan taşlamadan en iyi eylem budur.

walera;
haklısın bu uygulama izmirde varken diğer illerde yoksa bir olun bulunduğunuz ildede uygulamaya koydurtun belediye başkanı hayır mı diyecek

NOT:
Önceki yıllarda Eshot Genel Müdürlüğü’nden Engelli ve Refakatçi Kartı alan vatandaşlarımız 1 yıl süreyle kartlarını kullanabileceklerdir.Engelli Vatandaşlarımız

az önce 183 ü aradım eğer başbakanlık özürlü kartıyla otobüsler bindirmiyorlar diyorsa valiliğe gidip şikayette bulunun diyor her il için ayrıca kart almanıza gerek yok diyor bazı çok bilmiş arkadaşlara duyurulur inanmayan 183 ü arayıp sorabilir

ForeverCeo
.
murat6677 bu yazdığım sizedir 183 sizin söylediğnizin tam aksini söylüyor valiliğe şikayet edin her il için ayrıca kart almanıza gerek yok diyor

ardkadaşlar ben yeni otobüs kartı çıkarmak istiyorum raporun aslı gibi dir n asıl çıkartlıyor ne isteniyor kaç günde çıkıyor mavi özel otobüslerde hep sorun yaşıyorujm

[FONT=Times New Roman]Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullanımı[/FONT]
[FONT=Times New Roman]MADDE 6 – (1) Ücretsiz veya indirimli seyahat edebilmek için;[/FONT]
[FONT=Times New Roman]a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentleri kapsamındakiler için Bakanlık tarafından verilen Seyahat Kartı,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamındakiler için Engelliler İçin Kimlik Kartı, engellilere kimlik kartı verilmesine ilişkin 19/7/2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik uyarınca verilmiş bulunan kimlik kartı, anılan Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinde sayılan engelliler için kimlik kartı ile engel oranının yer aldığı nüfus cüzdanı,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]c) 5 inci madde kapsamındakiler için nüfus cüzdanı,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]kullanılır.[/FONT]
[FONT=Times New Roman](2) Toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla birinci fıkrada belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.[/FONT]
[FONT=Times New Roman](3) Kişiler, birinci fıkrada belirtilen belgeleri ibraz etmek suretiyle toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlandırılır. Toplu taşıma hizmetini sunan kurum ve kuruluşlar ile belediyeler, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili kolaylaştırıcı tedbirler alır.[/FONT]
[FONT=Times New Roman](4) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamındaki ağır engellinin, refakatçisi olduğunu beyan ettiği kişiden bu hakkın kullanımına ilişkin ayrıca belge talep edilmez.[/FONT]
[FONT=Times New Roman](5) Seyahat kartları aynı zamanda tanıtım amaçlı olarak da kullanılabilir.

BÜYÜK HARFLE YAZIYORUM . KIRMIZI RENKTEKİ MADDEYİ AŞAGIYA YAZIYORUM.

[/FONT]

[FONT=Times New Roman]Ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak kişiler[/FONT]
[FONT=Times New Roman]MADDE 4 – (1) 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca demiryolları ve denizyollarınınşehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaklar aşağıda belirtilmiştir:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]a) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]b) 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlarda belirtilen haller kapsamında;[/FONT]
[FONT=Times New Roman]1) Hayatını kaybedenlerin,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]4) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmekle birlikte veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamış olmakla birlikte bu aylıkları kesilmesi gerekmeyenlerin,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]c) 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında;[/FONT]
[FONT=Times New Roman]1) Hayatını kaybedenlerin,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]4) Harp ve vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmelerinden veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamalarından dolayı aylıkları kesilenlerin,[/FONT]
[FONT=Times New Roman]kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]ç) 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]d) 24/6/2008 tarihli ve 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanuna göre aylık bağlananların kendileri.[/FONT]
[FONT=Times New Roman]e) Engelliler için sağlık kurulu raporuyla % 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri.

BAŞBAKANLIK ENGELLİ KARTI OLAN ARKADAŞLAR BAŞKA BİR KARTA İHTİYAÇLARI YOKTUR . BOŞUNA ZAMAN VE PARA HARCAMAYIN .YUKARIDA YÖNETMELİK MADDESİNİN KIRMIZI RENKLE AYIRDIGIM MADDESİ BU KONUYLA İLGİLİDİR

Saygılar sunarım

[/FONT]

Arkadaşlar ben sizi anlamakta zorlanıyorum, ben yaptığım açıklamalarımda hiçbir zaman siyaset yapmam sadece bazı arkadaşlarımızın detaylı açıklamalarımıza rağmen, ben haksız yere yargısız infaza uğruyorum ben onların dilinden konuşamam bende engelliyim benim kimseden üstünlüğüm yoktur ama fikirlerimi bu platformlarda özgürce dile getirebilirim, bazıları hoşgörüyle karşılar, bazıları da beğenmeyebilir herkesin eğitim düzeyi ile yaşam kalitesi farklıdır, benim yaşam kalitem ileri değil ama yaşamın bana verdiği tecrübelerim var ve o tecrübelerimi arkadaşlarımla paylaşabilirim, kusura bakmayın beni yaptığım yorumlarla herhangi bir siyasi görüşe itemezsiniz ben herhangi bir siyasi kuruluşa yada sivil bir kuruluşa bağlılığım yoktur, devletin içinden kim bizim için birşeyler yaparsa onları takdir ederim A partisi de yapsa B partisi de yapsa yine takdir ederim ama lütfen boş laflarla birbirimizi üzmeyelim, Sağlıcakla Kalın....

murat6677
kardeşim şu soruma yanıt versen olur mu daha önceki yorumlarınızda gidip bi istanbul kart almaya üşeniyorsunuz diyordunuz ama 183 aile ve s politikalar bakanlığı çağrı merkezi diyorki başbakanlık özürlü kimlik kartınız veya aile ve s pol bakanlığından alınmış bir kartınız varsa her ilde ayrıca ulaşım kartı almanıza gerek yok diyor ve eğer sizleri bu kartlarla otobüslere bindirmiyorlarsa valiliğe şikayet edin diyor istersen sende 183 ü arayıp sorabilirsin

arkadaşlar ist için gereken evraklar 2 resim bide raporun aslı 10 tl de ücret alıyorlar o kadar

Eskişehir'e Misafir olarak gitmiştim Başbakanlık özürlüler idaresi kartımı kullanabilirmiyim dediğimde
oradaki görevliler bana makinaların okumadığı hiç bir kartı kullanamazsınız dediler.Makinaların Okumasından Kasıtları ise kontör türü
şehir içi ulaşım kartları.O kartlarıda almanın çok zahmetli ve her ay bilgi güncellemeli olduğunu öğrendim sonrasında,Bana söylenen bu ben bana söylenenlerin yalancısıyım.;)

nasıl insanlarsınız anlamakta zorluk çekiyorum . kanunun yazdık yönetmeliği yazdık hala birilerine para kazandırmak derdindesiniz . siz hakkınıza sahip çıkmazsanız daha çok para ödersiniz . yok ankarada nasıl yok istanbulda nasıl yok maraşda nasıl . bakınız bu bir genel kanundur . belediye meclis kararı degil TBM MECLİSİ KANUNDUR . kıssacası türkiyenin her yerinde aynı uygulanır . size başbakanlık kartının geçmeyecegini söyleyen otobüs şöförünü şikayet edeceksiniz ve otobüste onca kişinin içinde rencide edildiğiniz iddasıyla mahkemeye vereceginizi ifade edeceksiniz bakın bir ayda her kes kanunun nasıl ögreniyor inanamazsınız.

İ D O sadece % 30 indirim uygulanır oda refakatli geçmez dediler.

Bu nasıl iş arkadaş. TBMM den kanun çıkıyor; başbakanlık kimlik kartıyla Türkiyenin her yerinden ücretsiz seyahat edileceğine dair, ama her belediye bu kanunu kafasına göre uyguluyor. Daha doğrusu işi geldiğine göre..

Evet malesefki eskişehirde bende bu konuda sıkıntı yaşadım
neymiş burası eskişehir gidip eskart alırsam binebileçeğimi söyledi
uzun bi tartışma verdim burası türkiye cumhuriyeti toprağı değildi mi diye burası nereye bağlı diye

ve konuyu bimere şikayet ettim cevabı yayınlarım

Sayın Walera arkadaşım ben geçen yaptığım yorumumda; "İstanbul turuncu kartı almaya üşeniyorsun" diye birşey söylemedim, yukarı çıkıp o mesajı tekrar okursan görürsün o sözü bir altımdaki arkadaşım söyledi o da bana destek vermek için söyledi ama burdaki mesele birbirimize olan yakınlaşmalardaki sıkıntılardır lütfen verdiğimiz yorumları başka yerlere çekmeyelim aklı selim olalım...
Arkadaşlar 81 ildeki ücretsiz ulaşım uygulamaları farklı şekillerde uygulanıyor bu da ister istemez aklıllarda soru işaretleri oluşturuyor mesela ben Ankarada yaşadığım için ben burdaki uygulamaları platformda yazıyorum diğer arkadaşlarıma hak veriyorum ama bütün bu sorunlar işallah zamanla çözülür..

sayın turan yılmaz

bimerden gelen cevap dorultusunda gerekirse mahkemeye başvuralım . başka türlü bu olayı çözemeyecegiz . hala otobüs şöförleri ve bir grup engelli arkadaşımız olaya vakıf olamamışlar devamlı yok şu şehirde şunu yapalım yok bu şehirde şu kadar para verelim diyerek birbirlerini yanlış yönlendiriyorlar . HAKKINI KULANMAYAN VEYA KULLANAMAYAN KİŞİ HAKKININ GASP EDİLMESİNE SEYİRCİ OLUR. bagzı engelliler ise hakkını bilmedikleri için PARALARINDAN olur.

saygılar sunarım

Eskişehirde şöförle çok ciddi atıştım
içerden yerine ben kart okutuyum diyenler oldu
aynen şu cevabı verdim param olmadığı için tartışmıyorum param var şükür
devletmin yasayla kanunla bana tanıdığı hakkı kullandırmadığı için tartışmam
eğer tbmm devletim yasayla kanunla bu hakkı tanıdıysa kulamakta hakkım
burası türkiyeye bağlı değilmi diye ve

dadaş (cihan kardeş bimere de aynı şekilde iletttim

evet ben varım 10 kişi olup hakkımızn türkiye genelinde uygulanmadığına
ve mağdur edildiğimize dair şikayyette bulunalım

Zaten olan hakkını korumazsan kullanmazsan sesini çıkarmazsan
gün gelir elindeki mevcut hakkından olursun

Belediyelerin bu inadı kendi kartlarını çıkartırken aldıkları kart ücretinden ötürü yapıyorlar.
Madem Devlet bu kanunu çıkardı herkes her kurum uyacak. Başka yolu yok.
Hepimiz Bimer ve bulunduğu yerin en büyük mülkü amirine şikayet postası atalım.
Yeterli ses çıkarmazsak aynı şehirler arası otobüslerde olduğu gibi %50 indirim %35 e indi onuda zorla uyguluyorlar.
Hakkı gasp ettirmeyelim.

sayın turan yılmaz

bu konuda 10 kişi olmamıza gerek yok . idare mahkemesinde davayı 2 kişi olarak açabiliriz. ankarada otobüs şöförü bir görevli eşime benzer davranışlar içinde bulunmuş . dua etsin ben otobüste degildim . ama olsaydım bimerle uğraşmadan direk dava açardım . 1 görevi kötüye kullanmak . 2 topluım içinde engelliyi rencide etmek ( insan hakları ) 3 kanunlara aykırı eylemde bulunmak

saygılar sunarım

Kardeş ankarada ben okonuda sıkıntı yaşamadım bakanlık kartımlada bindim gel ikimiz bu davaya öncülük edelim ankara sincanda oturuyorum musait bi gün buluşalım türkiye geneli için acalım sende bende nasıl bi yol izlememiz gerekli danışalım
davayı acalım ben varım
tüm türkiye geneli için

Arkadaşlar topluca BİMER'e bu durumu belirten mailler atalım. Yakınlarımıza söyleyelim onlarda atsın. "Bakanlığın çıkardığı kimlik kartıyla Türkiyenin her yerinden ücretsiz seyahat etme kanunu yürürlüğe girmesine rağmen, belediyeler bu kanunu kaale almamaktadır" şeklinde şikayetimizi belirtelim..

Az önce bu durumu belirten bir mail attım BİMER'e. Lütfen siz de yollayın arkadaşlar, kayıtsız kalmayalım. Bu konuda ne kadar çok mail alırsalar, sorunu çözme yolunda o kadar hızlı hareket ederler..

bilgi edinme hakkında yararlanıp ankara belediyesine soru sormuştum. ilgili cevap aşağıda.
sayın ilgili ankara kartınızı göstererek özel halk otobüslerinden ücret ödemeyerek seyahat edebilirsiniz diye mesaj geldi.

uygulama varmı bilmiyorum. hiç denemedim daha.

Ankarada engelli kimlik kartıyla halk otobüsüne binen oldu mu arkadaşlar?

şoförün biride bana beleşçi dedi.belediye otobüslerinde sorun yok.sorun özel otobüslerde.bende özele artık binmiyorum.1 saat resmi plakalı otobüsün gelmesini bekliyorum.özeller ise dakika başı geçiyor.her geçende korna çalıyor,selektör yapıyor ama ben binmiyorum ağlamasın diye.önce sınırsızdı kartlarımız itiraz ettiler aylık 60 kontöre çevrildi yinede doymuyorlar.onları doyuracak olan tek şey kartlarımızın iptal edilmesi.bu resmi plakalı otobüslerin sayılarını artırsaydılar iyi olurdu.

bence senin hakkın bende özelde biri dei nereye gidecen falan sanane dedim engelli hakkı sonuçta otobüsün panosunda bile yazıyor şikayet edersem dedim tamam dedi hakımız o zman özeller kalksın zoruna gidiyorsa şöförlerin

herkze selamlar.. mayısın ortasında istanbula geliyorum.istanbul u gezmeyi planlıyorum. metro otobusler de özürlü indirimi var mı* bedava mı? yada ne yapmam lazım .. başbakanlığın verdiği kart geçerli mi?

ya bir şöförü başbakanlık kartıyla bindirmediği için iett ye şikayet ettim işin ilginci ieett hala başbakanlık kartıyla binemezssin derken verdiği cevaba bakın
Başvurunuz:

BELİRTMİŞ OLDUGUM HATTIN OTOBÜS ŞOFÖRÜ BAŞBAKAN ENGELLİ KİMLİK KARTIMLA BİNMEK İSTEDİĞİMDE BU GEÇERLİ DEĞİLDİR DİYE SÖYLEMİŞTİR.ENGELLİ SEYAHAT KARTIMI BASARAK GEÇTİM BU DURUMDAN DOLAYI ŞİKAYETÇİYİM GEREGİNİN YAPILMASINI TALEP EDERİM.

Müdürlüğümüze iletmiş olduğunuz başvurunuzla ilgili İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü (İETT ) ile görüşülmüştür. Görüşme neticesinde tarafımıza verilen bilgi aşağıdaki gibidir:

"Kurumumuza yapmış olduğunuz 130A hattı otobüsü şoför şikayetinize ilişkin başvurunuz incelenmiştir. 04,04,2014 tarihinde 500A numaralı hattımızda C470 kapı nolu otobüsle görev yapan şoför personelimiz tespit edilerek, bilhassa engelli yolcularımıza karşı daha duyarlı, nazik ve hassas davranarak, görevini daha dikkatli, itinalı, iş usulü ve icaplarına göre yapması hususunda uyarılmıştır."

İETT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ALO 153 BEYAZMASA

ama tel açıp soruyorum hala başbakanlık kartıyla binemesin diyor yüce iett

Malesefki belediyeler illa bizim verdiğimiz kartınız varsa binersiniz
yoksa binemezsiniz diyor bende bimere şikayette bulundum

ama sabır bakanlığın yeni hologramlı kartlar yakın zamanda dağıtılınca bu sorun inşallah çözüleçek

Üst Alt