Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlı, engelli, şehit ve gazi yakınlarına 'Ücretsiz ulaşım' hakkı

işte zihniyet 14 martta ieet ty telefon açıp sorduğumda direk başbakanlık kartıyla binersiniz demişti ieett şimdi seçimler bitti binemezsiniz diyor az önce tel açıyorum aynı konuları soruyorum siz kendinizi tbmm den daha yüksekmi görüyorsunuz bu kanunu tbmm yaptı diyorum bi tutturmuşlar turuncu kart almazsanız binemezsiniz hani çok bilmiş arkadaşlara itilaf olunuzr

ne sabırı ya tbbmmden hiç bir kurum büyük değildir kanunu yapıyorlar hiç bir kurum uymuyor

izmirde 811 hat nolu engelliler merkezi-konak hattı hariç tüm otobüslerde ve belediyeye ait toplu ulaşım araçlarında başbakanlık engelli kartı geçiyor.

izmir bana göre bu konuda kendini aşmış. helal olsun izmir e..
istanbul turuncu kartı nasıl çıkartrz ve ne işe yarar.. bari böyle soram sorumu

ramazan68 ieet gow tr de başvuru link var ister oradan müracat et istersen bizzat ieett genel müdürlüklerine anadolu yakasında hasanpaşa var pendik var ya raporun aslını yada varsa başbakanlık özürlü kimlik kartını resim birde 10 tl bunlar la müracat et al kardeşim

Tabiki TBMM kararları geçerli. Ama gel gelelim işin aslına her ilin yerel yönetimleri yani toplu taşıma sağlayanların kendi koydukları kurallar vardır hemen hemen çoğu belediye engelli veya indirimli seyhat kartları düzenlemekte ancak bugibi düzenlemeleri olmadığı yerlerde de engelli kimlik kartları kullanırız. Şimdi şu açıdan olaya bakalım. Ahmettin engelli kartı geçerli mehmetinki geçmez diye bir şey sözkonusu deyil. Eğe bir ilin yerel yönetim kuralları varsa o kurallar geçerli. Başbakanlık engelli kimlik kartıyla her ilin düzenlemiş olduğu ücretsiz veya indirimli seyahat kartı alabilirsiniz.

yeni çıkan kanunla birlikte eskiden sadece belediye otobüslerinde geçerli olan bedava ulaşım hakkı şimdi adanada özel halk otobüslerindede bedava oldu %40 ve üzeri

Ancak kendi düşüncemi söylesem. TBMM engelliler için bu gibi düzenlemeler yaptıysa ve her il kendi kurallarını koyup uyguluyorsa bundan dolayı bir önlem almasıda gerekiyordu. şöyle bir şey yapılabilirdi her ildeki toplu taşıma araçlarıdaki kart okuyucuya uyumlu özel bir engelli seyhat kartı çıkarabilirdi. SAYGILARIMLA.

sayın mazili

1 ) yerel yönetimlerin kendi kararlarını genel haklara karşı dayatma hakları yoktur . dolayısıyla sizin verdiğiniz bilgi dogru değildir.
2 ) yerel yönetimler başbakanlık kartına göre makinalarını ayarlamak zorundadır . çünkü kanunda bu duruma uygun madde ve uymayanlara ceza maddesi vardır.
3 ) 2 numaralı maddeye göre başbakanlık kartı olan bir engelliye gidip belediye kartı alması gerektiği yönündeki bir zorlama veya bir öneri hem kanunsuzluk hemde akıl dışı olur.

MADDE 88 –
“24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkındaki Kanun veya 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların; 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı maddesi ile mülga 45 inci ve 64 üncü maddelerine veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 ncimaddesine, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlara göre vazife malulü sayılarak aylık bağlananların kendileri, eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılanlardan sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malulü sayılarak aylık bağlananlardan, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamaları nedeniyle ödenmekte olan aylıkları kesilenlerin kendileri ile eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları, anne ve babaları; yukarıda sayılan kanunlara göre harp veya vazife malulü sayılacak şekilde hayatını kaybedenlerin ya da aynı kapsamda aylık almaktayken hayatını kaybedenlerin eşleri, evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış olan çocukları, anne ve babaları; engelliler için sağlık kurulu raporuyla %40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere birlikte yolculuk ettikleri refakatçileri, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.
Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise P indirimli olarak yararlanırlar. Bu fıkrada belirtilen kurum ve kuruluşlar, belediyeler, belediyeler tarafından kurulan şirketler, birlikler, müessese ve işletmeler altmış ila altmış beş yaş arasında bulunan kişilerin toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli olarak yararlanmasını sağlayabilirler.”
“İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır. Bu maddeye göre verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
[FONT=Times New Roman]
[/FONT]

Arkadaşllar bende yeni kardımı toplum merkezinden dün aldım kardı verirlerken kardı kullanabileceyim yerleri bildiren yazılı kağıt verdiler.Kağıdı alırken okumadım eve geldiyimde okuduğumda aynen eskisi gibi kulanma şartları yazıyordu.Yeni çıkan kanundaki kullanım yerlerinden hiçbiri yoktu.Kağdı yazıcıdan bilgisaraya kopyasını çıkardım bir türlü siteye yükleyemedim.Toplum merkezi bu şekilde yararlanacaksın diye verdiyi yazılı kağıt (eski haklar) diyecek başka bir şey bulamıyorum .

Ne saçmalıyosun arkadaşım aynı eski haklar diyosun
1. Trenler üçretsiz şehir içi ve şehirler arası
ve buna hızlı trende dahil
eskiden yüzde 20 indirm vardı şehirler arası
ve hızlı trende 50 indirim vardı
şimdi ise tamamiyle üçretsiz

faksın varsa sana fakslıyacam verilen kağıdı numaranı masaj at bizde biliyoruz öyle olduyunu düzgün kelimeler seç yazarken.

turan banliyö trenleri acaba ücretsizmi

şimdi ise tamamiyle üçretsiz demişsin turan kardeşim ama tcdd öyle söylemiyor

Kardeşim memur sana yanlış kağıt vermiş olabilir
ben 1 ayı geçgindir hızlı trene aile sosyal politikalar bakanlık kartı ile
üçretsiz 10 aşkındır gidip geliyorum kimliğimi gösteriyom üçretsiz biletimi alıyorum
mersin tarsusa gitmiştim tren garına gittim ordanda akşam treni ile yeniceden üçretsiz ankaraya geldim
bu arada tarsus dan yeniceyede trenle gittim üçretsiz

ankarada şehir içi banliyölü trenler üçretsiz

şimdi şöyle bi sorun var bazı beledeler uygulamak istemiyor
yasa diyorki başbakanlık kartınla üçretsiz türkiyedeki belediyelere bağlı otobuslere binebilirsin diyor
ama gelki gör eskişehir bindirmem diyor yasa dan haberim yok
burası eskişehir diyor saçmalığa bak orası türkiyeye bağlı değil sanki
burdada görev bize düşüyor gerekli yerlere erinmeden şikayet etmek

Kardeş ben ankarada oturuyorum şehir içi şehirler arası
ve buna hızlı trende dahil üçretsiz biniyorum

senden bakanlığın verdiği kimliği soruyorlar
o yoksa hızlı trende bile üçretsiz bilet vermiyorlar

Dadaş06 Siz nasıl insanlarsınız sizi anlamakta güçlük çekiyorum diyorsun.!
Kendinizce haklı olabilirsiniz ama bu hakkını ukalalık ve hakaret etmeden anlatmaya çalışırsan iyi olur.
Zira ben ve benim gibi bir çok engelli arkadaşımız sosyopat değiliz toplum içinde ve dışında nasıl hareket edeceğimizi nasıl davranacağımızı iyi biliriz.:mad:Ha amaç kavga,hakaret etmek ve ukalalık taslamak ise en iyisinide yapabileceğimizden emin ol.:cool:

turan yılmaz;

yaa desene bir gece trene bedava binip ankaraya senin yanına gelip bir çayını içeçem vay bee ama ankarada belediye araçları başbakanlık engelli kartı kabul ediyor mu

arkadaşlar peki şehirler arası trenler'de tekerlikli sandalyedeki engellinin inip bnmesi için yapılan bir uygulama varmı yani asansör , rampa gibi ? varmı yoksa kucak spormu ?

Arkadaşlar izmir de ücretsiz ulaşımdan nasıl yararlanabilirim, kartlar kaç günde çıkıyor bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.

Bu konu başlığını takip etmekten vazgeçmiştim ama gördüğüm kadarıyla bazı doyumsuzlar arkamdan atıp tutmuş. Burada hepimiz engelliyiz, hak ettiğin lafı işittiğin zaman ben engelliyim mağduriyetine sığınmak komiklikten öte gitmez. Benim siyasetle zerre kadar işim olmaz, hele hele bozuk plak gibi aynı lafı sakız gibi geveleyen ergenlerle hiç işim olmaz. Bilgi paylaşımı mı eyvallah, haklı olunan konulara destek çıkmak mı eyvallah, yardımcı olmak mı eyvallah. Ama burada bilgi kirliliği yaratmayı mesai haline getirmiş tuhaf insanlara laf yetiştirmeye zamanım yok !!! (nokta)

ya biz bu kanun çıkmadan önce zaten otobüslere bedava biniyoruz. Bu konu ile bahsettiğiniz kanun ile değişen nedir? 65 yaşındakilerin bedava binmesi dışında?

şimdi bazı doyumlu arkadaşlar da bayağı bi doymuşlar tcumhuriyeti devletinin millet meclisimi büyüktür yoksa belediyelerin meclisimi doyumları çok olan arkadaşlar hala tbmm nin büyük olduğunu kavrayamamış olsa gerekki 183 ü arayı bi soramıyorlar bakalım 183 belediyelerin kendi kafalarına göre tbmm nin almış olduğu kararlar hakkında ne diyor bazıları bayağı bi doymuş evet loris şuan 65 yaşındakilerin bedava binmesi dışında hiç bir değişiklik yok bazı arkadaşlar trenlerin ücretsiz olduğunu söylemişler ama bilet almak için gittiğimde indirimli dediler doyumlulara duyrulur

ayrıca bazı doyumlu arkadaşlar bayağı bi bilgi kirliliğide yapıyorlar

tabi belediyelerin verdikleri kartla loris ama malesefki yeni çıkan yasa öyle demiyor başbakanlık özürlü kimlik kartın varsa yada aile ve sosyal politikalar bakanlığından alınan bir kartın varsa hiç bir ilde belediyeden kart almana gerek kalmadan ulaşımdan bedava yararlanırsın diyor

unfeelinq;

yanlışın var yüzde 40 raporu olanlarda bizim izmirde bedavaya biniyordu biniyor hala. Galiba başka şehirlerde prosedür değişik o yüzden öyle oluyor galiba. :)

walera;

hımm ne güzel. Şimdi başbakanlık özürlü kartım var benim o nunla tüm şehirlerde otobüslere bedava binebilecem yani çok teşekkürler :)

ördegin ömrü vak vakla gecermis bu turanda boyle isde
KÖTÜ SÖZ SAHİBİNE AİTTTİR ......
bilgi paylaşmak kötü şeymi
ben trenlere ücretsiz biniyorum cumartesi eskişehire gittim
pazarda da 15 treniyle geldim hızlı trenle
hani yalan diyen yok diyen indirimli diyen evet biletin arkasında hala engellilere 50 indirimli yazıyor ama
biletin ön yüzünde ücret kısmı sıfır

hızlı trende ücret 0

Amacım bilgilendirmek olan haklarımızı kullanmak

SAYIN benzama ( orkun )

1 ) öncelikle eskiden yazdıgım bir yazıdan alıntı yaparak size hakaret ettiğimi anlamışsınız ( bu sizin algınız bir şey diyemem ) . ve devamında bana yol göstermişsiniz . demişsinizki hakımmızı ukalalık ve hakaret etmeden de anlatabilirsiniz ( bu ifadenizle direk hakaret içeren kelime kullanmışsınız bilmem farkındamısınız ? )

2 ) size göre istediginiz olan hakaret etmeden anlatım şekli mesajlarımda var . eger okumuş olsaydınız kanun ve yönetmelik maddelerini mesajlarıma defalarca hatta önemli kısımlarını renklendirerek attıgımı fark ederdiniz . sanırım yukarıda hakaret saydıgınız cümlemdeki düşüncemi paylaştıgım yada o cümleyle birilerine başka kart çıkarmanıza gerek yok bakın size defalarca kanun maddelerini yazdım neden okumuyorsunuz anlamına gelen ve ben bunu anlamakta zorluk çekiyorum anlamına gelen ifademi sizede armağan ediyorum.

3 ) demekki siz sadece size hakaret edildigini düşündügünüz mesajlara itibar ediyorsunuz ve sadece o kadarını anlıyorsunuz ... yolunuz açık olsun ...

Antalya da ücretsiz ulaşım durumu nedir?neler ücretsiz ve nasıl biniliyor?bilenler yazsın lütfen.

çok enteresan insanlar varya harbi bu ülkede sonra diyoruz bu ülke gelişemiyor,çünkü halk birbirine destek olacakki gelişecek,halk birbirine değilde. ezenlere destek olunca
böyle durumlara düşüyoruz ne deyim gülüyorum sadece size :) umuyorum ki haksız yere ezenlerden ve hakkımızı kullandırmayan insanlardan yana olanların ikiyakası bir araya
gelmeyeceğini düşünüyrum.adam kanunun yazdığı maddeyi veriyor hala diyorki 81 ile gideceksen 81 tane kart çıkaracaksın diyor ,siz neyle besleniyonuz ne yeyip içiyosanız aynısından bizede verin lütfen :) şahit olduğum olayı anlatıyorum iyi dinleyin;

1-2 ay önce tam hatırlamıyorum ankarada ulustan eryamana giden otobüse bir engelli bindi halinden beli adamın koltuk değneğinden adam aile sosyal bakanlık kartını gösterdi
bu geçmez kart bas dedi oda geçer kanunda yazıyor dedi bende önde oturuyorum 2.inci sıralalarda falan sonrasında şoför in dedi ,inmeyince taaaaaaaaaaa ulustan optimuma
gelene kadar 35-40 dakika boyunca kadar konuştu beleşçi bedavacı diye bağırıp çağırmalar otobüsteki 100 kişiden biri çıkıpta bir şey demedi hala inanamıyorum ya
'' kardeşim adamı görmüyormusun 2 tane koltuk değneği var ayıp değilmi günah değilmi '' diye kimse bir şey söylemedi bir tek ben mücadele verdim gerektiği şekilde adam resmen dayanamayıp ağlayınca delirdim sonunda.ALLAH'tan ben ve benim gibi hakkımızı savunan DADAŞ06 ve walera gibi insanlar var.teşekkür ediyorum size DADAŞ06 ve walera gibi
hakkımızı savunan insanlara.bu arada ankadara hala halk otobüslerine binilemiyor sanırım kanun çıktı çıkalı arkadaşlar 10 yıl sonramı geçerli olacak halk otobüsleri ?

Üst Alt