Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yaşlı, engelli, şehit ve gazi yakınlarına 'Ücretsiz ulaşım' hakkı

evet tüm türkiyede geçerli ama dediğim gibi şuan her ilinki farklı kiminde kimlik kiminde kenkartlar geçerli

yav gelin izmire başbakanlık yada bakanlık kartıyla nasıl biniş yapıyorsunuz görün istanbul belediyesi uygulamak zorunda cünkü hükümet kararı eğer uygulamıyorsa tınlamıyorsa yazıklar olsun iettye ve istanbul belediyesine

burada birbirini yemekle hiç bir şey hallolmaz.
güzel bir yazı hazırlanıp BİMER-BELEDİYLER-BAĞLI BULUNDUĞUN İLİN YEREL GAZete vs mail atmak bir nebze yararı olabilir

yazdıklarımız silinmiş demekki bazı arkadaşların yanlış anlaması ve hakaret etmesi bizim de ona cevap vermemiz yüzünden silinmiş sağlık olsun

Birazcık sabır engellilere aile sosyal politikalar bakanlığı tarafından tüm ülkede
gecerli elektronik kart verileçek sabır

sayın turan aile bakanlığı elektronik kart versede bu kartı belediye sistemi desteklemiyorsa ne yapacağız. özel şirketler nereye şikasyet edersen et cezayı öderim yinede ücretsiz almam diyorlar. adamlar devlete kafa kooyyor. valiliğer şikeyat ediyorsun. cezayı yazıyor tın diyorlar. bakalım çıkacak kart nasıl olcakmış.

elektronik kart iyi bişey sıkıysa diğer belediyeler kabul etmesin

Bimer hiç bi seye care olmuyor... belediyeyi şikayet ettim bimer valiliğe yollamış dosyayı valilik bediyeye yazmış.. belediye biz onları ozellestirdik, ayrıca kart cıkartmaları gerekmekte diye cevap yazmış valiliğe. valilikte tamam eyvallah demiş.. ben bimeri tekrar aradım yaw nüfus cüzdanı ve engelli kimlik kartı özel otobüsler için de gecerli ben bu yuzden şikayette bulundum zaten dedim.. daha sonra dosyayı mahalli idareler müdürlüğüne yolladılar,onlar içişleri bakanlığına; içişleri bakanlığı, inceleme soruşturma ve denetim hizmetleri daire başkanlığına göndermiş.. daha sonra dosya tekrar mahalli idareler genel müdürlüğüne ve son olarak onlar da çorum valiliğine tekrar yollamışlar... bimeri bir kaç kez daha arasam yine ordan oraya gidecek dosya çözüm bulunmayacak... bozacının şahidi şıracı, şıracının şahidi bozacı hesabı... demekki 70-80 il için tek tek bu kartları çıkartcaz.. izmir hariç :)

arkadaşlar ido engellilere yüzde 25 gazilere yüzde 50 indirim yapıyor aslında kanuna göre bizim ve gazilerin ücretsiz olması gerekiyor ama hiç yoktan iyidir. fakat gazilerle engellilerin ikisininde yüzde 50 olması için ido nun internet sitesi bimer gibi yerlede sesimizi yükseltmemiz gerekiyor.

az once alo 183 aile çocık kadın engelli danışma hattını aradım.. bu kanunda yer alan haklarımızı kullanamıyoruz ne yapmamız gerekiyor dedim.. kullanamadığınız zaman alo 150yi arayın plakayı oraya iletin 50 tam bilet parası ceza yazdırın dediler.. yakın zamanda sehir içi hatlarında kullanabileceğiniz yeni kartlarınız olacak o zamana kadar eskilerini kullanabilmeniz gerekiyor dediler.. sanırım telefon hatlarına yanıt veren kişiler uzayda yaşıyorlar, dışarıda engellilerin nasıl yasadıkları hakkında bilgileri yok..

uzayda yaşıyorlar tabi şuan o dedikleri var ben kullanıyorum zaten

ama tüm illerde geçecek bir kartsa onu bilmem tabi eğer öyle bişey olursa çok güzel olur

Doyumsuzluk yine had safhada. Yahu aranızda 81 ili dolaşıyorum cebimde 81 tane kart taşımam gerekecek diyen kaç tane gurme var?

izmire gelin elinizdeki başbakanlık kartı ile heryeri gezin izmirin

öncelikle kanunda açık bir şekilde yazan '' başbakanlık tarafından verilen engelli kartı olanların başkaca bir karta sahip olmadan ücretsiz ulaşımdan faydalanır '' maddesiyle tanınan hakkı savunanlarla dalga geç . sonrada bu hakkı savunacaklarına gitsinler ekpss atamalarının sayısının artırılması için isyan etsinler diye yol göster .bu ne perhiz bu ne lahana turşusu . elindeki hakka sahip çıkma başka hakkı isteyin diye isyana teşfik . siz ne ayaksınız arkadaşlar . kırk ayak bile sizin kadar ayak oyunu yapamaz . allah aşkına sizin derdiniz ne ? siz ek kart aldıysanız hayırlı olsun gidin kullanın . biz ek kart alanlara siz aptalsınız yada siz dangalaksınız veya doyumsuzsunuz veya ek kart alana kadar gidin ekpss atama sayısını artırın diyormuyuz ? cevap hayır . bu yukarda yazdıklarınızdan sonra size diyeceğimiz tek şey var '' ek kartınızın hayrını görün ve bu başlık sizi ilgilendirmiyor hadi başka kapıya ''

yok neymiş o kadar şehri gezecek kadar paran varsa git ek kart çıkar 3 yada 5 in hesabını yapma !!!! evet o kadar param var . ayrıca aklımda var zaten bedava olan bir şey için para harcayacak kadar enayi degilim . harcayan varsada beni ilgilendirmez .

son olarakta ekpss atamalarının çoğaltılmasıyla ilgili : arkadaşlar ben emekli oldum sonra baktım gencim boş durmak olmaz diye emeklliliği bırakıp tekrar çalışmaya başladım bununla birlikte yakında ikinci emekliliğimde doluyor . kıssacası iş sıkıntım yok ama ekpss atamalarının artırılması için çaba sarfediyorum aynı ulaşımda ek kart çıkarmanın gerekmediğini vurgulamakta çabaladığım gibi

Son düzenleme:
burada benlik ya da senlik bir durum yok.. kanun yazan kişiler ülkenin durumu neyse ona göre kanunu çıkartacak.. çıkarttığı kanunu uygulattıracak.. bunları yapmadıktan sonra sağda solda biz bunu yaptık şunu yaptık diye konuşmasının anlamı yok.. Örneğin alt komşum fiziksel engelli diyalize servisle gidiyor belediye otobüslerini hiç kullanmıyor.. keza benim de aracım var ben de hiç kullanmıyorum.. hiç çıkartmasaydı bana göre bu kanunu hatta komsuma da göre hava hoş, onu da ilgilendirmiyor..ama bir iş yapıyorsan arkasında duracaksın. burada konusulan fikirlere de katılmıyorsan maydonoz olmaya da gerek yok.

İstanbulda metrobuste aile sosyal bakanlığı kartı ıle metrobus e ucretsız bınebılır mıyım?

adil %40 raporun varsa ücretsiz binersin.. ama aile sosyal bakanlığı kartı ile binebilir misin bilmiyorum:.. her yerde keyfe keder uygulama var.. ayrıca belediyeden kart çıkartmanız gerekebilir.. ben de yakın bir tarihte istanbula gidicem, ordaki uygulamayı öğreniriz artık..

ben ankara dayım akyurt dışında her yere giderken özel halk otobüslerinde indirimli ücret alıyorlar şikayet ettim incelemeye almışlar şikayet edelide 1 hafta oldu bütün otobüsleri de şikayet edemiyorum hep aynı kişiden olunca pek takmazlar gibi geliyor tek başına edince de takmıyorlar :D

istanbulda elinizde başbakanlık öz kimlik kartı ve ya aile ve sosyal pol bakanlığı kartı varsa ieett ye müracat edip10 tl karşılığında turuncu engelli ulaşım kartı almanız gerekiyor yoksa başbakanlık kartı veya aile ve sosyal pol bakanlığın kartıyla hiç bir araca binemezsiniz

adil12;

her defasında kartı göstermeye gerek yok bence.
raporunuzun aslı,
1 adet fotoğraf
10 tl ile, size yakın bir iett seyehat kartları bürosuna gidin, Ücretsiz Kartlar
bu karttan çıkarın her defasında kart gösterme derdinden kurtulun.

başvuru merkezleri;
BAŞVURU MERKEZLERİ

Selamlar istanbul kartta böyle bir ibare var ben bunun anlamadım karta dolummu yaptırcaz

Kart Dolum İşlemleri
Ücretsiz Kartların IDO, TCDD vb ulaşımında kullanılabilmesi için kartlara dolum yapılması gerekmektedir. Engelli Kartı'na İETT bayilerinden ve özel bayilerden, durak ve istasyonlarda bulunan OSM' lerden yükleme yapılabilir.

BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Resmî GazeteTarih: 2 Ağustos 2013
Resmî Gazete Sayı : 28726
Kanun No. 6495 (Kabul Tarihi: 12/7/2013)

4 Mart 2014 Güncel: 4 Mart 2014 SALI
Resmî Gazete Sayı: 28931
ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ

Ücretsiz seyahat hakkından yararlanacak kişiler
MADDE 4 – (1) 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca demiryolları ve denizyollarınınşehiriçi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacaklar aşağıda belirtilmiştir:
a) 24/2/1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.
b) 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 56 ncı ve mülga 64 üncü maddesi, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 47 nci maddesinin sekizinci fıkrası, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun veya 2330 sayılı Kanun hükümleri uygulanarak aylık bağlanmasını gerektiren kanunlarda belirtilen haller kapsamında;
1) Hayatını kaybedenlerin,
2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin,
3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların,
4) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmekle birlikte veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine göre sigortalı olmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamış olmakla birlikte bu aylıkları kesilmesi gerekmeyenlerin,
kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.
c) 5434 sayılı Kanunun mülga 45 inci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen haller kapsamında;
1) Hayatını kaybedenlerin,
2) Harp veya vazife malulü sayılanlardan aylık almakta iken hayatını kaybedenlerin,
3) Harp veya vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta olanların,
4) Harp ve vazife malulü sayılmaları sebebiyle aylık almakta iken, sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam etmelerinden veya 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında çalışmaya başlamalarından dolayı aylıkları kesilenlerin,
kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.
ç) 28/5/1986 tarihli ve 3292 sayılı Vatani Hizmet Tertibi Aylıklarının Bağlanması Hakkında Kanun kapsamındaki hizmetleri sebebiyle vatani hizmet tertibinden aylık bağlananların kendileri, eşleri, anne ve babaları ile evli olmayan ve yirmi beş yaşını doldurmamış çocukları.
d) 24/6/2008 tarihli ve 5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanuna göre aylık bağlananların kendileri.
e) Engelliler için sağlık kurulu raporuyla % 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birlikte birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçileri.

Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullanımı
MADDE 6 – (1) Ücretsiz veya indirimli seyahat edebilmek için;
a) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentleri kapsamındakiler için Bakanlık tarafından verilen Seyahat Kartı,
b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamındakiler için Engelliler İçin Kimlik Kartı, engellilere kimlik kartı verilmesine ilişkin 19/7/2008 tarihli ve 26941 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yönetmelik uyarınca verilmiş bulunan kimlik kartı, anılan Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinde sayılan engelliler için kimlik kartı ile engel oranının yer aldığı nüfus cüzdanı,
c) 5 inci madde kapsamındakiler için nüfus cüzdanı,
kullanılır.
(2) Toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla birinci fıkrada belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.
(3) Kişiler, birinci fıkrada belirtilen belgeleri ibraz etmek suretiyle toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlandırılır. Toplu taşıma hizmetini sunan kurum ve kuruluşlar ile belediyeler, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili kolaylaştırıcı tedbirler alır.
(4) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamındaki ağır engellinin, refakatçisi olduğunu beyan ettiği kişiden bu hakkın kullanımına ilişkin ayrıca belge talep edilmez.
(5) Seyahat kartları aynı zamanda tanıtım amaçlı olarak da kullanılabilir.

Yukarıda belirttiğim kanunun ve yönetmelik uyarınca : engellilere tanınmış olan ücretsiz ulaşım hakkının kullanılmasıyla ilgili olarak , Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlıgı tarafından verilen engelli kimlik kartının belediye ve belediyeye bağlı özel halk otobüsleri sürücüleri tarafından kabul edilmemesi bununla birlikte eğer ücretsiz ulaşımdan faydalanıması isteniyorsa Ankara Büyükşehir Belediyesine gidilerek ek bir kart çıkarılması gerekti vurgulanarak belirtilen kanuna dayanılarak çıkarılan ilgili yönetmeliğin 4. Maddesinin (e ) bendi ile aynı yönetmeliğin 6. Maddesinin (b) bendine aykırı işlemler tesis edilmesi hususunda ihtilaf söz kunusu olmuştur . bu ihtilafın giderilmesi hususunda 153 mavi masa görevlilerine yapmış olduğum müracatın sonucu tarafıma mail ortamında bir türlü gönderilememiştir . sözlü olarak telefonda ek kart çıkartmam gerektiği vurgulanmıştır .
A ) hangi kanuna dayanılarak ek kart çıkartmam gerektiği
B ) yukarıda belirttiğim kanun ve yönetmelik uyarınca Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlıgı tarafından verilen engelli kimlik kartının kullanılmasının geçerli olmadığı bahane edilerek yapılan hukuksuzluğun sorumlularının bilgilendirilerek uyarılması
C ) yapılan başvuruların mail ortamında gönderilememesinin sebebinin araştırılarak tarafıma bilgi verilmesini
Saygılarımla arz ederim

istanbul kart başka.
bize verilen ücretisiz kart, bir defaya mahsus sadece 10 tl vereceğiz daha dolum vs. para verilmeyecek.
SADECE BİR DEFA 10 TL KART ÇIKARMA PARASI VERECEKSİNİZ.

asadas05;hatti;

izmirde çıkartmaya gerek yok bakanlık kartı yada başbakanlık kartı mecburi

Sevgili DADAŞ06 arkadaşım burada herkes istediği yorumu yapabilir fikirlere açık olman lazım beğenmiyorsan girmeyeceksin o zaman, ben bu siteden çok şey öğrendim hatta doğru bildiğim yanlışlar bile çıktı...

murat 6677 arkadaşım

yukarıda yazdığım bir yazımdan dolayı yorum yapmışsın sanırım lakin o yazımı yazmama sebep olan kişilerin yazıları moderatör tarafından silindiği için konuyu tam olarak anlamamışsın ve benim yazdığım o yazıda çok havada kalmış bir görünüm sergilediğinden dolayı böyle bir yorum yapmış olabilirsin .

Arkadaşlar Merhaba,oğlumun refakatçi ile birlikte aile sosyal bakanlığından çıkarttığımız kimlikle ücretsiz işlem yapabiliyoruz,Ancak İstanbulda çift katlı otosbüler bu uygulamayı kabul etmiyor.Bunun için ne yapabiliriz?

Tekme tokat adam döverek zorla ulaşım mı sağlanır. Çözüm basit taşımak istemeyenlerin hatlarınının bedelini ödersin, hatı iptal edersin. Yerine de belediye otobüsü koyarsın.

Belediyenin anlaşmasını kabul etmeyen çektirir gider.

Üst Alt