Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yutamama fobisi (korkusu) hastalığım var. Tedavi önerilerinizi bekliyorum?

Oncelikle herkese saglikli gunler diliyorum. Benimde 2019 agustos ayinda baslayan yutma guclugumle birlikte ozet gecmek gerekirse 3 farkli hastanede endoskopi oldum ve birde molitite testi yapildi sonuc normal insana gore bile cok daha saglikliymis yutma refleksim. Fakat soyle bir durum varki o bir yil cok zor zamanlar gecirmistim psikolojik olarak tamamen bunun tetikledigini dusunuyorum. Velhasil en sonunda psikolojik olarak tani kondu. Ilk zamanlar cok kilo verdim corbayi bile cay suzgecinden gecirip yerken suan cok daha iyiyim ve bunun en buyuk sebebi psikolojik olarak surekli kendimi rahatlatmak birde bir doktor tanidigimiz vardi birgun geldiginde benden ekmek yutmami istedi suyla birlikte ben mumkun olamiyacagini soyledim ve inatla vazgecmedi sagolsun en son kacarsa kacsin bogazina ben burdayim mudahale ederim dedi o lafi yetti ve hop ekmek rahatca gitti bogazimdan. Baska bir psikiyatira gittigimde de yiyecegin nefes borusuna kacmasi cok kolay bir olay degil istesende basaramazsin demisti. Bu tur psikolojik teknikler ise yariyor. Baska sorusu olan varsa yardimci olmaya calisirim.

Geçendebenim dereotu yapıştı boğazımaelimle tutup çıkardım öncesideyapışmıştı gıcık oluyom 😏

Nezaman yesem yapışıuo

Pluvia
Merhaba hanimefendi burada insanlarin yasadigi problemler cok daha farkli anlayamadiginizi dusunuyorum kaygidan kaynakli yutma refleksi olusmamasi ile ilgili yani dereotunun sizin bogaziniza yapismasiyla alakasi yok sizin bahsettiginiz sorun her insanda zaman zaman zaten olabilecek birsey yemek yemenize de engel degil!

Şeyda12 ben kendimi örnek verdim sık sık dereotından oldığundan yiğince diye yani kaygı etmemek lazım biraz korkuyo insan tabi boğulcam diye üstüne durmuyom pek bida yemem onu yeşilliklerde oluyo bazen

Annemdede var osorun çekirdek kaçtı nefesine zaten panik atak hastası yemedi yıllarca buaralar yiyo gene

Korkudan yani boğazdan gitmiyo bişi yenersiniz işlh

Kaygı endişe zor oluyo annemde yaşıyo bazı şeylerde

İlaç içiyo robot oldı yıllardır

İyi akşamlar arkadaşlar ya bende de 1 aydır yutkunma sorunu oldu doktora gittim ama hiç bir sorun görmedi lakin yemek yerken çok zorlanıyorum acı veya ağrı hiç bir şekilde yok ama nasıl bu durumdan kurtulacam bilmiyorum araştırdım benim durumumda olan sizleri gördüm ve yardımcı olursanız çok sevinirim

Daha doğrusu bu durumdan kurtulan var mı varsa nasıl aştı çok kötü bir durum Allah hepimizin yardımcısı olsun inşallah

Bu durumu yuzde doksan astigimi soyleyebilirim ama bu durumu yasayip ben iyilestim diyen de cok az hatta yok gibi o yuzden moral olmasi acisindan yaziyorum ki eminim en kotulerinden biri benimdir ilk zamanlar su bile icemiyordum birak yemek yemegi insan zaman tedavi ve sabirla normale donuyor emin olun ve genelde bunu yasayan insanlarin uzuntulerini kizginlarini icine atan insanlar oldugunu dusunuyorum biraz duygulari yerinde yasamak lazim bazen kizdiginda bagirip cagirmak onu atmak lazim yoksa boyle bogazimizi dugum dugum ediyoruz tabi bu benim nacizane fikrim baska yasayan arkadaslara da sormak lazim.

Şeyda12

Sizin adınıza çok mutlu oldum. Ben de bundan 2 veya 3 yıl önceye kadar neredeyse düzeliyordum ki sıkıntılar başlayınca yine eskisi gibi kötü oldum..

Sizin ne boyutta acaba yemeniz icmeniz en fazla ne kadar duzeldi sonra aniden mi tekrarladi zamanla mi

Şeyda12

Düzelmeye başladığı zamanda katı yiyecekleri (hepsi olmada da bir kısmını) rahatlıkla yiyordum. Bazı sıkıntılar yaşayınca eskisi gibi olmaya başladım. Yani geriye dönüş oldu. Şu an, rahatsızlığımın ilk zamanlarındaki gibi katı yiyecek yerken çok zorlaniyorum. Ekmegin sadece içini yiyebiliyorum. Yemeklerin suyuna ekmeğin içini batırıp tüketebiliyorum. Kısacası çok kötüyüm😔

Insallah duzelir bunu yasamayan bilmez tabi hayati ne kadar alt ust ettigini doktorum bana antidepresanlarin yaninda bilişsel davraniscil terapi onerdi bende tamamen duzelmedigi icin gitmeyi dusunuyorum ama cok buyuk oranda duzeldim benimki cok ilginc cips cikolata cok rahat yiyebiliyorum yanliz lapa seklinde olunca yutma sirasinda panik yasiyorum onuda yaninda sivi birseylerle tuketiyorum ilk zamanlar suyu bile icemiyordum serumlarla besleniyordum dusunun iki haftada sekiz kilo vermistim ama nerden nereye birde istah acici seyler oneririm insan istahi acik olunca panik ikinci plana atiliyor beyin tarafindan sanirim daha guzel gidiyor yiyecekler antidepresanlardanda bi kac ayda fayda beklemek anlamsizmis onu anladim anca 1 yila yakin kullaninca etkisi goruluyor

İşin garip tarafı arkadaşlar kahvaltıda hiç bir sıkıntı yok sıkıntı öğlen başlıyor ve akşama kadar devam ediyor acaba sigara dan dolayı mı böyle bilemiyorum şeyda hanım siz sigara kullanıyor musunuz

Yada bu sorunu yaşayan diğer arkadaşlar sigara kullanıyor musunuz

Evet sigara kullaniyorum ve dediginiz gibi kahvaltida cok rahatim oglen basliyor geceye dogru iyice fazlalasiyor sikayetlerimiz cok benzer. Aslinda sigarayi birakip denemek lazim ama birakamiyorumda.

Son düzenleme:
Tamamdır kesinlikle sigaradan oluyor bırakmak lazım ama dediğiniz gibi birakamiyor insan öyle olsa kahvaltı bile yapamazdik ben kahvaltıda bir ekmek bitiriyorum valla :)çünkü diğer öğünlerde yiyemiyorum

Ben bunun icin antidepresan tedavisi goruyorum yaklasik 1 yildir buyuk oranda azaldi bazen hatta unutuyorum tamamen duzeliyor boyle olan arkadaslara tavsiyem iyi bir psikiyatirla gorusmeleri ve tedaviye devam etmeleri bazen insanlar birkac ay ilac kullanip bir duzelme yok diye tedaviyi birakiyorlar

Başlarda bir arkadaşımızın dediği gibi aslında hep psikolojik
Şeyda12 arkadaşımızın testlerde bile hiç bir sorun olmadığını söylemesi gibi ((3 farkli hastanede endoskopi oldum ve birde molitite testi yapildi sonuc normal insana gore bile cok daha saglikliymis yutma refleksim.)) Diyor

Peki bu rahatsızlığı tetikleyen be olabilir
1. Bazı dönemler yaşadığımız sorunlar
2. Bu dönemleri hele ki duygusal isek psikolojimizin kırılgan duygusal olması
3. Olarak ki bende en önemlisi denebilir zannımca TAKINTI...
4. Manevi boşluk manevi eksiklik
5. Ve tabiki çevremizdeki insanların bilerek yada bilmeyerek
Bize cahil vurdum-duymaz bilmişlik taslarcasina bir tavır sergilemeleri.

Hepimize kuvvetli irade kuvvetli inanç ve iman ile birlikte hayırlı şifalar diliyorum Rabbimden 🤲🙂

şeyda12 ben bı tane psikiyatri uzmaniyla görüştüm antideprasan verdi kullanmadım ama dediğin gibi sabırlı olmak lazım ben en iyisi o ilacı kullanayım

Kesinlikle kullanmanizi oneririm kontrollerinizi aksatmayin yeterli gelmedigi takdirde ilaci degistirebiliyorlar yutamama disinda ani panikleriniz veya anksiyeteniz var mi

Psikiyatri doktoru bana kaygı bozukluğu var dedi ilaç verdi işte ama ben hiç kullanmadım

Aslında burada yazılanları okumayacağıma dair kendime söz vermiştim ama yine tutamadım kendimi öncelikle bu panik havasını bırakın böyle bir rahatsızlık var bu gerçek insanlara saçma gelse de hatta bazı kendini bilmezler keşke bende de olsa da zayıflasam dese de çok kötü bir durum. Ben kendilerini 2015 yılında yaşadım sonra geçti bi şekilde sonra tekrar yokladı tekrar geçti derken en kötü şekliyle geri geldi. Biliyorum burda birilerinin bizi anlamasını bekliyoruz yaşamış atlatmış biri bi şey dese de rahatlasak istiyoruz ama herkes farklı sebeplerden ve farklı şekilde yaşıyo bu sorunu sakın o böyle ben de böyle olucam gibi düşüncelere kapılmayın ve fikrimi soracak olursanız tek çare kendi düşüncelerimiz ve ilaç desteği

Merhaba konu ile ilgili birçok kişiyi bir araya toplayacağım ve deneyim paylaşacağımız instangramdan yutmafobisiolankızınhikayesi ne bekliyorum.

arkadaşlar benim bu son 1 haftadır tekrar nüksetti yutkunma zorluğu nasıl aşabiliriz

arkadaşlar yaşadığım sıkıntı şuan 08.02.2021 itibari ile halen %100 iyileşmedi geçmedi. Ama büyük oranda geçti. Tek sıkıntı sıvı kullanmadan genelde herşeyi yutamıyorum yiyemiyorum. İlla bir su,çay,pepsi gibi bir içecek olacak. Ve psikolojimin bozuk olduğu anlarda bu yutamama durumum da otomatikmen artıyor geri ta ilk bu durumu yaşadığım zamana dönüyorum moralim yerine geldikçe şu anki idare eder hatta iyi diyebileceğim hale geliyorum. Size tavsiyem zamanla belki %100 geçmese bile büyük oranda geçecek. Yapmanız gereken kendinize uğraşlar bulmak çalışmıyorsanız bir iş bulup çalışmak , veya bir ilgi alanı gezmek tozmak kitap okumak balık tutmak yüzmek arkadaşlarla sohbet etmek oyun oynamak ibadet etmek vs birşeylerle uğraşın zamanla azalıyor o hastalık. Beyin o hastalığıa verdiği önemi bir kenara atıyor ve biraz rahatlıyor normalleşiyor böylelikle sizde birşeyler yeyip içerken daha rahat oluyorsunuz. Geçmiş olsun hepimize acil şifalar olsun :)

Merhaba. Bu siteye sırf bu illet yuzunden şu an uye oldum ve ne yapacagımı bilmiyorum. Size nasıl mesaj atabilirim?

Arkadaşlar ben de senelerce anksiyete tedavisi gördüm buna ek olarak yutamama fobisi de gelişti, onunla da 3-4 sene uğraşmak durumunda kaldım, son zamanlarda anksiyetemi ve yutamama fobimi baya baya yendim. Bu durumu çeken anlar, bu sıkıntılarla mücadele edenlerle bilgi paylaşımı yapmak isterim, instagram kullanıcı adım: ylcncrk buradan bana ulaşabilirsiniz.

Üst Alt