mac72 elbette önemli, her farklı öge ve koşulun önemi var...
ama benim söylemek istediğim, piyasada genel olarak satılan çoğunluk sandalye için sonuçlar çok farklı olmaz...
uzağa gitmeye gerek yok, bu sitenin alışveriş bölümündeki "ekonomik" kategorisi altındaki çoğu sandalyenin 200 ya da 320 wattlık motorları var, çoğunun toplam ağırlığı 60-70 kilo (en ağır kısım olan gövde genelde 40 kg, aküler ve diğer elemanlar 25-30 kg v.b.), çoğunun taşıma kapasitesi 100-120 kg arası, vesaire...
bunları genel araç değerleri olarak varsayarsak (hesap filan yapabilmek için) sonuçlardaki farklar küçük olacağı gibi, ihmal edilebilir nitelikte de olacak...
şimdi ben bunları okuyan arkadaşların zihinlerinde daha belirgin bir tablo yaratabilmeleri için somut rakamlar eşliğinde kendimden küçük bir örnek vereceğim...
benim sandalyemin yapısı yukarıda bahsettiğim "ekonomik" kategorisinde bulunan araçlara benziyor... gövdesi 35 kg + sepeti, kutuları, aküleri vesaire 25 kg= toplam 65 kg filan.. max kullanıcı taşıma kapasitesi 115 kg...
motorları 250 watt gücünde, 24 voltta çalışıyor (akülü sandalyelerde bu gerilim değeri neredeyse universal) ve tek motorun çektiği max akım 2,5 amper...
iki motor var, bu da son hızda giderken max 5 amper çekecek demektir...
iki 12 v akü var, bunlar 24 v elde edebilmek için seri bağlanıyor, gerilim 24 volt'a çıkıyor ama akım kapasitesi 33 amper/saatte değişmeden kalıyor...
hesaplamayı kolaylaştırmak için 33 amper/saatin 3 amperini atıyoruz, 30 amper değerini dikkate alıyoruz...
şimdi, akülerde 30 amper/saat kapasite var, motorlar toplam max 5 amper çekiyor, 30/5= 6
yani, bu 30 amper/saatlik akü çifti max 5 amper çeken bu motor çiftini 6 saat boyunca çalıştırabilir...
bu sandalyenin maximum hızı 6 km/s... demek ki 6 saat boyunca 6km/s hızla gitmesine yetecek güç üretiyor bu aküler...
ve sandalye 6 saat boyunca 6km/s gidebilirse toplamda 6x6=36 km yol gitmiş olacak...
önceki sayfada belirttim, ilk 3 yeşil ışıkla 10 km gittim, sonraki 3 sarı ışıkla da teorik olarak 9-10 km daha gidilebilir, ancak son 3 kırmızı ışıkla en fazla 6-7 km gidilebilir... bu da teorik ve yaklaşık olarak 25-26 km yol gidebilir demektir...
yukarıda, sayılara dayanarak yaptığımız hesap bize 36 km mesafe derken, gerçek hayattaki uygulamalı hesap bize 25-26 km mesafe değerini veriyor... çünkü sayılara dayanarak yaptığımız hesapta sandalyenin ağırlığını, akülerin ağırlığını, kullanıcının ağırlığını, kullanıcının öte berisinin ağırlığını, gidilen yolun yapısını, yokuşunu-inişini vesaire hiçbirini dikkate almıyoruz... oysa gerçek hayat hesabında pekçok çevresel koşulun da işin içine girdiğini görüyoruz...
sonuç olarak, senin sandalyenin motor gücünü, çektiği max akımı, sandalyenin ağırlığını, senin ağırlığını vesaire gibi değerleri bilmiyorum, zaten o yüzden
mac72 arkadaşımızın da 55 kilo olduğunu varsayalım" diye yazdım ve diğer ögelerin de hemen hemen aynı olduğunu kabul ederek o açıklamayı yaptım...
elbette kendine ait değerlerin yardımıyla daha doğru bir hesaplama yapabilirsin...