Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ek ödeme belli, ama ilk maaşım E-Devlet'te görünmüyor. İlk maaşım kaç TL?

barut__mustafa

Merhaba,

Emekli maaşlarındaki ek ödeme olayı ;eskiden vergi iadesi diye bilinen çalışanların ve emeklilerin harcama yaptığı her türlü fiş veya faturayı biriktirip bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumu veya işyerine teslim ederek aldıkları iade tutarların günümüzde çalışanlarda AGİ (asgari geçim indirimi) emeklilerde ek ödeme olarak adlandırılıyor.

Devlet artık bana her yıl biriktirdiğiniz fiş faturayı getirmeyin.Ben size aldığınız maaşlarınıza orantılı olarak her ay peşin ödemek istiyorum demesidir.Bu şekilde her ay alacağınız emekli maaşınızın ek ödemesi oluyor ki almadığınız emekli maaşınızın ek ödemesi olmaz.Emekli ne zamandan itibaren ödenmeye başlar o zaman ek ödeme de yanında alırsınız.Emekli maaşı başlama tarihi de SGK emeklilik servisine başvurulduğu gündür.

Ek ödeme tutarın emekli maaşının % 4 'ü kadardır.Her ay emekli maaşıyla beraber ödenir.

Saygılar.

Arkadaşımın maaşı 1519.24 ek ödemesi 75.96 benim ise maaşım 1500 ek ödeme 57.69 ek ödemelerdeki fark neye göre belirleniyo bilen arkadaşım cevaplıyabilirmi şimdiden teşekkürler

Merhaba, Alp74

Arkadaşınız ve sizin ek ödeme oranınız % 5 kadar olan gruptantır.Bu grupta bulunan emekliler bir alt sınır maaş altında kalan kişilerdir.Ben o sınırı tam bilmiyorum.Sınır emekli maaşının üstünde olan kişilerin ek ödeme oranı % 4 dür.Arkadaşınız ve sizin emekli maaşı % 5 skalasında olmasından dolayı 75,96 TL *20 katı=1.519.20 TL çıkıyor.Sizinki ise 57,69 TL * 20 katı =1.153,80 TL oluyor.

Biliyoorsunuzdur pandemi döneminde en az emekli maaşı 1.500 TL ye çıkarıldığı için 1.500 TL alıyorsunuz.Ancak gerçek maaşınız şu anki 1.153.80 TL dir.Her 6 ayda bir yapılan zamlarla gerçekten 1.500 TL ye ulaşana kadar (ulaşması kaç yılda olursa olsun) hiç zam almadan 1.500 TL almaya devam edeceksiniz.Ne zaman gerçek maaşınız 1.500 TL yi geçecek o zaman sizinde emekli maaşınız artış gösterecek.

Saygılar.

Merhaba ben 4 aralık 2020 de yetim aylığına başvurdum aylık başlangıç tarihi 1 ocak 2021 diyor ödeme günü 17 birikmiş aylık tutarı 995 tl olarak görünüyor ek ödeme 77,76 olarak görünüyor ben nekadar maaş alırım ve nezaman alırım en erken?

Teşekkür ederim
Bilgi Hazinedir cevabınız için teşekkür ederim. Merak ettiğim diğer konu askerlik borçlanması yaptım 14500 civarı ödedim emekli olunca bu ödenen tutardan ek ödeme alınıyor mu?

Merhaba, barut__mustafa

Sorunuzu anlamadım.Askerlik borçlanması yaptığınızda bu tutar emeklilik hesaplarınıza dahil edilir.Bunda sorun yok ama bu tutara özel ek ödeme almakla neyi kastediyorsunuz?

barut__mustafa

Emeklilik işlemleri için başvurduğunuz günden sonra emekli maaşı ve ona bağlı ek ödeme alırsınız.Ek ödeme emekli maaşının üzerinden hesaplanan bir ödemedir.

Saygılar.

Merhaba , P_A_L_A

Sizin yazdıklarınızı forumdan okudum.Emekli maaşınız e-devlet sistemine yansımadığı için emekli maaşınızın ne kadar olduğunu öğrenmek istiyormuşsunuz.Ek ödeme yansıyınca bende herkes gibi ne kadar emekli maaşını alacağınızı söyleyebilir.Ancak birikmiş emekli maaşı üzerinden nasıl bir hesaplama yapıldığı hakkında bilgim yoktur.

Saygılar.

P_A_L_A

Merhaba, bildiğim kadarıyla emekli maaşlarının en az ödeme yapılabilecek taban aylığı ile ilgili kanun maddesinin adıdır.Bu madde pandemide yapılan değişiklle 1.500 TL olarak güncellendi.Yani emekli olan 1/1 hisse(emeklinin kendisi) alan kişiler hesaplanan maaşları 1.500 TL den az olsa bile her ay en 1.500 TL ödenir hükmünü içeren kanun maddesidir.

Saygılar.

1205 TL aylık bağlanmış. 1500'e tamamlanıyormuş
Devletimize zeval gelmesin. Paraya bak be!
Bozdur bozdur harca.

Merhaba arkadaşlar şimdi bu maaş aylık ne kadar ben çözemedim

4a emekli aylık bilgisi
Aylık Tutarı 1,941.24
Birikmiş Aylık Tutarı 2,746.68TL
Ek Ödeme Tutarı 77.65
Kesinti Tutarı 0.00

4a emekli ödeme bilgileri ise

Ödeme Dönemi 202012
Ödeme Günü 17
Net Aylık Tutarı 4875.43 TL
Aylık Tutarı 1941.24 TL
Ek Ödeme Tutarı 187.51 TL
Sosyal Yardım Zammı 0.0 TL
Birikmiş Ödeme Tutarı

tayfam_30 al benden de o kadar

aylık bilgisi
dönem: ocak 2021
2000 - 2008 arası 60.00
2008 sonrası 30.00
toplam gün 4286
2000 - 2008 arası 1395 gün
2008 sonrası 2891 gün
aylık tutarı: 988.40
ek ödeme tutarı: 71.43
5510 ek 19 miktarı: 440.17
birikmiş : 2462.52 tl

ödeme bilgisi
ödeme günü 22
aylık tutarı: 988.4
ek ödeme: 227.13
birikmiş:2462.52
net aylık: 3678.05
ödeme dönemi: 202012

Son düzenleme:
Herkese Merhaba,

Bu sayfada daha önce yazdığım emekli maaşlarınauygulanan % 4 veya % 5 ek ödeme oranının hangi emekli maaşı tutarında değiştiğini öğrendim.

1.554 TL emekli maaşı (ek ödemesiz) 'nın altında alan vatandaşlarımızın ek ödeme oranı % 5'dir.1.554 TL emekli maaşı (ek ödemesiz) 'ına eşit ve daha fazla alan vatandaşlarımızın ek ödeme oranı % 4'dür.

Saygılarımla.

tayfam_30[FONT=sans-serif] [/FONT][FONT=sans-serif]Aylık Tutarı 1,941.24 +[/FONT][FONT=sans-serif]Ek Ödeme Tutarı 77.65 olmak üzere aylık maaşınız 2018,89 tl.. ÖDEME BİLGİLERİNDEKİ [/FONT][FONT=sans-serif]Net Aylık Tutarı 4875.43 TL olan tutar sizin emeklilik dilekçesini verdiğiniz tarihten itibaren olan miktar. ( Emeklilik, emeklilik dilekçesi verilen tarihte başlıyor)[/FONT]

Nihayet günlerimi tamamladım ve vergi indirimli emeklilik dilekçemi 15 ocakta verdim.19 ocakta e devlette 4a emekli ödeme bilgileri çıktı,tahsis no ve ödeme günü yazıyor fakat ödemelerle ilgili hiçbir bilgi yok,alacağım maaş ne zaman belli olur ?

Not: Dikekçeyi bağlı bulunduğum ilin sgk müdürlüğüne verdim,bulunduğum ilçeye verseydim sanırım uzayacaktı.Ayrıca buradaki sgk ya 3 ay önce gittiğimde günleriniz 2021 temmuzda doluyor denildi,sonra il sgk müdürlüğüne gittim,oradaki arkadaş baktı,ocak ortası emekliliği hakettiğimi söyledi.Kısacası iyi araştırın,ketum memurlara denk gelirseniz tam incelemeden sizi başınızdan savıyorlar.Benim 2001-2004 dönemi 1239 gün bağ-kur vardı,1261 günü geçmediği için son 3.5 yıl sgk lı olma şartı aranmadı,toplam 3603 gün ile emekli oldum.

Bugün 1500 TL maaş aldım.
Acaba az değil mi ?
1.derece engelliler bu kadar mı alıyor ?

De-Kont

Merhaba, doğru söylüyorsunuz.Engelli vergi indirimi ile emeklilik ile emekli olan herkese aynı pozitif ayrımcılık yani aynı faydaya sahip oluyor.Aralarında derece ayrımı yapılmıyor.

Emekli maaşı tutarı konusu herkes için hassas ve özel bir konudur aslında.Emekli maaşı hesaplamasının ana temelini tekrar paylaşmak isterim;

Emekli maaşı hesaplamasında nasıl emekli olduğunuz hiç bir önemi yoktur.Yani ister malulen emekli olun,ister engelli vergi indirimi ile emekli olun, ister normal şartlarla zamanı gelince emekli olun hesaplama hep aynıdır.Sadece malulen emekli ve engelli vergi indirimi ile emekli olanlara pozitif ayrımcılık yani kendine denk(aynı SGK prim gününe ve aynı SGK prim tutarlarına sahip olmak) emeklilik şartlı ile emekli olanlarda % 5 ila %10 arası daha fazla emekli maaşı verilir ama hesaplama yöntemi aynıdır.

Yukarıda bahsettiğim kişinin kendi durumuna göre emeklilik emekli maaşını belirliyor zaten.Yani adına emekli olana kadar yatırılmış SGK prim tutarı ve SGK prim gün sayısı ile doğrudan alakalıdır.

Şöyleki;Örneğin bir vatandaşın 5.000 SGK prim günü olsun ve SGK prim tutarları en yüksek veya bu değere yakın tutarlardan adına SGK kurumuna ödensin.Bir başka vatandaşımızın 8.000 SGK prim günü olsun ve SGK prim tutarları asgari ücret veya asgari ücretinin 2 veya 3 katı tutarına yakın değerlerden adına SGK kurumuna ödensin.Bu 2 örnek vatandaşımız aynı şekilde(malulen ,engelli vergi indirimi ile emeklilik ,normal)emekli olsun veya farklı emeklilik şartları ile emekli olsunlar.Emekli maaşı hesaplaması sonucu 5.000 SGK prim günü ve adına yatırılan SGK prim tutarının yüksek olduğu vatandaşımızın alacağı emekli maaşı 5.000 TL iken,8.000 SGK prim günü ve adına yatırılan SGK prim tutarı orta seviye veya asgari ücrette yakın olan vatandaşımızın emekli maaşı 2.800 TL olur.Bu verdiğim örnek aslında benim bildiğim gerçek bir örnektir.

Yani emekli maaşının tutarına etki eden ana neden adınıza yatırılan SGK prim tutarlarının ne kadar yüksek olduğu ile birebir ilişkilidir.SGK prim tutarı tamamen kazanılan maaş ile orantılı olması nedeni ile aslında yüksek veya çok yüksek maaş alıp ,bunlar SGK kurumuna doğru şekilde prim tutarları ödenmesi emekli maaşına çok önemli katkı sağlayacaktır.Yukarıda örneğimde olduğu gibi.

Hepimiz adımıza yatırılan SGK prim tutarlarını biliyoruz ve ona göre bir emekli maaşı alacağımızıda farkettiğimiz zaman birçok soru ortadan kalkıyor.Ülkemizde yaşayan her vatandaşımızın koşulları birbirinin aynısı değil bunun bilincindeyim.Emekli maaşının ana etkenleri adınıza yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim günleriniz olması nedeni ile sonuçlar bu kadar ilginç veya farklı olabiliyor.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Bir diğer etkende primlerin hangi dönemlerde yattığı.Bu hesaplamada 3 dönem baz alınıyor,2000 öncesi,2000-2008 arası ve 2008 sonrası.2000 öncesi yatırılan primlerin maaşa etkisi daha fazla.

De-Kont

Kesinlikle haklısınız.Bu konu SGK prim tutarlarının yüksek veya düşük olmasından 1 kat daha önemlidir.

Burada forum sayfalarında her arkadaşımız medya sayfalarında yayınlanmış olan asgari ücret üzerinden SGK prim tutarı ödenmiş ve şartları karşılayan en alt SGK prim gününün hesaplama sonucunu oluşan emekli maaşının tüm engelli vergi indirimi ile emekliliği veya malulen emeklilik şartlarıyla emekli olan vatandaşlar alacaklarının düşünmesi ve karamsarlıklarının tamamen yanlış bir şehir efsanesi ve yanlış yönlendirmelerden kaynaklandığı ifade etmek için yazdığım verilerdir.

Bu konuda destek verdiğiniz için teşekkür ederim.

Saygılar.

Son düzenleme:
Bilgi Hazinedir
Bilgi paylaştıkça çoğalır.
O kadar çok araştırdığım halde doğru bildiğim yanlış-eksik bilgi nedeniyle bu ay değil temmuz da emekli olacağımı düşünüyordum.Sebebi ise 2001-2004 arası 3 yıl 5 ay 9 gün bağkur primlerimin olmasıydı.2018 yılında bu forumda da sormuştum bu durumu,son 1261 gün mecburen sigorta ödemem gerektiği söylenmişti,alo 170 hattı ve bağlı bulunduğum ilçe sgk müd.lüğüde aynı şeyi söyledi ! Fakat doğrusunu kasım ayında gittiğim il sgk müdürlüğündeki arkadaş hesapladı,askerliği ödersen ve 70 gün daha prim yatırırsan ocak ortası emeklisin abi dedi,eminmisin diye özellikle tekrar sordum,bu durumda bağkurdan sonra en son toplam sgk prim günüm 1090 gün cıvar yapıyor,1261 günü tamamlamıyor ? Abi dedi senin bağkur prim günün 1239 gün,1261 gün olsaydı dediğin doğruydu dedi,son 1261 gün sgk şartına girmiyorsun,ocak 15 te 3600 günü tamamladığında emeklisin ! O an nasıl sevindim anlatamam :)

Son düzenleme:
Üst Alt