Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ek ödeme belli, ama ilk maaşım E-Devlet'te görünmüyor. İlk maaşım kaç TL?

1500 tl maaş ne allah aşkına ?
asgari ücretin yarısı kadar. 20 sene prim ödemenin bedeli bu mu ?
yazıklar olsun...
hastalığı ben mi istedim ?
allah verdi hastalığı. ama yapılan muamele buysa hakkım haram zıkkım olsun.

@P_A_L_A

Malesef durum bu,2000 den sonra işe giren ve asgari ücretten 7000-7200 prim günü ödeyip emekli olacak herkesin alacağı maaşlar bu cıvarlarda gözüküyor,pandemiden önce 900-1000tl alanlar vardı,pandemi sebebiyle 1500 tl ye yuvarlandı.Arkadaşımın 7000 prim günü ve hizmet süresi doldu,15 yıl yaşı bekleyecek,sgk sitesinden bakınca 1200 küsür maaş hesaplıyor !

Benim mesela sgk giriş 1989
Vergi indirimi %73 süresiz.
1989-2000 arası 731 gün sgk.
2000-2008 arası 1902 gün,bunun 1239 günü bağkur.
2008 sonrası 970 gün sgk.
Tamamı tabandan yattı primlerin.
Toplam 3603 günden dilekçemi verdim.
E-devlette ödeme günü ve tahsis no belli ama maaşla ilgili hiçbir bilgi yok.
https://emeklimaashesapla.weebly.com/
Sitesindeki excell tablosuyla hesap ettirdiğim de 2.030.- tl hesapladı maaşı.
Umarım hesaplanan doğrudur.

kamil55

Merhaba, yazınızda emekli maaş bilginizi paylaşmışsınız.Doğru okuduğu isem 2000 öncesi prim gününüz yok.hepsi 2000 yılı ile emekli olduğunuz süreye kadar toplam 6.887 SGK prim gününüz mevcut.SGK prim tutarınız sizin beyanınıza göre asgari ücretin 2,5 katı civarlarında ödenmiş.

Yazdığınız cümlede 2000 öncesi SGK primi olanların avantajından bahsetmişsiniz.Burası kesinlikle doğru.Tam anlamıyla 1999 yılı Eylül ayından önce SGK primi bulunan vatandaşlarımızın emekli maaşları diğer dönemlere göre çok avanatajlı olduğu bir gerçektir.

Ancak adınıza yatırılan SGK primi tutarı üzerinden yüksek prim yatırmanın anlamsız olduğunu bahsetmişsiniz.Ne yazık ki burada yanılıyorsunuz.Bunu bu sayfada gerçek 2 örnekle paylaşmak istiyorum.Bunlarında dışında bildiğim ve bu durumda olan çok fazla vatandaşımız olduğunu belirtmek isterim.

SGK prim tutarlarının aylık tavan primi yani 1 ayda en fazla yatırılabilecek prim tutarı her zaman aynı şekilde hesaplanır.İlgili yılın Asgari ücret prim tutarın tam 7,5 katıdır.Yani bir kişiye ayda asgari ücretten en fazla 7,5 kat büyük SGK primi yatırılabilir.Bu tabiki kişinin aldığı maaşlı ile ilgilidir.Bu durumda olan 2 vatandaşın örneğini vereceğim ve 2 side akrabamdır.

1.Örnek ; 2000 öncesi SGK prim günleri yoktur, SGK prim tutarları son 7 yıl içinde asgari ücretin 6 ila 7,5 katı üzerinden yatmaktadır. Toplam SGK prim günü 5.500 gündür.Engelli vergi indirimi ile emekli olarak aldığı emekli maaşı 5.100 TL dir.

2.Örnek ; 2000 öncesi SGK prim günleri yoktur,SGK prim tutarları son 7 içinde asgari ücretin 5 ila 6,5 katı üzerinden yatmıştır.Toplam SGK prim günü 5.750 gündür.Engelli vergi indirimi ile emekli olarak aldığı emekli maaşı 4.500 TL dir.

Size anlatmak istediğim adınıza yatırılan yüksek SGK prim tutarları emekli maaşına çok önemli etki ve katkılar sağlamaktadır.Burada kaçırılan nokta SGK priminin aylık tavanı 7,5 kat olmasıdır.SGK danışmalarının yazdıkları ve kendilerden öğrendiğim kadarıyla 2008 yılında sonra adınıza yatırılan SGK prim tutarlarıi ile emekli maaşının yükseltebilmek isteyen kişilere verdikleri tavsiye " Asgari ücret prim tutarının en az 3,5 ila 4 kat fazlası olacak şekilde aylık prim ödemeniz gerekmektedir."

2008 yılında sonra adımıza yatırılan SGK prim tutarları asgari ücretin 3,5 ila 4 katından fazla olmaz ise fayda sağlamayacağını hatta sürekli asgari ücrete çok yakın yatırılan tutarların emekli maaşını aşağıya doğru çekeceğini bilmemiz gerektiğidir.

Buradan herkesin bilmesinin önem arz ettiği bir bilgiyi paylaşmak istedim.

Saygılar.

kamil55

2008 yılında sonra adımıza yatırılan SGK prim tutarları asgari ücretin 3,5 ila 4 katından fazla olmaz ise fayda sağlamayacağını hatta sürekli asgari ücrete çok yakın yatırılan tutarların emekli maaşını aşağıya doğru çekeceğini bilmemiz gerektiğidir.

Buradan herkesin bilmesinin önem arz ettiği bir bilgiyi paylaşmak istedim.

Saygılar.

Bu yazdığınızın doğruluğunu şöyle teyyit etim.

https://emeklimaashesapla.weebly.com/#

sitesinde ki excell tabosunda maaş hesaplarken 2008 sonrası tüm günlerimi hesaplamadan çıkardım
2008 sonrası günler hesaplamaya dahil iken çıkan maaş 2030 tl
2008 sonrası 850 prim gününü çıkarıp hesaplayınca maaş 2300 tl oluyor

ne kadar saçma geliyor değil mi ! 2008 sonrası asgari ücret oranından yatan her aylık prim maaşı düşürüyor.

Son düzenleme:
De-Kont

Haklısınız.2008 yılından sonra (ABO-3) adımıza yatırılan SGK prim tutaları asgari ücretin 3,5 ila 4 katından başlamalı ve daha fazla olmalı ki sizinde söylediğiniz gibi pozitif bir artış ile emekli maaşına yansıması olsun.Olayın özü ABO-3 (2008 yılından -günümüze kadar SGK prim tutarları) döneminin prim tutarlarının %30 ila % 40 oranında emekli maaşına yansıtılması ile yapılan kanun değişikliği bu durumdaki her vatandaşımıza negatif olarak yansımıştır.

İnşallah bu durum bir an önce tüm vatandaşlarımızın lehine sonuçlanacak şekilde kanun maddesi değiştirilerek mağduriyetlerin giderilmesi sağlanır.

Saygılar.

Merhaba arkadaşlar sürekli iş göremezlik maaşı alıyorum vergi indirimi ile dün emeklilik başvurusu yaptım aynı iş yerinde emekli olarak çalışmaya devam edebilirmiyim.

@Bilgi Hazinedir

Merhaba benim yukarıda belirttiğim konuda bir bilgi paylaşırsanız çok sevinirim

alpertuncer

Merhaba , iş görmezlik ödeneği ayrı bir ödenek olduğu için emekli olmanızla tam anlamıyla bir bağlantısı yoktur.Sadece biliyorsunuzdur sanırım SGK 2 maaş alan kişilerde (sizinki gibi iş görmezlik ve emekli maaşı) yüksek olan maaşın tamamı,düşük maaşın yarısı bağlanır diye bir uygulama var diye biliyorum.

Engelli vergi indirimi ile emekli olduktan sonra çalışmanızda hiç bir yasal engel yoktur.Önemli konu işverenizin sizinle çalışmaya devam etme isteğidir.Sizinle işvereniniz devam ederse ve sizde aynı işyerinde çalışmak isterseniz bu durum bir sıkıntı oluşturmaz.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Teşekkürler ederim dün emeklilik için Sgk ya başvurdum dün çıkışı alıpta bugün emekli koduyla.aynı iş yerine muhasebeci giriş yapamıyor sürekli iş göremezlik maaşı alındığı için kayıt yapmıyor uyarısı veriyor

alpertuncer

Merhaba, iş görmezlik ödeneği hakkında bilgimin eksik olması nedeni ile araştırma yaptım.Aşağıdaki SGK danışmanının metnine ulaştım.İş görmezlik ödeneği alan kişilere emekli olanların tekrar çalıştıklarında adlarına yatırılan SGK primi olan SGDP'nin(Sosyal Güvenlik Destekleme Prim) yatırılması mümkün değilmiş.Aynı çalışırken adınıza yatırılan uzun vadeli sigorta kolları primi ile SGK primi ödemek gerekiyormuş.Emekli olduğunuz için adınıza uzun vadeli sigorta kolu yatırılmaması gerekiyor ancak iş görmezlik ödeneği aldığınız için yatırlması gerekiyor.

Bu durumda siz emekli olduktan sonra normal bir çalışan gibi uzun vadeli sigorta kolu primi mevzuta göre adınıza yatırabilir mi?Bu sorunun cevabı size tüm doğrulara ulaştıracaktır.

Not:SGK ve resmi kurumlarda açıkca size sorduğum cevabı yoktur.Ancak okuduğum bilgilendirme yazılarında ortak bir kelime mevcut."Emekli aylığı kesilmeden çalışabilmek için SGDP primi ödenir." yazıyor.Benim anladığım iş görmezlik ödeneği alabilmeniz için uzun vadeli sigorta kolları primi(normal çalışan primi) adınıza ödenirse emekli aylığı kesilebilr.Bu konuyu SGK danışmanına sormanızda büyük fayda görüyorum.

Saygılar.

"SGK mevzuatına göre sürekli işgöremezlik geliri alan kişiler emekli sayılmadıklarından SGDP’ ye tabi çalıştırılmayacak ve normal sigortalılar gibi tüm sigorta kollarına tabi olarak bildirilmesi gerekmektedir.

Eğer hatalı olarak, sürekli işgöremezlik geliri alan kişinin emekliler gibi SGDP’ ye tabi bildirirseniz ve SGK bu durumu daha sonra tespit ederse tüm sigorta kolları prim oranı ile SGDP prim oranı arasındaki farkı gecikme zammı ve cezası ile birlikte tahsil edecektir. Ayrıca düzeltme amaçlı ek ve iptal Aylık Prim ve Hizmet Belgesi isteyecektir. Bu nedenle işverenlerin bu durumdaki çalışanların işe başlatmadan önce sigortalılık durumunu (sürekli iş göremezlik geliri, malullük aylığı alıp almadığı) ayrıntılı olarak araştırması ve çalışanların hak kaybına uğramaması için yukarıda yaptığımız açıklamalar doğrultusunda SGK’ ya bildirimleri yapması gerekmektedir."

De-Kont
Bilgi Hazinedir
Selam 25.01.2021 tarihinde raporum maliyeden geldi 26.01.2021 tarihinde emeklilik başvurumu yaptım mesaj geldi o mesajda ki linke tıkladığımda başvuru tarihi giriyorum açılan sayfada gelen evrak beklemede yazıyor ne kadar zamanda sonuçlanır
Birde ssk nın sitesinde ek ödemele 2677 görunen maaş De-Kont un verdiği linkten baktım ek ödemeyle 2843 görünuyor tahminrn 2843 bağlanacak ama en altta gelişme hızı 01.03.2021 de yazıyor bu gelişme hızi nedir acaba bilginiz var mı

musti1973

Merhaba,emekli aylığınızın bağlanma süreci büyük ihtimalle Şubat ayının 2 haftasına kadar sonuçlanacaktır.

Benimde tahminim yüksek olan emekli maaşınının veya bu tutara çok yakın bir emekli maaşı bağlanacağı yönündedir.Gelişme hızı emekli maaşlarımız bağlanmadan önce her vatandaşımıza yılın 3 ayında açıklanan gelişme hızı oranında artırılır.Bu işlem emekli maaşı bağlanmadan önce her yıl enflasyon ile beraber yapılan bir çeşit zam şeklidir.

Bizler emekli olduktan sonra emekli maaşlarımıza yılda 2 defa enflasyon zammı yapılır ancak emeklilere artık gelişme hızı eklenmez.Bu durumda olmanız sanırım emekli maaşı bağlanma aşamasında son gelişme hızı oranını emekli maaşınıza ekleyeceklerini yazmasından kaynaklanıyor.Emekli olduktan sonra artık bu farklar eklenmiyor tabii.

Saygılar. De-Kont

Bilgi Hazinedir
Tekrardan merhaba bilgilerin için teşekkür ederim. Şimdi ben Sgk ya direk gidip sorduğumda olay şöyle gelişti ben sürekli iş göremez maaşı alıyorum 21 yıldır. Şimdi koşulları yerine getirip Sgk çalışan çıkışımızı yaptırdım ve Sgk ya emekli olmak için dilekçemi verdim. İş yeri beni emekli olarak giriş yapamıyor çünkü sürekli iş göremezlik maaşı alıyorum sistem kabul etmiyor bana bir hafta on gün sonra emeklilik başvurunuz sonuçlanınca sistem sizi emekli olarak görecek vede iş yeri girişini sgdp emekli ye göre yapacaklar dendi Sgk Denizli ana binasındaki işe giriş uzmanlarının tespitidir

alpertuncer
Mevzuatta sadece malulen emekli olanlar çalışamaz dendi çalışırsa maaşı kesiliyormuş

musti1973

Verdiğim linkteki excel tablosunun doğruluğunu şöyle teyitt ettim,tanıdığım ve emekli olmuş 2 kişinin e devletten prim günlerini programa aktardım ve hesaplattım,programın hesapladığı ile e devlette görünen maaşlarını karşılaştırdım,ikiside kuruşuna kadar doğru çıktı,ama yine de emin olamayız,malum ülkemizin sgk sistemi ve oluşabilecek kurum çalışan hataları...programda gelişme hızının henüz açıklanmadığına dair bilgi var orada,martta dilekçe verseydik gelişme hızıda bir önce ye göre yüksek çıkarsa belkide 3-5 kuruş fazla alabilirdik.

Ben 15 ocakta dilekçemi verdim 19 ocakta e devlette tahsis no ve ödeme günü çıktı ,dys evrak takiptede "TAHSİS TALEBİ ( VERGİ İNDİRİMİ) gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış 21/01/2021 8:43 AM GEREĞİ YAPILDI. yazıyordu.

bugün baktığım da şu şekilde çıkıyor,ama maaş hala belli değil,ve dys evrak takipte vergi indirimi teyidi yazıyor.

nsMgN3.jpg

vWluLO.jpg

Asgarî ücretin yarısını alıyoruz. Adalet bunun neresinde ?
NE biçim bir maaş hesaplamasıdır bu ?

Hastalığı biz mi istedik ?
20 sene çalışırken, prim yatırırken kimse teşekkür etmedi de şimdi bu hale gelince resmen alay ediyorlar.
Böyle düzen olmaz olsun.
Bu kadar insana ayıptır.

alpertuncer

Merhaba,rica ederim.Sizin adınıza sevindim.Soruna çözümü bulmuşsunuz ve bize de buradan bilgi vermişsiniz.Teşekkür ederim.

Hakkınızda hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

De-Kont

Üstad merhaba,senin paylaştığın internet sitesinde bulunan emekli maaş hesaplama excel tablosu gerçekten güzel hazırlanmış.Teşekkür ederim.

Saygılar.

@tevfik1
E devlete giriş yapın arama kısmına 4a emekli ödeme bilgileri yazın

@Bilgi Hazinedir

Evet güzel hazırlanmış.
Siz hesaplama yaptırdınız mı,doğru çıkıyor mu ? İyice emin olalım.

De-Kont
Teşekkürler
www.emekli-maaşı.com sitesi açılmıyor artık ona alternatif olmuş gönderdiğiniz linkteki site bencede engelli emekli olacakların maaş hesabı bu siteninki doğru yada en yakını paylaşımın için tekrar teşekkürler.

Şimdi baktım e devlete benimde maas bağllanma 01.02.2021 ödeme günü 20si görünüyor diğer yerler boş

alpertuncer
Slm benimde dys de beklemede diyor ama e devlette 4a emekli maaş ödemesine baktığımda tahsis no çıkmış ödeme günü
20 si görünüyor aylık bağlanması 01.02.2021 görünüyor şuan hesaplamaya geçmisler heralde sgk nın maaş hesaplama sitesinde artık hesaplama yapilamıyor maaş bağlanmış diyor

musti1973

Teşekkürler cevabın için benim aynı değişen bir şey yok Sgk emeklilik hesabınızda hala sistem yapıyor onada baktım aynı hayırlısı inşallah

E devletten SGK telefon güncellemesi yapın SGK maaşınız yattı diye mesaz gönderiyor

zekiş

Merhaba benim telefon güncel ilk başvuruda tahsis talebiniz alındı diye mesaj geldi. Bugün aradım Sgk yı aradım acele etmeyin yapılandırmalar varmış biraz yoğunlarmış 12 ayın emeklilikllerini daha yeni yapmışlar falan filan

alpertuncer
Ara sıra e devlete bak 4a ödeme bilgilerine birde uyg sgk emekli maaşi hesaplama sitesine benimki aylık bağlandığı için hesaplama yapılamaz diyor dys hala beklemede yazıyor e devlette 01.02.2021 maaş başlangıç tarihi tahsis no ödeme günü belli rakamlar 0 görünüyor banka bile ben finans bankı seçmiştim onlar yanlışlıkla fibabankı yazmışlar o bile görünüyor bu arada finans bank 31 marta kadar kampanya yapmış 2000 liraya kadar olanlara 1000 tl 2500 e kadar olanlara 1300 tl 2500 üstüne 1600 tl promosyon veriyo en avantajlı finans bankınki bilginiz olsun
Birde ben en yoğun olan istanbul unkapanından başvuru yaptım o halde görunüyor e devlette sen nerden başvurmuştun ki sgk ya emeklilik için

Son düzenleme:
1989 ssk girişim aksilik olmazsa 3_4 ay sonra engelli emekli olacagım.byrdaki linkten girdiğim bilgilerle maalım 1700 tl görünüyor.acaba prim ödediköe maaşım düşermi yükselirmi

prestige7171

Bende sizin gibi 89 girişliyim,3600 günü 31 yılda zor tamamladım (hayat işte..) ve emeklilik müracatımı 15 gün önce yaptım.Arada bağkur günlerim vardı ,sgk mı bağkur mu son 1261 şartı vs derken 2 yıl boyunca kafayı tırlattım,bu süreçte bir çok şeyide öğrenme şansım oldu.

son primleriniz (2008 sonrası) asgari ücret yada yakın yatıyorsa ,her bir aylık prim 4-15 tl tl arası düşüşe neden oluyor maaşta

Son düzenleme:
De-Kont

Üstad merhaba, seninde söylediğin gibi asgari ücret prim tutarına yakın yatırılan 2008 yılı sonrası SGK prim tutarları emekli maaşının hesaplamasında her ay 5-15 TL arası azalmalara yol açıyor.Bunu senin paylaştığın emekli maaşı hesaplama modülünde denedim.2008 yılı sonrası yatırılan SGK prim tutarlarının düşük olmasının emekli maaşında azalmaya yol açtığını birebir hesaplayarak gördüm.

Bu konuyu bir SGK danışmanın yazısında okuyunca anladım.Olayın özü şöyle;

Her yıl emekli maaşlarına 2 defa zam yapılıyor (Ocak-Temmuz ayları).Bu zamlar toplamı yeni yılın başında enflasyon oranı olarak açıklanıyor.(2020 yılı emekli maaşı zammı toplamı % 12.67).Emekli olmuş her vatandaş ilgili zam oranını emekli maaşlarına yansıtılarak alabiliyor.

Ancak daha emekli olmamış kişilerin bu zamlar eklenmiyor.Bunun yerine yıllık güncelleme katsayısı(ülke yıllık gelişme hızı oranı+yıllık enflasyon oranı toplamı) ile çarpılması ile emekli maaşları artırılıyor.Bu artırımlar yani yıllık güncelleme katsayı ile ilgili yılın SGK primleri tutarları yenilenerek artırılıyor yani yükseltiliyor.

2020 yılı tahmini güncellem katsayı %14.90 bekleniyor.

Örneğin adımıza yatırılan 2020 yılı SGK prim tutarları toplamı 100 TL olsun.100 TL yıllık SGK prim tutarı toplamını yıllık güncelleme katsayısı ile çarpılınca 100*%14,90=114.90 TL oluyor.Bakıldığında emekli olup emekli maaş alanların yıllık zammı %12,67 iken ,emekli olmamış ve emekli maaşı yıllık güncelleme katsayı ile çarpılarak zamlanan vatandaşların aldığı oran %14.90 oluyor ve daha fazla olduğu gözüküyor.

Olayın vurucu noktası şurda;

Emekli olmamış kişilerin adlarına yatırılan yıllık SGK prim tutarları emekli maaşı hesaplamasında artış oranı olan %14.90 ile çarpılarak emekli maaşına hesaplamasına dahil ediliyor ve ABO-3 oranı nedeni ile %30 ila %40 arası dikkate alındığı için bahsettiğimiz yıllık güncelleme katsayı zammın yaklaşık 3'te biri 1 emekli maaşına yansımış oluyor.Ancak emekli olmuş ve %12.67 oranında enflasyon zammı alan mevcut emekliler birebir artışları emekli maaşlarında görebiliyor.

Buda emekli olmayanlarda yaklaşık 3' de 2 oranında emekli maaşı kaybına yol açıyor.Bu zam farkını kapatabilmek için her ay adlarına yatırılan SGK prim tutarının o yılki asgari ücret SGK prim tutarının en az 3 katı veya daha fazlası şeklinde yatırılması sonucu emekli maaşı düşüşü engellene biliyor veya emekli maaşının artırılması sağlanabiliyor.

Her ay adlarına yatırılan SGK prim tutarlarının o yıl belirlenmiş asgari ücret SGK prim tutarının en az 3 katı veya daha fazlası tutarlarda ödenmesi gerekliliğini ,yoksa emekli maaşlarına eksilme(aylık 5-15 TL azalma) olarak yansıyacağı bilgisi bu şekilde açıklanmış oluyor.

Bu konuyu da buradan paylaşalım ve herkesin kafasında durum aydınlanmış olsun.

Saygılar.

Üst Alt