Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Twitterdan dikkat çekebiliriz. Kademeli emeklilik şu an gündem oldu ama biz mağdurlar bir türlü birlik olamadık
Arada şöyle bir fark var.Kademeli emeklilik yasa tasarısını sunan muhalefet.. Engelli emekliliği değişikliğini sunan ise iktidar vekilleri.İlki oy çoğunluğu ile reddilecekken ikincisi yine oy çokluğu ile kabul edilecek (umarım tersi olur).

o zaman üstad yasa çıksın hayırlısıyla o zaman yazışırız
@ozzykarakus,

Üstadım merhaba,

Sizin fikirlerinizin doğru olmasını inanın ki sizden daha fazla arzu ediyorum.

Sizinde paylaştığınız komisyon tutanaklarında geçen "hak kaybı olmayacak "sözlerinin devamında SGK Başkan yardımcısı İsmet Bey birkaç kez "Yaşlılık aylığı bağlananlar" şeklinde ifâde etmiştir.

Burada kafa karışıklığı süresiz ve süreli engelli vergi indirimi belgesi ile emekli olmuş kişiler demek yerine sadece raporların geçerlilik süreleri üzerinden ifadeler kullanılmasıdır.

Engelli vergi indirimi belgesi veya raporu aslen Gelir Vergisi istinası veya indirimi sağlar ki bu asli haktır ve sizinde bahsettiğiniz gibi geri alınamaz.İlgili belgenin diğer etkilerinden biri olan Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik tir.Bu durumda 2.cil süreçlerin asli hak olması için gerçekleşmesi gerekir.Bu sebep ile emekli olunması gerekir.

Engelli vergi indirimi belgesi asli görevi süresiz olması nedeni ile evet gelir vergisi istisna veya muafiyeti geri alınamaz ancak emeklilik 2. Sırada bulunan işlemlerdedir ve gerçekleşmemesi asliyet doğurmaz.Hukukun ilkeleri veya kanunun işleyişi bu şekildedir.

Yukarıda da bahsettiğim üzere ne yazı ki Engelli Vergi İndirimi Belgesi ile emeklilik resmen başlamadığı sürece asli hak oluşamaz.

Saygılar.

@OturanBoğa,

@vol34, bunlar güzelleme yapıyor da işin Aslı öyle değil. Yasa çıkarsa birçok engelli mağdur olacak. Şu anda vergi indirimi ile emekli olma hakkı olan- birkaç aya olacak olan, birkaç hastalıktan %40 oranı geçen engelli hastalar, yasa çıkarsa bir daha emekli olamayacak. Yasa sgk çalışma gücü kaybını işaret ediyor, o da bambaşka bir mevzuat, tek hastalığa bakıyor. Haber siteleri yalan yanlış haber yapıyor.

Ben avukata sordum geçen gün, hak kazandım ve başvurumu yaptım. Başvurumu yaptığım süreçte kanun değişti nolucak dedim. Yeni kanuna göre hareket edilir sonuçta emekli olamadın dedi başvurman bir anlam ifade etmez dedi. Çok tatmin olmadım ama farklı bir görüş verdi

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
@vol34,

Yukardaki yazılanlarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı,şayet böyle olursa malulen emekliliğede büyük bir tırpan vuruyorlar.
1800 gün olan prim sayısını 3600 güne çıkartıyorlarki bu mümkün değil kabul edilemez.

@vol34,

Doğru demiş, henüz emekli olamayan, emeklilik bekleyen herkes etkilenir gibi görünüyor bu kanundan. Çok yazık olacak. Twitter’dan desteğe devam, herkes elini taşın altına koysun, belki bir ihtimal yasa çıkmazda kurtuluruz bu durumdan yoksa işler kötü..

@Mlkr,

Ssk bir suru yasa oncesi basvuru var kabul olmaz olurmu yasadan once emeklilik basvurusu yapmak yeterli sgk uzmanlari bosunami diyor yasa cikmadan hak edenler gidip basvurunuzu yapin diye

@vol34,

Bu Malulen emeklilik ile ilgili ki okudum zaten yıllardır uygulanan sistemi anlatıyor. Yeni habermis gibi haber yapılmış

@Mehmet005,

3600 idi ve engelli oranı %60 idi. Geçen sene ailemden birisi kanser hastası bu şekilde emekli oldu. Malulenlerde asıl önemli detay. SSK her yıl rapor yenilenmesini istiyor ve bu süreç devam ettiğinde (rapor çıkarma resmi yazı vs) maaş kesiliyor. Tekrardan rapor SGK ulaştığında maaş alımı devam ediyor. O yüzden ben kimseyi malulen emekli olmama konusunda uyarıyorum.

@OturanBoğa
2007 ağustos ayında polis memuru olarak göreve başladım 2008de saglik sorunum başladı fakat vergi indirim belgemi ekpss ile baska bir kuruma engelli memur olarak kurumlar arası geçiş yaptıktan sonra 2016 yılında çıkarttım 2016 dan beri engelli memur haklarina sahibim kafam çok karışık emekli dilekçemi ne zaman vereceğimi bilemiyorum ocak 15 e kadar vermem gerektiğine dair bir yazı okumuştum yüzde 30 eksik maaş almamak için. Bagkur hizmetim 1 yıl 1 ay 19 gün, memuriyet hizmet sürem 17 yıl 5 ay civarında, emekliliğe esas hizmet sürem 20 yil 8 ay kadar bu şartlarda malulen veya normal yaslilik emekliliği için dilekcemi ne zaman vermeliyim.

@ozzykarakus Yasa cikincada yine süreli emekli yapacaklar ki suresiz mi yapacaklar saniyorsun,aynı hesap ha malulen olmusssun ha calisma gücüne gore

Yasadan önce başvuran etkilenmez ona birşey demiyorum ama birçok engelli yasadan önce başvuramayacak, gününün dolmasını bekliyor. Onlar ne olacak?

@Mlkr

Bundan bahsediyorum basvuru yapan bir cok insan var basvuru yapanlari kapsamaz diye dusunuyorum

• Beğen
Benim tahminim malulen emekli olanlar için yasa getirilecek ve 1800 yada 3600 günü doldurup malulen başvuru yapınca hastaneye sevk edip hekimler tarafından karar verilecek gibi yanlışım varsa kusura bakmayın

@divxhd,

Rapor yenilenecek nasıl emeklilik devam edecek diyorsunuz yeni yasa yürürlüğe girecek belkide belki SGK uygun gormucek

@Mehmet005,

Sana örnek verdim idda eden sensin

Sana çoğu insanın bilmediği bir şey sorucam Google bile yanlış bildiği görsel olarak da yine hatalı bilgi verdiği konu.

%59 üzeri engelli raporu olan bir vatandaş kaç yıl çalışma süresi isteniyor.

@samedo99,

Yasa çıkınca sizde buradasınız bende Allah nasıp ederse o zaman adil değerlendirmeyi yaparız. Daha fazla detaya gerek yok 😉😉😉

@surer01

2021 eylül ayında çıkan yönetmeliğe göre çalışma gücü kaybına bakılacak benim durumla aynı. Bende 2008 öncesi memurum , ordan listeye baktım benim hastalığım var ben öyle gördüm, 18 yıl yaziyor %40-49 iş gücü kaybi olan icin , %50-59 icin 16 yıl diyor. Inş hastalık listesinde hastalığının karşılığı vardır. Çok daraltıldı malesef 2021 de...

Bu yasa Ocak ayı içinde çıkar herhalde dimi,ona göre daha erken emekli oluruz belki

@reciss, ya kalp hastalıklarının hepsi var kalp nakli göremedim Organ naklini iyilişti gözüyle bakıp kaldırdılarırlarsa şaşırmam herşeyi beklıyorum

• Beğen
@OturanBoğa,

hocam şuan engelli emeklisi vergi indirmine baş vurdum hastahanede işlemlerim devam ediyor ortapedi ve fizik tedavi polikiliniklerini bitiremedim bu bölümler skolyoz grafi istedi yarın bir hastaneye sevk edecekler kurula başvurduuğum hastanede cihaz olmadığı için. hocam göğüs polikiniğinden 80 oran vereceğini söyledi doktor, oksijen cihazı ve bpap kullandığım için ve akciğer kapasitem ağır oranda düşük olduğu için yeni yasa geçse ve tekrar rapor istense bile 80 oran benim için bir ölçü olurmu hocam

Üst Alt