Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

@okoki, Vergi indiriminizi işyerinizde kullanmaya devam edebileceksiniz. Rapor oranınızın düşmesi ve yükselmesi halinde vergi indirim dereceniz değişirse yeni raporu tekrar vergi dairesine bildirmelisiniz.

Merhaba,
İşe Giriş 04.03.2008
Engellilik oranı %72 Süresiz
Engelim Doğuştan Deri hastalığı
Vergi İndirim Var
Bu bilgililere istinaden 2026 Mart ayında emekliyim.
ancak yeni sisteme göre ben etkileniyormuyum bu durumda. Yasa daha belli değil ama Bilgisi olan bir arkadaşım beni aydınlatırsa meemnun olurum.

@iLhan,

Yasa bu haliyle onaylanırsa
Vergi indirimiyle emekli olamazsınız
sgk nın çalışma gücü kaybına göre yeniden rapor almanız gerek

@iLhan,

Maalesef etkileniyorsun görünüyor. Sgk hastalık listesi ile çalışma gücü kaybına bakacaklar. Bu listeden rahatsızlığını kontrol edebilirsin. Bi umut bu yasanın çıkmaması..

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
@cuneytdj, Başvuru sırasında belirtmiş olduğunuz bankaya yatırılıyor. O bankada hesap açılmamış ise kimliğiniz ile çekebilirsiniz. Birikmiş ödemenin sabit bir tutarı yok herkes için farklı bir tutardır.

@mka41,

Hastag kısmında twitter'da futbol tayfadan destek almanız fayda sağlar. Çünkü twitter'da ülke gündeminin %90'ı futbol üzerine büyük sayfalarla iletişime geçerseniz daha çok ses getirir. Mesele yazmak değil mesele trend topic olabilmek.

UMARIM AŞAĞIDAKİ YANITLAR SORULARINIZA CEVAP OLMUŞTUR. SONUÇ ŞUDUR Kİ MAALESEF ARTIK HER YOLLADIĞINIZ RAPOR RED OLARAK GERİ DÖNECEKTİR.

Soru : Yeni yasanın amacı ne ?
Cevap : bu zamana kadar sgk dan sevksiz olarak herhangi bir sağlık kurulundan ravdevu alıp, heyete girerek çıkan rapor ile vergi dairesine başvuru yaparak vergi indirimi yazısı aldıktan sonra emeklilik dilekcesi verilebiliyordu ? Yeni yasada emekli olabilmek için vergi daireleri aradan kalkıyor, direknsgk ya giderek sgk nın istediği hastanelerden (tam teşekküllü,üniversite,eğitim araştırma ve şehir hastaneleri) buralardan engelli raporu değilde, iş gücü kaybı raporu alacaksınız.

Soru : Yeni yasada ne var.
Cevap: Ak parti üyeleri, eski yasadaki şeker,kolestrol,tansiyon vb rahatsızlıkların herkeste olduğunu,bunların iç gücü kaybı yaratmadığını söylüyorlar.

Soru : Hangi rahatsızlıklar ile emekli olunur ?
Cevap : ortapedik olarak uvuz kaybı, ms hastalarında haftada en az 3 kere nöbet ve maluliyetdeki rahatsızlıklar, yani çalışmanıza engel teşkil etmesi lazım. [SGK Hastalık Listesi'ne göre]

Soru : Yeni yasanın avantajları neler?
Cevap : aslında bi avantajı yok, sadece çalışma yıl şartı i ve prim sayısı düşüyor, örneğin 2005 girişli %40 rapor için, 20 yıl 4400 gün istenirken yeni yasada 18 yıl 4100 gün isteniyor, (emekli yapmadıktan sonra istense ne olur)

Soru : alınmış olan eski raporlar geçerli mi ?
Cevap ; 2002 de alınmış süresiz bir rapor ile emeklimmaaşına bağlanmış biri rapor yeniletmeden maaşını almaya devam edecek, kontrol istenmeyecek,eski düzende maaşını almaya devam edecek.

Soru : süresiz raporumuz var fakat emekli olmamıza 1 yıl var daha,raporumuz geçerli mi ?
Cevap : Hayır raporunuz tamamen geçersiz, çünkü yeni yasada emeklilik dilekcesini vermiş yada maaş alma şartı istiyor, yani raporunuz var ama primnyada bekleme şartından dolayı bekliyor dilekve veremediyseniz raporunuz geçersiz, yeni yasaya göre yeniden rapor almak zorundasınız.

Soru : süreli raporum var,maaş alıyorum, raporumu yenilerken hangi yasadan yeniletecem?
Cevap : süreli raporunuz var ve şuan maaş alıyorsanız, yenileme tarihinde eskimyasadan yararlanıyorsunuz örneğin, şeker %20 kolestrol %10 tansiyon %10 bel fıtıgı %7 aldıysanız yine aynı rahatsızlıklardan aynı puanlar ile yararlanacaksınız. (Maaş alan süreli yada süresiz raporu olanlar içi rahat olsun, onlara dokunmuyor)

Soru : Rapor aldım vergi indirimi bekliyorum, emekli olabilir miyim?
Cevap : Raporunuzu aldınız, vergi indirim başvurunuzu yaptınız, bir anda yeni yasa yürürlüğe girerse maalesef raporunuz geçersiz sayılacak, emekli dilekcesi verirseniz o zaman yeni yasa sizlere dokunmayacak.

@Mai57,

merhaba,
-işitme engelliler için iş gücü kaybı neye göre belirlenecek.
-benim yüzde40 üzerinde raporum var vergi indirimide aldım bu durumda yeni anasaya göre işitme kaybı ile ilgili iş gücü kaybı nasıl hesaplanıyor. bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi ?

@cuneytdj,

Merhabalar
Birikmiş ödeme olarak maaşımın yarsını yatırdılar.
Emeklilik dilekçesinde seçtiğim bankaya TC kimlik üzerinden gönderilıyor siz şubeye gidip bu şekilde sorgularsanız bulurlar. Yani hesabınıza direk gelmiyor. Sonrasında banka değişikliği yapabiliryorsunuz.

• Beğen
Reaksiyonlar: cdj
@samedo99,
Yeni yasa çıkarsa nasıl hesaplanacak peki?
İlk sigorta girişim 2009 sanırım bizim için bu yasa zaten çıktı

@Mustafa80,
Beyler bunu okuyun bu daha önce okuduğunuz komisyondaki konuşmalar değil burada bu kanunun AYM den döneceği den bahsediliyor muhalefetin haberi yok diyenler vardı

@BnymnYldz,

Hocam merhaba, Benim raporumda SAĞ EL KONJENİTAL APLEZİ HİPOPLAZİ TABLO 2.7 YE GÖRE %54 yazmakta. Yani Sağ elim yok hükmünde. Ancak SGK Hastalık listesinde el ile ilgili birşey göremedim. En yakın olarak TEk taraflı El bileği amputasyonu var. Sizce böyle mi değerlendirilir. Çok yardımcı oluyorsunuz sağolun.

@BnymnYldz,

Yakinim heyete girdi Total işitme kaybı Total konuşma kaybı yazıyor raporda
Bu listedeki in aynisimi yazması gerek SGK ret verdi 60 kaybetmediğine hükmetti malulen emekliliğe başvurmuştu. Bu listedeki in aynisimi yazması lazım birebir ağır kısmının yazması lazım o cümlelerin aynisimi yazması gerek

Raporda ki
SGK sağlık kurulu onaylasin

@Senyorsen, Geçmiş olsun doğuştan galiba hastalığınız. Zaten engelli raporunuzda da eliniz Tablo 2.7 göre ampute olarak değerlendirilmiş görünüyor.

Aşağıdaki paylaştığım ortopedik hastalıklar listesinde en üstte işaretlemiş olduğum yeri okursanız tam sizi tarif ediyor gibi. Yok hükmünde olan ekstremite amputasyon olarak değerlendirilir diyor.

Tek taraflı el bileği amputasyon ise Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kayıp olarak görünüyor.

Amputasyon olarak değerlendirme yapmazsa belki aşağıdaki gibi bir değerlendirme yapabilir.

@Mustafa80, evet hocam aynen dediğiniz gibi iyi parti işi anayasa mahkemesine götürürse yasa o sürede geçerlimi sayılıcak peki

@Mustafa80,

Birincisi AYM buna karışmaz, yani itirazı reddeder. İnceleyip bakın CHP'nin AYM'ye gönderdiği kanun itirazlarının kaçına AYM kanun maddesini bozmuş ? Vergi indirimi ile emekli olmuş kişilerin hakları alınmayacağı için, hak kaybı iddiası da boşa düşecek, çünkü akp diyor ki, biz emekli olma yöntemini değiştiriyoruz. Ee kanun koyucu iktidar partisi olduğuna göre ve anayasaya aykırı bi durum oluşmadığı için AYM'den umutlu değilim iş oraya kalırsa.

Bu kanun çıkmadan müdahale edilmesi lazım. Muhalefet partilerini geçin, onların istemiyoruz dedikçe iktidar inat olsun diye bile geçirir. Bu işe dur diyecek tek parti mhp. Eğer Bahçeli'ye bu durum doğru izah edilirse, engellilerin haklarının gasp edildiği doğru izah edilirse, mecliste onaylanmasını engelleyecek tek güç mhp. Chp iyi parti sadece itiraz eder, bağırır çağırır ama güle oynaya akp kanunu geçirir.

@cuneytdj, Muhalefet muhalefet değilki şimdiye kadar neye engel olabildiler neyi başardılar anca seçim ayağına 1,5 milyon eyt liyi milletin boğazına yıktılar, bunlarda bizden çıkaracak acısını

@Mai57,

Peki süresiz raporumla emekli olmak istemiyorum mesela normal işte çalışmak istiyorum 60 yaşına kadar yani yeni yasada süresiz engelli raporumla emekli olmadan normal sgk lı işte çalışabilirim herhalde

@cuneytdj,
Bence yeni kanun yayınlanma tarihinden sonra dese hak kaybı bir nebze olur fakat geriye dönük olacağı için hak kaybı oluyor biz rapor ve vergi indirimi aldığımız tarihte eski kanuna göre aldık mesela çoğu kişi emeklilik için vergi indirimini aldı inşallah istediğimiz gibi olur

@Mustafa80, bu yasa geçerse vergi indirimi tarihemi geçecek bundan sonra SGK danmi sevk alıp heyete girip hastalık listesine göremi degerlendirilecek vergi dairesiyle işimiz kalmayacaktı SGK sağlık kurulumu değerlendirecek Ankara'ya rapor gitmeyecek o zaman vergi indirimi için

@BnymnYldz
Bı yakınım dizden 4 santim aşagisi koptu ayağının teki aynı zamanda işitme engelli hiç duymuyor hiç konuşamiyor malulen emekli olurmu

Anayasa mahkemesinden döner dedikleri kısım KVKK ile alakalı. Kişilerin sağlık verilerinin işlenmeyle alakalı. En azından 67. sayfada yazan bu.

Üst Alt