UMARIM AŞAĞIDAKİ YANITLAR SORULARINIZA CEVAP OLMUŞTUR. SONUÇ ŞUDUR Kİ MAALESEF ARTIK HER YOLLADIĞINIZ RAPOR RED OLARAK GERİ DÖNECEKTİR.
Soru : Yeni yasanın amacı ne ?
Cevap : bu zamana kadar sgk dan sevksiz olarak herhangi bir sağlık kurulundan ravdevu alıp, heyete girerek çıkan rapor ile vergi dairesine başvuru yaparak vergi indirimi yazısı aldıktan sonra emeklilik dilekcesi verilebiliyordu ? Yeni yasada emekli olabilmek için vergi daireleri aradan kalkıyor, direknsgk ya giderek sgk nın istediği hastanelerden (tam teşekküllü,üniversite,eğitim araştırma ve şehir hastaneleri) buralardan engelli raporu değilde, iş gücü kaybı raporu alacaksınız.
Soru : Yeni yasada ne var.
Cevap: Ak parti üyeleri, eski yasadaki şeker,kolestrol,tansiyon vb rahatsızlıkların herkeste olduğunu,bunların iç gücü kaybı yaratmadığını söylüyorlar.
Soru : Hangi rahatsızlıklar ile emekli olunur ?
Cevap : ortapedik olarak uvuz kaybı, ms hastalarında haftada en az 3 kere nöbet ve maluliyetdeki rahatsızlıklar, yani çalışmanıza engel teşkil etmesi lazım. [
SGK Hastalık Listesi'ne göre]
Soru : Yeni yasanın avantajları neler?
Cevap : aslında bi avantajı yok, sadece çalışma yıl şartı i ve prim sayısı düşüyor, örneğin 2005 girişli %40 rapor için, 20 yıl 4400 gün istenirken yeni yasada 18 yıl 4100 gün isteniyor, (emekli yapmadıktan sonra istense ne olur)
Soru : alınmış olan eski raporlar geçerli mi ?
Cevap ; 2002 de alınmış süresiz bir rapor ile emeklimmaaşına bağlanmış biri rapor yeniletmeden maaşını almaya devam edecek, kontrol istenmeyecek,eski düzende maaşını almaya devam edecek.
Soru : süresiz raporumuz var fakat emekli olmamıza 1 yıl var daha,raporumuz geçerli mi ?
Cevap : Hayır raporunuz tamamen geçersiz, çünkü yeni yasada emeklilik dilekcesini vermiş yada maaş alma şartı istiyor, yani raporunuz var ama primnyada bekleme şartından dolayı bekliyor dilekve veremediyseniz raporunuz geçersiz, yeni yasaya göre yeniden rapor almak zorundasınız.
Soru : süreli raporum var,maaş alıyorum, raporumu yenilerken hangi yasadan yeniletecem?
Cevap : süreli raporunuz var ve şuan maaş alıyorsanız, yenileme tarihinde eskimyasadan yararlanıyorsunuz örneğin, şeker %20 kolestrol %10 tansiyon %10 bel fıtıgı %7 aldıysanız yine aynı rahatsızlıklardan aynı puanlar ile yararlanacaksınız. (Maaş alan süreli yada süresiz raporu olanlar içi rahat olsun, onlara dokunmuyor)
Soru : Rapor aldım vergi indirimi bekliyorum, emekli olabilir miyim?
Cevap : Raporunuzu aldınız, vergi indirim başvurunuzu yaptınız, bir anda yeni yasa yürürlüğe girerse maalesef raporunuz geçersiz sayılacak, emekli dilekcesi verirseniz o zaman yeni yasa sizlere dokunmayacak.