Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Göz/görme derecesine göre verilecek rapor oranları hakkında güncel bilgi..?

akif1969 tahlil ve test sonuçları raporunuzda var mıydı? Görme alanı testi yapılmış mıydı? Hastane %kaç oran vermişti?

1-En üsteki harfleri biraz büyük olduğu için görebiliyorum.
2-Sol gözümü kapatıp bir yere baktığımda tam gözümün karşısını görebiliyorum. yan tarafları göremiyorum. Sağ gözümü kapatıp karşılaştırdığımda bakış açısının daraldığını net gözlemliyorum.
3- Sol gözümü kapatıp sağ gözümle büyük bir cisme baktığımda tamamını göremiyorum.

akif1969 bi alttaki harfler dahada kucuk diye gidiyor mu simdi anlamadigim nokta bu benim delikten bakiliyor gibi diyorsun ama en ust sirayi gorebiliyorum dedin ya bi alt daha ufak oldugu ixin mi goremiyorsun

Manifest (görünür) şaşılıklta ilave yüzde 5 engel oranı eklenir diyor yeni yönetmelikte bi bilgisi olan varmı ? Benim oranım yüzde 32 tek göz görmediği için , aynı zamanda şaşılıkta var yani oranım 100 de 37 mi olacak ???

Miyopta oran veriliyormu.arkadaslar bi yardimci olalim yarin muayaneye gidecem

Illa gorme yetersizligi icin goz tembeli mi olmak gerekiyor

Surekli goz sulanmasina ve şaşilaga oran veriliyormu? Yeni yonetmelikte

Görme alanı testine girmedim. Sadece görme keskinliği testi yaptılar. Ama bunu yaparken aynı zamanda görme alanı testi yapıldı ise onu bilmiyorum

Selâmlar.Renk körlüğü,miyop ve astimat var.puan için doktor ben sistemde bulamadım özürlü ölçütü dedi,puan veriliyormu ispatla vereyim puan dedi.yardimci olurmusunuz

Görme alani twstine girdim ben bugun yuzde 70 gorme kaybi oldugunu soylediler.diger gozde hic gormuyor kac gelir rapor

Gorme keskinligi testi nedir ilk defa duyuyorum akif1969

Murat Abul miyop ve astigmat gözlük veya lensle düzeltilebiliyorsa oran verilmiyor. Renk körlüğü hakkında bilgim yok.
vedatcan72 görme alanında kayıp olunca görme oranına çok etki ediyor. Altta olan kayıplar daha yüksek, diğer yerdekiler biraz daha düşük. Oranları tam olarak bilemediğim için çok birşey söyleyemem ama bir göz hiç görmüyor diğerinde de %70 kayıp varsa oranın epeyce yüksek olması lazım. turkuazist güzel hesaplama yapıyor, bana söylediği oranlar aynen gelmişti.

@Murat Abul
Miyop ve astigmat için oran gözlükle düzeltilmiş görme keskinliğine göre oran verilir.
Yani miyop ve astigmatınız olabilir, ancak gözlükle görme sağlanırsa oran 0 gelebilir. Yani engel oranını görme kaybına göre doktor belirler.
Renk körlüğüne gelince bu rahatsızlığa oran verilmiyor diye biliyorum. Çünkü yönetmelikte de geçmiyor bu rahatsızlık.

vedatcan72
Görme keskinliği manuel yani doktorun size harf veya rakamları okutmasıyla belirleniyor.
Görme alanı testi cihaz ile size gösterilen yanıp sönen noktaları gördüğünüzde düğmeye basmanız neticesinde bilgisayar bir rapor oluşturuyor. Sonuca göre görme alanı kaybınızı belirliyor.
%70 görme keskinliği kayıbı 0.7 diye kabul edersek
Tek göz hiç görmüyor diğeri 0.7 görüyorsa yaklaşık %36 engel oranı alırsınız.

turkuazist bugun girdim cektirmedikleri film kalmadi gorme kaybinin tanisinin ne oldugunu bulamadilar

Nörolojiye sevk ettiler oda emar istedi yarin emar cektirecem goren gozle ilgili diger goz zaten 0 gorme bakalim ne olacak gorme kaybinin sebebini bulamadilar o yuzdne tani koyamadilar bnde rapor icin oldigunu daha soylemedim bu sonictan sonra soyleyecem bulunmazsa bile

Bi gorme kaybi oldugu kesin iki doktorfa onayladi ama sebebini bulamiyorlarsa ve bnde gorme kaybi varsa bu benim sorunum olmaktan cikar rapora nasil bi tani yazacaklar bilmiyorum ama en kotu biri 0 digeri yuzde 50 goruyor deninse bile guzde 45 gelmesi lazim en kotu
turkuzist ben bunu yuzde 44 olarak gordum hatta biri 0 digeri 0.8 goruyorsada 40 olaral yaziyordu sen hangi yonetmenlige dayanarak soyledin bunu tek gozde hesaplanma Davlumbaz kardesimin dedigi formulle hesaplaniyor o da benim dedigime tekabul ediyor

Görme sistemi yetersizlik oranı (GSYO) yani engel oranı hesaplama!

Görme yeteneği kaybının hesabı
GSYO = 100-İGP

İGP: İşlevsel görme puanına denir.

İGP nasıl hesaplanır?

İKP X İAP /100 bu oran İGP oranını verir.

İKP ve İAP nedir?

İKP: işlevsel keskinlik puanına denir. (Yani size gözlükle birlikte harf veya rakamları okutarak doktor karar verir. 0.7 - 1.0 gibi)
İAP: işlevsel alan puanına denir. (Yani cihazla yanıp sönen noktaları görme derecenize göre verilen cihazın rapor sonucudur.85 - 100 gibi)

Peki İKP nasıl hesaplanır?
İKP= % 60 binoküler+%20 sağ+%20 sol yani 3 x GKP binoküler + 1 x GKP sol + 1 x GKP sağ / 5 formülü kullanılır.

(GKP puanlarına yönetmelikten ulaşabilirsiniz.)

Bu şu anlama geliyor. iki gözünüzün en iyi gören gözün oranı %60 etkiliyor, diğerleri tek tek %20 etkiliyor.
Örneğin Bir gözünüz 0.9 diğer gözünüz görmüyor yani 0.0 görüyor.
O zaman tablodan 0.7 nin keskinlik puanı olan 93'ü 3 ile çarpıyorsunuz. Bu binoküler kısmı oluyor.
Diğer gözler için de ekliyorsunuz 1x93 ve 0.5 görme yetersizliği için tablodan baktığınızda 1x85 olarak çıkar.
Yani 3x93 + 1x93 + 1x85 = 457 puan eder. Bu oran İKP oranıdır.

İAP nasıl hesaplanır?
% 60 binoküler+%20 sağ+%20 sol aynı şekilde yukarıdaki gibi hesap yapılır. Ancak görme alanından oran almak biraz zor. bilgisayarla okunduğu için oranlar doktorların rapora yazacağı rakamlara kalmış durumda.
Örneğin bir gözde 100 diğer gözde 95 oranda olsun.
3x100 + 1x100 + 1x95 = 495

Böyle bir durumda 457/5=91.4 İKP
495/5=99 İAP
O zaman İGP puanı İKP X İAP /100 formülünden
91.4x99=90.48 eder.
GSYO yetersizlik oranı bu durumda
100-90.48= 9.52 yani %10 özür oranı çıkar.
Yani bir gözü 0.7 diğer gözü 0.9 görme engeli olan arkadaş %10 engel oranı alacak.

TEK GÖZLÜLÜKTE DURUM BİRAZ FARKLI

Tek Gözlülükte İGP = (İyi gören gözün İKP değeri x 0.8) x (İyi Gören Gözün GAP değeri - 15) / 100
Görme sistemi yetersizlik oranı (GSYO)= 100 - İGP
formülü uygulanır.
Buna örnek olarak.
Bir göz 0 diğer göz 0.9 görme keskinliğine sahip. Bir göz %0 diğer göz %100 görme alanına sahip bir kişinin engel oranı
İKP= 98x0.8 = 78.4
İAP= 100-15 = 85
İGP= 78.4 x 85 = 6664 / 100 = 66.64
GSYO= 100 - 66.64 = 33.36 yani %33 görme engeli oranı alır.

Tüm bunlar yönetmeliğe göre hesaplama yöntemidir. Ancak göz ile ilgili ekstra rahatsızlıklara da oranlar verilir. Ancak buna doktor karar verir. Burada kim ne söylese biraz havada kalıyor. Çünkü doktorların inisiyatifine kalıyor.
Umarım anlaşılır yazmışımdır.

turkuazist baya bi aciklamali yazmissin benim anlamadigim rapor hesaplanirken GSYO ya bakiliyor dogru demi peki benim bi goz 0 digeri yuzde 30 goruyorken gecen yuzde 37 felan yapiyor dedin en az yuzde 45 50 gelmez mi yanlisin yok mu

Bi ikincisi doktor yuzde 30 gordugumu soyluyor ama bunu goz ile ilgili bi hastaliga dayanadiramiyor norolojik olabilecegini soyledi emar istedi.simdi sonuc yine temiz cikarsa ne tanisi koyupta bana rapor verecek onuda anlamadim

vedatcan72

Sen ilk yazında %70 kayıp oranı yazınca ben %70 görüyor anladım. Hesabım %70 yani 0.7 olaraktı.
Eğer görme oranın 0.3 ise haklısın. Gözden şu halinle %50 gelir yönetmeliğe göre.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Merhaba benim %40 raporum var SGK tekrar rapor istedi Okmeydanı hastanesinde heyete girdim sağ gözüm %10 görüyor sol gözüm aşırı hipermetropi,kalpte hafif mitral yetmezliği ve hipertansiyon var dideral 40 kullanıyorum.birde 6 aydır selectra 50 kullanıyorum antidepresan ilacı.kaç oran alırım?

Aşırı hipermetrop izafi bir ifade. Doktor görme oranınızı % olarak verdiyse bir hesaplama yapılabilir. Kalp ile ilgili bilgim yok. Hipertansiyon %10 veriliyor. Psikiyatri verse bile süreli veriyor. Bu şekilde oran tahmininde bulunmak çok zor.

Arkadaşlar benim gözler her ikisinde -3.5 astikmatli bunun için heyet bana rapor verirmi acaba bilgisi olan varmi

Arkadaslar lutfen bana yardimci olun@davlumbaz turkuazist

Benim dedigim gibi bir göz gormuyor diger gozde görme alan daralması olduğunu soyledi ve noroloji ile alakali oladugunu soyledi göz hastaligi yok dedi az goren gozunde.simdi eger ki sonucta nörolojik sonuçta yine bi sey cikmasa ben gidip doktorla konusayim mi göz doktoruyla sonucta görmede daralma oldugunu soyledi farkli iki doktor sizce ne yapayim akil verin
KOCAOGLAN vermezler yuzde 40 onlar icin

vedatcan72

Görme alanını etkileyen rahatsızlıklar sadece gözden kaynaklanmıyor zaten. Bunun tespitini de görme alanı testi ile yapıyorlar. Bu testte kayıp oranları çıkıyor. Eğer bu testin sonucunu paylaşırsan yardımcı olmaya çalışırız. Eğer yaptırmadıysan önce bu testi yaptır ve doktorundan fikir al derim. Görme keskinliği kadar, görme alanı da oranı ciddi şekilde etkiliyor. Sana zaten %32 garanti.

turkuazist gorme alan testi yapildi.bilgisayarla bi sari nokta etrafinda isiklar yanip sondugunde bastigimdan bahsediyorsun degil mi.ve doktor yuzde 30 goruyorsun dedi

Ama tanı koyulamadigi icin norolojiyr sevk edildi o da bi tani koyamazsa yani cuma gunu emar sonucumda bi sey cikmazsa ben ne yapacam simdi

vedatcan72

Evet o ölçümden bahsediyorum. Eğer o raporda göremediğin tespit edildiyse, teşhis o kadarda elzem değil. Sonuçta göremiyorsun. O raporu sakıncası yoksa (özelden de olabilir) paylaşabilir misin? Fake değerleri önemli çünkü.

Tahmini kaç alırım ?

Sol göz ölçülmüyor %10 görüyor yani sağ gözde %70 görüyor KERATOKONUS rahatsızlığım var deridr seboreik dermatit diye kalıcı kepek dediğim rahatsızlık var onun için hafif kusur olarak geçer dediler.. Tahmini yüzde kaç alırım ?

vedatcan72
Görme alnındaki yetersizliği göz doktoru hesaplayarak orana katması gerekiyor. sonuçta bir kayıp var. kaybın sebebi geçmişten kaynaklı bir hastalık neden olmuş olabilir, illa bu hastalığın tespitine gerek yok. Sonuçta kayıp oluşmuş ve göremiyorsun. Doktoruna ısrarcı olmanı tavsiye ederim.
Komanch
Görme alanında herhangi bir sorun yoksa bu oranlarla en fazla %16 oran alabilirsiniz. Bir gözünüz çok az ışık dahi alıyorsa özür oranı ciddi şekilde düşüyor. Ancak hiç görmüyorsa tek göz için %32 veriliyor yönetmeliğe göre.

Bakalim turkuazist.sali gunu hipofiz emar sonucunun cikaacgini soylediler eger ondan da bi sey cikmasa direk doktora olayı anlatacam dedigin gibi

Göz görme oranı hakkında

Merhaba bugun arkadaşımı doktora götürdük gözden her iki göz ayrı ayrı yüzde 50 görüyor dedi acaba yüzde aç oran alır

Arkadaslar bi goz 0 digeri yuzde 60 goruyor dedi doktor ve heyete girersen yuzde 38 alirsin dedi.bu kadar dusuk nasil olabiliyor turkuazist daha girmeden hevesimi kirdilar

Doktor bi programdan hesapladi ve boyle olur dedi

Üst Alt