Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

acemi61

Videoda 1. derece yakınları kullanabilir denilmiş ancak 18 Ocak tarihli yazıda buna dair herhangi yok gibi duruyordu benim görebildiğim kısımda. Ayrıca bu bayi yeni satılan tertibatlı bir aracın ruhsatının "1. derece yakınları kullanabilir" şeklinde çıktığını belirtmiş ama resmi bir yazı görmeden buna inanmak çok mantıklı gelmiyor. CİMER'e yaptığım başvurulara hala bir cevap gelmiş değil. KDK konusunda bir adım atmak daha makul olabilir diye düşünüyorum.

Bu yazı en azından şunu gösteriyor. İlgili yerlere sürekli şikayette bulunursak bir düzenleme gelecek gibi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnaya ilişkin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir.
Bu kapsamda, engellilik derecesi %90’ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek (zorunlu kılacak) nitelikte olanlar, anılan Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir.
Buna göre, engellilik derecesi %90’ın altında olan malul ve engellilerin istisna kapsamında iktisap ettikleri taşıtı bizzat kullanmaları şarttır.
Bilgilerinize sunulur.
23.01.2023 Cimer Cevabı.

Ayrıca bugün bulunduğum ildeki ÖTV birimiyle görüştüm. Görevli kişi bu genelgenin 2023 ten öncede olduğunu belirtti. Yani önceki yıllarda da yüzde 90 altındaki araçları yine sadece kendisi kullanabilir şeklinde resmi yazı varmış. 2023 ile birlikte değişen tek şey TAAHHÜTNAME alıyor olmamız dedi. Bu paniğin nedeni bundan dedi. Ruhsatta yine 1.2. 3 dereceye kadar kullanabilir şeklinde yazabilir bu bizi ilgilendirmez dedi. Biz şikayet olduğu zaman işlem yaparız dedi.

Tamam da bu yazıyı veren yine devletin bi kurumu nasıl şikayet olduğunda işlem yapacaklar. TSE ceza mı kesecekler.

Kurumlar arası uygulama birliği yok belliki. Kimin ne yaptığı belli değil. Bende bişey anlamadım doğrusu.

cagriikosee

Tertibat olmayanlar da 1. derece akraba kullanabilirmi acaba ? benım aracımda tertıbat yokki sadece otomatık ...

%90 altı alınan araçların tek bir kişinin kullanmasına mahkum edilmesi doğru değildir. çekirdek aile kullanabilmeli. Eş,çocuk, anne baba kullanabilneli. Cimer'e yazmaya devam. Bir şekilde bu şikayetlere serzenişlere bir kulak verilir. Bu şekilde yürümeyeceği açık. Bir evde bir araba herşeye engelli kişiyi koşuşturmak doğru olmaz. Cimer e devam. Herkes en az 2 defa yazılmalı

Arkadaşlar aracı az önce teslim aldım. Taahhütname imzaladım. Ama ruhsatta aynen şöyle yazıyor.
"sahibi,eşi, 3.derece kan/kayın hısmı veya çalışanı kullanabilir"

Şimdi trafikte çevirmeye gireresem ne olur? Ne dersiniz bu duruma arkadaşlar..

münadi

Bence trafikte bir çevirmeye girerseniz hiçbir şey olmaz. Çünkü Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 53. maddesinin c bendinde

"c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler ..................Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

bu hüküm yer almaktadır. ve Trafik polisleri de bu hüküm çerçevesinde hiçbir işlem yapmazlar.

N3FR3T

Bizleri,bunları düşünmeye,konuşmaya mecbur bırakanlardan,üzülmemize,tedirgin olmamıza zor durumda kalmamıza sebep olanlardan kurtulmamıza 110 günden az kaldı,ya sabır.

Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Bakanlığısın,Anayasa en üstte altında yasalar onun altında yönetmelikler onların altında(tarif etmek anlamında) genelgeler var,tamam bir suistimal varsa hakkı yenilen bizleri değil suistimal yapanı yakalayacaksın cezalandıracaksın sen Devletsin babasın,Koca koca profersörlerin var hukukçuların var oturursun fikir alırsın hak sahibinin hakkını yemeden üzmeden konunun sınırlarını akıllıca mantıklıca çizersin yayınlarsın olur biter,bir genelge çıkıyor ortaya muhatab yok bizler youtube'dan twitter'den ordan burdan yalan yanlış eksik gedik canhıraş birşeyler öğrenmeye çalışıyoruz her kafadan bir ses yazık bize yazık,Tırt bir belediyenin sıradan belediye başkanı altına bedavadan çekilen VW Passatı küçümseyip Audi A6-7 aldırıyor yahu bizim kendi paramızla aldığımız KDV'sini ödediğimiz zaten hiç olmaması gereken ÖTV'siz aldığımız için Audi Bmw Mercedes alıyor olabilmemiz gözlerine battığı için yasayı değiştirdiler şimdi C segment araca ulaşamamız bile güçleşti.
Sağlıcakla.

%90 altı ortopedik engelli aracını ; şayet aracında normal kullanımı sınırlamayacak aparat yok ise eşi ve çocukları tarafından kullanılması zorunluluktur. Zira aksi engelliye cezadır. Evde araba ile yapılması gereken tüm işlerin engelli birey tarafından yapılmak zorunda olması kişiyi hayli yoracaktır.

Yönetmeliğin bu halde olması engelli kişiye zulüm etmektir. Herşeye sen gideceksin koşacaksın. Nden çünkü arabımız bir tane ve sadece sen kullanıyorsun. Devlet babanın sana verdiği ceza. Sen gideceksin. Ekmeğe suya her nereye olursa. Engelli kişiye peşin ceza ve zulüm. Acil değişmeli

CİMER'e devam yazmaya gündem de tutmaya devam. birlikten kuvvet doğar.

egemmm Ortopedik engelli de engelli birey harici kimse kullanamaz Otomatik olsa dahi. Çıkan yönetmelik maalesef bu yönde

cagriikosee
Yayımlanan yönetmelik değil, tebliğ. Bu tebliğ halen yürürlükte olan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53. Maddesine aykırı. Bu konuyu KDK'ya( Kamu Denetçiliği Kurumu) yazalım arkadaşlar. Genellikle hak kayıplarında olumlu karar veriliyor.

[FONT=sans-serif]%90 altı ortopedik engelli aracını ; şayet aracında normal kullanımı sınırlamayacak aparat yok ise eşi ve çocukları tarafından kullanılması zorunluluktur. Zira aksi engelliye cezadır. Evde araba ile yapılması gereken tüm işlerin engelli birey tarafından yapılmak zorunda olması kişiyi hayli yoracaktır. ARKADAŞLAR CİMER E YAZMAYA DEVAM. GÜNDEMDE KALMALI. SEÇİMDEN ÖNCE DEĞİŞKLİK OLSUN.[/FONT]

arkadaşlar aracınızda aparat-tertibat var ise aracı sizden başkası kullanamaz. Bu yeni çıkmadı zaten vardı .

7-8 sayfa yazılanları okudum heralde 90% üstü kımse yazmıyor foruma. benim abim aracımı kullanamayacak, kahve içmeye çıktığımda ben arabada olsam dahi arkadaşım sevgılım aracı kullanamıcak, yuksek engelden dolayı işe aldıgım yardımcımın dahi aracı kullanması için takla atıcam. küfürsüz düşündüklerimi anlatmam imkansız. kanunda emeği geçen ve kendi engeli konunun dışında dıye suistimal vs diyip konuyu şakşaklayanlara soyleyeek söz bulamıyorum.

Kanunu %90 lilarmi cikardi kardesim bizim sucumuz ne. Bizde uzulduk size yapilana ama elden ne gelir cimere yazmaktan baska

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Engelliler.biz Web Sitesi MODERATÖR lerine:

CİMER e yazılacak güzel hazırlanmış ve Yönetmelik e atıfta bulunan ve mağduriyeti güzel özetleyen matbu bir metin oluşturup bu forumdaki arkadaşların beraber hareket etmelerini sağlamak faydalı olacaktır.

Merhaba Arkadaşlar;

Hazır bir matbu metin varmı hemen gönderelim.

%90 üzeri araç kullanan engelli eşi çocuğu kendisi kullanırken %90 altı ortopedik engelli ve aparatsiz arac kullanan engellinin eşi ve çocuğu aynı şehirde neden kullanamıyor fırsat eşitliğine aykiri degil mi.

trafik polisi tanıdk var sordum öyle birşey bize gelmedı dedı.

Son düzenleme:
Üst Alt