Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

KDK ya başka konuda bir soru sordum aynı gün cevap verdiler enterasan ama mail attım , yeni bir inceleme istememiştim

peki bu kağıda imza atmayana araba verilmiyor mu ?

hanifeaydin

Evet. Şöyle anlatayım: Eğer bu kağıda imza atmazsanız vergi dairesi işleminizi yapmıyor. ÖTV den muaftır yazısını vermiyor.

Yapılacak her kısıtlama engelli camiasına ters köşe goldür. Herhangi bir kararın engelliler lehine ya da suistimal denilen şeyi ortadan kaldırmaya yönelik olma ihtimali SIFIRDIR. Aksini ispat etsinler AKP'ye oy vereyim.

aynen destekliyorum, özellikle çözger raporlarında ane babanın şöförlüğü yoksa kaldı

nickneymi

Allah kimsye kafa engeli vermesin. kısıtlama grldi seviniyor adam. yarın devlet der ki %90 engelli zaten bakıma muhtaç ona araba lazım değil.

yazı olmayanların da ivedilikle taahhütname alınması şeklinde yani isteyecekler

Yanlış anlaşılmasın bu söylediğim nemalanıyormuşuz gibi düşünülmesin ama bir gerçek var ki içimizi parçaladı .. yani deprem

Malesef can kaybı olduğu kadar engelli kalan vatandaşlarımızda olacak ve bu yeni yazı onlara bir kez daha mağduriyet oluşturacak bize oluşturduğu gibi . Kaldıki depremzede kardeşlerimizin araba alacak malı mülküde kalmadı Allah yardımcıları olsun ama anlayan anlamıştır ne demek istediğimi bu ülkede “Zede” sıfatına sahip herkes ölene kadar zede..

arkadaşlar merhaba.. taahhütnamede 3. derece yakın olduğum için ismim yazılı değil ve aracı kullanmam gerekiyor. Vasi olursam ismimi o taahhütnameye işletebilir ve aracı kullanabilir miyim?

Geçen sene ortopedik sağlık problemleri nedeniyle yüzde 90 altındaki sağlık kurulu raporuyla aldığımız otomatik vitesli aracimizin kaskosunu yeniletmemiz gerekiyor.aracin ruhsat sahibi benim ama eşim ile beraber kullanıyoruz. Allah muhafaza eşimin olası bir kazaya karışması durumunda kasko şirketi şöfor farkli olduğundan (sadece ortopedik rahatsızlık sahibi kullanması gerektiğini öne sürerek ) karşılamiyorum der mi?

Arkadaslar millet can derdinde sirasimi simdi arabanin gozunuzu seveyim

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mchi

Bununla ilgili dolaylı yoldan bir şey yazdım ama engellilerin okuma sorunu olduğu için birlik beraberlikte olmuyor. Hepsi kendi sorununu soruyor okuyan yok .

hocam kesin midir.. birkaç yere sordum evet oluyor dedi tam teyit vergi dairesinden olacak herhalde.. %90 üstü sonuçta vasi o kişinin yasal temsilcisi o kullanmayacaksa kim kullanacak

1. derecede akrabayı vasii tayın edebılır . Zaten kanun da bu yonde cıkarıldı .

Ayva

sigorta şirketinin bununla bir ilgisi yok, ikinci şoför için ayrı bi ücret ödüyorsunuz ve o zaman sorun olmuyor. ayrı bir ücret dediysem mesela 10 bin lira kasko tutarı belirlendiyse ikinci soför için de ek 500 lira daha istiyorlar. ayrıca aynı soyadını taşımanıza bile gerek yok, ikinci soför arkadaşınız bile olabilir.

bizim kasko süreci böyle ilerledi. net bilgidir.

ben çözger raporu ile araç alacam eşim araç kullanmayı bilmiyor bu aracı sadece ben mi kullanabilecem
sanki bedava araç veriyorlar böyle saçma bir şey mi olur ya 500bin verdiğim aracı benim babam cocuğumu hastaneye götürmek için bile kullanamayacak mı ben çalışıyorum her seferinde izin mi alacam

çözger raporu ile çocugun üzerine alınabiliyormuş
ben kendi üzerime alamıyor muyum benim üzerime olsa babam 1. dereceden kullanabilir

2023 te arac alip trafikte cevirmeye takilan var mi ortopedik engelli %90 alti engelli aracini engelli yakinlari tarafindan kullanan?

%90 ve üzeri ile alınan arabaları sadece hastanın kardeşleri, eşi, çocukları, gelinleri, damatları kullanabilir.

%90 altı araçları sadece hastanın kendisi sürebilir.

eğer taahhütnameyi imzalamazsanız vergi dairesi araç alımına onay vermiyor.

Son düzenleme:
araç alımında imzalı kağıt olmadan vergi dairesi onay vermiyor.

%90 üzeri engeli olup araç kullanabilenler eşi ve çocukları da kullanabiliyorken ortopedik engeli olup %90 altinda engelli vatandasin arabada tertibat olmasa dahi esi ve cocuklarinin araci kullanamamasindaki mantigi biri bana aciklayabilir mi? Bu mu esitlik ilkesi bu mu adalet

Ortopedik engelilerde kullanacaklar çelişkisi

Arkadaşlar aylardır bekledikten sınra aracı aldık çok şükür Allah herkese daha iyisini nasip etsin...

Ortopedik engelli okarak aldık aracı(otomatik vites) , maliyeye noter onaylı "bizzat kulkanacağım" tahahhutnamesi imzaladım... Ruhsatta ise "kendisi, eşi, 3.derece kan ve kayın hısmı veya çalışanı kullanabilir" yazıyor

bayi ve ruhsat işlemlerini yapan aracı firma sıkıntı olmaz eşini kardeşiniz vs kullanabilir dedi... ama polis arkadaşa sordum "maliyenin aldığı tahahhut bizim tabletlere not olarak düşüyor , ordaki arkadasın insafına da kalıyor biraz, istanbul tarafında bağlanan araçlarda olmuş " dedi

yani şu olay kadar saçma ve hukuka vicdana aykısı bişey olamaz... bütün engelliler için aynı yapılmalıydı kullanım kusıtlaması... suistimal engelkenmek istenirken ortopedikliler mağdur oldu

mayfe

Saçma saçma konuşup durmayın buradakiler. Yüzde 90 üstü engelli ne demek biliyor munuz? Bırak araba kullanmayı tek başına yemek yiyemiyor, 7/24 iki kişi başında nöbet tutuyor. bırak araba kullanmayı tuvalete gidemiyor.. Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz yahu.. asıl
yüzdesinin azcık olması bile önemli olmayan çoğu da sapasağlam yürüyen ortapedik adamla, YÜZDE 90 ÜSTÜ 7/24 bakıma muhtaç engelliyi bir tutup da ARABAYI DA O KULLANSIN DEMEK NE DEMEK: yüzde 90 üstü bırak araba kullanmak tuvalete gidebilse yeter.. AYIP BE AYIP.. bir daha bu ahmak kıyaslamayı dile getiren olursa pis söverim. akıllı olun saçma saçma konuşmayın!

lafını bil de konuş . Ağzından cıkan lafları kulagın duysun

18 nisan 2015 tarihli 29330 sayılı resmi gazete

C- DİĞER İSTİSNALAR

1.5. Ortak Hususlar bölümünün son paragrafı

[FONT='inherit']İstisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir. [/FONT][FONT='inherit'][SIZE=3]Taşıtın, zorunlu sebepler dışında[/SIZE][/FONT][FONT='inherit'],[/FONT] [SIZE=3]engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunul[/SIZE][SIZE=3]madığı[/SIZE][SIZE=3]nın tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiği kabul edilir[/SIZE][FONT='inherit'] ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi [/FONT][FONT='inherit']ziyaı[/FONT][FONT='inherit'] cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır. Ayrıca, taşıtın ilk iktisabında yaptırılan hareket ettirici aksamın, sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de aynı yönde işlem tesis edilir. Söz konusu durumlara ilişkin tespitlerin, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra yapılması halinde, ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV ile ilgili olarak herhangi bir işlem tesis edilmeyeceği açıktır.
[/FONT]
[FONT='inherit']1.6. Sorumluluk[/FONT][FONT='inherit']Bu istisna uygulamasında, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde işlem tesis edilmemesi suretiyle istisna kapsamında taşıt teslim edilmesi halinde ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte, Tebliğin (II/C/1.5) bölümünde malul veya engellinin sorumlu tutulduğu durumlar hariç, motorlu araç ticareti yapanlardan aranır.[/FONT][FONT='inherit']Öte yandan muvazaaya dayanan bir ilişki içerisinde engelli kişi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen işleme taraf olanlardan (adına taşıt iktisap edilen engelli, engelli adına alıp fiilen kendi istifadesine kullanan ile durumdan haberdar olması şartıyla motorlu araç ticareti yapan kişiden) aranır.

[/FONT]
[FONT=Times New Roman]arkadaşlar resmi gerekçe yukarıdadır . ve hali hazırda olan bir gerekçe . bu gerekçede bizzat kelimesi yazıyor ve kanunda da yazıyor zaten ve yönetmelikte zorunlu sebepler dışında da yazıyor . zorunlu sebepler ne ? yoruldum , hastayım , hastahanedeyim beni almaya geliyor , tamire gitmesi gerekti vs . siz doğru olduktan sonra maliyeye bir izahat dilekçesi bile vermeniz yeter bu sebeple boşuna tartışıyorsunuz .

sayın forumcux
engelin büyüğü küçüğü olmaz kıyaslaması da olmaz neren ağrıyorsa canın ordadır örnek zihinsel engelli bir arkadaşımız tuvalete gidebiliyor dışarıda gezebiliyor ortopedik bir kişi ise tuvalete gidemiyor dışarda gezemiyor ama bilim adamı sizce hangisinin durumu daha ağır ? kendinize gelin lütfen ayrıştırarak değil birleştirerek dünya güzelleşir
[/FONT]

acemi61 size uygulanan işlemin yanlış olduğunu düşünüyorum malesef maliyedeki memurlar bu tip konularda yeteri kadar bilgili değiller her yer farklı uygulama yapıyor size imzalatılan yazı ihhal araçlar için var

sayın fbalkan

yapılan uygulamaların yanlış olduğunu düşünmeniz size kalmış bir durum buna birşey diyemem . yukarıda yönetmeliğin ilgili maddelerini yazdığım halde ve maliyenin yönetmeliğe göre istediği taahhütnameler olduğunu bilerek maliyeciler bilmiyor demeniz yanlış . acemi 61 arkadaşımızın polisler hakkında söylediği durum ile ilgili sorunlar yaşanıyorsa bu polislerin olayı bilmediği anlamı çıkar çünkü mali konulara göre polis ceza yazamaz arabayı bağlayamaz karayolları trafik kanununa göre işlem yapması lazım bu sebeple engelliyi madur etmekten birkaç polis ceza alırsa ve tazminat ödeyince polislere doğrusu öğretilir . doğrusu polis tutanak tutar ve maliyeye gönderir aracı bağlaması için mahkeme kararı gerekir ayrıca maliye bile aracı bu durumda bağlayamaz sadece ödenmeyen vergileri ister

Üst Alt