Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

Yüzde 90 altı kendi kullanıyor o zaten vardı başka sı kullanmıyordu

b) Engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Özel tertibatlı araçları kimler kullanabilir?

Engellilik derecesi %90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla düzenlenmiş özel tertibatlı araçları, engelli araç sahibinin yanı sıra araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü de kullanabilir.

Ancak, söz konusu kişilerin de engelli aracını kullanabilmesi için “herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması” ve aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.

Engelli adına alınan araçlar kimler tarafından kullanılabilir?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 53. maddesi, 3. fıkrası uyarınca; özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından ÖTV muaf olarak bizzat ithal edilen araçların; araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunludur.

Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV’den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.

https://www.aile.gov.tr/sss/engelli...tasit-aliminda-sunulan-hizmet-ve-muafiyetler/

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ÖTV Kanunun 7/2 Maddesi uygulaması hakkında gönderilen taahhütname metnine göre;

%90 altı araç alım şartları taahütnamesi

%90 altı “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesi yer alan ve ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında;

01 Ocak 2023 tarihi itibari ile %90 ve altı olan kişiler adına alınan özel tertibatlı aracı; sadece “Araç Sahibi” kullanacak.

%90 ve üstü engelli raporu bulunan ÖTV indirimli araç alacak kişiler kapsamında;

İstisnaya konu aracı, istisnaya uygun olarak “bizzat kullanacağımı/bizzat kullanımın mümkün olmadığı hallerde ise sürekli olarak aşağıda isimlerini belirttiğim eşim, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım ile kardeşlerim veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam ettiğim sürücüm tarafından istifademe sunulacağını” beyan ediliyor.

soruma bilgeadam kullanamaz diyor sanko86 kullanabilir diyor benim forumlarda gördüğüm 2023 yılında ek bir genelgeyle 90 altı raporlu araç kullanan ortopedik hastaların dışındaki ler kullanması yasaklandı diye yazıldı nekadarı doğru bu belge nereden görebiliriz

joker66

Ben kullanılır yazmadım son 2 paragrafı dikkatle inceleyiniz.Öncesi ve sonrası şeklinde. Beyan örneklerini resimli olarak ekliyorum.

https://imgyukle.com/i/QXOixf
https://imgyukle.com/i/QXOsDG
QXOixf.png

QXOsDG.png

Sayın …..
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne yapmış olduğunuz 2300558641 sayılı başvurunuz 10.03.2023 tarihinde cevaplanmıştır*

Cevap Metni:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunun (7/2-a) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnaya ilişkin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir.

Bu kapsamda, engellilik derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engellilerin istisnadan yararlanabilmesi için taşıtta özel tertibat yaptırma ve taşıtı bizzat kullanma şartı aranmamaktadır.

Öte yandan, istisna kapsamında iktisap edilen taşıtın engelli kişi tarafından bizzat kullanılması, engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmadığı hallerde sürekli olarak istifadesine sunulması gerekmektedir.

Söz konusu taşıtın, malul ve engellinin istifadesine sunulmadığının ve/veya muvazaa ilişkisi içinde engelli kişi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde cezalı şekilde işlem yapılacağı tabiidir.

Bu kapsamda detaylı bilginin, bulunduğunuz ilde bulunan Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlıktan alınabileceği tabiidir.

Öte yandan, başvurunuzda yer alan 4760 sayılı ÖTV Kanununa ilişkin öneriniz, ileride yapılacak mevzuat çalışmalarında değerlendirilmek üzere Başkanlığımız kayıtlarına alınmıştır.

Bilgilerinize sunulur.

Konu ile ilgili cimerin cevabı özetle gib uygulamayı değiştirmem diyor

ercan2323

%90 ve altında raporu olan ortopedik engellileri ilgilendirmiyor ki bu. Bildigimiz seyleri yazmislar zaten niye burda paylasiyorsunuz simdi anlamadim.

Yeni araç alıpta %90 altındaki ortopedik engellilerin sadece kendilerinin araçlarını kullandıklarını düşünemiyorum. Taahutname imzalattilar bizzat kendim kullanacagim diye ama bir baskasi kullanamaz diye belirtilmedi . Tamam bizzat kendim kullanacagim ama baskasina emanet edebilirim degil mi

mayfe

edemezsin verirsen arabayı yakalanırsa ötv'yi ve cezayı faizi ile ödersin. taahhütname imlatmanın amacı da o zaten. değişmesi için uğraşıyoruz.

Yaklaşık 28 sayfa yorum yapılmış altı üstü basit bir sorunun cevabını arıyorum 40 farklı yorum var .

Allah aşkına soru basit %90 üzeri engelli birinin arabasını bahsedilen taahütnameye göre kardeşleri kullanabilir mi? Bu kadar basit bir soru

okuma yazman yok mu, taahütnamede açıkça yazıyor zaten. gelip burada bize niye kızıyosun?

jokerinoglu

Öyle mi ? Yukarıda mesajların var seninde kafan karışmış açıkça yazıyorsa sen neden geveliyorsun ? Okuma yazması olmayan sensin . Okuduğum taahhütnamede 2. Derece yazmıyordu tam olarak bende onu sordum yazan bir taahhütname varsa bileyim diye . Varsa at yada okuduğunu anlama üzerine çalış .

Arkadaşlar selam 5. Yaşındaki kizimin üzerine araç alacağım. Hangi belgelere ihtiyacım var. Önden hazirlik yapmak istiyorum.

%90 üzeri ökgv raporumuz mevcut (karekodlu pdf i var elimde)

Not: konulara göz gezdirdim eski bi konu buldum 18 yaş üzeri %90 kardeş üzeri alımı için. Bizim işlemler daha basit diye biliyorum.

Güncel durum nedir tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Telefonla ogrendim ustad sagol

%90 raporla alinmiyorsa. Araci kisinin kendinden baskasi kullanamiyor suan ki kosullarda

arkadaşlar bunun değişmesi için yapılabilecek bir şeyler yok mu gerçekten mağduruz

Yonetimi degistircez knk. Onlar duzeltmezse 5 sene daha bekleyip onlarida degistircez

mchi
Cimere şikayet yazın çokça yazın seçime kadar değişmese daha da değişmez

Engelli vatandaşın hiç mi ailesi yok hiç mi aracını emanet edip ihtiyaclarini giderme lüksü olmayacak. Madem öyle babam gitsin her yere engeline ragmen her yükün altina girsin. Bu durum acilen degismeli. Tamam suistimallerin önüne geçilsin ona bir sey dedigimiz yok ancak mesele şu ki olan yine suçu olmayan bu işte çıkar saglamayan kimselere oluyor.
Birileri yine istedigi gibi at kosturuyor emin olun. Gecen sene otv indirimli arac alanlar şuan otv miktarini odeyip aracını satıyor madem suistimal var buanlari yapanlari denetleyin engel getirin. Bu sitenin adını da engelliler degil madurlar olarak degistirelim olsun bitsin.

Arkadaşlar ben kendi adıma yaşadığım sıkıntıları aşağıdaki şekilde ifade ederek CİMER'e gönderdim. Benzer sıkıntılar yaşayan varsa onlarda durumlarını ifade ederek gönderebilir.

"O[FONT=Cuprum]rtopedik sorunları olan %84 engelli biriyim. %90 altı ortopedik kişilerin ÖTV 'siz araç alımlarında sadece kendisinin kullanabileceğine dair getirilen kısıtlama nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Zira ailede; özel kendimize ait bireysel işlerimiz dışında araba ile yapılması gereken tüm işlerin engelli kişi tarafından yapılmak zorunda olması bizleri hayli yormaktadır. Örneğin; eşim ben olmadan da çocuğumuzu araba ile hastaneye muayene için götürebilmelidir. Bunun gibi ailede araba ile yapılması gereken birçok durum vardır. Ailenin ekonomik durumu iyi ise; ikinci bir araba alarak bu sorunu çözebilmektedir. Lakin ailede ikinci araba olması da gereksiz masraf, aile ekonomisine yük ve araç park yeri sorunları gibi olumsuz durumları ortaya çıkarmaktadır. Bu gibi olumsuz durumları azaltmak için; en azında %90 altı ortopedik engelli kişilerin ÖTV' siz aldıkları araçların sağlam kişiler tarafından kullanılmasında engel teşkil edecek aparat olmayanların ya da sadece otomatik vites ile kullanmak zorunda olanların araçlarını aynı evde aile için 1. derece yakını olan eş ve çocuk gibi en azından 1 kişinin daha kullanabilmesini saygılarımla talep etmekteyim.""[/FONT]

Sizi tebrik ederim. Bu konu hakkında tam olarak düşüncelerimi ifade eden müthiş bir yazı. Aynı şekilde omurilik felçli ve yürüme engelli birisiyim. Tertibatlı aracım var. 2013 yılında aldığım rapor oranı %91 di. 2017 yılında aldığım rapor oranı %88 bu raporu kullanarak araç almıştım. O zamanlar yakınlarımızın araç kullanmasında sıkıntı olmadığı için düşük rapor oranına da itiraz etmemiştim. Şimdi bu saçma durum ortaya çıktı. Ben bu yazıyı kendime uyarlayıp Cimer'e göndereceğim. Durumu bizim gibi olan herkesin de göndermesini istiyorum. Ayrıca bigi sahibi olan arkadaşlara şunu sormak istiyorum. Ben 2017 yılında aracı aldığımda vergi dairesine herhangi bir taahhüt vermedim. Zaten araç ruhsatında kullanım şekli engelli ve hususi araç olarak geçmekte ayrıca engellinin yakını kullanabilir diye bir ibare de var. Aracı alalı 6 seneyi geçti. 5 yıllık Otv süresi de dolayısıyla sona erdi. Bu durumda aracı kardeşimin kullanması herhangi bir sorun teşkil eder mi?

zenes kardeş çok güzel bende yazdım şimdi.

ne olacaksa şu 1-2 ayda olacak yoksa 5 yıl daha bekleriz bir umut değişirmi diye...

ahmet40 ;Rica ederim, durumdan mustarip herkesin yazmasını tavsiye ederim. Zira yaşadığımız gerçekler bunlar. 2017 yılında almış olduğunuz arabada herhangi bir sürücü kısıtlaması yoktur.

Elinize sağlık, fevzieryilmaz

arkadaşlar bir şekilde sesimizi duyurmamız lazım.. birileri suistimal etmiş diye yaş da yanmamalı.
ortopedik ve %90 üstü engellilerin araçlarında 3 kişi 3. dereceye kadar isim yazılabilmeli
ötv ödememiş olsak da, para vererek alıyoruz bu araçları. bedavaya almıyoruz. eğer bunu kabul edersek, önümüzdeki senelerde ötvsiz araç alımı da kalkar. her şey yavaş yavaş oluyor

mayfe
oturanboga rica etsem yukardaki kullanıcının sağa sola çemkirmesine engel koyar mısınız ötv ile ilgili her sayfada çatmış durmuş...derdi %90 altı ortopedik engelli yakının arabasını nasıl o kullanamıyormuş?

kanunu yönetmeliği biz mi yapmışız gitsin CUMHURBAŞKANI VE İLGİLİ BAKANLARA SAYDIRSIN neden bize saldırıyor .değil mi?

hanifeaydin benim çemkirdiğim yok engellilerin haklarını savunmak çemkirmek değildir. Sizi terbiyeye davet ediyorum. Burası mahalle karıları gibi laf yapma yeri değildir. Haddinizi bilin. Ayrıca koskoca Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanina Bakanlara Saydirmak ne demek bu nasil ithamlar ne saygisiz asagilik kompleksli bir hal böyle. Ne çirkef biriymissin sen .

Üst Alt