Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

Peki arkadaşlar, ben yeni ehliyet için Eylül 2022 de başvuru yaptım ve, skolyozdan dolayı boynum % 75 dönmüyor diye sürücü olamaz kararı verildi, itiraz ettim orda da yine aynı karar çıktı, şuan sürücü değilim, yeni ehliyet olmadığı içinde tertibatlı araç alamıyorum.

% 90 raporda vermiyorlar, ne mevcut aracımı kullana biliyorum, nede başkası kullana bilecek,
Peki benim durumumla ilgili, ne yapabilirim,
Beni bilgilendirirseniz sevinirim...

Sınır 1004.000 Tl olduktan sonra bunların hiçbir anlamı yok.

hayat76
Mevcut aracinizi 1 ocak 2023 den once aldiysaniz eski usul kullananlar kullanmaya devam edebilir

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mchi

Mevcut aracinizi 1 ocak 2023 den once aldiysaniz eski usul kullananlar kullanmaya devam edebilir

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

tertıbatsız ortopedık engellı aracında eş kullanabılıyor mu ?

Zamanında söyledik suistimal de kalktı Cumhurbaşkanının yüzde 50 limit arttırma yetkisi vardı, kullansaydı en azında 1milyon 300bine kadar olana arabalar alınabilecekti. En azından gerçek ihtiyaç sahibi engelli güvenlik seviyesi 3 yıldız üzeri olan geniş bir C SUV un boş modelini de olsa alırdı. Ama ne yazık ki engellilerde birlik yok, zaten hakkını arayacak güç yok. Ne dayatırlarsa kabul etmek zorundalar. En boş B segment daracık güvenliksiz arabalara elden üste 100-200 daha vererek sahip olunacak. Suistimalin kalktığından bile ne Engellilerin haberi var ne Kamuoyunun. Kamuoyu diyor ki "ohh oluyor Engellilere araç bulamamaları iyi oldu, zaten suistimal ediyorlar, İYİ OLDU ENGELLİYE ARAÇ YOK" diyorlar.. Kamuoyunu aydınlatmak ve limitin yetersiz olduğunu anlatmak lazım ama zor!

egemmm

Karayolları yönetmeliğine göre evet, Aile ve sosyal yardım bakanlığının sitesinde yazana göre evet internette gezen bir Genelgeye göre hayır,işleri buraya kim getirdiyse çok ah alacak çok,yazık, Bayi vicdanı ile limit arasına sıkıştırıldık buna mutlaka tepki verilmeli,ben ne yaparım denilmemeli Cimer var,telefon var mail var sosyal medya Twitter var.

https://edilekce.tbmm.gov.tr konuyla ilgili TBMM'ye dilekçe verdim imzaya açık olacak,siz de yazabilir yada dilekçemi imzalaya bilirsiniz.(onaylandıktan sonra)

https://edilekce.tbmm.gov.tr/Ebasvuru/ImzayaAcilanDilekceler

ortopedik engelli birinin aracı olacak bunu annesi babası ve çocukları kullanamayacak çok saçma. annesi babası çocuğu eşi nasıl bir suistimal yapar onu anlamadım. anne baba kavramları eş çocuk kavramlarının bilinmiyor olması gerek. evin önünde araba duracak ve bir ekmeğe bir ilaç almaya gidilemiyecek. yani diyor ki siz zenginsiniz 2.araba alabilirsiniz. diyor kanun çıkarıcı. açil değiştirilmesi lazım.

bunun uzun yolu var hastalığı var yorgunluğu var. var oğlu var.

engelli bir bireyin arqabasından anne baba eş ve çocukların yararlanamaması saçma

Bayi tertibatsız otomatik arabayı eşi de olsa kullanamayacağını söyledi bana. Bu yüzden tesadüfen bir bayide bulduğum aracı tekrar iptal ettim.

zenes

sakıncası yoksa hangi aracı, hangi il de buldunuz ve fiyatını paylaşırmısınız teşekkürler

15 gün oluyor , benden sonra hemen aracı aldılar zaten.

zenes
Benim görüştüğüm birkaç bayi ise 1. derece yakınların aynı ilde ikamet etmek kaydıyla kullanabileceğini belirttiler. Başka görüştüğüm birkaç bayi %90 altındaki bir raporla alınan bir aracı sadece bireyin kendisi kullanabileceğini belirtti. Herkes sadece okuduğunu yorumluyor anladığım kadarıyla.

Merhaba! arkadaşlar örneğin arabayı aldım o arabayi dayım amcam kullanamazmi

Ben geçen hafta polis çevirmesinde belgeleri kontrol eden polis memuruna sordum eşiniz kullanabilir dedi 90 altı rapor ile alınan tertibatsız araç kullanımından bahsediyorum

iyi de bu durum her memurun şnsiyatifiye göre mi olacak? bir düzenleme yaptılar düzen kalmadı

@hayat76

Yazılanlardan hiç birşey anlamadım.

Kusura bakmayın tam olarak anlayamadım, Eylül 2022 de ehliyetimi yenilemek üzere başvurduğumda, sağlık kurulu kararını sürücü olamaz verdi, itiraz ettim, 2 ci kurulda aynı kararı verdi.

Şuan e devlette sürücü değildir raporum görünüyor, ehliyetimi 1997 de aldım, şuanki aracım tertibatlı 2010 yılında almıştım. Bu aracı ben kullana biliyormu yum, nasıl olacak,

Sol bacak engeli otomatik aracı kimler kullanabilir 🚨 ACİL

Yakın tarihte babamızın bir bacağını kaybettik.
Babamla aynı evde ikamet etmekte olup .
Kendi üzerime olan şahsıma ait bir araç bulmakta idi bayide bir araç bulmuş olmamız.
Aracımızın manuel , küçük olması “babamın tekerlekli sandalyesini sığdıramayacak ) gibi sebeplerle aracımızı sattık .
Şimdi bayi bize alacağımız araç için sadece kişinin kendisi kullanacağı yönünde bi taahhüt ve noter tasdiği istiyor .

KARAYOLLARI YÖNETMELİĞİNİN
TSE onayı babında bu araçlar “uygunluk belgesi “ alındıgı takdirde ben birinci derece yakını (oğlu ) olarak kullanamayacak mıyım ?

Şehir içi park vs gibi durumların başlı başına sorun olan bir ortamda , Çarşı pazar alışverişinin sağlam insanlar dahi zorlanıyorken .
Yine olası arabanın sanayi işleri , lastik değişimi vs gibi durumları bir bacağı olmayan 60 yaş üstü babam nasıl yapacak ?

Yine uzun yolda tek bir kişi ile yolculuk yapıyor olunması durumun doğasına ters
Bunları düşünmemiş olamazlar ?

Velhasıl kelam en kötü ihtimalle biz bu aracı alacağız .
Bayi bizim adımıza TSE UYGUNLUK belgesi çıkaracak mı ?
Çıkarmazsa şayet “otomatik vitesli “ aracı sonrasında TSE onayına götürüp .
Tertibatsız kullanıma uygundur raporu çıkarabilecek miyiz ?
Satın alma aşamasında bayiye iletmemiz gereken ekstra bir şey var mı ?
Acil yardım 🚨

merhabalar arkadaşlar

öncelikle konuya bir açıklık getirelim

1 maliye engelli aracını kimin kullanacağı hakında yönetmelik çıkaramaz. bu hak karayollarına aittir
2 şu an konuştuğumuz yazının yazılma sebebi hasıl olan durumlarda maliyenin tutumunu belirtmekten öte bir durum değildir . maliye yazıda belirtilen durumlar karşısında ne yapacağını anlatmaktadır ve bu yasa yönetmelik değildir bu durumla karşılaşan yada karşılaşacak kişiler mahkeme yoluyla haklarını alırlar tabiki suistimal olmadığını kanıtlarlarsa .
3 karayolları trafik yönetmeliğinde bir değişiklik yok ve suistimal etmeyen engelli arkadaşlarımızın kalbi rahat olsun

saygılar sunarım

Arkadaşlar konuya ilişkin halen bir belirsizlik devam ediyor. Geçen hafta belgelerimle birlikte bizzat maliyeye gittim ve memura danıştım. Özellikle ortopedik engellilerin aracı sadece kendisi kullanabileceğini ve bu konu ile ilgili tebliği bütün bayilere gönderdiğini söyledi. 4 farklı bayii aradım adamların haberi yok. Bu nasıl içinden çıkılmaz bir iştir. 28 Aralıkta CİMER'e yazdım halen bir cevap yok. Ortada değişmemiş bir karayolları yönetmeliği var. Yönetmeliğe rağmen bu kısıtlama nasıl olur? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının internet sayfasında da değişen bir şey yok. Bir de suistimalden bahsediliyor. Bir engellinin günlük işlerinde eşinin veya çocuğunun aracı kullanması suistimal midir? Yoksa engellinin hayatını kolaylaştırmak mıdır? Buna herkesin tepki göstermesi lazım. En azından herkes yetkili mercilere yazsın lütfen. Konuyla ilgili olan dernekler dava açarsa lehimize sonuçlanır diye düşünüyorum. İnşallah ortalıkta dolaşan bu tebliğ saçmalığı bir an önce düzeltilir.

arkadaşım ne dilekçesi , ne sorunu ortada bir sorun ne yasası ne yönetmeliği ?
durup dururken eşşeğin aklına karpuz kabuğunu getirmeyin . yukarıda yazdım ortada bir sorun yok

gerçekten ortada bir garabet var ve durduk yere bizleri üzüyor,kızdırıyor ve zaman kaybettiriyorlar basit bir araştırma ile ( Türk hukuk sitesinden alıntı) 1- Kanun, elbette Genelgeden üstündür. Yönetmelik de Genelgeden üstündür. Genelge, Kanun ve Yönetmelikler ışığında yapılan iş ve işlemlerin ne şekilde yerine getirileceğini tarif eden veya ilgililere talimat veren yazılardan ibarettir.
2- Sizin de bildiğiniz gibi Kanunlar Anayasa'ya, Yönetmelikler Kanunlara, Tüzükler Yönetmeliklere ve talimatlar da (Genelgeler bir tür talimattır) bunların hiç birisine aykırı olamaz...

Eğer aykırı olursa da; aleyhinde mahkemeye dava açılarak iptal edilebilir... peki bu durumda dernekler neden harekete geçmiyorlar?

AGANTA7

arkadaşım ortada bir sorun yokken dernekler neden harekete geçsin ?

bu konunun muhattabı olan yazıyı yazan arkadaş benim gibi bir maliye memuru ve bu yazı bir durum tespitidir. gereksiz bir şekilde tepki göstererek insanları yanlış yönlendirmeyelim . bir daha söylüyorum bu yazı bir yönetmelik , yasa, kanun değişikliği , zorlayıcı bir hukuk normu değildir . bazı şikayetlere karşı maliyenin verdiği bir cevaptır . maliye bu durumlarda bunları yapabilir demek istiyor nihayetinde bilgilendirme yazısıdır

Sizinle genel olarak aynı fikirdeyim yazdıklarımı okursanız aynı şeyleri yazmışım,gereksiz tepki?yanlış yönlendirme? peki bu genelgeye istinaden imzalatılan taahhütname ne olacak? imzalanmaz ise satış yapılmaması durumu ne olacak? tepki vermeden sessizce bekleyelim belki kendiliğinden vaz geçerler(bayiler)

Son düzenleme:
şöyle cevap vereyim yasal olarak en başından beri kendim kullanacam diye taahhüt ediyorsunuz yasal olarak böyle olması gerekli zaten . ileride ben bilmiyordum gibi durumların önüne geçmek için alınan taahhütname.
size şöyle bir kurgu anlatayım ; siz aracı aldınız taahhüdü imzaladınız yanlız aracı siz kullanmıyorsunuz
soru 1
maliye bu durumu nasıl anlayacak ? ( maliyeye ait trafik polisi yokki )
cevap 1 anlayamaz
soru 2
peki yazıda yazan tespiti nasıl yapar ?
cevap 2
herhangi bir hukuksal durum neticesinde maliyeye başvurulması halinde
soru 3
hukusal durum nasıl oluşur ?
cevap 3 her hangi bir trafik kazası yada denetlemesi veya şikayet ile oluşur
soru 4
trafik kazası yada denetlemesinde hukuksal olayın oluşması hangi kanunlara tabidir ?
cevap 4 karayolları trafik kanununa tabidir ve kanunda o aracı sürecekler bellidir
soru 5
iyi de maliye neden taahhüt alıyor o zaman ?
cevap 5 herhangi bir şekilde maliyeye ulaşan hukusal durumlarda ; maliye sen bu durumu biliyordun bak haksız olduğun durum ortada ve suistimal etmişsin bu sebeple bende sana bunları yaparım .

saygılar

DADAŞ06

Bu kadar karmaşa yerine "%90 üstü, altı yada ortopedik farketmeksizin bütün Engelli / ÖTV muafiyet kapsamındaki araçları sadece engellinin 1. ve 2. derece yakınları ile kan ve sıhri hısımları kullanabilir" şeklinde yaz geç herkes hemfikir olsun nedir bu saçmalıklar ya...

Millet marsat koloni kuracak biz halen saçmalıklarla boğuşuyoruz...

acemi61

arkadaşım maliye bunu yazamaz çünkü yetkisi yok bunu yazma yetkisi karayolları trafik de . bu sebeple diyorum ya ortada değişen bir şey yok rahat olun
saygılar

Sayın Dadaş06 konuya ilişkin bilgiler vermişsiniz ancak aşağıya Karayolları Trafik Yönetmeliğinin İlgili maddesini aldım.
"Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır."
Bizim anlamadığımız nokta, böyle bir yönetmelik maddesi varken neden maliye "bizzat kendim kullanacağım" gibi bir taahhüt alarak yönetmeliğe aykırı işlem tesis ediyor? Eğer sizin ifade ettiğiniz gibi değişen bir şey yoksa maliye neden konuya açıklık getirmiyor? Böyle bir taahhüt başta engelliyi tedirgin eder.

DADAŞ06

kardeşim haklısında taahhutname ımzalamadan araca alamayıruz, imzaladıl yolda polis eşimizi durdurdu arac sahıbı sız değilin derse ve maliyeye bır yazı yazarsa (sonucta cezayı odemek ıcın malıyeye gıdecegız orda bıle gounur) ???

kesin ve net ıfadelerle br yazı yazıp konuyu netleştimiyorlar...

Üst Alt