Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

Bir kişi kuyuya bir taş attı, 40 akıllı çıkartamıyor :) Bu konu gündem oluşturursa Maliye'nin aklında yoksa bile biz zorla akıllarına sokacağız.

1 ocaktan sonra araç alanlar bilgilendirirse daha iyi bilgi sahibi olacağız. Gerçi stokta araç yok. Aralık sonundan beri bakıyorum. Hiç bulamadım.

Ben gecen sene otomatik vitesli bir araç aldim. Rapor konusu ortopedik engel yani yüzde 90 nin altında sadece hareket ettirici akşamda arac kullanmasi uygundur diye .simdi akıl yakan bazı sorularım var.arac özü itibariyle otomatik vites, herhangi bir aparat vs yok.ben sol ayağımda hareket acı kaybından dolayı aldim.bu aracı eşim de kullanıyor.devletin bana rahatsızlığından dolayi sosyal devlet anlayışı gereği bu vatandaşımın özel bir durumu var
Bunun ben zaten vitesli arac kullanmasını kilitliyorum, bunun yerine otomatik vitesli kullanması gerekiyor diyor.asil burada hak mahrumiyeti benim.vitesli arac kullanamamam.arkafaslar gerek bej maliki olduğum bir aracı veya bir arkadaşıma ait aracı veyahut renk ve car şirketinden otomatik vitesli bir aracı kiralayıp kullanma hakkına sahibim.bu aracı benim açımdan kullanmakta sakınca olmadığı gibi esimin acisindan da kullanması yönünden en ufak bir sakınca olmadığı görüşündeyim.eger aparatı olsaydı o zaman eşimin kullanıp kullanmaması durumu elbette değişecekti, çünkü kişiye özel aparatları sunulan bir aracı o kişinin kullanıma sunulmuş, ona göre atar yapılmış bunu aynı rahatsızlığı olmayan birinin kullanması da bir o kadar işin ruhuna aykırı olduğunu düşünüyorum.kendime göre asla konuşmuyorum nefsinden birsey katmiyorum.ustelik trafik açısından bu aracı eşimin kullanmasında kesinlikle bir sakınca yok ,eşimin ehliyeti var , aklı ehliyeti ve sağlığı yerinde.şimdi hayatın olağan akışına göre pratikte siz nasıl bir arkadaşınızın otomatik vitesli aracını alıp kullanabiliyorsaniz eşimde benim aracimi alıp kullanmasından bir sakınca yok.trafik polisi kişinin ehliyetine kural ihlaline vb şeylere bakar.vergi acisindan durum ayrı.ustelik 2022 yılında aldığım sırada bu aracın 1.derece mi 3.derece mi olup olmadığına bakılmaksızın herkes kullanabiliyordu.simdi kanun değişse işin içinden çıkılamaz bir hal alır.2023 yılında yeni arac alacaklara özellikle benim durumumda olanlar için diyorum (ortopedik engelliler yüzde 90 altı) eşinin kullanmasında kesinlikle bir sakınca yoktur.insanlar ortamı karıştırıyor maliye bu konuyla ilgili bir açıklama düzenleme ivedi şekilde yapmalı.

Yapılacak en güzel hareket televizyonlarda tweter da etkinlik oluşturmak. Hızlı bir şekilde konuylanilgili gündem oluşturup hızlı bir şekilde cevap almak en mantiklisi.

evet bende temmuzda aldım zatende biraz araştırdığımda https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 karayolları trafik yönetmeliğine göre ruhsatta ne yazarsa o herhalde

Bu yönetmeliğe göre
c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.
Bence Otomatik vitesli arac icin zaten belgelemeye ihtiyac yoktur hic bir ek aksesuar aparat yok ki zaten.
Bu işi en profesoru gelse cözemez artik.

Evet, yönetmelikte var olan bir maddeyi tebliğ ile kaldırılması zaten hukuka aykırıdır. mayfe

Günaydın, bu adı geçen tebliğ yada genelge her neyse Twitter'de var hiç bir resmi devlet sitesinde yok varsa da ulaşamadım,bir kaç youtuber özpeynirci midir o adam bazı gazeteler vs. buna karşın resmi bir açıklama gördünüz mü ben görmedim.

Arkadaşlar mesajları okudukça kafam daha çok karıştı :D rica etsem iki sorum var
1: %93 raporlu omurilik felçliyim tertibatlı araç alırsam benden başkası kullanamayacak doğru mu?
2: o halde tertibatsız alabilir miyim aracı ? Zaten kendim kullanmıyorum

Arkadaşlar az önce maliyedeki memura sordum. Böyle bir tebliğin olduğunu ve bayilere dağıtıldığını söyledi. Bayide taahhütname imzalatılıyormuş. Fakat 4 tane bayi aradım daha engelli indirimli araç satmadıklarını söylediler. Benim otomatik almam engel durumumu karşılıyor. Yani alacağım araçta hiç bir tertibat olmayacak. Buna rağmen sadece engellinin kullanabilmesi şartı resmen engellinin hayatını zorlaştırmaktır. En azından eşin bari kullanım hakkı olmalı. Konu ile ilgili yetkili mercilere sesimizi duyuralım arkadaşlar.

cimere yazabilirsiz twitterde tag var Serkan bayrama yazabilirsiniz telefonuna Whtsap tan yazabilirsiniz.

2023 yılında ötv muaf engelli indirimli (ortopedik / tertibatsız) araç alan bar mı? ayilerdeki işlemelr, vergi dairesi taahhutname vs yaptı mı? bilgi verirse bir netlik kazanmış olur azda olsa...

Bir devlette resmi bir yazı, kanun, yönetmelik vs yayınlanmadan bir tweey ekşndeki bir taslak metin bile olabilecek bir yazıyal ne duru a düştü kocaman bir topluluk? Bunca itiraza vs rağmen halen "NET" bir açıklama, yazı , vs yok?

Toros42

Ben CİMER'e yazmıştım geçen hafta ancak henüz bir geri dönüş alamadım. Bu yazının bayilere ve vergi dairelerine tebliğ edildiği söyleniyor ancak Resmi Gazete'de dahi yayımlanmamış bir yazı ile, TBMM'den geçmiş bir yönetmeliğin değiştirilmesi normal şartlarda mümkün değil diye biliyorum. Yani esasında Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 53. maddesi alenen ihlal edilmiş olacaktır bu düzenleme ile. Zaten trafik polislerinin işlem yapabileceği yönetmelik de bu bahsettiğim yönetmelik iken, neye dayanarak ceza yazılabilir bilemiyorum. 1. derece yakınların herhangi bir şekilde bu hakkı (%90 altı engel oranı) suistimal edemeyeceği de açıkken böyle bir düzenleme getirmelerinin sebebini gerçekten anlamıyorum. Market, eczane, hastane, araç muayenesi/bakımı, uzun yol vb. birçok günlük konuda insanın yardıma ihtiyacı oluyor sonuçta. Bunu kısıtlamak, engelli bireyin hayatını daha da zorlaştırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Umarım bu konu bir an önce çözülür.

Yukarıda da bahsedildiği gibi bu prosedürlerin uygulandığı birisi varsa, bilgilerini paylaşması iyi olur. Maliye bayilere tebliğ gönderdik demesine rağmen bayilerin konuya ilişkin pek bilgisi yok. Konu ile ilgili yönetmelik olmadan bir tebliğle böyle bir düzenleme yapılması ne derece doğru. Bir de bu yapılan yeni düzenleme hayatın olağan akışına ters bir durumda. Araba kullanamayacak kadar hasta olan bir engelliyi, eşinin engelliye ait araçla hastaneye götürmesi suç mu? Bu düzenleme suistimali önlemek değil, düpedüz engelliyi daha çok engellemektir. Konu mahkemeye intikal etse engelli haklı çıkar. Böyle saçma bir uygulama olacaksa dur demek lazım.Konuyu Cimer'e yazdım cevap bekliyorum.

Günaydın sayın arkadaşlar, #bayilerdesoygunvar başlığı Twitter'de 39.600 ile gündemde orada kalması için destek verin lütfen,ayrıca 90 altı için en azından eş olmalı şeklinde Cimer başta olmak üzere Hazine ve Maliye bakanlığı,siyasiler,@AvSerkanBayram vs. yazabilirsiniz,saygılar.

Arkadaşlar,

Bazı bayiler gelin-damatın engelli aracı kullanımına yazılmayacağı konusunda bir mail aldıklarını söylediler. Oysa yeni taahhütname de 1. dereceye kadar kan bağı ile sıhri hısımlarım bölümü yer alıyor. Kanun mu değişti de çıkardılar bilmiyorum ama babamın tek çocuğuyum benim olmadığım durumlara eşim neden kullanmasın anlamış değilim. Her gün işyerinden izin almamız mümkün değil ki... Konu hakkında bilgisi olan var mı?

Vergi dairesinin bugün aldığı karar doğrultusunda muafiyet işlemlerin araç kullanacak kişi sınırlamasında “Gelin – Damat” kullanımı kaldırılmıştır.
Doldurulacak taahhütname listesinde kesinlikle yer almayacaktır. Aracı kullanacak kişiler aşağıda tarafınıza belirtilmiştir.

(Anne – Baba – Eş – Çocuk – Kardeş – Vasi)

gelen mesaj bu sizce ne yapabiliriz?

farklı bir forumda aynen yazan:

"Bu arada ortopedik engelliler içinde iyi haber var. TSE onay sürecinde engelli olmayan kişi de kullanır kısmını "Evet" olarak işaretlerlerse ailesi de kullanabiliyor aynı sorun Ümraniye vergi dairesi buna da karşı çıkıyordu demek ki verdikleri taahhütnamenin kesin bir bağlayıcılığı yok. "

70cfdf5dda12aff5cbdf00272de72977.jpeg

Ben şöyle yorumluyorum,
Bence TSE olaya teknik açıdan yaklaşıyor, aracı başkasının kullanabilmesi mümkün diye.
Ya da Maliye'nin yapmaya çalıştığı şeyden henüz TSE'nin haberi yok zira yıllardır tertibatlı araçlara -eğer sıradışı bir durum yoksa- başkalarının kullanımına uygundur diye rapor veriyordu TSE.

Arkadaşlar konuya ilişkin yeterli bilgim olmadığım için soruyorum. Araç bayiden alındıktan sonra TSE onay vermesi mi gerekiyor?
Bir de araçta herhangi bir tertibat yoksa, yani otomatik vites engel durumunu karşılıyorsa bu aracı diğer kişiler kullanabilir mi? Söz konusu tebliğde buna da açıklık getirilmemiş.

Merhabalar,

Babam %45 Ortopedik engelli 5 yıl önce aldığım araçta TSE onaylı engelli olmayan kişiler kullanabilir yazıyor.
01.01.2023 yeni yönetmeliğe göre yeni alınan araçları bizzat kendim kullanacağım diye taahhütname imzalatılıyor bayiler tarafından bayilerede bu yönetmelik vergi dairesinden gönderilmiş.
Babamın sağ ayağı kısa olmasına istinaden ek olarak sol tarafa katlanıp açılır gaz pedalı monte edilmekte haricinde herhangi bir aparat yoktur.
Aldığımız aracı TSE'de tekrardan onaylatıp kullanabiliyor muyuz yoksa sadece engelli birey mi kullanabiliyor?

Konu hakkında desteğinizi rica ederim.

İyi çalışmalar.

Sayın İlgili;

Enstitümüze bu konuda ulaşan resmi bir bilgilendirme bulunmamaktadır. Sahibinden başkasının kullanabileceğini gösteren rapor halen Enstitümüz birimlerince onaylanmaktadır. Ancak söz konusu rapor için başvuru yapılmadan önce, raporun ibraz edileceği kurumlar ile bu konunun görüşülmesinin daha doğru olacağı düşünülmektedir.

Saygılarımla

İyi Çalışmalar

TSE'ye yazdığımda böyle bir cevap aldım.
Son durum ne olur bilinmiyor.
Biri alıp öncü olduğunda daha iyi öğrenmiş olacağız.

Bence bu çok iyi haber ikide bşr onlara yaxıp oralığı bulandırayalım

Günaydın,konuyla ilgili Cimer'e yazan arkadaşlar vardı cevap gelen varsa yazarsa seviniriz.

AGANTA7
arkadaşlar 02.01.2023 te yazdım Cimer'e. halen cevap verilmedi. bekliyoruz cevaplarını.

Arkadaşlar dün görüştüğüm bayi araç bulabilsek bile bir taahhütname imzalamamız gerektiğini ve bu taahhütün dışında hareket edilmesi durumunda satışı yapan bayinin de yaptırıma tabi olacağını söyleyerek çekingen ve isteksiz konuştu. Ben böyle bir saçmalık olamayacağını, suistimal halinde sorumluluğun aracın sahibinde olduğu söyledim ama bugün twitter’da gördüğüm paylaşım beni şaşkına çevirdi. Hülya Uysal hanımın paylaşımını aşağıda paylaşıyorum:

“Bayilerin engelli raporu olanlara araç olsa da satmama sebebi, yasaya göre engelli araç alan verilen isim haricinde kullanan olursa ÖTVyi geri almazsa satan bayiden tahsil etme durumundan dolayı araç olsa da satma riskine girmemeleri. Böyle bir saçmalık var ortada. Bilgilerinize.”

Buna cevap olarak Emre Özpeynirci bey şu cevabı yazmış:

“Evet doğru, risk yetkili satıcılarda. Ama bu yüzden satıp, satmadıklarını bilemiyorum. Ortada araç da yok.”

Böyle birşey olabilir mi allah aşkına?

Özgür&özgür

Erol Şahin Bey bu durumun gerçeği yansıtmadığını belirtmişti, zira kulağa çok saçma geliyor böyle bir durumun olması. Bayi satışı uygun bir şekilde yaptıktan sonra neden kimin kullanacağından sorumlu olsun ki...

Bu arada ben de henüz CİMER'den dönüş alamadım maalesef, geldiği takdirde buradan da paylaşacağım. Sanırım resmi kurumların dahi bu konuya dair net bir bilgisi yok.

Raijin

Konuyu biraz daha araştırınca karşıma Gelir İdaresi Başkanlığının 23.12.2022’de yazıp yayımladığı yazı çıktı. Bu konuyla ilgili paragrafta şöyle deniyor:

“- (II/C/1.6) bölümünde ise, muvazaaya dayanan bir iliski içerisinde engelli kisi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV'nin, vergi ziyai cezası ve gecikme faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen isleme taraf olanlardan (adına taşıt iktisap edilen engelli, engelli adına alıp filen kendi istifadesine kullanan ile durumdan haberdar olması şartıyla motorlu araç ticareti yapan kişiden) aranacağı;”

Burada açık bir şekilde yalnızca muvazaaya (bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma, danışıklılık) yani satış esnasında gerçekleşebilecek bir suistimale atıfta bulunulduğu aşikar. Satış sonrası aracı yetkili olmayan kişilerin kullanımından kaynaklı bir durum oluşması bu maddenin değil, bir önceki maddenin kapsamına girmekte ve yalnızca malül ya da engellinin sorumlu tutulacağı da açıkça belirtilmiş. Bir önceki maddeyi de bilgi sahibi olmanız açısından aşağıya ekliyorum.

“- (I/C/1.5) bölümünde, istisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kisinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulmasının gerekmekte olduğu, taşıtın zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanilmadiginin veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halide taşıtın bariz, bir sekilde engellinin istifadesine sunulmadiginin tespiti halinde, istisna sartlarinin ihlal edildiğinin kabul edileceği ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV'nin, vergi ziyai cezasi ve gecikme faizi ile birlikte malûl veya engelliden aranacağı; ayrıca , taşıtın ilk iktisabında yaptirilan hareket ettirici aksamın sonradan söküldüğünün tespit edilmesi halinde de ayn yönde islem tesis edilecegi ,”

Bence emre özpeynirci isimli otomatik yazar arkadaşımız show peşinde.

Okuduğunuz yazıda yine bi yerlerinden uydurma var. Bu insanların algı sorunu olmalı ya da kaçacak bahane arıyorlar.

Bayilerin sorumlu olduğu konu orada belirtilmiş bu yeni kurallara göre hakkı olmayan kişiye satarsan ötv yi senden alırım taahhutnameye imza attirmadan satarsan otv yi senden alirim diyor bu kadar.

Bayi kurallara uyup satış yaptıktan sonra araç sahibinin tercihleri bayiyi neden bağlasın.

Bu bahaneleri yazanların hepsinin bi neması vardır.

Dünyanın en kolay kazancı havadan 150-200k tl indiriyorlar cebe uydurcaklar birşeyler tabi.

Normal araç satışlarında bile 50-60k rüşvet vermeden araç alamıyormuşsun.

Param cebimde araç var gel al deseler gidip alicam arabayi ama bayi bile aramiyorum bu hadiseler yüzünden. Hadi 5k-10k deseler bahşiş niyetine verelim. 150k nedir ne hakkın var böyle bi taleple utanmadan geliyorsun.

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yalnızca 1,6 motor sınırının olduğu, dilediğimiz markanın bayisine giderek ağzımızın tadıyla sergilenen araçları incelediğimiz, fiyatın listede neyse o olduğu, satış görevlileri tarafından müşteri olarak hürmet gördüğümüz, birkaç gün içinde mutlaka aranarak almaya karar verip veremediğimizin sorulduğu, karar verdiğimiz aracı alırken iskonto yaptırabildiğimiz ve hatta yanında paspas, cam filmi vs.nin hediye edildiği, çocuklar gibi aracın teslim edileceği günü beklediğimiz, bayideki arkadaşlara bir kutu çikolata hediye götürerek şölen havasında aracımıza kavuştuğumuz günleri özledik…

Hiç kimse şu kanundaki SAÇMALIĞI dile getirmiyor, Herkes arkadan dolaşıyor. Yaa kardeşim; Sen ANAYASANA İKİ ÖNEMLİ MADDE KOYMUŞSUN" Birinde Demişsin ki; BEN HİÇ BİR HAL VE ŞART ALTINDA VATANDAŞLARIM ARASINDA AYRIMCILIK YAPMAYACAĞIM. BU ANAYSAL HAK İHLALİDİR!! Eyvallah tamam. Bir diğerinde diyorsun ki; "Engelliler hakkında yapıalacak düzenlemeler Anayasadaki Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı nın ihlalinde gerekçe gösterilemez" Buna rağmen çıkıyorsun, Sen kendin; Devlet olarak, "Ayrımcılığa uğramasını Anasayal Suç" haline getirdiğin ENGELLİLER ARASINDA AYRIMCILIK yapıyorsun. Şimdi soruyorum size BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU.. BİR ALLAHIN KULU FARKINDA DEĞİL BU GARABETİN..

Üst Alt