Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

Hem %90 ve üzeri hemde %90 altı yada ortopedik ne şekilde olursa olsun "bütün engeliler için alınacak ötv muaf araçları 1.derece yakınları ile ruhsata yazılacak 3 kişi dışında kimse kullanamaz " şeklinde bir düzenleme en azından çoğu sorunu çözerdi... ortopedik engelliler çok mağdur olacak

Evet bu sekilde bir dyzenleme iki tarafi da rahatlatir. Herkesin 1. Derece yakini yok tabi. Ama onlar hic degilse noterde birini gosterebiliyir. Ortopedik engelli icin tum kapilar kapali.

Sevgili arkadaşlar Cimer'den bilgi edinme bölümünden konu hakkında bilgi talebinde bulunabilirsiniz

Ben kaç yıl oldu bilmiyorum TSE'ye başvurup iyi de bir para verip ruhsata aynı evde yaşadığımız eşim ve kızım için kullanabilir diye işletmek istemiştim. O sıralar galiba böyle bir uygulama vardı. Bana sadece kendi ve eşi kullanabilir ibareli ruhsat çıkarttılar. Yani artık anlaşılıyor ki buna da izin yok. Tamam da bir ailede engelliye ayrı araç aile bireylerine ayrı araç kullanabilecek elbette durumu iyi olanlar vardır ama herkes de böyle değil. Anlıyorum suistimal vs engellenmek isteniyor. Tamam eğer engelliye faydası olmayacaksa akrabaları kullanmasın da zaten ama aile içinde bu sınırlama bence hiç iyi olmadı.

Babannem beyin kanamasi sonucu sag tarafi felç kalp ritim bozukluğu var %99 raporu var. benim evimde ben ve babamla bakiyoruz annem beyin kanamasi qecirdi şukur felc kalmadi annem kardesimle baska ilcede ben baska ilcedeyim. İşim geregi.. amcam ve yengem ikametgahtan dolayi faydalanamiyor. Babamin ve annemin ehliyet yok. Bende 2. Derece akrabaga olduqum icin faydalamiyorum. Bu nasil bir duzenleme anlamis degilim. Ben neden engelleniyorum sınırlaniyorum.Torunu olarak babannemin sizler iyi bilirsiniz tüm ihtiyaçlari ben ve babam ilgileniyoruz. Babannemin durumundan dolayi evliliği bile dusunmedim bu duzenlemede baba anne amca yenge faydalanayip babannemle ayni ikametde yasayipda ilgilenipde faydalananamak üzdü beni.

İş akdi ile kullanabilirsin. Babannen seni söför tayin ederse.
Ayni evde yasiyorsaniz ikametinizde aynidir

Maaş ve sigorta durumu var sadece.
Maaş neysede extra sigorta masrafiniz olur.

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Engellilere pozitif ayrımcılıktan,
Engellilere negatif ayrımcılığa geçiyoruz galiba... Suistimali engellemek isteyen , %90 üzeri yada ortopedik dahil bütün engelliler için standart şekilde "1.derece yakınları ile ruhsata yazılacak 2 kişi dışında kimse kullanamaz" diye tebliğ yayınlar olur biter...

bu nedir ya binbir türlü süreç sıkıntı kısıtlama

Biz 4 yıldır dayım üzerinden almaya çalışıyoruz. Annem dayımın vasisi . Dayımın anne baba eş çocuk yok . Bu durumda annem hariç kimseyi yazdıramayacak mıyız ? Yada yeğen olarak ben iş akdi yapabilir miyim ? Her sene bir sorun çıkıyor valla bir türlü sonuçlandıramadık .

Son düzenleme:
Arkadaşlar onlarca sayfa var oku oku bitmiyor bin türlü yorum yapılmış alakalı alakasız :confused:

polio sekeli Sol bacak engelliyim aparatsız otomatik vitesli aracımı eşim kullanmaya devam edecek mi ?

bilen biri cevap veririse sevinirim ? teşekkürler...

Kesin olarak hayir. Ayni durumdayim sol hemipleji hastasiyim ve aracs alamiyorum cunku esim kullanamayacak

fevzieryilmaz
Hali hazırda engelli indiriminden aldığınız araç varsa kullanmaya devam edecek. 1 Ocak 2023 ten sonra araç alırsanız şu durumda siz hariç kimse kullanamayacak

Arkadaşlar gün aşırı cimere yazın . Aynı olayı geçmişte yaşadık %90 altı engelli kardeşlerim arkadaşlarım.

ib28

aşırı saçma bir durum. Art niyetli olanlar için iyi oluyor tabi ama arka plana baktığında her an arabanın ve ailenin yanında olamayabilirsin. Burada Türk milletini Ahlaki değerleri devreye giriyor ama oda bizim millette yok sayılır artık.

ahlak yok hep çarpma çırpma , örnek olması gerekenler çalarsa kendinde de çalma hakkı görüyor. müslümanımsılar kul hakkı bilmez , kuran bilmez , adalet bilmez....torpili hırsızlığı yaşam felsefesi yapmışlar....ihaleleri çala çala çala burunları da pudra şekeri olunca tam düşünemediler.hepsi kendini kurtarma derdindi...milletvekili olmuş 4.5 milyon euro ile yat KİRALAMAK ne demek ??? bedava zırhlı araç kullanırken vekiller seni beni engelliyi mi düşünecek? onun ve yedi ceddinin keyfi yerinde. sen ben tekerlekli sandalyeyi sığdıracak araç peşinde ağlaşalım..... ben çok doluyum .eğitimli zeki insanlar hep kaçtı gitti memleketten .....kpss full çekenler kaçto atanamayınca....torpilliler çalışmıuor oturuyor giidyorsun belediyeye ya da bir kamu binasına iş yaptıtracaksın olmuyor ilerlemiyor cinnet geçirince kim suçlu????* işte vergilerimiz çatır .çatır böyle oturanlra giidyor....ötv tamamen kalkmalı....ne bu ????

camanga

Merhaba, paylaşılan yazıda 1 Ocak 2023'ten sonra alınacak araçları kapsadığına dair bir ibare var mı? Önceki araçlardan da taahhüt istenirse nasıl bir yol izlenecek, her şey belirsiz gerçekten.

halen gelin damat 1 derece diyen iller var 2 derece diyenler var bir fikir birliği yok nasıl yapıcaklar böyle cok merak ediyorum bugun yarın araç sırası geldi tmm derlerse nasıl yapıcam bilmiyorum ret yermiyiz bu kafa ile yeriz babam uzerıne alıcagım araca eşin kullanmaz derlerseki suanda diy5olar yandık :)

Kedi501
Bunu söyleyen yani 2. derece diyen vergi dairelerine Medeni Kanunun 18. maddesini sunabilirsiniz arkadaşlar.

“2. Kayın hısımlığı
Madde 18- Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları olur.
Kayın hısımlığı, kendisini meydana getiren evliliğin sona ermesiyle ortadan kalkmaz.”

ya onların tezi su senın babanın kan ve kayın hısımları gecerli yanı benım babamın kayınbabası ve kaynanası bırıncı derece akraba bız baba tarafından bakıyoruz aynı seyı esım ıcın dusunursek esım babam ile birinci derece akraba ama babam onlara göre gelini ile 2 derece akraba yanı ıkısı acısından bırbırı ıle bakıs acısına gore derecelık degısıyor sacma bir sey yanı soz konusu ıkısı ama babadan bakınca gelın ıkıncı derece esten bakınca kayınbaba bırıncı derece gel de anlat şimdi sen bunu onlara :)

Aracı babanızın üzerine alacaksanız; siz 1. derce akrabası olarak, eşinizde 1. derce akrabasını eşi olması sebebiyle her ikinizde muafiyetli aracı kullanabilirsiniz düşüncesindeyim.

Kedi501

İyi de kanun varken bu yorumlanabilir bir durum değil. Eşiniz tarafından baktığınızda da, babanız tarafından baktığınızda da 1. derece oluyor durum.

Eski bir maliyeci olarak. 1. Dereceye kadar kan ve kayın hısımları kullanabilir.(anne baba oğlan kız gelin damat) 2. Olarak eş kullanabilir 3. Olarak kardeş kullanabilir(bu 1. Derece değil ama düzenlemede var.) bunların hepsinin aynı il içinde ikamet etmesi şart. Ayrıca sadece 3 kişi bildirecek diye bir kısıtlama yok. Ama ondan daha güç bir durum var. Malasef idari yazı ile her daim engellinin arabada bulunması gerektiği değerlendirilmiş. Engellinin arabada bulunmaması vergi ziyaına sebebiyet verir gibi bir ibare var. Aman arkadaşlar sakın böyle taahhüt vermeyin. Engelli bizzat arabada her zaman arabada bulunmayabilir. Esasen kanunda engellinin bizzat arabada bulunması halinde indirimden yararlanılır diye bir ibare yok. Dolayısıyla kanunun tanıdığı özgürlüğü idari bir işlem ile daha da sınırlamışlar. Bu kısmın iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Eski bir maliyeci olarak. 1. Dereceye kadar kan ve kayın hısımları kullanabilir.(anne baba oğlan kız gelin damat) 2. Olarak eş kullanabilir 3. Olarak kardeş kullanabilir(bu 1. Derece değil ama düzenlemede var.) bunların hepsinin aynı il içinde ikamet etmesi şart. Ayrıca sadece 3 kişi bildirecek diye bir kısıtlama yok. Ama ondan daha güç bir durum var. Malasef idari yazı ile her daim engellinin arabada bulunması gerektiği değerlendirilmiş. Engellinin arabada bulunmaması vergi ziyaına sebebiyet verir gibi bir ibare var. Aman arkadaşlar sakın böyle taahhüt vermeyin. Engelli bizzat arabada her zaman arabada bulunmayabilir. Esasen kanunda engellinin bizzat arabada bulunması halinde indirimden yararlanılır diye bir ibare yok. Dolayısıyla kanunun tanıdığı özgürlüğü idari bir işlem ile daha da sınırlamışlar. Bu kısmın iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

ortopedikliler için komple sıkıntılı bir "yazı" o malum taahhutname? dimi... şuan o taahhutnameyi imzalamadan araçları ötv muaf izin vermiyor galiba maliye? ama ortada halen resmi bir yazı vs de yok?

Arkadaş taahhütname ile insanların araçları kötüye kullanım amaçlanmaktadır ancak bunun kanuni bir yanı bulunmamakla birlikte aslında vergi dairesi imzadan imtina edenler ÖTV muafiyeti tanımaması hak gaspı ve mülkiyet edinmeyi engellemeye giriyor. Burası Türkiye buna nasıl müsade ediliyor anlamıyorda değilim ama yola çıktınız ve sizi polis durdur diyelim o karayolları yönetmeliği ne göre işlem yapar taahhütname falan umrunda olmaz

Arkadaş taahhütname ile insanların araçları kötüye kullanım amaçlanmaktadır ancak bunun kanuni bir yanı bulunmamakla birlikte aslında vergi dairesi imzadan imtina edenler ÖTV muafiyeti tanımaması hak gaspı ve mülkiyet edinmeyi engellemeye giriyor. Burası Türkiye buna nasıl müsade ediliyor anlamıyorda değilim ama yola çıktınız ve sizi polis durdur diyelim o karayolları yönetmeliği ne göre işlem yapar taahhütname falan umrunda olmaz

Doğru söze şapka çıkartılır, aynen dediğiniz gibi trafik ekipleri Karayolları Trafik Yönetmeliğine bakar, taahhüt varmıymış sormaz.

maliye trafiğe yazıp engelli aracı olan araçların çevirmesinde söz konusu ehliyet ruhsat sorgusunda engelli aracı olan araçların içerisinde ruhsat sahibi yoksa taraflarına blgi verilmesini talep edebilir böylelikle denetim bu sekılde saglanabilir

örnegın ticari araç ve yüklü araçlarda trafik cevirmesinde şöförün bilgileri alınıp ruhsat bilgisi ile sgk gönderilir sgk ruhsat sahibinin şöförü sigortalı gösterip göstermediğine bakar ve ona gore gostermemiş ise sigortasız çalışmadan dolayı ruhsat sahibine ceza keser

önemli olan böyle bir yola başvuruluacak mı yoksa denetim bu sekılde saglanması pretik ve basit olur ama herkesde nasibini alır cunku sureklı engellıyı neden araçta bulundurayım esya mıdır engellı

Arkadaşlar merhaba, bir vergi dairesi yetkilisi olarak yazıyorum sizlere. Gruptaki eski üyeler beni bilirler. Bu belgenin yasal hiç bir geçerliliği olamaz. Burada esas olan ÖTV kanunudur ve Karayolları Trafik yönetmeliğidir. Şimdi vergi daireleri bu imzayı almak zorunda, bizlerin yapması gereken de bu imzalama sırasında "itiraz kaydı ile imza ediyorum" ibaresini el ile belgenin altına yazarak imzalamak. Sonra da ileriki zamanda dava konusu etmek olacaktır. Hangi şart altında olursa olsun özel tertibatlı araçların da engellinin birinci derecede ve aynı ikamette bulunan akrabaları tarafından kullanılamaması yasalara aykırıdır. İmza ettiğiniz belgeden aslı gibidir kaşeli bir örneğini vergi dairesinden alıp dosyasına koyunuz. Sonrası Allah kerim.

İtiraz kaydi ile imza atiyorum yazmamiza izin verecekler mi

Üst Alt