Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

sizin aradığınız yer bizim ötv muaf konuları ile ilgili yorum yapamaz size bilgi veremez yanlış bilgi verilmiş size..

o konulara üst tepeden kişiler ilgilenir bakan yardımcıları ya da gib başkan yardımcıları onlarada yardımcılarına ulaşmanız mümkün değil

Tamam

FlEhLp_XkAc8NoP

[FONT=sans-serif]Ayrıca deyip devam ediyor !!![/FONT]
[FONT=sans-serif]Eşi il sınırları içerisindeki birinci derece akrabaları ve kardeşi deniyor (aparatlı araçlar için söylüyorum)[/FONT]

Ayrıcadan sonra bizi açıklamıyor 72a ve 72 b için açıklama yapıyor orda yanılgıya düşüyorsunuz.

Çok ama çok isterim yanılmayı ve sizin haklı olmanızı malesef durum bu. Çok mağdur durumdayız. Eminim benim durumumda olan birçok arkadaşım vardır. Düşünsenize eşim arabayı kullanamayacak. 2 . Arabayı almak da olanaksız. Benim için araba hayal oldu

forsa

Aparatlı araçlar için söylemiyor onu işte ayrıcadan sonra gelen paragrafın başında kanun maddeleri vermiş 7/2a ve 7/2b maddeleri %90 raporlar için geçerli. Maddeyi baştan okuyabilirsiniz %90 altı raporlar için geçerli değil o madde.

Bir şeyler yapmalıyız bu şekilde olması çok büyük haksızlık. Bu durumu suistimal eden biz değildik ki bizi mağdur ediyorlar. Diğerleri için değişen hçbir şey yok. En kötü noterde şoför tayin eder yine istediğine aldırır. Olan bşze oldu. Yazıklar olsun sözün bittiği yerdeyim. Hakkımı helal etmiyorum..

Yüzde 90 için değişen bir şey yok onlar yine suistimal edip hakkınızı yicek bence de harika

sürekli okuyorum denilen şu ( özel tertibatın engelli kişi tarafından yaptırılması ve engelli kişi tarafından bizzat kullanılması (terdibat için söylüyor..
ayrıca deyip %90 üstü arkadaşlarımıza atıfda bulunuyor ben böyle anladım..
Diğer türlü bu yazıyı düşündüm de yazdım diyor ise ....
Devlet yazışmalarından anlamam, böyle düşünüyorum.
doru düzgün hiç bir şey yok ki devenin her yeri eğri.
(Ayrıca)
noktalı vir gül.. o paragrafı açıklıyor
her iki engelli olan içinde aynı kişilerin kullana bileceğini söylüyor..

Son düzenleme:
Bence düzenleme güzel olmuş. Tertibatlılar için zaten araba kendine özel yapıldığı için sadece kendisinin kullanması uygun olur, ama sadece otomatik vites gerekliliği olan ortopedik engellilere %90 larla aynı tarife uygulanmalı

GreatFaith

neresi güzel olmuş anlayamadım. benim babam ortapedik engelli annem veya ben oğlu olarak bu aracı kullanamayıp ikinci bir arabamımı alalım şimdi. bir şey yazarken biraz empati yapın lütfen....

Katılıyorum güzel olmuş diyen arkadaş empati kursun. Zaten başkasının aracı kullanıp kullanamadığına tğbitak karar verip onaylıyor. Bende topuz dilecek var ve oyomatik vites. Pekala kullanır eşim. Devlete ne gibi bir zararım olacak bazen ben yeri geldi mi eşim kullansa ne olacak. İnsanları ziyadesiyle magdur eden bir yönetmelik

Suiistimal en çok %90 ve üzeri alımlarda yapılıyor. İş akdiyle şoför işi kesinlikle iptal edilmeli. %90 ve üzerinde raporlu kişilerin çoğu zaten kendi başına yaşayamaz ve çoğunun da ailesi var. Eğer bu iş çözülmek isteniyorsa sadece 1. derece akrabalardan 3 kişiye izin verilerek çözülmelidir. Yanlışım varsa düzeltiniz lütfen.

Ayrıca ihmal durumunda alınmayan ötv nin geri alınması, vergi cezası kesilmesi ve gecikme faizi uygulanması çok güzel olmuş. Suiistimal ile alanlar inşallah bu cezaları yerler de milletin hakkına girmek neymiş görürler.

Bu durumu GİB resmi bir yazı ile;
%90 ve üzeri engellilerde şu ....
%90 ve altı engelli olup ortopedik engellilerde şu...
özel tertibatlılarda şu...
özel tertibat sayılan otomatik vitesli olup aracın teknik ve mekanik yapısında değişiklik olmaması durumunda (direksiyon topuzu vs) şu...
gibi net bir şekilde yazması gerekli...

ayrıca trafik kanunu vs de değişiklik olmadan bir genelgeyle bu işler netleşemz...

%90 la alınan tertibatsız aracı kardeş kullanırmı kardeş birinci derece akraba sayılmıyormuş ikinci derece akrabada kardeş var

Ugurbalci
Tertibattan tertibata değişir tabii de genel olarak söylüyorum. Kullanabiliyorsa normal bir şekilde kullanılmasına izin verilmesi gerekir tabii ki. O yüzden otomatik viteslilerin de yakınları kullanabilsin dedim zaten.

Az önce proje çizen makine mühendisini aradım böyle bir durum olmadığını şu an için böyle bir konu yok dedi bununla ilgili madem böyle bir şey olduğunu söyleyen arkadaşlar ilgili yönetmeliği paylaşabilirler mi böyle bir düzenleme olması için yönetmelik yayınlanması gerekir ve yönetmenin sonunda da bir önceki yönetmelik geçersizdir denmesi gerekir genelge ile olacak iş değildir Bu tür değişiklikler yönetmeli gibi olur buradan yönetmeli paylaşabilecek misiniz

Engelli52

Kesinlikle resmi yazı, resmi açıklama yada resmi gazetede bşrley paylaşılmadan netlik kazanmayacak bu kaos durumu...

Değerli arkadaşlar, konuya ilişkin kafa karıştırıcı bir süreç yaşanmakta maalesef. Böyle bir resmi yazının olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor. Yetkililer en yakın zamanda umarım bir açıklama yapar. Şayet böyle bir düzenleme var ise bu tamamen engellilerin hayatını zorlaştırmaya yönelik bir uygulama olacak. Özellikle tertibatlı araçlarda engellinin sadece kendisinin aracı kullanacak olması son derece yanlış bir uygulama olur. Yapılması gereken şey, mağduriyetimizi burada dile getirmekten ziyade resmi makam ve mercilere yazmaktır diye düşünüyorum. Ben konuyu Cimer'e yazdım, gelen sonucu da buradan paylaşırım inşallah.

Ortopedik engelli de de birinci dereceden yakını kullaanmali bu adam hasta olur sorunu olur taksi mi tutup gidecek çok saçma ..

Abim 50 yaşında 92 engelli aynı evde yaşıyoruz ben bakımını sağlıyorum.abimin adına aldığım arabayı kullannamayacakmıyım

Merhaba,
Kayınpederim %90 ve üzeri kalp yetmezliği var ve kalbi cihaz ile çalışmaktadır. Sürekli İstanbula hastaneye gitmesi gerekiyor.
O Kocaelide oturuyor eşim ve ben İstanbuldayız. Onu istanbula getirip götürmek için araç almayı planlıyorduk fakat aynı il zorunluluğu getirildi. Bunun nasıl önüne geçebiliriz? İkametgahımızı oraya alsak herhangi bir problem olur mu? Ayrıca damadı olarak ben 1. derece kayın hasmı olarak mı geçmekteyim. Cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkürler.

2015 tarihli ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİ
1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna başlığı altında yer alan;

"Direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi ve benzeri tadilatlar taşıtı hareket ettirici aksamda özel tertibat kapsamında değerlendirilmez." diyor.. sonraki cümlede de;

Taşıtın otomatik vitesli olması, engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması şartının aranmasına engel değildir. Dolayısıyla otomatik vitesli taşıtların hareket ettirici aksamında da kişinin engelliliğine uygun olarak sabitlenmiş özel tertibat yaptırılması gerekmektedir. Örneğin, sağ ayağı ampute olan bir engellinin, fren ve gaz pedalında özel tertibat yaptırmadan otomatik vitesli taşıtı kullanması mümkün olmadığından, ancak anılan tertibatın yaptırılması halinde otomatik vitesli bir taşıt bakımından istisnadan faydalanılabilir.

"Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir." diyor...

Raporunda direksiyona topuz takılması şartı olan ve ehliyetini de bu şekilde değiştirmiş bir ortopedik engelli için; otomatik vitesli +direksiyona topuz takılmış şekilde alacağı aracı kimler kullanabilir? (hem olası yeni durumda hem eski durumda..)

Mevcut durumda sadece siz kullanacaksınız sadece. Birebir aynı rurumumuz. Serkan bayram +1 kişi için söz verdi bizim gibi ortopedik engelliler için

Tertibatlı araç kullanan engelliler için ÖTV kanunu 7/c madde geçerlidir. attığınız yazıda 7/a ve 7/b için diyor.

Ben de vekilimizle engelli emeklilik konusunu dile getirirken konuyu ÖTV'siz araç için paylaşılan yazılardan bahseetim... Paylaşılan belgeler doğrdur arkadaşlar milletvekilimiz doğruladı bunun yanında ortopedik engellinin aile üyesinden zeynep47 hanımın bahsettiği +1 kişi kullanabilecek yazı ve ekleri taslak paylaşım....

1 ocaktan itibaren resmileşir

Ortopedik engelli için strese gerek yok araçlarınızı almaya bakın keyfinize bakın aracınızda tertibatınızı sakın sökmeyin...

Önemli husus bu hakkı suistimal eden kısımlar belli ciddi trafik denetimin,vergi dairesi beyanı ve bayide araç alım beyanı olacağını söylediler uygulanabilirlik ne kadar olur bilinmez ama bu %90 lıların 2 ve 3 dereceleri için bitmiştir artık..

Bayilerde buna göre beyan alacak ....Usulsüz işlm yapamayacaklar....Araç vermecekler yanlış beyan durumunda;

Usülsüz kullanım tespitinde bundan sonra kullanacakları ÖTV-KDV yasal faiz ile Tahsil edilecek ...

Bu hakkın kötüye kullanımı olmaması için mücadele ettiğimiz taner abi canla başla mücadele etti tanerbudak diğer arkadaşlardan Allah razı olsun

Umarım denetimler sıklaşır bundan sonrada araç bulunabilirlik kolaylaşır hayırlara vesile olur

Üst Alt