Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

Vermeme gibi bir şansları yok, vatandaş olarak bu sizin yasal hakkınız, karar merci onlar değildir. Olay idari mahkemenin yetkisinde.

Ana yasadaki Eşitlik ilkesine aykırı ben de böyle düşünüyordum. İyi ki açıklama yaptın sağ ol Teşekkürler.

Maliye, emniyete talimat veremez... Ta ki karayolları yönetmeliği değişene kadar

Ortepedikler bakımından komple sıkıntı kardeş. Engelliye don almaya gitsen engellinin arabada bulunması gerekir diye saçma bir yere çıkıyor bu yazı. Kanunun amacını hepten aşan bir yazı. vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirilmemesi veya eksik yerine getirilmesi vergi ziyaına sebebiyet verir. vergiden müstesna olan birinin vergi ziyaına sebebiyet vermediği açıktır. açıkçası kötü niyetli kullanımların sınırlama yoluyla değil de denetim yoluyla engellenmesi gerekir.

Bu ne salakca birşey yaa :confused:

aracımda aparat yok hadi başkası neysede eşim neden kullanamasın ? istanbul memleketimin arası 13 saat insan haliyle yoruluyor birkaç saatte olsa eşim aracımı kullanıyor bende dinleniyorum veya aracımla günlük okuldan çocukları alıp bırakıyor.bunun neresi suistimal ?

Bu AKP'nin kafası çok karışık resmen toshack geçiyorlar engellilerle....Neyse şunun şurasın ne kaldı Hazirana en güzel cevap sandık'da :cool:

Arkadaşlar merhaba. Yeni çıkan tebliği okudum. Kötü niyetli insanları engellemeye çalışırken iyi niyetli insanlar mağdur edilmiş. Çıkan tebliğin mutlaka eksikliklerinin düzeltilmesi gerekiyor. En azından Engelli personel arabada iken 1. derece yakını kullanabilir gibi bir ifade eklenmesinin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bunun için Gelir İdaresi Dairesi Başkanlığından "ÖZELGE" talebinde bulundum. Özelge, ilgili Daireden çıkıp tereddüt hasıl olan konuların danışıldığı bir yer. Linki de bu : https://www.gib.gov.tr/ozelge-sistemi/genel-bilgi
Sizlerin de aynı yerden taleplerinizin bildirilmesinin farkındalık yaratacağını düşünüyorum. İyi günler.

1derece yakını kullanabiliyor %95

çok sayfa var okuyamadımm...eş birinci derece değil...%90 için kullanır değil mi?

ötv muafiyetli araçları kimler kullanabilecek ??

[FONT=&quot]%96 agir engelliyim, ötv muafiyetli aracimi ayni ilde ikamet eden ablam kullanabilir mi?[/FONT]

[FONT=&quot]ben aracin icinde olmadan kullanabilir mi ? cevaplarsiniz sevinirim.[/FONT]

aşırı saçma bi şey bana engellinin bulunduğu şehirde kullanmak zorunlu falan deseler neyse

Ben bugün aracı teslim aldım. Ruhsatta aracı kullanacakların ismi yazmıyor.

Arkadaşlar biraz önce ötv konusu vergisel konu olduğu için maliyeti aradim 189 nolu telefondan sizde arayabilirsiniz.benim durumum sol ayagimdaki ortopedik sağlık problemi nedeniyle geçen sene bu zamanlarda otomatik vitesli bir araç satın aldık.aracimizi aynı hane olduğumuzdan eşimle ben kullanıyoruz.esim önce beni bırakıyor, akşamları ise beni alıyor.neyse konuları birleştirecek olursam 189 daki görevli bu sekilde kullanilamayacagini , aracın yüzde 90 altında rapor oranı olmasi nedeniyle sadece rapor sahibinin kullanması gerektiğini soyledi.üstelik aracta hiçbir aparat vs olmamasına ragmen.gecen sene ben aracı almadan önce aradigimda üstüne basa basa bu aracı eşimin veya 3.kisilerin kullanmasında sorun olup olmadığını sorduğumda hiçbir sakıncası derken bugün bu şekilde cevap alıyorum.belki şimdi degil ama seçimlerden sonra bu konuyla kolluk kuvvetleri uygulama yaptığında sorun veya hak mahrumiyeti yaşamamak için bilgi sahibi olmalıyız şimdiden konuyla ilgili özelge yazan, televizyonlarda tweteer etkinligi oluşturan vs var mi?durumun böyle olması hakikaten içler acısı.

Sayın arkadaşlar, 90 altı raporluların(donanımlı veya otomatik) sadece ruhsat sahibinin değil en azından Eşinin de kullanabilmesi için Cimer'e yazdım destek açısından siz de yazabilirsiniz,
Saygılar.

Ayva
Siz de Cimer'e yazarak destek olabilirsiniz.

Ayva

Aracinizi 1 ocak 2023 öncesi aldıysanız, eşinizin kullanmasinda hala bi sakinca yok.

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Arkadaş ne salak birşey eşime bari izin ver ....eşim beni işe bırakıyor sonrasında çocukları okula bırakıyor yada 13-14 saat memlekete gidiyorum eşimle ortak yardımlaşarak kullanıyoruz araçda aparat yok uzun yolda polis çevirdi eşim kullanıyor diye ceza yazdı....Hopbala paşam malkara keşan :mad:

Bu hükümete hiç fabrika açmadı diyorlar ya bence iki ayaklı milyonlarca bacasız fabrika yarattı bizlerden :confused: Ülke kesilen cezalardan içki siğaradan alınan vergiler ile dönüyor....

Selamlar; %90 raporla araç alımı için taahhütnamede ''İstisnaya konu aracı, istisnaya uygun olarak bizzat kullanacağımı/bizzat kullanımın mümkün olmadığı hallerde ise sürekli olarak aşağıda isimlerini belirttiğim eşim, aynı il sınırlarında ikamet eden birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım ile kardeşlerim veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam ettiğim sürücüm tarafından istifademe sunulacağını...'' yazmaktadır.

birinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım a engellinin gelini dahil oluyor mu?

İnternette araştırdığım kadarıyla;

Türk Medeni Kanunu Madde 18 aşağıda yazılı olduğu gibi.
2. Kayın hısımlığı
Madde 18- Eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımları
olur.

TSK Eğitim Vakfı sitesinde
KAN HISIMLARI SIHRİ (KAYIN) HISIMLAR

Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin;
- Çocukları*[ve eşleri],
- Annesi*[ve eşleri],
- Babası*[ve eşleri].

bu şekilde yazmakta. Ama Vergi Dairesinde ki Memurun yorumu ''gelin-damat'' kabul edilemez şeklinde. Henüz net bi cevap gelmedi.

Bu konuda bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Arkadaş ne salak birşey eşime bari izin ver ....eşim beni işe bırakıyor sonrasında çocukları okula bırakıyor yada 13-14 saat memlekete gidiyorum eşimle ortak yardımlaşarak kullanıyoruz araçda aparat yok uzun yolda polis çevirdi eşim kullanıyor diye ceza yazdı....Hopbala paşam malkara keşan :mad:

Bu hükümete hiç fabrika açmadı diyorlar ya bence iki ayaklı milyonlarca bacasız fabrika yarattı bizlerden :confused: Ülke kesilen cezalardan içki siğaradan alınan vergiler ile dönüyor....

Tam olarak ceza ne yazdı açıklar mısınız? ÖTV sini mi ödediniz aracın nedir?

Şu an Maliye Bakanlığı ÖTV Birimi ile görüştüm zaten halihazırda ta tebliğ bu yönde idi biz karayolları ile görüşüp bu konuda bu yıl itibariyle bir uygulamaya geçtik diyor kendisi adına almış engelliler taahhütname imzalamamışta olsalar eşi dahi olsa kullanmamalı kendiniz kullanmalısınız diyor.

Araç yüzde 92 raporlu kızım adına ehliyeti yok araçta özel tertibat yok bu yasa kapsamina giriyormuyuz .aracı ben ve oğlum kullanıyor .

Birşey sormak istiyorum. Cevaplayan arkadaş etiketleyerek cevaplarsa sevinirim. Ben 2022 de tertibatlı bir araç aldım ve ruhsatımda 3. dereceye kadar yakını, eşi, çalışanı kullanabilir ibaresi yazıyor. Şimdi ben bu ruhsatımda bulunan ibareye göre ailem kullanabiliyor. Babamla ortak kullanıyoruz. Yeni değişiklik kapsamında belirtilen hususlara göre 2023 tarihinden itibaren alınan araçlarda bu olmayacak da, benim ruhsatıma göre ben bu aracımı satana kadar babamın bu aracı kullanmasında herhangi bir sorun var mı? Yani bir çevirmeye girdiğinde ruhsatta kullanabileceği ibaresi yer alıyor. Memur arkadaşlar yeni yönetmeliğe göre kullanamazsınız diyip cezai işleme tabi tutabilir mi ? Bilen birisi bu konuda aydınlatabilirse çok sevinirim. Teşekkür eder, iyi günler dilerim.

Hiç bir resmi yerde bu adı geçen genelgeyi bulamadım bulan bilen varsa linkini koyarsa memnun oluruz( Aile gov tr.' de mevzuat gov tr de yazan yeni bir şey yok),bayiyi aradım alışı iptal edip kaporomu almak için dedi ki eşinizin adını noterde ruhsata yazacağız kullanabilir(1. derece akraba toplam 3 kişi) dedim ki eşimden başka birinin yazılmasına gerek yok.(% 90 altı ortopedik engelli raporum var),
sağlıklı günler dileklerimle.

AGANTA7

İşte bütün mesele bu. Olmayan bir şey yüzünden konuşulup duruyor.
Ortada henüz bir uygulama yok.

Üst Alt