Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pasta ve yemek tarifleri

kek,pasta, kurabiye,börek tarifini paylaşmak isteyenler

zahmetsiz ama güzel damak tadına hitap eden tariflerinizi bekliyorum:) bay, bayan hiç farketmez önemli olan 5 çayı kültürümüzü genişletmek:) küçük şeylerle büyük mutluluklar yakalamak.....

Malzemeler

[FONT=Georgia]3 yumurta[/FONT]
[FONT=Georgia]1 çay bardağı sıvıyağ[/FONT]
[FONT=Georgia]1 su bardağı tozşeker[/FONT]
[FONT=Georgia]2 su bardağı un[/FONT]
[FONT=Georgia]1 su bardağı robotta çekilmiş çiğ ıspanak yaprağı[/FONT]
[FONT=Georgia]1 paket kabartma tozu[/FONT]
[FONT=Georgia]1 paket vanilya

[/FONT]
Kreması

[FONT=Georgia]2 su bardağı süt[/FONT]
[FONT=Georgia]2 yemek kaşığı un[/FONT]
[FONT=Georgia]2 yemek kaşığı tozşeker

[/FONT]
Ayrıca;[FONT=Georgia] 1 su bardağı süt[/FONT]
[FONT=Georgia]1 paket kremşanti

[/FONT]
Yapılışı

[FONT=Georgia]Ispanakları yıkayıp iyice süzdürdüm ve yaprak kısımlarını robottan geçirdim. Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırptım. Sıvıyağ, un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip biraz daha çırptım. Ispanakları ekleyip iyice karıştırdım ve yağlanmış kalıba döküp, 175 derece fırında 25-30 dakika pişirdim.[/FONT][FONT=Georgia]Krema malzemelerini karıştırıp, pişirdim ve soğuttum. Krem şantiyi 1 bardak soğuk sütle çırpıp, soğumuş olan diğer kremayla karıştırdım. Kekin kenar kısımlarını bıçakla kesip, çıkan kırıntıları rondodan geçirdim.[/FONT][FONT=Georgia] (Bu kırıntılar krema döküldükten sonra pastayı süslemek için kullanılacak.)[/FONT][FONT=Georgia]Keki ikiye kesip, arasına ve üstüne krema sürdüm ve kırıntılarla süsledim.not:[/FONT][FONT=Georgia]teflon tavada kavurup sonra rondodan geçiriyorum. Hiç ıspanak kokmuyor böle yap cnm[/FONT]

5 çayına size geliyorum melisaaa sen yap börek ,çörek ama susam üzerlerine serpme sevmem;););)

sende ortada kız diye geçin:))) zerdali hanımm:) bu arada şebboy sagol annem:)) zerdali hanım sizde örnek alın bak millete ne kızlar varmış gör:)

tarif güzel de ıspanağı nerden bulacağız yaw. işte ben onu bilemedim. onun yerine şeftali koysak : / olma mı

biz ıspanaklı yapıoz valla super oluor dene yeni şeyler denemek lazım belki daha güsel olur:D

ayyy yaa ne örnek alacağım ben memnunum halimde:D:D

Pratik bir tarifim var, geçen gün yapmıştım. Ama fotoğrafı yok malesef.

Zeytinli Kek (Çörek)
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu (Dr Oetker'in mahlep aromalı kabartma tozu yakışıyor)
25-30 tane çekirdeği çıkarılmış , 2-3 parçaya bölünmüş siyah zeytin.
Kıyılmış taze nane
Çörek otu.

Yumurtanın birinin sarısını üzerine sürmek için ayırıyorsunuz, geriye kalan malzemeleri karıştırıp kek kalıbına veya borcama yayıyorsunuz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiştiriyorsunuz. 175 derece fırında pişiriyorsunuz.
Afiyet olsun... :)

tarif istiyorum arkadaşlar

:)aranızda pasta börek çörek tatlı tuzlu vs tarifi bilen varsa lütfen yazın arkadaşlar , özellikle kolay ve güzel tariflerinizi bekliyorum:)

Ben size kolay, basit, ve hızlı bir tarih vereyim:
Limonlu, kayısılı kuki (kurabiye)

Malzeme:
1 bardak toz şeker
1 paket (8-10gr) kabartma tozu
1 avuç yumuşak kuru kayısı
1 limon
200 gr tereyağı (erimiş miktarı bir bardak, yani şekerle aynı olacak)
1 yumurta
çok az şekerli vanilin
2,5 bardak kadar un

Tarifi:
Kuru kayısıları 1-2mm boyutlarında küçük küpler halinde doğrayın. Meyveli keklerdeki boyutlarda olması yeterlidir.
1 Limonun kabuğunun tamamını rendeleyin.
Yumurta ile toz şekeri birbiriyle iyice çırpın. Mikser de kullanabilirsiniz, çatal veya çırpıcı da kullanabilirsiniz. Şekerler eriyinceye kadar çırpın.
Yumurta şeker karışımına yarım paket şekerli vanilin, 1 paket kabartma tozunu, tereyağını ekleyin.
Çatalla karıştırırken yavaş yavaş unu yedirerek yoğurun. Yumuşak dondurma/macun kıvamına gelene kadar un ekleyin. Hamurun kaşıkla top şeklinde şekil verebileceğiniz kıvamda olması lazım. Cıvık olursa un ekleyebilirsiniz.
Karışımınıza en son kuru kayısılar ve limon kabuğu rendesini ekleyin. Kabaca, eşit dağılacak şekilde karıştırın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt koyup, dondurma kaşığı ile veya normal kaşık ile ceviz büyüklüğünde parçaları top şeklinde tepsiye dizin. Aralarında mesafe bırakmayı unutmayın. Toplar pişerken eriyip yassılaşacak ve kurabiye şeklini alacaktır. O yüzden tepsiye koyarken düzgün kurabiye şekli vermeye uğraşmayın. Dondurma topu gibi koymanız yeterli.

Isıtılmış fırında 160-170 derecede yaklaşık 12-15 dakika pişirin. Kenarları hafifçe kızardığında pişmiş demektir. Fazla pişirirseniz bisküvi gibi sert olur. Çıkarttığınızda az pişmiş kek gibi yumuşak kıvamda olmalıdır. Parmağınızı basınca içine girmelidir. Tepsiyi 5 dakika kadar soğumaya bırakırsanız kurabiyeler yenecek kıvamda sertleşecektir.

Dilerseniz tarçın da ekleyebilirsiniz.

Aynı tarifte kayısı ve limon kabuğu yerine parça çikolata da kullanabilirsiniz.

Hazırlanması çok kolay ve lezzetli bir şeydir.

Güzel bir tarife benziyor , denemek lazım :) Bunu siz mi yapıyorsunuz gerçekten ?
Hep merak ettiğim bir soruyu da sizi yakalamışken sorayım , tarifteki 200 gr tereyağı (erimiş miktarı bir bardak) yerine 1 bardak sıvıyağ -mesela fındık yağı kullansak- hangisi daha az yağlı olur? Sıvıyağın yoğunluğu ile erimiş tereyağının yoğunluğu aynı mıdır ?

Sema hn.,

Bu benim sıkça yaptığım bir tarif... Zaman zaman çikolatalı, zaman zaman kayısılı yapıyorum. Herkesin sevdiği bir yiyecek bu. Ne de olsa bol tereyağı ve şeker var. :)

Tereyağı yerine başka yağ kullanamazsınız. Çünkü fırına koyunca malzeme erir, bütün kurabiyeler birbirine yapışır. Tepsi büyüklüğünde bir kurabiyeniz olur. :)

Hatta evde tereyağı olmadığı bir gün bildiğimiz ekmeğe sürülen yağlardan kullanmıştım. O bile feciat oldu. :)

Not: Aslında evde ekmek yapmayı daha çok tercih ediyorum. Bu tür şeyler genellikle talep üstüne oluyor. Ekmek yapmak hem basit, hem de zor bir zanaat.

Hmm anlaşıldı :) Teşekkürler.
Yağdan, şekerden kaçışın tek yolu yememek oluyor sanırım.
Ben uyduruk tariflerimde şeker yerine pekmez, beyaz un yerine tam buğday unu , yağı da hafifleterek kullanmayı deniyorum bazen. Tadı tabi aynı olmuyor. :eek:

Valla bu işin zevkli yanı yapmak... Ben genellikle 1 tane tadımlık yiyorum. Kalanını eşe dosta dağıtıyorum. Siz de öyle yapın. :)

Ayrıca, tereyağı sağlıklı bir yağdır. Yemekten pek korkmayın. Fazla yemekten kaçının.

Mutfaktan kurabiye kokuları yayılırken tadımlık yemek zor:eek:

Ekmeği evde yapmak için ekmek yapma makinası almıştım, ama olmadı malesef. Oysa ne heveslenmiştim, ne hayallerim vardı :) Ekmek yapmak hiç kolay değil gerçekten , pasta-kek yapmaya benzemiyor.

Ekmek yapma makinalarından belli marka ve modeller dışında düzgün ekmek üretmek zor.

Ancak elde yapmak düşünüldüğü kadar zor değil. Sadece biraz dikkat ve özen istiyor. Sonuç ise market ekmeğiyle kıyaslanamaz.

Aslında ekmek yapmak diğer pasta börek işlerine göre çok daha kolay. Altı üstü su, maya, tuz ve un. Bazı ufak püf noktaları var. Ben 1 saat mayalanma süresi, 1 saat pişme süresi, hazırlamak için de 15 dakika harcayarak 3 adet baget ekmeği hiç uğraşmadan pişirebiliyorum. Sıcak sıcak arasına tereyağı sürüp yemenin tadı da başka oluyor. :cool:

Önümüzdeki hafta pasta üzerine bir workshop'a katılacağım. Bankacıyken cinnet geçirip soluğu yurtdışında pastacılık eğitiminde alan bir arkadaşım artık bu işi profesyonel olarak yapıyor, kurslar veriyor. Bütün püf noktalarını ve tekniklerini öğretiyor. Siz de ekmek yapımı üzerine workshop düşünebilirsiniz. :)
Mutfakta hayat var. :)

Ev ekmeği daha az miktar yediriyo kendini, fakat sıcak sıcak tereyağ süreliimde yiyelim dersek işte ozaman sınırları aşmamak mümkün değil..

vay vay vayyy erkeklerde en az hanımlar kadar marifetliymiş valla hepinize helal olsun, miyawww;)

Mutfaktan kurabiye kokuları yayılırken tadımlık yemek zor:eek:

Ekmeği evde yapmak için ekmek yapma makinası almıştım, ama olmadı malesef. Oysa ne heveslenmiştim, ne hayallerim vardı :) Ekmek yapmak hiç kolay değil gerçekten , pasta-kek yapmaya benzemiyor.

arkadasım kahvaltıya davet etmıstı delonghı mıkrodalgalı fırın almıs:)ınan ununu suyunu koyuyormus hıc elını fılan sokmadan sabah kalkınca ekmegı pısmıs oluyomus
cok nefıstı

arkadaşlar yeni işe girdim ve bana kolay , güzel pasta börek tarifleri lazım hazır yufkadan yapılan kplay börekler biliyormusunuz lütfen yazın :)

shukufe, yeni çıkan mikrodalga fırınların ekmek pişirme özelliği var demek ki, 25 yıldır evde mikrodalga fırın kullanırız, sadece yemek ısıtmak için:eek:
Moulinex marka ekmek yapma makinası almıştım 5-6 yıl önce, dediğin gibi içine un, maya ve suyu ekliyorsun, gerisine karışmıyorsun. Kendisi yoğurup, mayalayıp, pişiriyor. Her zaman aynı ölçüyü, aynı ayarı kullanmama rağmen 1 kez başarılı ise, 3 kez neye benzediği meçhul ekmek çıktı makinadan. Çöpe atmak zorunda kalmam yüzünden vazgeçtim. Nedense dayanıklı da olmuyordu, 2 gün sonra yemyeşil küf oluşuyordu üzerinde. Market, bakkal ekmeğinin hijyeninden çok huylandığım halde evde ekmek yapma hevesim tamamen bitti.

Sema hanım,

Ben ekmek yapma makinasıyla 5-6 kez ekmek yaptıktan sonra boşverdim. Artık ekmeklerimi kendim elle yapıyorum. Hem daha güzel oluyor, hem de daha keyifli bir uğraş... Piyasada güzel ekmek yapan sadece 1-2 makina var. Diğerleri işe yaramaz.

Elde ekmek yapmak ise biraz teknik gerektiriyor. Ama hiç zor değil. Hatta insan alışınca vazgeçemiyor. Ben şimdi mayamı da kendim hazırlıyorum. Halk arasında EKŞİ MAYA diye tabir edilen maya yapıp köy ekmeği kıvamında ekmek pişiriyorum. Dilerseniz tarif de verebilirim.

Denemek istiyorum :) Nohutla maya denemesi yaptığını hatırlıyorum annemin. Doğal maya fikri çok cazip geldi.

Annemin tarhanayı ekşi maya ile yaptığını biliyorum.Fakat ekmek yaparken hazır yaş maya kullanıyoruz ekmeği de doğal maya ile yapmak iyi fikir olur.

Nasıl yapıldığını bilmek isterim..

Ekşi Maya hazırlamak düşündüğünüzden daha kolay...

Nohut, üzüm, meyve kabuğu, kaynamış patates suyu vs. gibi çok çeşitli unsurlar kullanılsa da oldukça detaylı araştımalarım sonunda aslında hiç farketmediğini öğrendim. :)

Siz hangi ara ürünü kullanırsanız kullanın, ekşi mayayı oluşturan mantarlar evinizde bulunan doğal maya mantarlarıdır. Yani, nohut, fasülye, üzüm vs. kullanmanız hiç farketmez.

Öncelikle bilinmesi gereken temel bilgi;
- Ekşi maya, hazırlandığı ortama özgüdür. 2 ayrı evde hazırlanan maya aynı olmaz. Hatta her hazırladığınız maya da farklıdır. Yani her ekşi mayanın kendi kişiliği vardır. O yüzden, mayanıza mutlaka isim verin.
- Ekşi mayayı 1 kez hazırladıktan sonra sürekli eksilen kısmı tamamlayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Ekşi maya normal mayadan daha yavaş çoğalır. O yüzden kullanırken sabırlı olmalısınız.

Gerekli malzemeler:
1. Çavdar unu (Elinizde yoksa tam buğday unu da olur)
2. Sert buğday unu (bildiğimiz börek, baklavalık un)
3. Bal veya şeker

Tarif:
1. GÜN

1. Cam veya plastik bir kase içerisine 1 bardak çavdar unu, beyaz un karışımı koyun. (yarıyarıya)
2. 1 bardak ılık su ekleyin
3. 1-2 tatlı kaşığı kadar toz şeker veya bal ekleyin
4. Yarım çay kaşığı kadar tuz ekleyin.
5. Güzelce karıştırın, üstünü ekmek sepeti gibi hasır veya gözenekli bir (elek vs. olabilir) kapak ile örtün. Kabınızın üstü toz toprak girmemesi için kapalı olmalı, ancak mayanın girebileceği gözenekler olmalıdır. Hiç bir şey bulamazsanız üstüne koyduğunuz kapağı aralık bırakmanız yeterli olur.
6. Mutfağınızda sakin bir köşeye bırakın. Kendisiyle tatlı tatlı konuşun.
7. Bir etikete ismini yazıp üstüne yapıştırın.

2. GÜN

1. Mayanız hafiften köpüklenmiştir. Bir kaşıkla şöyle bir karıştırın. İçine 1 çay bardağı su, 1 çay bardağı çavdar unu, normal un karışımı ekleyin. (Not: ilk günden sonra sadece beyaz un da kullanabilirsiniz.)
2. Güzelce karıştırın. Tatlı tatlı konuşun.

3. GÜN

Aynı işlemi tekrar edin.

Ortamın sıcaklığına bağlı olarak mayanız 3-4 gün içerisinde hazır olacaktır. Hazır olduğunu anlamak için kokusuna bakın. Bira gibi ekşi kokmalıdır. Üstünde bir köpük tabakası oluşacaktır. Bir çay kaşığıyla aldığınız numuneyi su içine attığınızda doğrudan çökmek yerine su yüzünde duracaktır. Bu hale gelen mayayı kullanabilirsiniz.

EKŞİ MAYA NASIL KULLANILIR.
Hazırladığınız mayayı bir kavanoza koyup dolapta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman ihtiyacınız kadarını bir su bardağına dökün. Kalan kısmına 1 ölçek un, 1 ölçek su eklemek suretiyle yeniden çoğaltabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız mayayı aylarca tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

- Bir su bardağı ekşi maya yaklaşık yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru mayaya eş değer iş görür.
- Kullanacağınız mayayı dolaptan çıkartınca ihtiyacınız olan miktarı bir kaba boşaltın. Üstüne biraz ılık su, 1-2 tatlı kaşığı şeker ekleyip karıştırın. 10-15 dakika sonra kullanabilirsiniz.
- Ekşi mayanın mayalanma süresi uzundur. Hamurunuzu yoğurduktan sonra 2 katına çıkması için en az 5-6 saat beklemelisiniz. (Normal mayada 1 saat yeterlidir.)
- Mayalanan hamur yarım saat aralarla yassıltılıp zarf şeklinde katlanır ve yeniden mayalanmaya bırakılır. Bu işlem 3-5 kez tekrar edilir. Ne kadar çok yapılırsa hamur pişerken o kadar güzel kabarır.

Şurada nasıl ekşi maya hazırlanacağı var:

Hamuru katlama tekniğini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Başka teknikler de mevcuttur. Kendiniz araştırıp bulabilirsiniz.

Teşekkürler..
Bunu mutlaka denerim çavdar ununu bulmak zor olmaz inşallah hiç aldığımız yok. Maya dolapta uzun süreli durur diye düşünüyorum yoksa derin dondrucuya konmalı?

Ayrıntılı anlatım için teşekkürler. Print aldım.

İsmi de hazır ;
arimaya.jpg

:):):)

Dün mesajı yazdıktan sonra ekşi maya ile pişirdiğim ekmeğin fotoları... Bu maya ile pişen ekmek köy ekmeği (trabzon ekmeği) tadında oluyor.

imag0333oe.jpg

imag0334c.jpg

imag0335.jpg

Maya dolapta uzun süreli durur diye düşünüyorum yoksa derin dondrucuya konmalı?

Dolapta da durur, isterseniz mutfakta da durur. Dolaba koymazsanız zaman zaman beslemeniz lazım. (haftada 1-2 kez 1 ölçek un, 1 ölçek su) Dolaba koyarsanız uykuda durur. Kullandıkça besleyebilirsiniz.

Derin dondurucuya koyarsanız maya ölür. Buzdolabında kapaklı bir kavanozda aylarca saklayabilirsiniz.

Çavdar ununu marketlerde kolayca bulursunuz. Ekmeklik un satılan bölümlerde oluyor.

Süper :)
Mayamı hazırladım, 3 gün sonra benim de böyle köy ekmeğim olacak. Umarım yani:) Görüntüsü facia olursa eklemem:eek:

Üst Alt