Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pasta ve yemek tarifleri

Ben bu evde maya yapma işini çok sevdim.:)Ekmekler harika görünüyor.ekşii maya bulabilmek için çaba sarfediyorduk çok kolay bir şekilde elde etmiş olucaz.. Ayrıntılar için çok teşekkürler..

Sizin yaptığınız ekmek tanıtımdakinden daha iyi pişmiş..

Bugün 3. gün. Ekşi mayam , pardon Arı mayam:p henüz hazır değil. Kokusunda hafif sirkelik var ama bira gibi kokmuyor. Bir çay kaşığı ile suyun içine attım , dibine çöktü hatta suda çözeldi. Bugün beslemeye devam etmedim ama. Sabırla bekliyorum. :)

Yılbaşı sofrası için düşündüğünüz bir tatlı var mı arkadaşlar? Ayva tatlısı düşünüyordum bu yıl ben. Ama geçen yıl yazdıklarım geldi aklıma.:rolleyes:

Ve kabak tadı veren yılları protesto edercesine kabak tatlısı yaptım , yılbaşına özel :p:p

Kabak tadıyla geçen bir yıl oldu.:rolleyes: Hemen ayva tatlısı fikrimden caydım, neme lazım yanii:p:eek: Yeni yılda ne yediğimize dikkat etmeliyiz o halde.:) Başka bir tarif bulmam lazım... Pratik ve hafif.

Hmmm... Olabilir fekatt kalorisi daha düşük bir tatlı düşünüyordum. Gelsene yılbaşında, ne güzel olurdu :)

Bugün 3. gün. Ekşi mayam , pardon Arı mayam:p henüz hazır değil. Kokusunda hafif sirkelik var ama bira gibi kokmuyor. Bir çay kaşığı ile suyun içine attım , dibine çöktü hatta suda çözeldi. Bugün beslemeye devam etmedim ama. Sabırla bekliyorum. :)

Eğer köpük köpük olduysa olgunlaşmaya başlamış demektir. Suya atınca tamamen yüzmüyor zaten. Biraz üstünde kalıyor, birazı dibe çöküyor. Kokusu resmen bira gibi oluyor.

Kabak tatlısını fırında yapmayı deneyin. Çok güzel oluyor. Kestane şekeri kıvamında olacaktır.

kabak tatlısını bız teflonda yaparız dogranmıs kabakların uzerıne sekerını ılave eder hıc su koymadan kendı saldıgı suyu bıtene kadar kaynatıp ıyıce soguduktan sonra saklama kabına alırız cok guzel kızarıyor

bende fazla kalorılı seylerı sevmem cok yaptıgım bu elmalı kekı sızde deneyın ıstersenız

2 elma kup kup dograyın
2 yumurtayı 1 cay bardagı sekerle cırpın
2 cay bardagı unu
1kaartma tozu
1 corba kasık tarcın
2 carba kasık sıvı yag hepsını karıstırdıktan sonra elmaları ılave edın tekrar karıstırıp ıster kagıt kalıplara ıster sımdı cok kullanılan fırın ıcın plastıkmıs gıbı olan kalıplara kasılka koyup fırına verın
cok severek yerız bız:)

shukufe ben de aynı şekilde yapıyorum kabak tatlısını. Fırında da deneyeceğim. Ama yılbaşından sonra :)
Elmalı tarif için teşekkürler :)

bu arada balkabagı kekı denedınızmı
yarım kılo balkabagı rendelenır
3 yumurta
1 bucuk su bardak seker cırpılır
1 corba kasık toz zencefıl
1 kabartma tozu
1bucuk su bardagı un hepsı karıstırılır
tepsıyle fırına
zencefıl tadı kokusu cok hos oluyor artısı yag kullanmadan kek

Bu gün kısmetse Kezban kızın marifetlerini görücem...

Mayam kıvamını buldu sanıyorum kokusuda görüntüsüde beklediğim gibi..Dün veya önceki gün belki kullanılabilirdi 24 de mayalamıştım zamanım olmadı yapamadım..Bir hayal kırıklığı olmazsa Kezbanın ev ekmeğini görücez..

slm hanımlar, mayalarınızın bir fotosunu koyar mısınız zahmet olmazsa, kimya deneyi gibi neye benzediğini çok merak ettim ben:rolleyes:

Selam Selda hanım.
Tavsiye ederim sizde bir uğraşın ben mayanın başında nerdeyse 3 gün nöbet tutacaktım gözlemlemek için.Fkat değer ürün harika ekmeğin mayalanma süresi epey uzun sürdü hazır yaşmayalara benzemiyor.Ekmekde fırın ekmeklerinden oldukça farklı güzel köy ekmeği tadında, ben fırın ekmeklerini pek yiyemiyordum vakit buldukça yaparım. :)Eğer başarabilirsem sizin için fotoğraflayıp paylaşmaya çalışıcam kezban kızı bayağıda süsladim altınları bile var biraz teknoloji özrümde var bakalım belki görüntüleyebilirim :)

Seldacım , benim Arımaya aşağıda görüldüğü şekilde oldu.

img4335v.jpg

Hâlâ bira gibi kokmuyor ve videoda izlediğimden sıvı oldu. Galiba bizim evde doğal maya mantarları bulunmuyor:D benim beceriksizliğimden değil yoksa:p:) Harfi harfine uyguladım tarifi çünkü.

Kaç gündür hevesle bekleyip, havamı alınca hazır granül maya kullanarak yeni yıl pidesi yaptım. Tarifini isteyen olursa yazarım.
Görüntüsü böyle oldu ;

img4337p.jpg

img4340p.jpg

Mine, esasında sizler kadar marifetli değilim ancak ekmek yapmaya özel bir merakım vardı, hatta o hevesle makinasını da almıştım. Ancak ilk denemem başarısız oldu, karıştırıcıyı takmamışım, ekmek yerine çok tuhaf bir şey çıktı. Sonra da hevesim kaçtı...

semoş, yılbaşı piden harika görünüyor,afiyet olsun:eek:

Seldacım , benim Arımaya aşağıda görüldüğü şekilde oldu.

İçine yarım tatlı kaşığı kadar şeker serpiştirin.... Varsa 7-8 tane de kuru üzüm atın.

Bir de resimde üstüne streç film kaplamışsınız gibi görünüyor. Mayanın girebilmesi için gözenekler olması lazım.

Anlaşılan meraklısı çok... Dileyen varsa evde nasıl kolaca baget ekmek yapabileceğinizin tarifini de verebilirim.
Daha diyet bir şey isteyenler için fırında yapabileceğiniz grissini çubuklarının da tarifini verebilirim. Çarşıdan aldığınızdan çok daha lezzetli olacağından emin olabilirsiniz.

hatta o hevesle makinasını da almıştım. Ancak ilk denemem başarısız oldu,

Daha önce de söylemiştim. Makinadan ekmek yapmanın bir tadı yok... Yapılan ekmek de bir şeye benzemiyor. Elde yapmak hem daha keyifli, hem de kolaydır, hem de ekmekleriniz oldukça güzel olur.

metepe, tarifini verebilirseniz sevinirim. Ancak mayayı herkes gibi bir marketten alıp kullanmayı tercih ederim. :D

semoş, yılbaşı piden harika görünüyor,afiyet olsun:eek:

Gel beraber olsun şekerim :)

İçine yarım tatlı kaşığı kadar şeker serpiştirin.... Varsa 7-8 tane de kuru üzüm atın.

Bir de resimde üstüne streç film kaplamışsınız gibi görünüyor. Mayanın girebilmesi için gözenekler olması lazım.

Toz takıntım var da, streç film kapladım. Kürdanla deldim bir çok yerinden, hava alsın diye.:) Yeterli gelmemiş olabilir.

Hangisinin tarifini? Baget ekmek mi?

Tarifi şöyle:
Malzemeler:
1. 2 yemek kaşığı yumuşatılmış tereyağı
2. Yarım tatlı kaşığı tuz
3. 1 bardak ılık su
4. Yarım bardak süt
5. 1 yemek kaşığı toz şeker
6. Yarım paket yaş maya veya 1 paket kuru maya
7. 2-2,5 su bardağı kadar sert buğday unu (böreklik un)

Hazırlanışı:
- Bir kase içine 1 bardak ılık su ve yarım bardak sütü koyun. Bir yemek kaşığına yakın şeker ekleyin. İçine yarım paket mayayı ufalayın ve karıştırın. 3-5 dakika mayanın kabarmasını bekleyin.
- Maya kabarınca içine bir miktar un ekleyip bir kaşıkla karıştırın. Yağı da ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Hamurunuz kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak oluncaya kadar un ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Hamur parmağınızla dokunduğunuzda hafifçe yapışık kıvama gelince düz bir yüzeyi hafifçe unlayıp hamuru üstüne koyun. Elinizi de unlayıp hamuru yoğurmaya başlayın.
- Hamur yoğurma tekniği hamuru katlayıp ezerek yassıltma şeklinde olmalıdır. Sürekli esnetip üstüne katlanmalıdır. Elinize veya zemine yapıştıkça hafifçe unlayabilirsiniz.
- Bu aşamada tuzu ekleyip yoğurmaya devam edin. Mayayı öldürmemesi için tuz en son aşamada eklenmelidir.
- Yoğurma işlemi hamur ele yapışmaz hale gelene ve iyice esnekleşene kadar devam etmelidir. Hamurdan küçük bir parça kopartılır ve yanlardan esnetilerek yırtılıp yırtılmadığına bakılır. Yırtılmıyorsa hazırdır.
- Ortalama yoğurma işlem 8-10 dakika kadar sürer.

- Hamur kabınızın içini hafifçe sıvı yağla yağlayın ve yoğurduğunuz hamuru beze haline getirip kabın içine koyun. Üstünü streç film ile kaplayıp 1 saat süreyle mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamurunuzun üstüne parmaklarınızla bastırıp gazını çıkartın.
- Hamuru hafif sıvı yağla yağlanmış veya unlamış tezgah üstüne alın. Bıçakla 3 eşit parçaya ayırıp her birini elinizle beze haline getirin. Beze haline getirme işlemi avuç içinde yuvarlamak değildir. Hamurun üst kısmını alta doğru esneterek yüzünü pürüzsüz hale getirmektir. Hamur avuç içinde çevrilirken yüzü alta doğru sıvazlanır.
- Bezelerinizden bir tanesini tezgahınıza koyup oklava yardımı ile veya elinizle yassıltın. Yaklaşık yarım santim kalınlığına gelmesi yeterlidir. Ben elimle yapıyorum.
- Kalın yufka gibi açtığınız hamuru bir kenarından başlayarak rulo halinde sarmaya başlayın. Ancak sardıkça eklem yerlerini parmağınızla bastırarak yapıştırın. Rulo haline gelen hamurun tüm eklem yerlerini çimdikleyerek yapıştırın.
- Yapışma yerlerini yok etmek için ruloyu tezgah üstünde yuvarlayın ve yanlara doğru esnetin.
- Diğer bezelere de aynı işlemi yaparak içine yağlı kağıt koyduğunuz bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirin.
- Tepside 10-15 dakika kadar bekletin. Bu arada fırınınızı açıp 225C kadar ısıtın.
- Ekmekleri fırına koymadan önce üstüne keskin bir bıçak veya jilet ile yarım cm. derinliğinde çizikler atın.
- Fırın içine metal veya ısıya dayanıklı bir cam kap ile 1 bardak kadar su koyun.
- Isınan fırına ekmeklerinizi koyun. 10 dakika kadar piştikten sonra ısıyı 190C indirin.
- Yaklaşık 35-40 dk. sonra ekmekleriniz hazırdır.

NOT: Ekmekte en önemli kısımlar yoğurma tekniği, şekil verme tekniği, fırına su konulması ve pişirme tekniğidir. Kalan kısımlar bildiğimiz hamur işidir.

Buraya uygun bir video da bulup ekleyeceğim birazdan.

Tarif kısmını boşverin. Ama nasıl hamur şekillendirme yapılacağı hakkında aşağıdaki video fikir verecektir.
Şekil verme kısmı en önemli kısımdır. Aksi halde ekmekleriniz yassı pide gibi olur.

Kırk fırın ekmek yemem gerek bunu yapabilmem için.:)
Çok zormuş :rolleyes:

Göründüğü kadar zor değil... :)

Aslında en kolay hamur işi diyebilirim. :) Sadece şekil verirken yöntemi bilmek gerekiyor.

Ben size tüm püf noktalarını açıkladım. Çoğu tarifte bu hassas noktalardan pek bahsedilmiyor. Ben oldukça acı deneyimlerle öğrendim diyebilirim. :cool:

Zor değil hı hıı..:rolleyes: Ben daha maya yapmayı beceremedim.:p
Sabırla uzun uzun anlattığınız , bütün püf noktaları paylaştığınız için teşekkürler, bir gün umarım yapabilirim.:)
Mutlu yıllar.

Selda, biz ekmek makinelerinden hiç almadık makineyle ekmek yapmak galiba cazip gelmedi onların nasıl bir üretim yaptıklarını bilmiyorum:)

Evde ekmek yapıyoruz sık olmamak kaydıyla annem kalp damar hastası birde azıcık tereyağ sürmeye kalkıyor :)o yüzden seyrek yapıyoruz şimdi kepekli undan denicem ekmeği, bakalım o nasıl olucak hiç denememiştim..Sende güzel ekmekler yaparsın eminim..
Annemin söylediği birşey var hamurun yağı çıkana kadar yoğur bende öyle yapıyorum sende deniye bilirsin..:)
Mutlu yıllar..

Yanılma olmasın ellerden sıyrıldığı zamanı kastediyor hamurun yağı çıkması..Baget ekmeği yazdım güzelmiş...

Minecim iddiam yok ama deneyeceğim, annenle size iyi yıllar diliyorum:)

Bu benim kezban mayam, buzdolabdan çıkarıp tabağa döktüm biraz köpükleri sönmüş dolapda durduğu içinmidir bilemiyorum..
397616_533064930045036_1155243667_n.jpg

Ekmeğim yeni fırından çıkmış durumda daha sıcacık..
attachment.php

Gerçektende köy ekmeği gibi oldu.
attachment.php

Tanıtım vidosundaki tarife harfiyen uydum önemli olabilir..

Elinize sağlık... Keşke ekmeğin de fotosunu koysaydınız.

Benim Mercan mayam ağzı açık ortada kaldığı için bozuldu. Atmak zorunda kaldım. Önümüzdeki günlerde yenisini yapmayı düşünüyorum. Ama hanım bütün mutfak bira kokuyor diye şikayet ediyor. :)

Videoları koyarken izlediğim onlarca videodan en açıklayıcı ve sonuç aldıklarımı koyuyorum. Aynı işleri yapmanın pek çok yolu yöntemi var. Ancak hepsi her zaman başarılı olmuyor. Örneğin yerli videolarda ekmeğe son şeklini veren açıklamaları çok zor bulursunuz. Pek çok videoda da birbirinden farklı tarzlar mevcuttur. Örneğin kimileri mayalanmış hamuru fazla zedelemeden şekil verir. Kimileri ise oklavayla yufka gibi açar. Herkesin kendisine has en iyi yöntemi bulması lazım. Biraz deneye yanıla oluyor.

Süper gözüküyor... :) Güzel maya yırtığı oluşmuş.

Sanki biraz daha pişirebilirmişsiniz. Yüzü biraz daha kızarabilirmiş. Tabi fotoğraftan da öyle görünüyor olabilir. Her halukarda çok başarılı olmuş.

Mine ekmeğin harika olmuş , ellerine sağlık :)

Teşekkür ederim Sema,
9830soz_-_nisan__falan_filan_288.jpg

5-10 Dakika daha dursa gerçekten daha iyi kızaracakmış..

yahu kaç gündür bakıyorum bakıyorum ,habire ekmek yapıyorsunuz :ppasta yapan yokmu yav,bende mütiş tarifler var ama siz yazmazsanız bende yazmıycam:p
siz mayalanmaya devam edin;)

Üst Alt